Competència digital docent

Definició

La Competència Digital Docent (CDD) està formada per coneixements i habilitats de dos tipus: la competència TIC referida a l'ús instrumental de les tecnologies (CDI) i les habilitats de caire didàctic i metodològic (CDM).

  • El marc de referència de la Competència Digital Instrumental (CDI) és l'ACTIC. - CFA Ripollès

  • La Competència Digital Metodològica (CDM) s'estructura en 5 dimensions i 26 descriptors declinats en indicadors de 3 nivells d'assoliment (bàsic, intermedi o avançat), que configuren les competències específiques dels docents.

Més informació: Definició de la Competència Digital Docent per al professorat no universitari (Resolució ENS/1356/2016, de 23 de maig al DOGC)

El perfil professional en competència digital docent.

La capacitació professional d’aquest perfil s’ha d’acreditar mitjançant el compliment d’un dels requisits de cadascun dels apartats següents (a i b):

a) Capacitació en l’ús de les tecnologies digitals. S’acredita mitjançant alguna de les condicions següents:

- Grau de mestre o mestra amb les mencions següents: tecnologies de la informació i la comunicació; tecnologia i comunicació; TIC a l’escola; tecnologies digitals per a l’aprenentatge; comunicació i expressió.

- Mestratge o postgrau relacionat amb l’aplicació de les tecnologies a l’aula.

- Enginyeria informàtica o en telecomunicacions.

- Alguna de les especialitats docents de CF següents: 507 Informàtica, 627 Sistemes i Aplicacions informàtiques o 722 Mitjans informàtics.

- Formació relacionada amb les tecnologies per a l’aprenentatge, amb un mínim de 90 hores (formació permanent, màsters, postgraus), publicada al Portal de centre, d’acord amb l’apartat 3 de l’annex 2 de la Resolució dels perfils professionals dels llocs de treball específics en centres educatius públics dependents del Departament d’Ensenyament i el procediment de capacitació professional per ocupar-los.

- Acreditació ACTIC (qualsevol nivell).

b) Experiència en l’aplicació de les tecnologies digitals en les activitats docents. S’acredita mitjançant alguna de les condicions següents:

- Haver exercit la docència un mínim de dos cursos escolars com a coordinador o coordinadora o responsable TAC de centre.

- Haver fet activitats docents relacionades amb alguna de les funcions específiques del perfil i, necessàriament, amb la descrita en primer lloc, almenys durant dos cursos escolars. En aquest cas, el certificat del director o directora del centre que acrediti aquest fet ha d’incorporar la descripció dels projectes, propostes didàctiques, experiències i treballs, d’acord amb el model publicat al Portal de centre.

- Haver participat un mínim de dos cursos escolars en un programa d’innovació educativa del Departament d’Ensenyament dels que figuren a la relació publicada al Portal de centre, d’acord amb l’apartat 3 de l’annex 2.

- Haver estat coordinador o coordinadora durant un mínim de dos cursos escolars dels seminaris TAC (SATI, SEMPERSE, STAC, STAP, STAS, SAIP, STID, SAS, SAD, SETICPA), gestionats pels centres de recursos educatius.

- Haver exercit un mínim de dos cursos escolars en situació de comissió de serveis en les unitats orgàniques amb funcions de planificació i coordinació dels usos educatius de les tecnologies de la informació i la comunicació, als serveis centrals o territorials del Departament d’Ensenyament.