Prövningar hos Hermods i Stockholmsregionen

Vad är en Prövning?

Prövning innebär att du på egen hand läser in en kurs för att sedan skriva en tenta på hela kursen. Om du har fått underkänt betyg i din kurs eller om du sedan tidigare inte har något betyg kan du skriva prövning i kursen och på så sätt erhålla ett godkänt betyg. Du kan också skriva prövning om du sedan tidigare har godkänt betyg i en kurs men vill höja betyget. Numera är prövning det enda sättet att höja ett redan godkänt betyg då kommunerna inte låter dig läsa en hel kurs igen om du redan har godkänt betyg i kursen.

Var skriver man Prövningar?

Alla skolor som anordnar vuxenutbildning anordnar även tillfällen för Prövning. Normalt sker detta två gånger per halvår och efterfrågan på platser brukar vara stor. Därför är det bra om du är ute i god tid både med att planera och att boka din prövning. Om du vill skriva prövning i fler än en kurs behöver du förmodligen planera dina Prövningar till fler skolor då det inte går att skriva fler än en prövning under samma tillfälle. Vuxenutbildningen i din hemkommun kan ge mer info om vilka skolor de har avtal med och som anordnar deras prövningar. Här är ett exempel på hur Stockholms Stad beskriver vilka som är deras anordnare av Komvux men det varierar naturligtvis en hel del mellan kommunerna i Stockholmsområdet.

Vad ingår i en Prövning?

Beroende på vilken kurs det handlar om så kan en del moment tillkomma i Prövningen. Det kan handla om praktik, laborationer eller muntliga delmoment. I vissa fall utförs dessa i samband med prövningen men ibland behöver du ha utfört dem sedan tidigare och uppvisa intyg vid Prövningen.

Vem får skriva Prövning?

Vi behöver ett avtal med kommunen där du är folkbokförd för att du skall kunna skriva Prövning hos oss. Detta då det inte är vi som är huvudman utan kommunen.
Alla kommuner i Stockholmsområdet har ett eget avtal om prövningar. Avtalen ser ofta olika ut och kursutbudet varierar ofta en hel del. Vi erbjuder bara prövningar till de kommuner vi har avtal med och då enbart i de kurser som ingår i den kommunens avtal.

Jag är folkbokförd i en kommun ni inte har avtal med. Vad kan jag göra?

Bor du i en kommun vi inte har avtal med eller vill du skriva en prövning i en kurs som inte ingår i vårt utbud för din kommun? Då behöver du vända dig till vuxenutbildningen i din kommun för att få information om var du kan skriva din prövning. De flesta kommuner tycker att det är helt ok att man skriver sin prövning i vilken annan kommun som helst men i praktiken kommer inte speciellt många skolor i andra kommuner kunna erbjuda en plats då dessa platser blir fullbokade mycket snabbt. Av den anledningen är alla våra platser låsta till respektive kommuns prövningstillfälle.


Välj något av områdena nedan för att gå vidare till prövningarna