Biblioteca d'Infantil

La biblioteca d’Educació Infantil a l’escola Sant Pau de Figueres es va posar en marxa el curs 2012-13.

El principal objectiu era tenir un espai dedicat al món de la lectura que fos adequat pels alumnes d’Educació Infantil.

Hi trobem diferents zones:

    • Un espai on seuen a terra (sobre una estora) per escoltar els contes o per gaudir individualment o en parella mirant els llibres de què es disposa.
    • Diferents espais de lectura, amb una estora i coixins per poder estar còmodes.
    • Un espai amb taules i cadires.
    • Un espai per fer titelles

S’ha procurat que l’entorn sigui agradable i es creï un ambient de tranquil·litat i serenor que ajudi a fomentar l’atenció i la participació en les activitats.

La principal activitat que s’hi ha dut a terme és l’explicació de contes. També s’hi realitzen sessions per fomentar l’ús correcte de la biblioteca i un treball d’expressió amb titelles i de dramatització de contes.

AGRUPAMENT

A P3 gran grup: mig grup d’una classe i mig de l’altra, una sessió setmanal d’una hora i mitja.

A P4 i P5: barrejats en grups reduïts dins l’espai de biblioteca. Els nens i nenes van passant una sessió (una tarda) cada sis sessions d’espais, aproximadament cada tres setmanes.

OBJECTIUS

Gaudir i escoltar amb interès contes, explicacions i lectures.

Desenvolupar l’escolta i l’atenció.

Fomentar la creativitat i la imaginació a través del conte.

Mostrar les emocions que provoquen les històries i relats dels contes.

Promoure la curiositat per la lectura en un futur.

Reforçar el vincle afectiu entre els companys i la mestre.

Respectar el torn de paraula i als companys.

Fomentar el treball en grup.

Gaudir de les activitats.

Participar activament en les activitats proposades.

Saber comportar-se adequadament en una biblioteca.

Utilitzar el to de veu adequat segons l’activitat que s’hi dur a terme.

Fer un bon ús del material utilitzat.

Fer un ús correcte dels llibres i material que es troba a la biblioteca.

Participar en la recollida un cop finalitzades les activitats.

Utilitzar el vocabulari relacionat amb els personatges, objectes, sentiments, estats d’ànim... que apareixen al conte.

Emprar onomatopeies dins d’un relat.

Fer la representació del conte (llenguatge directe).

Desenvolupar les habilitats lingüístiques relacionades amb la informació subjectiva o expressió de sentiments, emocions, estats d’ànim... per tal de poder-les emprar posteriorment en situacions reals.

Utilitzar exponents lingüístics relacionats amb la informació subjectiva, expressió de sentiments, emocions o estats d’ànim adequats als diferents contextos.

Generalitzar a situacions reals de l’entorn familiar i/o escolar

METODOLOGIA

DESENVOLUPAMENT DE L’ACTIVITAT A P3

Entrada: Música tranquil·la i relaxant que els ajuda a entrar ordenadament a l’aula, a un volum baix que permeti poder parlar sense que molesti.

Els nens i nenes entren a la biblioteca en silenci i a poc a poc, ja que s’han anar seient a l’estora que hi ha a terra.

Salutació - Bon dia: la mestra va saludant un per un els alumnes: Bon dia...., i s’espera la resposta de l’alumne/a.

Presentació conte - Dins d’una capsa, decorada adequadament, hi ha un element motivador que crea expectatives sobre el conte que escoltaran. La capsa l’obre cada dia un nen/a diferent. Es tria a sort, amb una cançoneta, o si és un dia especial per algú...

Narració - Representació del conte: Cal anar variant els començaments i finals de contes. Els suports utilitzats en les explicacions dels contes són variats: làmines, titelles, caretes, disfresses, material manipulable, ...

Activitats del conte: una vegada finalitzada l’explicació i en funció del conte es fan activitats que poden anar des d’expressió oral, de representació, jocs d’associació, fins a relacionades amb la matemàtica (gros, mitjà, petit en el conte de Els tres óssos), amb la descoberta (classificar deixalles en contenidors en el conte de La bruixa paperera) o amb l’educació emocional (La tortuga ploranera o El monstre de colors).

Si tenim el conte en versió llibre, el presentem i mirem les imatges, comentem qui és l’autor/a i l’il·lustrador/a, recordem la història i la comentem.

Activitats d’expressió corporal.

Un exemple d’aquest tipus d’activitats seria la dramatització del conte. Els nens/es mitjançant el joc dramàtic assumeixen rols, representen personatges que apareixen en el conte, etc. Per exemple en el conte de tardor Castanyes amb banyes o en el de Els tres porquets.

Activitats d’expressió musical.

Es poden treballar els sons que fan els diferents animals, cançons o danses relacionades amb algun conte o amb algun dels seus protagonistes: El bolet petitó, El peixet, La castanyera, …

Activitats d’ús i coneixement de la llengua.

El conte és un bon recurs per desenvolupar la comprensió i l’expressió oral, l’aprenentatge de nou vocabulari i la utilització del diàleg com a mitjà d’intercanvi comunicatiu.

Així realitzarem activitats com: preguntes per comprovar la comprensió del conte, expressió de sentiments, treball de vocabulari i expressions, diàlegs sobre el conte, etc.

També es poden iniciar en el coneixement de les lletres a través dels títols dels contes o dels noms dels personatges.

Activitats d’expressió logicomatemàtica.

A través del conte podem treballar conceptes lògics-matemàtics com comptar, ordenar, classificar… (per exemple en el de L’orugueta goluda)

Activitats d’Educació emocional

Els contes són especialment adequats per treballar valors com l'amistat, la generositat, la confiança,... i ajuden a l’expressió de sentiments.

Activitats d’expressió plàstica.

Un exemple seria modelar en plastilina, realitzar un dibuix per un amic (La carta), pintar els diferents personatges del conte, expressar-se a través del color, etc.

Activitats de creativitat.

Amb els contes es pot treballar la creativitat a través de diverses tècniques com les de Rodari, per exemple, equivocar històries, jocs d'imaginar, contes del revés, etc.

Relaxació: una estona abans de tornar a l’aula s’estiren a l’estora en silenci i a si és possible amb els ulls tancats, es posa la música i sobretot en les primeres sessions, la mestra passa un per un a fer-los un petit massatge a l’esquena amb les mans, o a la cara amb una ploma,... En acabar ens aixequem a poc a poc, fem uns estirament i tornem a l’aula.

El material utilitzat en la narració dels contes es posa en un lloc visible de la biblioteca (armari, paret,...) per anar fent memòria dels contes explicats.