criteris economia

3r ESO. Emprenedoria

CRITERIS D’AVALUACIÓ

1. Reconèixer les competències personals i socials requerides pel mercat de treball per a diferents professions. Assolir habilitats i actituds relacionades amb l’emprenedoria.

2. Utilitzar diferents tipus de fonts, incloses les TIC, per obtenir informació sobre les característiques del mercat de treball actual, tant de l’entorn proper, com en relació amb un context europeu i internacional.

3. Dissenyar el propi projecte d’itinerari formatiu i professional per a la consecució dels objectius personals.

4. Identificar les parts que integren un projecte d’empresa i desenvolupar-ne un per afrontar els problemes que es puguin plantejar, manifestant una actitud creativa i autònoma per gestionar la pròpia feina.

5. Descriure els productes financers més habituals per a l’estalvi i per a la inversió que permeti confeccionar un pressupost personal per comprendre les necessitats de la planificació financera.

6. Descriure els principals drets i deures dels consumidors en el món financer per reconèixer les implicacions dels contractes financers més habituals.

7. Aplicar tècniques de comunicació verbal i no verbal durant l’exposició pública dels resultats d’una recerca individual o col·lectiva, amb el suport dels mitjans audiovisuals i de les TIC.

Avaluació durant el curs

El sistema d’avaluació és continuada.

L’avaluació de l’alumnat es farà a través d’activitats on hauran de fer servir els recursos TAC i una presentació oral.

Per tal de que les proves facin mitjana, l’alumnat ha de presentar totes les activitats TAC i ha de treure un mínim d’un 4 en la presentació oral.

La distribució de la puntuació es farà de la següent manera:

Presentacions orals

30%

Activitats TAC

70%

Avaluació final

La nota de l’avaluació final estarà formada per la mitjana de les tres avaluacions. La nota final s'arrodonirà a l’enter superior immediat si el decimal es superior o igual al 5.

Avaluació extraordinària

Un cop finalitzat el curs i en cas de no haver-lo superat es té dret a realitzar l’activitat de recuperació que contindrà diferents tasques i activitats en funció del treball fet durant el curs.

No es preveu prova escrita.

Avaluació de la matèria pendent

El curs següent, segons el calendari establert per la prefectura d’estudis.

Atenció a la diversitat

En cas que hi hagi alumnat d’aquestes característiques, es procedirà a l’adaptació adient un cop analitzada la circumstància que motiva l’adaptació, seguint les directrius de l’equip d’assessorament pedagògic i de la coordinació pedagògica i d’acord amb el que decideixi l’equip docent.


4t ESO. Emprenedoria

CRITERIS D’AVALUACIÓ

1. Reconèixer les competències personals i socials requerides pel mercat de treball per a diferents professions i assolir habilitats i actituds relacionades amb l’emprenedoria.

2. Utilitzar diferents tipus de fonts, incloses les TIC, per obtenir informació sobre les característiques del mercat de treball actual, tant de l’entorn proper, com d’un context europeu i internacional.

3. Elaborar el propi itinerari formatiu i professional que respongui a les competències, interessos i actituds personals.

4. Distingir els drets i obligacions que es deriven de les relacions laborals, tant en els contractes de treball com en els documents de negociació col·lectiva.

5. Descriure les bases del sistema de la Seguretat Social, així com les obligacions de treballadors i empresaris en aquest sistema.

6. Identificar les situacions de riscos laborals més habituals en els sectors d’activitat econòmica.

7. Valorar la cultura del treball i les capacitats emprenedores.

8. Conèixer les característiques principals de l’estructura productiva d’una empresa i del mercat català, espanyol, europeu i internacional per valorar els efectes de l’activitat productiva sobre l’entorn social i sobre el medi ambient.

9. Identificar les parts que integren un projecte d’empresa.

10. Confeccionar un projecte d’empresa, identificar el producte, els consumidors, la competència i fixar una estratègia de màrqueting, manifestant una actitud creativa i autònoma per gestionar la pròpia feina.

11. Descriure els productes financers més habituals per a l’estalvi i per a la inversió que permeti confeccionar un pressupost personal.

12. Identificar les fonts de finançament externes i internes de les empreses.

13. Comprendre la necessitat de la planificació financera de les empreses amb relació a l’activitat sectorial i l’economia nacional.

