MOBILIARI BIBLIOTECA ESCOLAR
L'alumnat s’ha de formar, tant en matèries i coneixements com en creixement personal; però,perquè això sigui possible, ha d'estar alfabetitzat informacionalment: saber quina informació necessita, on trobar-la, quina ha de seleccionar i com l'ha d'emprar. El domini de les eines i els documents faciliten la tria de la informació més adequada, en un món amb un volum creixent d'informació. La biblioteca és el lloc idoni on es prepara la persona que ha d’esdevenir autònoma en la societat, i per aquest motiu s’ha d’incorporar com a part vital en el procés d’aprenentatge de l’individu. El millor marc per potenciar aquestes habilitats és l’escola.
Disposar del mobiliari adequat a la biblioteca escolar ajuda a fomentar-ne l'ús, oferint un espai confortable i acollidor i a garantir la seguretat de persones i documents, acomplint els requeriments bàsics establerts per experts en la matèria.
Aquest document ha estat elaborat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i pretén esdevenir un document de consulta de caire pràctic per als responsables de la biblioteca escolar, aportant propostes i suggerències en relació al mobiliari de biblioteques escolars.
La proposta del present treball ha estat basada en gran mesura en el llibre escrit per Santi Romero, L'Arquitectura de la biblioteca: recomanacions per a un projecte integral (Barcelona: Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Barcelona amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, Xarxa de Municipis i de la Generalitat de Catalunya, 2001). L'autor és arquitecte i Cap de la Unitat d'Arquitectura Bibliotecària de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.
Requeriments del mobiliari *
- Adaptable
- Apilable
- Colors llisos
- Còmode
- Confortable
- De sèrie
- Durador i resistent
- Ergonòmic
- Estètic
- Fàcil de netejar
- Funcional i multifuncional
- Ignífug
- Materials de fusta, metall i plàstic
- Modular i ampliable (estoc)
- Movible
- Qualitat
- Segur
- Sense punxes ni cantells
- Versàtil
*ROMERO, Santi. L'Arquitectura de la biblioteca: recomanacions per a un projecte integral. Barcelona: Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Barcelona,amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, Xarxa de Municipis i de la Generalitat de Catalunya, 2001. Capítol 13, Elements del mobiliari, p. 197.
Accés a la versió completa del document Mobiliari de biblioteca escolar en PDF elaborat pel mateix grup de treball
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 Espanya de Creative Commons
Darrera actualització: setembre de 2018.