Salvia

DESCRIPCIÓ:

Família de les labiades.

Mata de 30 a 60 cm d'alçada, aromàtica, de fulles oblongues o lanceolades, oposades i peciolades, i de flors generalment d'un blau violat, grosses i de corol·la bilabiada, disposades en verticil·lastres. Creix en brolles, en algunes zones àrides de l'Europa meridional. Té molta fama com a planta medicinal, i és emprada contra les suors febrils, per a disminuir la glucèmia, com a regulador menstrual, etc.

OBSERVACIONS:

Propietats:

a) medicinals:

La sàlvia, amb el romaní, l' espígol i la farigola ha format part tradicionalment del que es coneix com " El vinagre dels quatre lladres ". Diu la llegenda que quatre lladres són agafats presoners en Tolosa , mentre robaven en les cases dels veïns afectats per la pesta. Se'ls condemna a mort , però se'ls ofereix l' oportunitat de salvar-se si conten quin secret tenen per sobreviure enmig de la malaltia sense contagiar-se. El seu secret era macerar les quatre plantes mencionades en vinagre i refregar-se'l per tot el cos. Aquesta història ens ve a demostrar la propietat principal de totes les sàlvies: el seu valor vulnerari i bactericida.

En general té les mateixes propietats fonamentals que la Salvia verbenaca i la Salvia pratensis, però amb principis actius superiors, raó per la qual , i tal com reflexa el seu nom científic, es l' espècie que normalment s' ha emprat com a medicinal.

Bactericides: (Contra les afeccions respiratòries en general : mal de gola, grip, etc.) Cocció d' una culleradeta de fulles seques per tassa. Prendre dues tasses al dia. Gàrgares amb aquesta cocció.

Cicatritzant i bactericida : (úlceres i ferides) Per curar les ferides i les úlceres, afavorint la cicatrització o impedint que una ferida es pugi infectar. Compreses amb la maceració de 20 gr. de fulles seques en 3/4 de litre d' aigua o també la planta fresca aplicada sobre la ferida.

Alguns usos més particulars d' aquesta sàlvia són:

Estomacals, antidiarreiques i antivomitives: Contra les digestions pesades, la diarrea i els vòmits és un bon remei prendre tres tasses repartides al llarg de tot el dia de l' infusió de 15 gr. de fulles seques per litre d' aigua.

Emenagog: Rebaixa lleugerament els dolors de la menstruació i facilita el buidat, evitant els problemes col·lateral que tot això ocasiona com mal de cap, estómac, retenció de líquids e irritabilitat general. ( Infusió d'una cullerada de sumitats floríferes. 2 tasses diàries durant una setmana abans de la menstruació.

Diürètica: Afavoreix l'eliminació de líquid en el cos, per lo que resulta interessant no sols en cas d'obesitat, sinó també en aquell conjunt de malalties que milloren amb l'eliminació d'aigua i la consegüent eliminació de toxinas i especialment l'àcid úric: malalties circulatòries, hepàtiques, gota, artritis, reumatisme, cel·lulitis, etc. ( Decocció de l'arrel seca durant 10 minuts. Prendre 3 tasses al dia) ( Infusió de dos cullerades de fulles secs per litre d'aigua. Prendre tres vegades al dia abans dels àpats.)

Hipoglucemiant: El seu ús disminueix la quantitat de sucre en la sang. Hauran de emprar-la els diabètics. Beuran un got petit cada dia de la maceració durant 10 dies de 100 gr. de fulles en un litre de vi de Xerès.

Bucals: Amb el vi mencionat anteriorment podem realitzar glopejos per enfortir les genives. També podem emprar les fulles fresques per refregar-les al damunt de les genives i les dents i aconseguir el mateix resultat.

Capil.lars: La infusió de les fulles ,barrejades amb les de romaní i farigola, vigoritza i dona lluentor al cabell.

Usada externament, resulta molt útil com relaxant musculars per tractar malasties com la fibromiàlgia, o els dolors musculars ( Fregar les zones dolorides amb una barreja de 10 gotes oli essencial en dos cullerades d'oli d'oliva. No beure l'oli essencial.) ( Afegir 20 gotes a l'aigua de bany. Prendre un bany durant 15 o 20 minuts) ( Afegir a l'aigua del bany la Infusió de 3 cullerades de planta seca en un litre d'aigua. Prendre un bany durant 15 o 20 minuts )

Cosmètiques:

L' ús de les fulles de la sàlvia amb l' aigua tèbia del bany, vigoritza la pell i dona energia a tot el cos.

Culinàries:

És molt interessant afegir unes fulles fresques de sàlvia en alguns plats , especialment en les verdures. A més de potenciar el gust , ens aprofitarem dels valors fitoterapèutics de la sàlvia.

Recol.lecció i conservació: Les fulles hauran de recollir-se abans que la planta hagi florit en la primavera. S' assecaran a l' ombra i es guardaran en un recipient hermètic i sec.

DITES, COSTUMS, ENDEVINALLES,...:

La Sàlvia

La sàlvia es mès sabia que

una àvia quan es posa el pijama

La sàlvia te forma

de perruca , tota desfeta ,

i no es gaire "cuca ".

La meva àvia es més

sabia que una sàlvia,

per això , té l'arbre genealógic

en forma de sàlvia.

La familia de la sàlvia

no es gaire sabia, perqué té

uns avis adormits.

A la sàlvia, salvieta ,

li ha crescut una floreta.

La sàlvia

La sàlvia és molt boniqueta ,perqué es menja una piruleta

La sàlvia salvieta és menja una croqueta

La sàlvia salviruna és menja una pruna.

-

PRIMAVERA

ESTIU

TARDOR

HIVERN

FULLA

BRANCA

FLOR

FRUIT

GENERAL

FOTOS PRIMAVERA

FULLA -

BRANCA -

FLOR -

ARBUST-

FRUIT-

FOTOS TARDOR

FULLA -

BRANCA -

FRUIT-

FLOR -

ARBUST-