Prövningar i gymnasiekurser

Vi planerar att genomföra prövningar vid fem tillfällen under 2023.
Då vi har avslutat vårt avtal med Stockholms Stad kommer vi inte heller erbjuda några prövningar till personer som är folkbokförda där.


 

Du måste bo i någon av följande kommuner för att få skriva en prövning på gymnasial nivå hos oss:

Botkyrka – Danderyd – Ekerö – Huddinge – Håbo* – Järfälla – Lidingö – Nacka – Norrtälje – Nykvarn – Salem – Sigtuna
Sollentuna –  Solna – Sundbyberg – Södertälje – Täby – Upplands-Bro – Upplands Väsby – Vallentuna – Vaxholm – Värmdö – Österåker

(*Bor du i Håbo bokar du inte genom denna bokning utan behöver kontakta oss) 



När du har gjort en anmälan så får du ett mejl med information om tider och hur du betalar. Prövningen kostar 500 kr. Undantag är om du har ett F i kursen från kommunal vuxenutbildning, då är prövningen kostnadsfri.

Är du folkbokförd i någon annan kommun?

Bor du i någon annan kommun får du vända dig till vuxenutbildningen där för att få information om var du kan skiva din prövning. Normalt tycker kommunerna att det är ok att man skriver sin prövning i vilken annan kommun som helst men i praktiken kommer få andra kommuner kunna erbjuda en plats då dessa platser blir fullbokade mycket snabbt. Av den anledningen är alla våra platser låsta till respektive kommuns prövningstillfälle.

Om du har några frågor kring prövningsförfarandet är du välkommen att kontakta oss via detta formulär


Viktigt att veta inför din prövning

Läs igenom texten nedan innan du bokar in dig på en prövning.

Innan din prövning

Hur förbereder man sig för en prövning?

Prövning i en kurs innebär att du, på egen hand läser in en kurs och sedan skriver ett prov på hela kursen. Det är alltså inte som ett nytt försök på kursens slutprov.  Du bör vara väl förberedd. Har du precis fått F i kursen är risken stor att du inte har kunskaperna som krävs för att klara en prövning utan att läsa in dig mer i ämnet. När du väl fått godkänt på prövningen får du ett officiellt betyg i kursen. 

Prövningen omfattar hela kursen enligt den nationella kursplanen och testar alltså dina kunskaper mot Skolverkets nationella kursmål och betygskriterier. Du bör noggrant läsa igenom kunskapskriterier så du vet vad som kommer krävas av dig för att få godkänt. Du hittar Skolverkets kunskapskriterier Skolverkets hemsida.

Som lämplig kurslitteratur kan du använda den litteratur som Hermods använder i sina kurser, men det går lika bra med andra kursböcker som bygger på Skolverkets kursmål. Använd flera olika kursböcker/källor när du läser på inför en prövning. Hermods litteraturlista hittar du här.

OBS! Notera att särskilda förberedelser kan gälla vid prövning i vissa enstaka kurser. Detaljer om detta kommer du få två veckor innan din prövning när en speciell prövningskurs läggs upp i vår studieplattform Novo. Du kan dock redan nu hitta en del av den förberedande informationen här.

Under din prövning

Hjälpmedel och legitimation

Proven skrivs med papper och penna i skrivsal. Följande hjälpmedel finns på plats. Miniräknare, formelsamling (gäller fysik, kemi och biologi) och ordbok (endast svenska och svenska som andraspråk) beroende på vilken kurs du skriver prövning i. 

Glöm inte att ta med en giltig legitimation (pass, körkort eller annan id-handling). Du får inte skriva provet utan att kunna legitimera dig.

Anpassningar

Har du behov av anpassningar i samband med din prövning behöver en dialog om dessa tas med våra Studie- och yrkesvägledare. I samband med att du bokar en plats får du en möjlighet att markera att du önskar anpassningar och en av våra Studie- och yrkesvägledare kommer kontakta dig några veckor innan prövningen för att göra upp om vilka anpassningar som kan fungera för dig. 

Mat, dryck och personliga ägodelar

Det är ok att ta med mat och dryck. Du kan köpa kaffe i en automat. Inga saker som inte ska användas vid prövningen får tas med in i provsalen.

Obs! Vi ansvarar inte för de saker du hänger av dig.

Muntliga moment

I språkkurserna ingår ett muntligt moment som du genomför tillsammans med din examinator ca en vecka efter du utfört den skriftliga delen. När din examinator tagit del av din skriftliga del kommer examinatorn kontakta dig för att boka in en tid för muntlig examination. Examinationen sker via ett program som heter Zoom (typ Skype) d.v.s. du gör den hemifrån via dator, surfplatta eller smartphone med hjälp av kamera och mikrofon.

Efter din prövning

Rättning

När du lämnat in din prövning, kommer vi att arkivera en kopia av prövningen innan vi skickar den för rättning till läraren. Observera att denna process kan några dagar. När läraren mottagit prövningen, rättas den. I vissa kurser ingår ett muntlig moment i kursen. När alla moment i prövningen är klara, sätter prövningsläraren betyget i Novo, där du också kan se det. Observera att detta tar upp till två veckor efter prövningsdatumet då du skrev.

Betyg

Vi skickar inte automatiskt ut betyget till dig utan du måste själv beställa ut betyget om vill ha det i fysisk form. Vi registrerar dock alla betyg i den aktuella kommunens system för Komvux. Kommunen skickar sedan betygen vidare till den nationella betygsdatabasen så våra elever begär sällan ut några betyg från oss. Det händer dock att man vill ha ett betyg till något annat och då kan man självklart beställa ut betygen från oss. Räkna med att det tar ca 3-4 veckor för oss att administrera betyget efter att betyget är satt i Novo (efter att både skriftlig och eventuell muntlig del är gjord). I vissa kommuner får vi inte utfärda några betygsutdrag och då behöver man istället kontakta kommunen själv för att begära ut betyget. Räkna med att det då kan ta ytterligare nån vecka för att få ut betyget. Vill man begära ut en gymnasieexamen är det alltid kommunen man vänder sig till. 

Mer om hur du beställer ditt betyg hittar du här.

Observera att vi inte rapporterar ditt betyg till några antagningsenheter utan registrerar det enbart i din hemkommuns system. De flesta kommuner har rutinmässiga överföringar till den nationella betygsdatabasen (antagning.se) men exakt när dessa sker eller hur ofta kan vi inte svara på. Vill du vara säker på att ditt betyg når den nationella betygsdatabasen i tid är det säkrast att själv skicka in en kopia på betyget.