Activitats del curs 2023-2024

BREAKING BARRIERS

El passat 10 de novembre de 2023, l’alumnat del CES Alt Maestrat va participar en una xerrada de l’organització Education First.


Aquesta sessió va ser promoguda pel departament d’Orientació del centre. L’activitat es va centrar, principalment, en donar a conèixer el paper de les dones dintre del món laboral i ressaltar la marginació social que han sofert al llarg de la història. A més a més, l’alumnat va poder apreciar els prejudicis contra les dones que segueixen estant presents en la societat actual


Finalment, es van comentar possibles opcions per estudiar a l’estranger, ja que explorar una nova llengua, cultura i forma de pensar és una oportunitat única per a l’alumnat.

MUSEU DEL TAULELL

El divendres 24 de novembre de 2023 l'alumnat es va desplaçar al Museu del Taulell “Manolo Safont” d'Onda. 

Prèviament a la sortida, l’alumnat va realitzar a classe un disseny geomètric amb llapis de color sobre paper. Aleshores, dins de l'aula-taller del museu, l’alumnat va tindre l'oportunitat de transformar el seu disseny de 15x15cm en una peça tridimensional amb baix relleu, emprant argila blanca. Després, al centre, la podran pintar. 


A continuació,  l'alumnat va gaudir d'una visita guiada per Marc Giner, qui va explicar d'una manera dinàmica la història del taulell valencià. A través de l'exposició, dividida en diverses sales del Museu, l’alumnat va reconèixer els elements visuals propis de cada època, així com els colors, materials i motius característics dels diferents períodes.

ACTIVITATS PEL 25-N

Durant la setmana del 20 al 24 de novembre l’alumnat de 1r, 2n, 3r i 4t va realitzar una activitat de conscienciació relacionada amb el 25-N, el dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, en l'horari de tutoria. 


L’activitat va consistir en identificar actituds i comentaris positius (“green flags”, banderes verdes) i negatius (“red flags”, banderes vermelles) en les relacions afectives.


Aquesta activitat es va realitzar en col·laboració amb el Centre de Desenvolupament Rural Alt Maestrat. 

TALLER DE DIGITALITZACIÓ

Entre els dies 1 i 15 de desembre de 2023 tot l’alumnat del CES Alt Maestrat va realitzar un taller informatiu sobre Digitalització.

Aquestes sessions han sigut impartides per l’orientadora del centre en col·laboració amb el Centre de Desenvolupament Rural Alt Maestrat. 


L’activitat va consistir, d’una banda, en informar a l’alumnat dels riscos que comporta el món digital a través d’una dinàmica basada en casos reals, en els quals s’hi podien apreciar les conseqüències que pot tindre el mal ús de les xarxes socials. D’altra banda, les cibertutores (dues alumnes voluntàries de 4t d’ESO) es van presentar als companys i van donar a conèixer la seua tasca.

TERTÚLIA DIALÒGICA

El dia 20 de febrer de 2024 l'alumnat de 1r d'ESO va visitar el CEIP Joan de Brusca per tal de realitzar una tertúlia dialògica.


Abans de la trobada, l'alumnat dels dos centres va llegir tres contes: "El ogro con plumas", "El tesoro del leprechaun" i "La historia de Fin MCoul". 


Un cop reunit, l'alumnat va intercanviar opinions sobre les seues experiències cap a la lectura: van parlar de quina història els havia agradat més, qui era el seu personatge preferit, etc.


També van treballar en equip per a resoldre uns mots encreuats i una sopa de lletres vinculada a les criatures fantàstiques que apareixien als relats i als països als quals pertanyen com a part del seu folklore. 


FORMACIÓ DE L'ALUMNAT MEDIADOR

El dia 23 de febrer de 2024 es van realitzar les VII jornades formatives per a l’alumnat mediador del nostre centre. 


Aquestes jornades estan destinades a la formació de l’alumnat mediador i contribueixen a la dinamització de l’Equip de Mediació Escolar, un recurs molt útil a l’hora de millorar la convivència en el Centre. 


La formació que s’imparteix en aquestes sessions se centra en casos pràctics per a que l’alumnat mediador sàpiga com actuar davant conflictes reals, però també inclou una xicoteta formació teòrica pensada per a que l’alumnat mediador adquirisca coneixements sobre el conflicte, les parts de la mediació, les habilitats socials que ha de tenir un/a mediador/a, etc.


