Projecte Aules

L'escola és la segona casa dels nostres fills. Volem que hi estiguin segurs.

Projecte per a assolir aire net dins de les aules de l'escola.

Els tòxics de l’aire

Els components de l'aire que ens contaminen i que podem vigilar són:

  • Les partícules en suspensió (PM): consisteixen en una mescla de partícules líquides i sòlides de substàncies orgàniques i inorgàniques suspeses en l'aire. Aquestes partícules es classifiquen en funció del diàmetre aerodinàmic: les partícules en suspensió de menys de 10 micres (PM10) i les partícules en suspensió de menys de 2,5 micres (PM2,5). Orígens: trànsit, indústria, emissions domèstiques o fonts naturals (per exemple, la pols africana).

  • Els òxids de nitrogen (NOx): són un grup de compostos químics gasosos molt reactius. Els més importants són l'òxid nítric (NO) i el diòxid de nitrogen (NO2). L’NO2 a concentracions de curta durada és un gas tòxic que causa una important inflamació de les vies respiratòries. Així mateix, les exposicions a llarg termini es relacionen amb un increment dels símptomes de bronquitis en nens asmàtics. Orígens: trànsit terrestre, aeri i marítim; indústria.

  • L’ozó troposfèric (O3): L'ozó és una forma d'oxigen: 3 àtoms d'oxigen en comptes de 2. L’ozó pot provocar tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca. També pot produir altres problemes respiratoris com ara una major incidència i un agreujament de l'asma, la reducció de la funció pulmonar i una inflamació de les vies respiratòries, que generi símptomes respiratoris i una alteració del rendiment. Els nivells elevats d'ozó també poden causar un increment de la mortalitat diària. Orígens: es forma a partir de reaccions químiques entre contaminants primaris.

  • Compostos orgànics volàtils (COV): és un nom col·lectiu. Els COV (o VOC, per les sigles en anglès) són nombrosos, variats i s'hi inclouen compostos químics tant d'origen natural com fets per l'home. Alguns d'aquests compostos són perillosos per a la salut humana o bé per al medi ambient. La principal via d’entrada és la inhalatòria a causa dels seus vapors volàtils. L’altra via d’entrada és per contacte a causa de la impregnació de la pell. Aquests compostos són liposolubles, de manera que s’emmagatzemen en diferents punts del cos humà, gràcies a la seva afinitat amb els greixos. Això provoca que es bioacumulin. Orígens: Els COV procedeixen de fonts naturals i principalment artificials: pintures, vernissos, dissolvents, pegues, dispersants...

  • CO₂: El diòxid de carboni és el gas que exhalem en respirar (inhalem oxigen O2, exhalem CO₂). Cal ventilar les cases per evitar concentracions de CO₂, perquè el que tinguis de CO₂ és el que et falta d’O2. La nostra evolució la vam fer a nivells estables de 250 ppm (parts per milió). Abans de la revolució industrial, al món teníem un nivell de CO₂ de 250 ppm. Actualment superem els 415 ppm (el 2020 ha augmentat 2 ppm). A banda de l'efecte sobre el clima, l'increment de CO₂ és greu perquè ens afecta directament. Modifica el nostre entorn, el nostre menjar i la nostra salut. Els rangs són: menys de 1000 ppm nivell bo o acceptable (500 a 800 es considera benestar a l'interior dels edificis); de 1.000 ppm fins a 2.000 ppm aire viciat (1.500 ppm límit superior de les condicions de benestar), cal ventilar; més de 2.000 nivells greus amb afectació a la salut a mitjà i llarg termini: cal ventilar immediatament per prevenció. En algunes cases mal ventilades es poden arribar a registrar concentracions de 4.000 ppm durant les nits d'hivern, que s'associa a malalties respiratòries.

S'observen evidència de riscs potencials per l'exposició perllongada a partir de concentracions tan baixes com 1.000 ppm que inclouen inflamació de teixits, reduccions de les habilitats cognitives d'alt nivell, desmineralització d'ossos, calcificació de ronyons, estres oxidatiu i disfunció endotelial.

