Wat doen we?

Waarom een oudervereniging?

De verantwoordelijkheid voor de opvoeding van onze jongeren stopt voor ons als ouders niet aan de schoolpoort. De school is behalve leerschool, ook levensschool waar de toekomst van onze kinderen mee wordt vorm gegeven. Het belang van waardenopvoeding houdt in dat al wie bij de school betrokken is, hierover in dialoog wil treden. Een goede wisselwerking tussen ouders en school, resp. leerkrachten, heeft een positieve weerslag op de leerlingen. De school treedt niet in de plaats van de ouderlijke verantwoordelijkheid voor de opvoeding, maar vult ze aan.

Zo ook delen de ouders in de verantwoordelijkheid van de school.

Op Don Bosco Zwijnaarde worden de ouders verenigd in een ouderraad (OR), een team dat spreekbuis is van de ouders en de samenwerking en de communicatie tussen ouders en de school wil bevorderen. In overleg met directie en leerkrachten bouwen we mee aan de begeleiding van onze jongeren en ondersteunen we als ouders het opvoedingsproject van de school.

Werking

Informeren, adviseren, ondersteunen, samenwerken

In de ouderraad kunnen ouders van gedachten wisselen over hun zorgen en bekommernissen rond (school- en levensbetrokken) opvoedingsvragen. De ouderraad informeert de ouders en bevordert de contacten tussen hen, het pleegt overleg met de school en de schoolgemeenschap en het biedt daadwerkelijke steun aan en medewerking bij de schoolprojecten.

De vertegenwoordiging

De leden van de ouderraad plegen overleg in vier plenaire vergaderingen per jaar met de schooldirectie over concrete en principiële onderwerpen. Daarenboven vertegenwoordigt de ouderraad de ouders in de directieraad van DBZ, in de  schoolraad en in de participatieraden (van de scholengemeenschap ‘de Bron’ en bij het  ‘VCOV’).

De dagelijkse organisatie

Onze ouderraad bestaat uit bijna 40 actieve leden, waaronder 7 bestuursleden.

Elk lid is actief in één of meerdere werkgroepen die een specifiek thema behandelen of waarin een activiteit uitgewerkt wordt.

De werkgroepen

De ouderraad organiseert zich in verschillende werkgroepen rond specifieke thema’s. Deze werkgroepen ontstaan als er in samenspraak met alle leden een nood ervaren wordt om hierover bijeen te komen. Is een bepaald thema afgerond of niet langer actueel, dan kan een werkgroep afgesloten worden. Er zijn steeds een vijftal werkgroepen actief.

Zo werkt de werkgroep ‘actie veilig verkeer’ en de werkgroep ‘sensibilisering N60/De Lijn′ rond de veiligheid in en rond de school. De werkgroep ‘ontmoetingsavond’ organiseert één of twee interessante infoavonden voor de ouders per schooljaar en nodigt hiertoe telkens externe sprekers uit. De werkgroep ‘verloren voorwerpen’ organiseert samen met de school en de leerlingenraad de verloren voorwerpen, houdt het lokaal open en zorgt dat de meerderheid van de verloren spullen de eigenaar terugvindt. Naast de organisatie van vast terugkomende activiteiten hebben we enkele werkgroepen die meer vraaggestuurd werken. Zo hebben we een constructieve samenwerking met de leerlingenraad en vragen zij ons advies over voor hun vragen.

Maar ook via onze website krijgen wij vragen binnen van ouders. Dergelijke vragen worden in een werkgroep besproken en indien relevant, wordt dit als signaalfunctie aan de directie overgemaakt.

Hoewel er gewerkt wordt in diverse werkgroepen die elk hun eigen klemtoon leggen, toch blijft de ouderraad een geheel van ouders die samen denken en doen.

U vindt resultaten en verslagen van de verschillende werkgroepen terug onder de specifieke rubrieken.