14. Aplicar tècniques de comunicació verbal i no verbal durant l’exposició pública dels resultats d’una recerca individual o col·lectiva, amb el suport dels mitjans audiovisuals i de les TIC.

Avaluació durant el curs

L'avaluació és contínua al llarg del curs. L’avaluació de l’alumnat es farà a través de la puntuació de les activitats proposades, presentacions orals i prova escrita. En les activitats i proves escrites es desenvoluparan diferents tipus de tasques que permeten avaluar la comprensió dels continguts i la seva capacitat d’explicar-los de forma correcta utilitzant un vocabulari específic, la resolució de casos pràctics, la interrelació de conceptes, l’aplicació a situacions reals, la interpretació de dades extretes de l’actualitat, etc.

Per tal de que les proves facin mitjana, l’alumnat ha de treure com a mínim una puntuació de 4 en cada bloc.

La distribució de la puntuació es farà de la següent manera:

Presentacions orals

30%

Activitats TAC

30%

Prova escrita

30%

Actitud i dossier

10%

Avaluació final

La nota de l’avaluació final estarà formada per la mitjana de les tres avaluacions. La nota final s'arrodonirà a l’enter superior immediat si el decimal es superior o igual al 5.

Avaluació extraordinària

Els alumnes que hagin obtingut avaluació negativa al juny hauran de fer una activitat / examen de recuperació.

Avaluació de la matèria pendent

L’avaluació de la matèria pendent del curs anterior es realitzarà al curs següent dins el calendari previst per la prefectura d’estudis a tal efecte.

Atenció a la diversitat

La tipologia de l’alumnat de quart de la ESO que cursa aquesta matèria optativa no fa preveure l’adopció de mesures especials per atendre la diversitat, malgrat això, es preveu, en cas que sigui necessari, l’adopció de les mesures següents.

En el cas de determinats alumnes, que ho necessitin per la seva situació acadèmica, les seves capacitats o les seves circumstàncies personals, es podrà procedir a introduir algunes modificacions en els criteris de qualificació (especialment pel que es refereix als terminis de lliurament de les activitats o al seguiment del ritme normalitzat del treball de cada unitat didàctica).

S’orientarà de manera individualitzada el procés d’aprenentatge de l’alumnat que així ho sol·liciti o que, a criteri del professor, sigui necessari en fases puntuals o al llarg de tot el curs.

En el cas d’alumnes amb altes capacitats o amb mancances acadèmiques notables, es podran adaptar les activitats d’ensenyament/aprenentatge a les seves necessitats i interessos.


1r BAT. Economia

CRITERIS D’AVALUACIÓ

1. Caracteritzar les funcions dels diferents agents en el sistema econòmic de mercat, mostrant les seves interrelacions. Reconèixer les característiques dels principals sistemes econòmics i situar-los en el temps.

2. Identificar les característiques principals de l'estructura productiva i del mercat de treball català, espanyol i europeu. Valorar els efectes de l'activitat productiva sobre l'entorn social i sobre el medi ambient, així com de la seva deslocalització.

3. Utilitzar l'anàlisi gràfica en l'estudi del comportament del mercat, tenint en compte els factors que afecten l'oferta i la demanda. Interpretar el significat de l'elasticitat-preu de la demanda. Analitzar el funcionament d'un mercat i observar les seves diferències amb els models. Identificar mesures de regulació dels mercats i anàlisi de fallades del mercat en l'assignació de recursos.

4. Definir les principals macromagnituds, la seva composició i les seves interrelacions. Descriure les seves virtuts i les seves limitacions com a diagnosi de la situació d'una economia i de la seva població.

5. Obtenir informació fiable en fonts telemàtiques, o mitjans escrits i elaborar una petita recerca de la situació econòmica catalana i/o espanyola a partir del principals indicadors.

6. Identificar i classificar les principals partides d'un pressupost públic i determinar els efectes que suposa la intervenció del sector públic sobre l'economia, el nivell de vida de les persones i el medi ambient. Analitzar el cost d'oportunitat que implica una decisió política concreta.

7. Descriure les funcions del sistema financer i les del banc central, així com els productes financers més habituals per a l'estalvi i per a la inversió. Interpretar els efectes d'una mesura presa per l'autoritat monetària sobre el mercat de diner, el nivell de preus i el sistema econòmic.