Segons l'IPCC (Grup Internacional del Canvi Climàtic), la concentració de CO₂ podria arribar a 670 ppm a finals de segle. En l'escenari més pessimista, assoliria els 936 ppm. Orígens: L’origen de l’abundància de CO en l’atmosfera actual es troba en l’activitat humana: indústria i transport. En interiors d’aules, el CO₂ es genera per la respiració humana.

Fonts: Tòxics Canal Salut

https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-atmospheric-carbon-dioxide

Is Our Food Becoming Less Nutritious?

El diòxid de carboni no només afecta el clima,

Direct human health risks of increased atmospheric carbon dioxide (Nature)


El soroll

La contaminació acústica és la pol·lució que altera les condicions de so normals del medi ambient en una certa zona. El terme fa referència al soroll (entès com a so excessiu i molest) provocat per les activitats humanes (trànsit, indústries, locals de lleure...) i que produeix efectes negatius sobre la salut auditiva, física i mental de les persones. Si bé el soroll no s'acumula, trasllada o manté en el temps com les altres pol·lucions, també pot causar grans danys en la qualitat de vida de les persones si no es controla.

Un report de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), considera els 70 dB(A), com el límit superior desitjable. A Espanya, s'establix com a nivell de confort acústic els 55 dB(A). Per damunt d'aquest nivell, el so resulta perniciós per al descans i la comunicació. L'exposició prolongada a un soroll excessiu pot provocar danys, reversibles o no, al sistema auditiu. També pot afectar l'atenció, la irritabilitat, la fatiga i altres aspectes relacionats amb la psicologia i el comportament dels éssers vius.

La contaminació acústica està associada a l'augment de mortalitat per malalties cardíaques, l'augment de mortalitat de nounats (+6% increment durant les 24h després del naixement), augment de mortalitat per diabetis i ingressos en urgències per depressió (+9.9%) i intents de suicidi (+14.5%).

Font: Infografia del curs Contaminación Acústica de l'Instituto Aragonés de Ciencias de la Salut.

https://twitter.com/ensgismau/status/1344173702393589763?s=21


Efectes de la contaminació

El 19 d’octubre es va fer públic l’Informe de qualitat de l’aire de Barcelona 2019. L’informe explica que el 7% de la mortalitat de Barcelona és deguda a la contaminació, també són causats per la contaminació 1 de cada 3 casos d’asma infantil i 1 de cada 9 casos de càncer de pulmó.

Font: https://www.aspb.cat/wp-content/uploads/2020/10/Informe_qualitat-aire-2019.pdf

Una nena britànica de 9 anys, primera mort per contaminació reconeguda per un tribunal: https://www.ccma.cat/324/una-nena-britanica-de-9-anys-primera-mort-per-contaminacio-reconeguda-per-un-tribunal/noticia/3066650/


L’informe també diu que les escoles de Barcelona van estar exposades a un nivell mitjà de 37 μg/m³ de NO2 durant els anys 2018-2019, 2 punts per sota la mitjana de la ciutat referida a l’exposició als domicilis. La meitat dels centres tenen uns nivells d’exposició entre 32 i 41 μg/m³ de NO2, mentre que l’altra meitat es troben per sota o per sobre amb un mínim i un màxim de 19 i 68 μg/m³ respectivament. Aquestes però, són dades a la porta del centre.

Font: https://www.contaminacio.cat/escoles


Els centres escolars nous (obligats a complir la RITE) tenen sistemes de sanejament d'aire a les aules que garanteixen l’aire net durant la majoria del temps que els alumnes passen a l’escola.

Les escoles fa trenta anys complien els requeriments d’aire. En l’actualitat no els compleixen per culpa de la contaminació a l’entorn.

Sospitem que els casos de bronquitits o altres afectacions respiratòries podrien ser més freqüents en aquelles escoles que no compleixen amb el RITE en comparació amb les escoles més noves que sí que el compleixen. Per confirmar-ho o descartar-ho caldrien estudis científics. Per ara, no s’estudia.


Estudis recents demostren que la millora de la qualitat de l’aire interior en un factor de 2 a 7 comparat amb els estàndards existents, incrementa la productivitat en oficines i l'aprenentatge en escoles de forma significativa, alhora que redueix el risc de símptomes al·lèrgics i d’asma a les llars. I recentment han correlacionat la contaminació per partícules de l’aire amb l'Alzheimer en cervells joves.

