Aiguamolls de l'Alt Empordà

Activitat: Els Aiguamolls de l'Alt Empordà

Nivell educatiu: 4t d'ESO

Temàtica: Estudi de la formació de la plana deltaica, de la salinitat en diferents zones dels Aiguamolls i la seva relació amb la flora i la fauna.

Durada: Aquesta activitat dura tot un dia (matí i tarda) en dues sessions, d’aproximadament tres hores i dues hores, respectivament, a més de l’estona del dinar. També s’hi contempla l’opció de fer-la en un matí de quatre hores i mitja aproximadament per als centres que tinguin horari intensiu.

Indret: Al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, des del mas Matà fins a la gola del Fluvià.

És una activitat multidisciplinar que pretén donar a conèixer les condicions que han permès la formació de la plana deltaica de l'Empordà a partir de les aportacions sedimentàries dels cursos fluvials, la formació de cordons litorals i aiguamolls. La variació del gradient de salinitat i les condicions meteorològiques defineixen tres ecosistemes perfectament diferenciats en el recorregut proposat, cadascun amb les seves característiques geològiques, la seva vegetació i la seva fauna. En funció de l'època de l'any variaran les espècies d'aus que es poden observar, segons si són estables, nidificants o migratòries que estan de pas.

Activitats

    • S'orienten i localitzen els punts corresponents a aguaits, estudi d'espècies i mesura de salinitat sobre mapes de la zona.

    • Es localitzen en el paisatge i sobre els mapes les principals unitats de relleu i algunes poblacions visibles des de l'observatori Senillosa.

    • S'observen i es dedueix l'origen de les diverses manifestacions geològiques: cursos d'aigua, aiguamolls, platges, dunes, cordons litorals...

    • S'identifiquen i s'analitzen les diverses manifestacions antròpiques que s'observen durant la ruta: masos, càmpings, urbanitzacions, nuclis urbans...

    • S'estudien i es comparen les condicions ambientals i la vegetació dels diversos ecosistemes que es troben al llarg del camí: closes i basses d'aigua dolça, llaunes i salsures i platges i sorrals.

    • S'observen i s'identifiquen les diverses espècies animals i vegetals utilitzant guies i claus dicotòmiques, fent esment especial de les seves adaptacions al medi on viuen.

    • Es mesuren les salinitats a diversos punts fent ús dels coneixements sobre dissolucions i s'analitzen els resultats obtinguts.

Material previ per treballar a l'aula abans de l'activitat

- Guia Didàctica Els Aiguamolls de l'Alt Empordà Arrela't a l'Alt Empordà (informació per al professorat abans i durant la sortida).

- Material Previ Els Aiguamolls de l'Alt Empordà Arrela't a l'Alt Empordà (presentació multimèdia per a motivar l'alumnat i preparar la sortida).

Material per treballar l'alumnat durant l'itinerari

- Quadern de Camp Els Aiguamolls de l'Alt Empordà Arrela't a l'Alt Empordà (material per a què l'alumnat pugui fer anotacions durant la sortida). També trobareu un document amb suggeriments per al professorat.

- Clau dicotòmica Els Aiguamolls de l'Alt Empordà Arrela't a l'Alt Empordà (una clau dicotòmica senzilla, adaptada a les espècies més representatives de la zona).

Material per treballar a l'aula després de l'activitat

- Dossier de treball Els Aiguamolls de l'Alt Empordà Arrela't a l'Alt Empordà (material per a ser utilitzat a l'aula com a reforç i conclusió de la sortida). També trobareu un document amb suggeriments per a la realització d'aquesta tasca.

- Quadern de Camp de les adaptacions de Becs i Potes Arrela't a l'Alt Empordà (material per a ser utilitzat a l'aula per aprofundir i esquematitzar les adaptacions de les aus observades durant l'itinerari). També trobareu un document amb suggeriments per a la realització d'aquest taller.

- Taller de Salinitat dels Aiguamolls de l'Alt Empordà Arrela't a l'Alt Empordà (material per a ser utilitzat a l'aula per a l'anàlisi en profunditat de les mesures de salinitat preses durant l'itinerari).