8. Reconèixer les principals partides d'una balança de pagaments i relacionar aquests moviments amb les variacions en el tipus de canvi. Descriure els trets més característics de la balança de pagaments espanyola i europea amb la resta del món. Argumentar sobre els avantatges i/o els inconvenients de la llibertat en el comerç internacional.

9. Reconèixer els diferents rols que assumeix un individu en el sistema econòmic i de la interdependència de les seves actuacions amb la resta del món i amb el medi. Valorar les desigualtats en l'accés als recursos i de la distribució de la riquesa en el món.

10. Identificar, a partir de l'anàlisi de les sèries temporals de diferents economies, la inestabilitat de les situacions econòmiques, descriure'n les característiques i proposar alguna mesura correctora dels desequilibris.

11. Analitzar, de manera individual o en equip, casos simples que versin sobre problemes econòmics i argumentar mesures que tendeixin a la seva millora o solució. Respectar els diferents punts de vista i negociar per arribar a acords satisfactoris.

Avaluació durant el curs

L'avaluació és contínua al llarg del curs. L’avaluació de l’alumnat es farà a través de la puntuació de les proves escrites que es realitzaran cada una o dues unitats didàctiques. En les proves escrites es desenvoluparan diferents tipus d’activitats que permeten avaluar la comprensió dels continguts i la seva capacitat d’explicar-los de forma correcta utilitzant un vocabulari específic, la resolució de casos pràctics, la interrelació de conceptes, l’aplicació a situacions reals, la interpretació de dades extretes de l’actualitat, etc. També es realitzarà un treball trimestralment, que es presenta oralment a classe.

Per tal de que l’examen faci mitjana han de treure com a mínim una puntuació de 4.

Per tant, l’avaluació serà:

Exàmens

80%

Treball i presentació oral

20%

Avaluació final

La nota de l’avaluació final estarà formada per la mitjana de les tres avaluacions. El professor podrà proposar una prova escrita de tot el curs per a aquells alumnes que, voluntàriament, vulguin aspirar a una nota superior de la obtinguda per la mitjana de les tres avaluacions. La nota final s'arrodonirà a l’enter superior immediat si el decimal es superior o igual al 5.

Avaluació extraordinària

Els alumnes que hagin obtingut avaluació negativa al juny han de realitzar la prova extraordinària de recuperació.

Avaluació de la matèria pendent

L’avaluació de la matèria pendent del curs anterior es realitzarà al curs següent dins el calendari previst per la prefectura d’estudis a tal efecte.

Atenció a la diversitat

La tipologia de l’alumnat de primer de batxillerat que cursa aquesta matèria de modalitat no fa preveure l’adopció de mesures especials per atendre la diversitat, malgrat això es preveu, en cas que sigui necessari, l’adopció de les mesures següents:

En el cas de determinats alumnes, que ho necessitin per la seva situació acadèmica, les seves capacitats o les seves circumstàncies personals, es podrà procedir a introduir algunes modificacions en els criteris de qualificació (especialment pel que es refereix als terminis de lliurament de les activitats o al seguiment del ritme normalitzat del treball de cada unitat didàctica).

S’orientarà de manera individualitzada el procés d’aprenentatge de l’alumnat que així ho sol·liciti o que, a criteri del professor, sigui necessari en fases puntuals o al llarg de tot el curs.

En el cas d’alumnes amb altes capacitats o amb mancances acadèmiques notables, es podran adaptar les activitats d’ensenyament/aprenentatge a les seves necessitats i interessos.


1r BAT. Economia i organització d’empresa

CRITERIS D’AVALUACIÓ

Avaluació durant el curs

Es farà una prova inicial a principi de curs per tal conèixer el grau dels coneixements de l’alumnat, que pot ser oral o escrita i que no tindrà efectes pel càlcul de la nota trimestral.

L’avaluació de l’alumnat es farà a través de la puntuació de les proves escrites que es realitzaran cada una o dues unitats didàctiques. En les proves escrites es desenvoluparan diferents tipus d’activitats que permetran avaluar la comprensió dels continguts i la seva capacitat d’explicar-los de forma correcta utilitzant un vocabulari específic, la resolució de casos pràctics, la interrelació de conceptes, l’aplicació a situacions reals, la interpretació de dades extretes de l’actualitat, etc.