Fonts: Ole Fanger P. What is IAQ? Indoor Air 2006; Oct;16(5):328-334

https://www.theguardian.com/environment/2020/oct/06/air-pollution-particles-in-young-brains-linked-to-alzheimers-damage


Les partícules ultrafines s’associen directament a problemes cardiovasculars, i que en el cas dels infants, són encara més vulnerables: La SEPEAP “Sociedad Española de Pediatría Extrahospitalaria y Atención Primaria” destaca que la contaminació al medi ambient afecta especialment els nens donades les seves conductes habituals com ara tocar qualsevol cosa que sigui al seu abast, posar-se coses a la boca, etc. L’alçada dels infants també és un factor important ja que el combinat de substàncies químiques tòxiques i que pesen més que l’aire, es concentren a menys d’un metre d’alçada. Un altre factor important és el fet que respiren més aire per kilogram que els adults. Totes aquestes circumstàncies els fan més vulnerables ja que a més, encara no tenen desenvolupats els mecanismes propis per l’eliminació de toxines.

Font: https://sepeap.org/los-pediatras-advierten-de-las-consecuencias-de-la-contaminacion-medioambiental-para-los-ninos/




Resum:

L'exposició dels nens a la contaminació química provoca:

  • Malalties respiratòries durant la infantesa i en endavant: asma, al·lèrgies i malalties respiratòries en general.

  • Increment l’absentisme escolar per qüestions de salut.

  • Retard desenvolupament físic i cognitiu dels infants.

  • Dificultat de concentració i facilitat de distracció

  • Nivell acadèmic inferior a l'assolit sense exposició a la contaminació.

  • Increment de la dificultat de la conciliació familiar

L'exposició dels nens a la contaminació acústica provoca:

  • Afecta negativament l'atenció

  • Provoca irritabilitat

  • Provoca fatiga i altres aspectes relacionats amb la psicologia i el comportament dels éssers vius (ansietat, depressió)

  • Està associada a l'augment de mortalitat per malalties cardíaques, l'augment de mortalitat de nounats (+6% increment durant les 24h després del naixement), augment de mortalitat per diabetis i ingressos en urgències per depressió (+9.9%) i intents de suicidi (+14.5%).

Legislació vigent

Legislació vigent, límits d'exposició

L’OMS fa recomanacions (sense valor legal). La Unió Europea ha implementat algunes recomanacions de l’OMS com a directives. La Unió Europea crea la directiva 2008/50/CE https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-concentrations/air-quality-standards i Espanya la trasllada com a Reial decret 102/2011 https://www.boe.es/eli/es/rd/2011/01/28/102/con.


La legislació actual a Catalunya consolidada i resumida es troba aquí:

http://mediambient.gencat.cat/web/.content/home/ambits_dactuacio/atmosfera/qualitat_de_laire/mesura_de_la_qualitat_de_laire/valors_legislats_de_la_qualitat_de_laire/valors-legislats-qualitat-aire-2017.pdf

Resum:

  • Diòxid de Nitrogen i Òxids de Nitrogen (NO2 i NOx):

Valor límit anual per a la protecció de la salut humana en 1 any civil : 40 μg/m³ de NO2

  • Partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micròmetres (PM10):

Valor límit diari per a la protecció de la salut humana en 24 hores: 50 μg/m³ (no es podrà superar més de 35 ocasions per any)

Valor límit anual per a la protecció de la salut humana en 1 any civil: 40 μg/m³

  • Partícules en suspensió de diàmetre inferior a 2.5 micròmetres (PM2.5):

Valor objectiu en 1 any civil: 25 μg/m³

Valor límit en 1 any civil: 25 μg/m³

Obligació en matèria de concentració de l’exposició en 1 any civil: 20 μg/m³


A la ciutat de Barcelona, es superen els límits de concentracions legals de NO2 des de 2010, cosa que va portar a la Comissió Europea a denunciar l'estat espanyol el juliol del 2019 (Barcelona entre altres). Si al final acaba en multa, la multa la pagarem els ciutadans que patim la contaminació (com totes les multes que hi ha hagut contra les administracions).

