Detalii proiect

Titlu

Provocările revenirii la muncă după o boală cronică în România: obstacole, factori facilitatori și colaborarea celor implicați; 

Cod proiect (PN-III-P4-ID-PCE-2020-1384); Nr. Contract finanțare: 154/16.02.2021; Acronim: RTW-CI; Durata: ianuarie 2021 - decembrie 2023.


Scopul proiectului

Scopul proiectului este de a investiga modul în care 4 categorii de actori sociali (stakeholderi) se raportează la problema revenirii la muncă (RM) după boli cronice (BC) și astfel de a contribui la facilitarea reintegrării pe piața muncii a acestor angajați. Cele 4 categorii de stakeholderi sunt: angajații cu BC, angajatorii, personalul medical implicat în RM după boală (medici de medicina muncii, medici de expertiză medicală etc.) și reprezentanții societății civile (din ONG-uri). Proiectul își propune diverse moduri de diseminare dar în special dezvoltarea unui website (Portalul Revenirii la Muncă) care să adune la un loc toate resursele necesare celor interesați de problema RM în România.Impactul acestui studiu este major iar RM după BC nu a mai fost studiată în România 


Obiectivele proiectului

O1. Analiza literaturii știintifice în domeniu și a cadrului legislativ din România relevant pentru gestionarea bolilor cronice la locul de muncă, în comparație cu cadrul legislativ european.

O2. Examinarea perspectivei angajaților cu boli cronice despre revenirea la muncă - motivațiile acestora, barierele întâmpinate, factorii facilitatori și opinia lor despre rolul altor aspecte/actori implicați în acest proces (legislație, angajatori, personal psihologic și medical, ONG-uri)

O3. Explorarea perspectivelor actorilor de la nivel de companie și din societatea civilă  asupra motivațiilor celor implicați în procesul revenirii la muncă, barierelor, factorilor facilitatori și a colaborării între aceștia. Trei categorii de actori sunt vizați: angajatori, personal psihologic și medical care monitorizează sănătatea la locul de muncă (medicina muncii, expertiză medicală etc.) și reprezentanți ai ONG-urilor.

O4. Creșterea nivelului de conștientizare despre beneficiile revenirii la muncă după boli cronice și despre soluțiile la provocările care apar în acest proces, în rândul actorilor sociali implicați și a decidenților politic. 

Principalele rezultate ale proiectului

Proiectul are rezultate multiple care se adresează atât unui public academic, cât și publicului larg. Dintre rezultatele academice amintim: revederea literaturii recente în domeniu (bază Excel cu 70 de articole științifice recenzate); analiza legislației/politicilor pe tema muncii în cazul persoanelor cu boli cronice (Raport de analiză a politicilor); cadrul analitic, conceptual și metodologic al proiectului (Working paper cu cadrul analitic, conceptual și metodologic); chestionar pentru persoanele cu boli cronice și baza de date rezultată; ghiduri de interviu pentru angajatori, personal medical și reprezentanți ONG (ghiduri, transcripturi interviuri și scheme de codare); trei articole publicate în reviste internaționale, un articol acceptat, două articole în evaluare); șapte participări cu lucrări în conferințe internaționale. 

Dintre rezultatele pentru publicul larg amintim: document de politici (policy brief) pentru conștientizarea problemei revenirii la muncă la nivelul decidenților și nu numai; pliant pentru persoanele cu boală cronică ce doresc să muncească; website-ul proiectului pe pagina instituțională a directorului de proiect; website suport ce adună la un loc toate informațiile relevante pentru problema (re)integrării în muncă a persoanelor cu boli cronice și cu dizabilități; conferința finală de diseminare.