Älghults Friskola

Skolavslutning

Ett härligt läsår avslutades med en härlig förmiddag på skolgården. Eleverna sjöng sommarsånger och mumsade svalkande glassar.

Vi ses igen måndag 16 augusti!

Naturhistoriska museet

4-6:orna lär sig om livets utveckling. Vi får en uppskattad online-visning från Naturhistoriska museet i Stockholm om människans evolution.

Härlig vår!

Värmande sol bjuder till konstverk på skolgården. Oj, vad eleverna har gjort asfalten färgglad!

En dag på hjul

Våren är här och vi pratar trafik i klasserna. Då får eleverna även chansen att ta med egna transportmedel på hjul att använda på rasterna. Det blir en dag på hjul!

Skräpplockardag

Eleverna i F-3 gav sig ut i Älghult för att göra en insats för miljön och samtidigt hjälpa till att göra det vårfint. Det blev en del skräp som vanligt. Mycket fimpar, en del snus, trasigt glas och så en hel del plast i form av godis- och glasspapper...


Efter promenaden genom byn pausade vi för fika på en av alla fina lekplatser. Vi samtalade även om vad vi hittat för skräp och lekte Skräpplockaren, en variant på Godistrollet.

Glad Påsk!

Önskar Älghults Friskola


Pulkaåkning

Snön ligger när vårterminen börjar så vi ser till att varva lektionerna med lite pulkaåkning också.

Fika är ett viktigt inslag en sådan här dag!

God fortsättning!


Möte med Georgien

När Emma var på Science on Stage i Portugal förra året träffade hon lärare från många länder. Bland annat Nino från Georgien. Nu har Emma och Nino inlett ett samarbete mellan sina elever i 10-12års-åldern.


Idag "träffades" eleverna för första gången och höll korta presentationer för varandra om rymden och om våra respektive länder.

Ett extra tack till vår gamla elev Oskar Kristiansson för hjälp med mikrofon!

Julpyssel

Ett par dagar innan julavslutningen pysslades det för fullt i klassrummen. Det skapades hjärtan, tomtar och granar på alla möjliga vis.

Mot Nya Höjder

Mitt under julpysslet kom Caroline från Maker Tour - Mot Nya Höjder på glatt besök. Hon hade med sig en belöning för vårt arbete med höstens utmaningar om skogen. Vi fick ta emot ett finurligt mikroskop, ett klurigt spel och en liten granplanta så att skogen förvaltas vidare. Tack så mycket för fina presenter!


Lucia

Lucia firades för elever och personal i kyrkan. 2-3:orna sjöng stämningsfullt under ledning av Jenny Gunnarsson.

Vi försöker ordna så att ni ska kunna lyssna på några av sångerna.


Invigning!

Under höstlovet arbetade många på att färdigställa Älghults multiarena. Och nu är den invigd av friskolans elevråd med blågula band och ballonger! Tack alla som bidragit till att arenan är på plats!

Ekens omkrets

För 14 år sedan deltog skolan i ett projekt att mäta stora träd i Älghult. Då de nu gallrar en del bland dåliga träd i byn ville vi passa på att mäta den stora eken vid parkeringen innan det helt plötsligt kan vara för sent. År 2006 mätte eleverna en omkrets av 478 cm. Vi mätte idag en omkrets på 508 cm. Så det verkar ha vuxit sen sist!

Tandhälsan

Tandhälsan har varit på besök och berättat för eleverna i F, 2 och 5-6 om vikten av att borsta tänderna och en god handhälsa. De yngre eleverna fick ett tandborstkörkort och en tandborste.

Skoljoggen

Skoljoggen gick av stapeln den 9/9. 4-6 värmde upp oss och sprang sedan rundan runt gamla Älghult. F-3 sprang två varv runt elljusspåret. Alla kämpade på och hade kul tillsammans utmed spåret. Det var en härlig förmiddag i skogen!

Full fart i spåret!

Härligt med lite hjälp av kompisen upp för backen.

Tack till Coop som bjöd alla på frukt efter Skoljoggen!

Skolstart

När skolan började kom Pippi på besök! Hon fyllde 75 år och tänkte ha kalas men en bov hade tagit hennes kappsäck med allt till kalaset. Kunde vi hjälpa henne att hitta den igen? Klart vi kunde! Boven hade lämnat olika ledtrådar och för att få dem var eleverna tvungna att lösa olika kluriga uppgifter. T ex sätta prick på Lilla Gubben, Kling och Klangs bovlek och sockerdricksstafett.

Vi fann kappsäcken i den stora eken och den var full av godishalsband till alla barn. Vilken rolig start på skolåret!

Pappa Efraim utmanade eleverna i tyngdlyftning.

Pippi och Herr Nilsson har hittat kappsäcken!

Pippis vänner kom också och hjälpte till.