Font: https://www.vilaweb.cat/noticies/ue-denuncia-contaminacio-barcelona-madrid/



Legislació vigent, Riscos laborals aplicats a ventilació

En matèria de riscos laborals, el Reial decret 486/1997 estableix:


“ANNEX III

Condicions ambientals dels llocs de treball

3.d) … la renovació mínima de l’aire dels locals de treball ha de ser de 30 metres cúbics d’aire net per hora i treballador, en el cas de treballs sedentaris en ambients no calorosos ni contaminats per fum de tabac i de 50 metres cúbics a la resta dels casos, amb la finalitat d’evitar l’ambient viciat i les olors desagradables.

El sistema de ventilació usat i, en particular, la distribució de les entrades d’aire net i sortides d’aire viciat han d’assegurar una efectiva renovació de l’aire del local de treball.”


Assumint que estiguem en el cas més favorable (treball sedentari ambient no calorós). Assumirem 2 docents per aula. Aclariment: El cabal es calcula per a la totalitat de les persones en aquella cambra.

Ventilació mínima: 30  m³/h/persona*27 persones= 810 m³/h = 225 l/s

Ens hem d’imaginar 225 ampolles de 1l entrant per les finestres cada segon i sortint per la porta (o per una altra finestra) sempre (independentment de la temperatura exterior i el temps), per a complir amb el decret de riscos laborals.

Obviament la ventilació natural per finestres de les aules no pot assolir aquests cabals (que són els mínims legals).

A més el Reial Decret 486/1997 incideix en que l’aire que entra sigui net. Aclariment: l’aire és net quan és apte per a la respiració humana sense conseqüències per a la salut de les persones.


Legislació vigent, RITE: Reglament tècnic d’instal·lacions tèrmiques


El RITE (Reglamento de Instalaciones Térmicas en los Edificios, Real Decreto 1027/2007, https://www.boe.es/eli/es/rd/2007/07/20/1027/con) obliga que les aules compleixin unes exigències mínimes de ventilació i qualitat de l’aire interior. El RITE obliga a complir la UNE-EN 13779.


El RITE aplicat a les aules del Balmanya obligaria a assolir aquestes qualitats: IDA 2 (aire de bona qualitat).

El RITE implica una ventilació mínima de 45 m³/h i persona per l'IDA 2. A més, obliga que la ventilació sigui completament mecànica i defineix els filtres necessaris i les revisions.

Ventilació mínima primària: 45 m³/h/persona*27 persones = 1215 m³/h = 337.5l/s


El RITE exigeix cabals més grans que Reial decret 486/1997 (riscos laborals). A més, el RITE assegura que els cabals d’aire d’entrada són d’aire net. Per tant el Balmanya està molt lluny d’acomplir el RITE: ja que no ventila amb cabals suficients i a més l’aire d’entrada no es garanteix que sigui net.


Malauradament, el RITE no s’aplica a l’escola Balmanya perquè es va construir abans de l’entrada en vigor del RITE.

“El RITE se aplicará a las instalaciones térmicas en los edificios de nueva construcción y a las instalaciones térmicas que se reformen en los edificios existentes, exclusivamente en lo que a la parte reformada se refiere, así como en lo relativo al mantenimiento, uso e inspección de todas las instalaciones térmicas, con las limitaciones que en el mismo se determinan.”


Com a resum, l’escola Balmanya no està obligada a complir amb les normes de seguretat i confort del RITE.

Sí que està obligada a complir les normes d’Higiene i Salubritat (https://www.codigotecnico.org/pdf/Documentos/HS/DcmHS.pdf).

Sí que està obligada a complir la legislació de contaminants límits de Catalunya, els quals no compleix com es veurà a l’apartat 5.

Sí que està obligada a complir amb la legislació de riscos laborals.

Com minimitzar la contaminació que reben els alumnes

La contaminació que reben els infants és la suma de la contaminació rebuda a casa, al carrer i a l’escola. Els efectes sobre la seva salut varien en funció del temps d’exposició, el pes corporal i la concentració de la contaminació.

