Klas 4: Tata Steel

We willen het einde van dit lange, zware, schooljaar afsluiten met twee bijzondere projectdagen. Met dit weer lijkt het een beetje raar idee om naar de badplaats Wijk aan Zee te gaan, maar het schijnt vrijdag erg mooi weer te worden (28 graden! Neem zonnebrand, lunch en water mee) Het doel van dit project is dat jullie lekker naar zee gaan, én dat jullie een mening vormen over het voortbestaan van de belangrijke, maar ook vervuilende staalfabriek Tata Steel. De verschillende onderdelen zijn interessant voor iedereen die een technische of chemische studie gaat doen, toekomstige artsen of juristen, CEO's-to-be, biologen, kunstenaars en toekomstige studenten in de geesteswetenschappen. We hebben een heleboel interessante gastsprekers (bijv. topadvocaat (van o.a. Badr Hari) en aanklager van Tata Steel Bénédicte Ficq, toch wel een BN-er) uitgenodigd. Zij gaan graag en veelal vrijwillig/onbezoldigd (!) met jullie in gesprek. Dit gaat er gebeuren:


Donderdag 6 juli

Morgen (donderdag 6 juli) komen jullie hopelijk lekker uitgerust en uitgewaaid op school om 11.15. Je zit die dag in je mentorklas. We sluiten af om 15.45. 


Je meldt je om 11.15 bij de docenten op de plek waar je heen moet (zie hieronder), die noteren de absenten. 


-Mentorklassen 1 en 2 gaan naar de filmzaal (met Vincent en Jonneke)

-Mentorklassen 3 en 4 gaan naar lokaal 212 (met Daan en Ines)

-Mentorklassen 5 en 6 gaan naar lokaal 208 (met Raymond en Inge)


11.30-12.30

Eerste ronde carrousel:

-4.1 en 4.2 naar filmzaal. Daar is Joan (in gesprek met Antoinette Verbrugge van Frissewind.nu, Jesse van Schaik van Fridays for Future en Extinction Rebellion)

-4.3 en 4.4 naar 212 (Daar is Tjerk) Fotograaf Tim van Kempen vertelt over zijn bijzondere foto's van Tata Steel, we leggen de foto-wedstrijd/opdracht uit)

-4.5 en 4.6 naar 208 (Daar is Katrien) Hans Nooij van Tata Steel Learning en development geeft een workshop over de vergroeningsplannen van Tata Steel)


12.30-13.00

Pauze


13.00-14.00

Ronde 2

-4.1 en 4.2 naar 208

-4.3 en 4.4 naar filmzaal

-4.5 en 4.6 naar 212


14.00-15.00

Ronde 3

-4.1 en 4.2 naar 212

-4.3 en 4.4 naar 208

-4.5 en 4.6 naar filmzaal

15.00- 15.45

Allemaal naar de filmzaal voor afsluiting Bénédicte Ficq en Jantijn Anema van Urgenda


Vrijdag 7 juli


De eerste bus naar Wijk aan zee vertrekt om 9.00 naast de ingang van de fietsenstalling. Wat we precies gaan doen vertellen en mailen we morgen. Neem in ieder geval lunch, water, zonnebrandcreme en (als je wil) zwemspullen mee. Doe goede wandelgympen aan en neem niet teveel zware spullen mee. We gaan naar verschillende plekken lopen, over het strand en door de duinen, maar Wijk aan Zee is (gelukkig) maar een klein plaatsje dus het is geen enorme wandeltocht. We doen een Toxic Tata Tour, een speurtocht waarbij je leuke prijzen kunt winnen met verschillende onderdelen. De laatste bus uit Wijk aan Zee vertrekt 15.00. 


Regels


Donderdag mag je tijdens de presentatie van, en het gesprek met een gastspreker er niet storend doorheen praten. Je mobieltje laat je in je tas en je kijkt er niet op, tussendoor in de gang kun je even je berichten checken. De surveillanten kunnen leerlingen die storend zijn (praten, telefoon) wegsturen. Dit betekent dat je niet mee mag naar het strand van Wijk aan Zee op vrijdag. In plaats daarvan meld je je dan vrijdag om 9.00 bij de bus bij Dagmar. Je krijgt vrijdag van haar een taak die de hele dag duurt. 

Vrijdag: Vanaf het verzamelen bij de bus geldt: Als anderen last ervaren, als je schade toebrengt aan objecten, mensen of natuur, of als je gedrag aanleiding geeft voor begeleiders om zich zorgen te maken of je wel in staat bent zelfstandig op pad te gaan, komt er een aantekening in Magister en (als je je ernstig misdraagt) zou de school kunnen besluiten je te schorsen en/of niet mee te nemen naar Rome. Je mag alleen in de zee zwemmen als je goed kunt zwemmen. Zwemmen in zee kan gevaarlijk zijn; waarschuw een strandwacht of mensen op het strand als iemand in een mui, een gevaarlijke stroming, terecht komt. 


Beweegredenen project


Een paar maanden geleden vroegen een aantal leerlingen in een bijeenkomst van de klimaatclub of we een project konden organiseren over Tata Steel. Die fabriek is vaak in het nieuws omdat ze de grootste uitstoter zijn van Nederland. Tjerk en ik vonden het een goed idee! 


Meer uitleg over Tata Steel vind je in dit NOS-filmpje. (Nadia heeft het in de scheikundeles al laten zien) 


Het doel van dit project is dat jullie een beargumenteerd antwoord op de vraag 'Moet Tata Steel (gedeeltelijk) sluiten?' kunnen geven. 


Op donderdag 6 juli komen er bijzondere sprekers naar het 4e: voorlichters van Tata Steel vertellen over 'Groen Staal', Antoinette Verbrugge van frisselucht.nu over het bewonersinitiatief in Wijk aan Zee en de jonge klimaatactivist Jesse van Schaik vertelt over haar beweegredenen.  Fotograaf Tim van Kempen, die een mooie reportage over Tata maakte voor de Groene Amsterdammer, en afstudeerde aan de foto-academie met een project over Wijk aan Zee, laat zijn foto's zien. De drie gasten gaan in drie rondes in gesprek met jullie (carroussel). We zijn heel trots dat we de dag af kunnen sluiten met een plenaire bijeenkomst in de aula met Jantijn Anema van Urgenda en/of topadvocaat Bénédicte Ficq, die eerst de tabaksindustrie aanklaagde, en datzelfde nu doet met de staalgigant in Wijk aan Zee


Tjerk en Joan hebben vanwege alle voorbereidingen helaas geen tijd om mailtjes met vragen te beantwoorden, maar morgen of vrijdag kun je de begeleidend docenten, Dagmar, Tjerk of mij vragen stellen. Ziek melden gaat via de normale weg. 


Joan en Tjerk