La nota d’avaluació s’obtindrà en un 80% de la mitjana dels exàmens o proves dels diferents temes, i la resta de la nota, el 20% de la correcció dels diferents treballs, de l’actitud i assistència a classe i d’altres activitats d’ampliació voluntàries.

Serà necessari obtenir la nota mínima de 4 punts sobre 10 en les diferents proves escrites per tal de poder calcular nota mitjana trimestral

Avaluació final

La nota de l’avaluació final estarà formada per la mitjana de les tres avaluacions. El professor podrà proposar una prova escrita de tot el curs per a aquells alumnes que, voluntàriament, vulguin aspirar a una nota superior de la obtinguda per la mitjana de les tres avaluacions.

Avaluació extraordinària

Els alumnes que hagin obtingut avaluació negativa al juny hauran de fer activitats recuperació al llarg de l’estiu. A més a més, al mes de setembre, es realitzarà la prova extraordinària de recuperació.

Atenció a la diversitat

En el cas de determinats alumnes, que ho necessitin per la seva situació acadèmica, les seves capacitats o les seves circumstàncies personals, es podrà procedir a introduir algunes modificacions en els criteris de qualificació (especialment pel que es refereix als terminis de lliurament de les activitats o al seguiment del ritme normalitzat del treball de cada unitat didàctica).

S’orientarà de manera individualitzada el procés d’aprenentatge de l’alumnat que així ho sol·liciti o que, a criteri del professor, sigui necessari en fases puntuals o al llarg de tot el curs.

En el cas d’alumnes amb altes capacitats o amb mancances acadèmiques notables, es podran adaptar les activitats d’ensenyament/aprenentatge a les seves necessitats i interessos.


2n BAT. Economia i organització d’empresa

CRITERIS D’AVALUACIÓ

Avaluació durant el curs

La primera setmana del curs els alumnes han de presentar la feina d’estiu encomanada que formarà part de l’avaluació del 1r trimestre.

L’avaluació de l’alumnat es farà a través de la puntuació de les proves escrites que es realitzaran cada una o dues unitats didàctiques. En les proves escrites es desenvoluparan diferents tipus d’activitats que permetran avaluar la comprensió dels continguts i la seva capacitat d’explicar-los de forma correcta utilitzant un vocabulari específic, la resolució de casos pràctics, la interrelació de conceptes, l’aplicació a situacions reals, etc.

La nota d’avaluació s’obtindrà en un 90% de la mitjana dels exàmens o proves dels diferents temes, i la resta de la nota, el 10% de l’actitud i assistència a classe.

Serà necessari obtenir la nota mínima de 4 punts sobre 10 en les diferents proves escrites per tal de poder calcular nota mitjana trimestral.

Avaluació final

La nota de l’avaluació final estarà formada per la mitjana de les tres avaluacions. Els alumnes podran examinar-se dels trimestres que no han superat en una prova que es realitzarà segons els calendari programat el mes de maig. En aquesta mateixa data, el professor podrà proposar una prova escrita de tot el curs per a aquells alumnes que, voluntàriament, vulguin aspirar a una nota superior de la obtinguda per la mitjana de les tres avaluacions.

Avaluació extraordinària

Els alumnes hauran d’examinar-se de la matèria de tot el curs en la prova escrita que es realitzarà durant el mes de juny, dins el calendari programat.

Avaluació de la matèria pendent

Els alumnes hauran d’examinar-se de la matèria de tot el curs en la prova escrita que es realitzarà el mes de febrer, dins el calendari programat.

Atenció a la diversitat

En el cas de determinats alumnes, que ho necessitin per la seva situació acadèmica, les seves capacitats o les seves circumstàncies personals, es podrà procedir a introduir algunes modificacions en els criteris de qualificació (especialment pel que es refereix als terminis de lliurament de les activitats o al seguiment del ritme normalitzat del treball de cada unitat didàctica).

S’orientarà de manera individualitzada el procés d’aprenentatge de l’alumnat que així ho sol·liciti o que, a criteri del professor, sigui necessari en fases puntuals o al llarg de tot el curs.

En el cas d’alumnes amb altes capacitats o amb mancances acadèmiques notables, es podran adaptar les activitats d’ensenyament/aprenentatge a les seves necessitats i interessos.