L’escola ocupa el 30% del temps de la mainada. A casa s'hi passen el 60% i a l'exterior l'altre 10%.


La contaminació química:

Estudis recents demostren que la millora de la qualitat de l’aire interior en un factor de 2 a 7 comparat amb els estàndards existents, incrementa la productivitat en oficines i l'aprenentatge en escoles de forma significativa, alhora que redueix el risc de símptomes al·lèrgics i d’asma a les llars.

60% del temps a casa. El percentatge d'exposició és tan gran a casa perquè agafa les hores de son. Una manera de garantir-los aire net durant hores és tenir net l'aire de l'habitació on dormen. Els habitatges estan exclosos de l'obligació del RITE així que no n'hi ha cap que tingui RITE. Per tant: qui vulgui garantir aire net als seus fills a casa, o bé se'n va a viure a un lloc poc contaminat (fora de les grans ciutats) o bé posa un purificador amb fitres HEPA+carboni. La recomanació és posar el purificador al dormitori, per garantir aire net durant les hores de son. També és molt recomanable posar plantes a casa perquè netegen l'aire (per a seleccionar les plantes més convenients consultar: https://en.wikipedia.org/wiki/NASA_Clean_Air_Study, la traducció dels noms aquí: https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/191).


30% del temps a l'escola. L'escola ha de ser segura. En cas de trobar-nos amb una escola no segura, hi ha tres opcions: canviar els fills d'escola a una fora de Barcelona, o canviar els fills d'escola a una escola amb RITE o instal·lar el RITE a l'escola actual.

L'Agència de salut pública de Barcelona fa aquestes recomanacions sobre la ventilació:

  • Recomanació 7.a – Ventilació i refrigeració mecànica per les aules molt properes al trànsit. Les aules que donen a vies amb molt trànsit (≥10.000 vehicles/dia), seria recomanable que disposessin d’un sistema de ventilació mecànica amb filtres de partícules (pre-filtre de partícules grolleres seguit d’un altre filtre HEPA, High Efficiency Particulate Air) i cartutxos absorbents de contaminants gasosos (NOx, O3, COVs). Aquest és el cas de l'Escola Balmanya.

  • Recomanació 7.b – Ventilació natural al migdia. Per evitar els pics de contaminació, es desaconsella la ventilació natural a primera hora del matí (de 8h a 11h) i es recomana fer-la al migdia (entre les 13h i les 17h), preferiblement quan l’aula no està ocupada.

Font: https://www.aspb.cat/wp-content/uploads/2020/07/ASPB-recomanacions-reduir-contaminacio-aire-escoles_barcelona.pdf

10% a l'exterior. Cal evitar quedar-se a les zones amb trànsit i els carrers estrets. Cal allunyar-se del trànsit, per exemple esperant als semàfors uns metres endins. És preferible caminar o portar-los en bici a usar el cotxe, ja que la concentració dins els cotxes dobla l'exterior.

Font: http://m.digitaljournal.com/news/environment/report-raises-concerns-about-pollution-levels-inside-cars/article/496681

Contaminació acústica:

La principal font de la contaminació acústica a Barcelona és el trànsit.

Els habitatges nous estan obligats a un confort acústic molt bo. Els habitatges vells es poden aïllar acústicament.

Les escoles noves estan ben aïllades. Les escoles velles es poden aïllar acústicament.

Respecte a l'exterior, cal evitar els carrers amb molt trànsit, intentant caminar per zones poc sorolloses.

Partícules en suspensió de diàmetre inferior a 2,5 micròmetres (PM2.5)

Mesures presses el 21 de gener de 2020

BLAU: Recomanació OMS en 1 any civil: menor de 10 μg/m³

VERD: Obligació en matèria de concentració de l’exposició en 1 any civil: 20 μg/m³

VERMELL: Valor límit en 1 any civil: 25 μg/m³

LILA: fora de la llei

Partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micròmetres (PM10)

Mesures presses el 21 de gener de 2020

BLAU: Recomanació OMS en 1 any civil: menor de 20 μg/m³

VERD: Valor límit anual per a la protecció de la salut humana en 1 any civil: 40 μg/m³

VERMELL: Valor límit diari per a la protecció de la salut humana en 24 hores: 50 μg/m³ (no es podrà superar més de 35 ocasions per any)

LILA: fora de la llei

Estudi de prevenció de riscos

Donat que l’aire de l’entorn de l’escola representa un risc per a la salut, cal tractar-lo com a tal amb eines de prevenció de riscos a la feina.