L’alumnat mostra interès i motivació per aquesta formació, ja que gràcies a aquesta podrà participar en situacions de conflicte reals.


DIA DE LES DONES

El divendres 8 de març de 2024, l’alumnat i el professorat del centre va participar en els actes programats per l'ajuntament d'Albocàsser per a la celebració del Dia Internacional de les Dones i la reivindicació dels seus drets. 


Prèviament, al centre s’havia realitzat un taller anomenat “8M: Desafiant estereotips i defenent drets”  i  un altre d’elaboració de pancartes. Ambdós van ser organitzats pel Centre de Desenvolupament Rural (CDR). Les pancartes es van mostrar durant el passacarrer, en el qual va participar, també, una batucada. 


Finalment, les pancartes es van exposar al safareig del poble per a que tothom puguera llegir-les, i l'alumnat i el professorat va retornar al centre. 

PROJECTE PLASTÍFIC

El passat 21 de març de 2024 l'alumnat de primer va fer una visita a les instal·lacions del CDR per portar a terme una activitat relacionada amb el tema de materials que havien treballat a l’assignatura de Tecnologia i Digitalització.


En aquesta activitat l'alumnat va elaborar diferents objectes amb la tècnica de l'embotició amb plàstic fos i reciclat. Unes setmanes abans de l’activitat en el CDR, a l’institut es va fer una campanya de recollida i classificació de taps. 


L’activitat va estar dirigida per membres del CDR i usuaris del CEEM d’Albocàsser i el professor de l’assignatura. 

 

Al final de la visita l'alumnat s’emportà a casa els objectes que havia realitzat, així com una experiència de recuperació i reutilització de materials i el que és tant o més important, una experiència humana de superació.


MUSICAL "BRUNO"

El divendres 22 de març, l’alumnat del centre es va desplaçar a l'Auditori de Castelló per assistir a la representació de "Bruno". 


El tema central d'aquest musical és l'assetjament escolar, mostrat des de diferents punts de vista: de qui el pateix, del qui el provoca, dels que miren i no diuen res, dels professors que no saben què fer… 


El musical "Bruno" pretén ser un cant a la vida, una festa, un record, una protesta, una celebració, un canvi i una revolució. 

VIATGE CULTURAL A BARCELONA

Els dies 26 i 27 de març de 2024 es va realitzar un viatge cultural a Barcelona. 


Durant el primer matí es van recórrer les Rambles des de l'estàtua de Colom fins a la Plaça Catalunya i es va visitar el barri gòtic. Al migdia es va dinar a la plaça Sant Jaume (on es troben l'ajuntament de la ciutat i el Palau de la Generalitat) i a la vesprada es va visitar el museu de ciència Cosmocaixa. 


Durant el segon dia es va realitzar una ruta modernista, que va començar amb la visita guiada de la casa Milà ("La Pedrera") i va acabar a la Sagrada Família, passant per la casa Batlló, la casa Ametller i la casa Lleó Morera (passeig de Gràcia). 


Va ser una experiència molt enriquidora de la qual tant l'alumnat com el professorat en guardarà un bon record. 


PREMI SAMBORI

Durant el mes de gener l'alumnat de 3r d'ESO va escriure relats de temàtica lliure en valencià, els quals van ser presentats al Premi Sambori. El termini de presentació finalitzà el 9 de febrer 2024. 


Mesos després, vam rebre l'excel·lent notícia que una de les nostres alumnes, Carla Barreda Tena, havia guanyat el premi dins la categoria del seu curs amb un conte titulat "L'amor etern". 


La cerimònia d'entrega es va celebrar el 20 d'abril de 2024 al pavelló del municipi d'Albocàsser en presència de les autoritats locals, la representació de la Fundació Sambori i els assistents, vinguts d'altres pobles de la comarca. 


L'entrega del premi es va emmarcar dins els actes de la Fira del Llibre d'Albocàsser. 

RUTA MATEMÀTICA

El dilluns 22 d’abril de 2024, es va realitzar una ruta matemàtica per Albocàsser amb l'alumnat de 3r i 4t d'ESO del CES Alt Maestrat.


