Guia Didàctica

L'activitat està pensada per a alumnat de cicle superior de primària/1 ESO.

A més d'aquesta guia didàctica, està disponible un article sobre l'aplicació de l'activitat a:

Objetos, palabras y contextos. Una indagación multimedia para descodificar científicamente el mundo de las plantas. Aula de Secundaria (2015), 13. J.Domènech.

L'activitat i la seva aplicació també són disponibles al llibre:

:

Objectius didàctics

  • Treballar en grup de manera cooperativa.
  • Identificar quins criteris de classificació regeixen la classificació taxonòmica de les plantes
  • Relacionar grups i estructures vegetals amb referents reals
    • Editar vídeos i imatges digitals.
    • Expressar informació científica en diversos formats

Calendari i treball a l'aula

Es preveuen 7 sessions, a més de tasques que els alumnes poden fer a casa. L'activitat està dissenyada com a activitat d'indagació, promovent que els alumnes aprenguin a partir de la seva pròpia experiència, fent-se preguntes a partir d'objectes contextualitzats. L'activitat està pensada perquè el professor sigui assessor, no transmissor d'informació.

Tot i això, val la pena que a l'inici de cada sessió es comenti juntament amb els alumnes materials de consulta (per exemple, cada sessió un apartat del llibre de text), intentant establir lligams del que veuen amb experiències prèvies dels alumnes. També es poden dedicar alguns minuts a explicar el funcionament genèric dels arbres taxonòmics si no s'ha fet abans. És important no explicitar la relació dels continguts del llibre de text amb els objectes o termes, són relacions que han de construir els alumnes.

Materials que cal preveure

  • Plantes o fragments de plantes per a omplir la safata de referents. Convé que no hi hagi correspondència directa amb tots els termes de vocabulari. En la mesura del possible, a més dels objectes que aporta el professor (15-20) convindria que cada alumne aportés un objecte del món de les plantes el més diferent possible dels que ja hi ha. No es recomana, ans es desaconsella, substituir els objectes per imatges.
  • Carpesà amb fundes de plàstic (una funda per a cada equip de treball, constituirà el portfolio del grup de treball, on guardaran tots els materials que usin o produeixin).
  • Si no hi ha ordinadors disponibles, cal distribuir la feina de manera que puguin editar els vídeos a casa. Cal preveure el que especifiqui la normativa del centre sobre l'ús de mòbils.