Seguirem la jerarquia de controls (esquema abaix): a cada etapa l’actor corresponent pot aturar el risc i, si no ho fa, el risc continua i s’ha de tractar al següent nivell. Els nivells superiors són els més efectius i desitjables, però també els més cars d’implementar. En canvi, els nivells inferiors són els menys efectius, però alhora els més barats d’implementar.

  • Eliminació del perill: La contaminació de l’aire de les aules del Balmanya prové del trànsit de l’entorn de l’escola. L’escola o les famílies no poden incidir en l’ordenació del trànsit de l’entorn escolar. És l’Ajuntament de Barcelona qui pot fer accions que minimitzin o eliminin el perill. Si l’Ajuntament no soluciona la contaminació de l’aire, com és el cal, cal passar al següent nivell.

  • Substitució: No existeix substitut per l’aire que respiren les persones. Cal un intercanvi constant d’aire entre l’interior i l’exterior de l’escola per tal d'eliminar l’aire viciat de CO₂ i canviar-lo per aire amb més O₂. Si no hi ha substitut possible, cal passar al següent nivell.

  • Control d’enginyeria: Com que no podem prescindir de l’aire brut de l’exterior, cal implementar sistemes que aïllin els alumnes de la contaminació de l’aire exterior i que garanteixin un aire interior net. La norma tècnica actual que ho pot garantir és el RITE (Reglamento de Instalaciones Técnicas de Edificios). També cal considerar els contaminants de les aules que es generen dins de l’escola (detergents, materials, virus i bacteris…). Caldria comprovar que s’estan usant els materials/detergents adients (definits a les corresponents normes UNE). És l’Escola Antoni Balmanya qui ha de prendre aquestes mesures tècniques.

  • Controls administratius: Es tracta de fer canvis en els processos per tal que evitin l’exposició a l’aire contaminat. Per exemple, canvis que evitin/minimitzin les exposicions dels infants, com ara canvis d'assignació d’aules per usar només les més netes. És l’Escola Antoni Balmanya qui ha de prendre aquestes mesures de gestió.

  • Protecció individual: Finalment queda l’opció de posar barreres de protecció individuals, a infants i treballadors. Existeixen màscares de seguretat que minimitzen els contaminants de l’ambient. És l’Escola Antoni Balmanya qui ha de proporcionar l’equip d’aïllament als alumnes i treballadors.


A qualsevol empresa, quan un treballador desenvolupa patologies que requereixen medicacions cròniques per evitar o minimitzar episodis induïts per l’exposició als contaminants de la feina, s’obliga que tota la piràmide s’hagi de reavaluar, a banda d’altres implicacions legals.

A l’escola Balmanya hi ha alumnes afectats de mals directament relacionats amb la contaminació a cada curs. Alguns requereixen medicació constant.

Prevenció de riscos

Conclusió: l'escola ha de resoldre el problema de la contaminació al nivell d'enginyeria: aïllant els contaminants dels nens.

Cal implementar el RITE.

Tenim un pla

Hi ha dos fronts:

  1. Formem part de #RevoltaEscolar per un entorn escolar més segur, menys contaminat i per fer obligatori el RITE a tots els centres escolars de Barcelona. Fem talls de carrers davant de les escoles, uneix-t'hi!

  2. Exigim a l'escola que acompleixi la legalitat vigent en matèria de seguretat.

  3. Mentre l'escola no resol el problema ni arriba l'ajut de cap polític, plantegem solucions.


Hem demanat pressupost i instal·lar el RITE a tota l'escola costarà entre 90.000€ (només ventilació mecànica) i 116.000€ (el prèmium, que inclou accés de les famílies al monitoratge en temps real). Això significa que cal una inversió de 250€ per alumne. Aquesta suma no és assumible per l'AFA.