DOCÈNCIA COMPARTIDA


DIFERENTS MANERES D'ENTENDRE I DUR A TERME LA DOCÈNCIA COMPARTIDA

Si bé entenem que la docència compartida sempre ha de tenir l'objectiu d'atendre al diversitat dins l'aula i proporcionar suport a l'alumnat que ho necessita, des del punt de vista dels rols i perfil dels docents implicats hi ha diferents maneres de plantejar-ho.

SUPORT DINS L'AULA AMB DOCÈNCIA COMPARTIDA

En aquest cas ens referim a la docència compartida en la que hi participa un o més docents especialitzats en atenció a la diversitat que proporcionen suport a l'alumnat. El docent de suport pot ser una mestra d'educació especial, un psicopedagog, un mestre de pedagogia terapèutica o qualsevol altra docent, també pot ser un educador o vetllador que fa aquesta funció de suport.

Sobretot quan s'inicien pràctiques d'aquest tipus el docent de suport proporciona suport als alumnes que ho necessiten i col·labora amb l'altre docent per atendre millor la diversitat de l'alumnat de l'aula. Es realitza un suport adreçat als i a les alumne que necessiten ajut i més atenció, siguin alumnes que presenten necessitats educatives especials o no. Aquests docents proporcionen suport a l'alumnat i també al docent curricular, el tutor o tutora d'educació primària o un docent d'àrea de secundària.

Els mestres i/o docents especialitzats col·laboren amb els docents d'àrea i els aporten estratègies, ajuts i orientacions que els siguin útils per incorporar a la seva pràctica diària i per provar noves maneres d'ensenyar que respectin més la diversitat de l'aula.

S'entén que hi ha una complementarietat en els rols. Cada docent aporta la seva expertesa per donar una millor atenció a l'alumnat i a l'altre docent. De totes maneres sempre és necessari que els dos docents proporcionin suport als alumnes de l'aula, no solament el docent de suport.

Tot i que a l'inici és possible que sigui el docent curricular qui condueix el grup i ha planificat la sessió, progressivament, un cop s'ha generat un clima de confiança entre els dos docents, s'han d'anar compartint i alternant els rols de manera que els dos docents puguin fer aportacions i no es creï una relació de dependència o subordinació de l'un respecte l'altre.

A l'apartat Diferents rols dins l'aula hi trobem diferents disposicions i distribucions dels rols i tasques dels dos docents dins l'aula, segons la finalitat, el temps que portem fent docència compartida, el tipus d'alumnat o el grup.


DOCÈNCIA COMPARTIDA

En aquest cas fan Docència Compartida dos o més docents de la mateixa o diferent àrea o matèria, porten la classe i comparteixin el grup.

Proposen activitats interactives i participatives que requereixen un acompanyament a l'alumnat i al grup.

En aquest tipus de Docència compartida ja d'entrada els dos docents tenen un mateix rol respecte la matèria i el grup. Per tant, no s'atribueix una competència o experiència professional diferent i per tant els dos han preparat les sessions i les activitats, els dos proporcionen suport aportant models, ajuts, estratègies o recursos, segons les necessitats de l'alumnat.

En els dos tipus de docència compartida, com més equilibrats estiguin els rols, les responsabilitats i les tasques dels dos docents, més esdevenen pràctiques d'autèntica docència compartida.

En ocasions hi ha escoles que comencen fet suport dins l'aula amb docència compartida i, en vista dels bons resultats, estenen aquest tipus de docència amb altres finalitats com per exemple, per iniciar canvis en les pràctiques, per provar noves metodologies o per proporcionar suport a altres docents menys experimentats. De fet aquestes pràctiques son una oportunitat per plantejar-se innovacions i utilitzar noves metodologies d'ensenyament.

Tot i així no s'ha d'oblidar que la finalitat clau de la docència compartida és el fet de voler atendre millor la diversitat i de fer un ensenyament més proper i personalitzat.