La ruta dissenyada incloïa objectes d’interès matemàtic, dels quals l'alumnat n'havia de destacar les propietats. També havia d'identificar les relacions geomètriques per a poder resoldre diverses qüestions proposades. D'aquesta manera va treballar les competències matemàtiques. 


Així doncs, en aquesta ruta, l'alumnat havia d’aplicar els coneixements estudiats a l’assignatura de matemàtiques per a poder resoldre les activitats proposades. Els problemes plantejats es van situar en la Plaça de l’ajuntament, l’església, el parc i el safareig.


Cal afegir que es va fomentar el treball en equip i es va constatar que la geometria està íntimament lligada a l’expressió artística de la humanitat.

TALLER D'ISONOMIA

El dia 30 d’abril de 2024, es va dinamitzar un taller des de la Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I de Castelló anomenat  «Apunta’t al bon rotllo».

El taller estava dirigit a l'alumnat de 3r i 4t d'ESO i en ell es va abordar la influència dels mitjans de comunicació i les xarxes socials en la construcció dels rols i estereotips de gènere, motivant a l'estudiantat a qüestionar-se aquests estereotips, els interessos comercials que pot haver-hi darrere d'aquests i a plantejar-se qui volen ser realment.

Es van analitzar les expectatives en el comportament de cada persona en funció del seu gènere, i què ocorre si algú no encaixa en allò que socialment s'espera d'ell o ella. 

Així mateix, es va analitzar com els estereotips poden portar a exercir i acceptar la violència de gènere, i se'ls va instar a trencar aqueix cicle, replantejant-se la seua manera d'actuar i relacionar-se des de la igualtat i no la violència masclista.

FESTA PER LA LLENGUA

El passat dissabte 4 de maig el CES Alt Maestrat va participar en la XVI Festa per la Llengua al poble d’Albocàsser. 


Tant l’alumnat com el professorat es va implicar per a promocionar la llengua i la tasca del centre a través de diverses activitats. 


A la paradeta del centre es podia completar una senyera amb noms de persones, llocs, produccions culturals i altres elements identitaris. També es podia jugar a un joc sobre els aforismes de Joan Fuster i a un altre sobre la vida i l’obra de Vicent Andrés Estellés. 


Les persones que ens van visitar es van endur un punt de llibre dissenyat pel nostre alumnat com a obsequi. 


Tres dels nostres alumnes mereixen una menció especial, ja que van ser premiats al concurs de logotips de la Festa per la Llengua. Yair Pérez quedà en primer lloc, Elia Mestre ocupà el segon lloc i Malak El Jaouahiry, el tercer. Enhorabona!

EIXIDA A L'ERMITA DE L'ESPERANÇA

El passat 7 de maig l’alumnat de 1r d’ESO del nostre centre va fer una eixida a peu amb l’alumnat de 6é de primària del CEIP Joan de Brusca amb l’objectiu de fomentar la bona relació i convivència entre l’alumnat dels dos centres.


Cada any es planifiquen diverses trobades entre els dos centres des del Pla de Transició. En aquesta ocasió es va organitzar la pujada a l’Ermita de l’Esperança del nostre municipi. Allí, tot l’alumnat s’ho va passar d’allò més bé participant en diversos jocs i activitats esportives.



EIXIDA AL PENYAGOLOSA

El dijous 9 de maig l’alumnat del centre, acompanyat de tres professors i un monitor, va muntar el Penyagolosa fins aplegar al seu pic. 


El clima solejat va fer més agradable l’excursió i va permetre que l’alumnat gaudira de les vistes. 


Esta és una de les activitats a través de les quals el centre fomenta l’exercici físic, essencial per a dur un estil de vida saludable. Ha sigut subvencionada per la Diputació de Castelló dins de la campanya “Recorre Castelló”.




ACTIVITAT INTERGENERACIONAL

L’empatia és la capacitat de reconèixer les emocions alienes i d’actuar-ne en conseqüència i, de vegades, ens porta a preocupar-nos pels demés. Aquesta capacitat depèn, en part, de l’educació; per això des del CES Alt Maestrat ens preocupem per desenvolupar-la. 


