Blokfluit/ Ierse fluit

De blokfluit

Je kent zeker al de sopraanblokfluit, maar er is veel meer dan dat! Er zijn nog kleinere en grotere broers en zussen... Wist je dat de grootste blokfluit groter is dan een deur! Maar de sopraan-, alt-, tenor- en basblokfluit zijn wel de meest gebruikte blokfluiten. Zij klinken samen hemels mooi in een blokfluitkwartet. Maar je kan ook in een heus blokfluitorkest spelen, kijk maar naar onderstaand filmpje!

Lang geleden, in de renaissance en de barokperiode, was de blokfluit een heel populair instrument! In de renaissance werd de blokfluit vooral in een ensemble gespeeld, samen met gamba, luit, zang en klavecimbel. Later, in de barok, werd het een volwaardig solo-instrument en werden de mogelijkheden van het instrument nog meer benut. Je kent misschien wel de prachtige concerto's van Vivaldi of de wondermooie cantates van Bach. Ook in de avant-garde en moderne muziek heeft de blokfluit zijn plaats verdiend. Er wacht je een grote blokfluitwereld te ontdekken dus!

De Ierse fluit

In onze academie kan je ook kiezen voor “Ierse fluit”. Deze lijkt een beetje op de blokfluit maar heeft twee gaatjes minder en wordt vooral gebruikt in de Ierse folkmuziek en in de wereldmuziek. Met de Ierse fluit kan je met andere folkinstrumenten (gitaar, diatonische accordeon, viool…) samen spelen. Op vele plaatsen worden folk jamsessies georganiseerd, waar je je talenten helemaal kan boven halen.


Is het moeilijk om een blokfluit/Ierse fluit te leren bespelen?

Blokfluit en Ierse fluit zijn eenvoudige instrumenten om een klank uit te krijgen, maar alleen met veel liefde voor het instrument kan je de blokfluit écht goed leren bespelen, je klank mooi en rond maken en de verschillende technieken en stijlen beheersen.

Het zijn beide handige instrumenten die je overal kan meenemen en het is vooral leuk om met verschillende mensen samen te spelen. Je ontdekt een nieuwe muziekwereld met prachtige stukken en indien je regelmatig studeert, zal je vele toeschouwers verbazen: “Is dit een gewone blokfluit of Ierse fluit?”.