Guia didàctica per al professorat

L'activitat està pensada per a alumnat de 2 ESO. Com consta en el Calendari, es preveuen 12 sessions ininterrompudes, sense possibilitat d'endur-se feina a casa, més una sessió d'autoavaluació. Tots els materials i productes es queden al centre educatiu.

A més d'aquesta guia didàctica, una descripció més àmplia de l'activitat és disponible a la revista Ciències:

GeaTours: una experiència geolòTICa d'aprenentatge cooperatiu que promou la indagació i l'autoregulació dels aprenentatges. Ciències 27 (2014), 2-8.

L'activitat es descriu també dins el llibre:

Objectius didàctics

  • Aprendre a treballar en grup de manera cooperativa.
  • Aprendre a fer servir la brúixola i interpretar mapes i perfils topogràfics.
  • Saber identificar roques i utilitzar una clau dicotòmica.
  • Identificar el relleu com a resultat de la participació de diverses forces.
  • Identificar les diverses formacions geològiques amb les causes que les formen.
    • Saber usar el programari de fulls de càlcul.
    • Aprendre a manipular vídeos i imatges digitals.
    • Aprendre a expressar informació en format publicitari.

Aportacions a les Competències Bàsiques

Durant l'aplicació de l'activitat, vam acordar amb els alumnes que les activitats d'aquest tipus rebrien el nom de BLV. Búscate la vida. Per això les explicacions que s'ofereixen no són gaire àmplies. L'Autonomia i l'Iniciativa Personal i l'Aprendre a aprendre desapareixen si tot està excessivament pautat i regulat. Fins i tot s'ha intentat que els mateixos alumnes regulin el calendari amb l'ajut de l'Agenda de l'Equip de Treball.

La diversitat d'activitats inclou habilitats artístiques i matemàtiques per a treballar les competències que hi fan referències. L'ús de bases d'orientació, rúbriques i activitats d'autoavaluació incideixen en els metaaprenentatges. Les diverses habilitats relacionades directament amb els continguts (mapes topogràfics, claus dicotòmiques,...) nodreixen la competència d'interacció amb el món físic, mentre el format digital d'activitats i recursos (GoogleEarth, Calc, EarthTools, etc...) impulsen la Competència de Tractament de la Informació i Digital.

Materials que cal preveure

  • Brúixoles (almenys una per a cada 5 alumnes)
  • Carpesà amb fundes de plàstic (una funda per a cada equip de treball, constituirà el portfolio del grup de treball, on guardaran tots els materials que usin o produeixin).
  • Les sessions que al calendari consten com a "laboratori" necessiten d'almenys un ordinador connectat a internet per a cada equip de treball.
  • Els ordinadors han de tenir instal·lats els programes Google Earth i l'Open Office. Si no hi són, feu que els instal·lin els alumnes.
  • Tot i que l'activitat de la clau dicotòmica està prevista sense necessitat de roques, si es disposa de mostres de diferents tipus de roques, caldria usar-les preferiblement a les fonts digitals.

Els grups i el treball a l'aula

L'activitat està estructurada sobre dos eixos metodològics:

-l'aprenentatge per indagació: promoure que aprenguin a partir de la seva pròpia experiència, fent-se preguntes i creant experiències per a trobar-ne les respostes. L'activitat està pensada perquè el professor sigui assessor, no transmissor d'informació.

-la dinàmica de treball en grup "grups d'experts" : A cada equip de treball hi ha 3 experts, un de cada tema, de manera que cadascú ha d'aportar alguna cosa al grup. En ocasions, els alumnes es troben per grups d'experts (els experts de cada tema) per a investigar com fer algun procediment juntament amb els altres experts.

En fer els grups cal tenir molt en compte el següent:

  • Afavorir que els equips de treball siguin homogenis. En aquests grups s'originen els productes. Això simplifica l'avaluació.
  • Afavorir que els grups d'experts siguin heterogenis (això es derivarà necessàriament de la condició anterior). En aquests grups s'aprenen els processos, i convé aprofitar el potencial que ofereixen aquests grups.
  • Aconseguir que els grups siguin sempre funcionals, independentment del tipus de sessió. Per exemple: formar-los dins el sub-grup d'alumnes del desdoblament de pràctiques de laboratori. Cada subgrup de 15 alumnes es divideix en 5 equips de treball de 3 persones. Reunint els experts dels diferents grups, obtindrem 3 grups d'experts de 5 persones.

Segons les necessitats, es poden afegir nous experts: màrketing, belles arts, contable o navegador (latitud, longitud, GPS,...) són algunes propostes. Però cal tenir en compte que han de tenir activitats de formació que els converteixin efectivament en experts.

Produccions dels alumnes

S'ofereixen imatges de produccions dels alumnes, incloent tríptics, rúbrica de qualificació, codificacions de paisatges en corbes de nivell, maquetes,...). Les imatges es poden descarregar d'una carpeta. Per a evitar còpies, l'accés només hi és permès als usuaris Xtec (cal haver entrat amb l'usuari Xtec per a accedir-hi). En cas que siguis professor/a i no tinguis usuari Xtec, posa't en contacte amb l'autor a través d'una adreça de correu Gmail.

Descàrrega de les imatges de produccions dels alumnes.

Avaluació

Veure la proposta a la secció d'Avaluació.

Atenció a la diversitat

La distribució en dos modalitats de grups homogenis i heterogenis (equips de treball i grups d'expert) és una eina per a atendre la diversitat de forma inclusiva. L'ús de les Activitats addicionals permet graduar la dificultat de les tasques. Cal entendre que incloure noves activitats no ha d'allargar el nombre de sessions.