El dia 14 de maig l’alumnat de 1r d’ESO va realitzar una activitat intergeneracional a la URF d’Albocàsser. A partir de l’intercanvi d’experiències es van treballar habilitats socials. Els i les alumnes havien preparat prèviament un model d’entrevista semiestructurada i, per parelles, es van dialogar amb els diferents usuaris de la unitat, per tal d’arribar a entendre què hi ha darrere de cada pensament dels nostres majors tenint en compte les seues experiències vitals. També, per a ser conscients que darrere de cada vida hi ha una història.


En acabar, es va reflexionar sobre el fet de desenvolupar aquesta part del nostre comportament i de com les nostres paraules canvien en funció de les emocions que sent la persona amb qui estem. L’alumnat es va sentir molt a gust i es va quedar amb ganes de saber més sobre les històries que li havien contat. 

JORNADA DE PORTES OBERTES

El dijous 17 de maig vam celebrar la jornada de portes obertes al nostre centre. 


Així, vam rebre la visita d’alumnat de 6é de primària d’altres centres que el curs vinent podrà incorporar-se al CES Alt Maestrat.


L’alumnar de 1r d’ESO va preparar un vídeo-exposició en el qual mostraven els aspectes més importants del nostre centre (instal·lacions, horaris, professorat, noves assignatures, etc.) i, a continuació, es va organitzar un partit de colpbol.





VISITA D'ANTIGUES ALUMNES

El dimecres 28 de maig vam rebre la visita de dues antigues alumnes, Ainhoa Fermosell i Irina Cámara. Aquesta trobada va ser organitzada des del Departament d'Orientació del nostre centre i les tutories de tercer i quart d'ESO. L'objectiu de l'activitat era que l'alumnat es beneficiés de l'experiència educativa i laboral de persones que provenen del seu mateix entorn. 

Les dues exalumnes havien cursat graus de Formació Professional. En el cas d'Ainhoa, dos relacionats amb les activitats físiques i esportives (mitjà i superior) i en el d'Irina, un relacionat amb la cuina i la pastisseria (mitjà). Ainhoa també va explicar que a partir del grau superior va accedir a la carrera de Magisteri, a la universitat. 

Ainhoa i Irina van preparar dues presentacions orals sobre la seua trajectòria en les quals van respondre molts dubtes del nostre alumnat. Quan van finalitzar les seues exposicions, l'alumnat els va plantejar algunes preguntes. 

Tant l'alumnat com el claustre  agraeix la participació i la implicació d'Ainhoa i Irina en aquesta activitat. 

XERRADA SOBRE ADDICCIONS

El divendres 31 de maig, l’alumnat de 3r i 4t d’ESO va rebre una xerrada sobre addiccions. Aquesta va ser impartida per l’educadora social Nela Trilles, des del CDR, en col·laboració amb dos usuaris del CEEM, els quals van explicar la seua experiència i la seua relació amb diverses addiccions. 


La finalitat de la xerrada era conscienciar l’alumnat de l’impacte d’algunes decisions preses en moments vulnerables, com a l’adolescència (caracteritzada per conductes impulsives repetitives impulsades per la curiositat, però sense percebre’n els perills).


D’altra banda, també es van anomenar les variables que intervenen en possibles conductes addictives, com són alguns trets de la personalitat (timidesa), la influència de les companyies, el voler formar part del grup o els canvis emocionals, entre d’altres.

L’alumnat va estar molt atent als testimonis, interactuant amb ells i fent-los preguntes. 






TORNEIG DE PÀDEL

El passat 18 de juny vam organitzar una americana de pàdel en parelles. L’objectiu del torneig era obtenir el màxim de puntuació possible en partides de 10 minuts.  Les parelles finalistes van jugar un set per disputar-se la primera, segona i tercera posició. Els guanyadors de l’americana van ser Arnau Sabater Boix (4t d’ESO) i Lluc Vidal Barreda (3r ESO). L’alumnat que hi va participar va gaudir d’un matí esplèndid a l’aire lliure amb  companys d’altres cursos.

CONCURS DE DIBUIX

L’alumnat va participar en un concurs de dibuix amb tècnica lliure sota el lema “Dibuixa un arbre en un paisatge”. Els i les alumnes van baixar al pati i cadascú va elegir un enquadrament per representar l’arbre escollit. 


Les guanyadores dels premis de material artístic van ser: Georgiana (1r premi), Balma (2n premi) i Carla (3r premi).