Over Tango

Tango Terminologie


Barrida — Van het Spaanse “Barrer” (Vegen) : De voet van de ene partner veegt de voet van de andere weg en verplaatst die voet zonder het contact te verliezen. Barridas worden uitgevoerd langs de binnen- of de buitenkant van de voet .


Boleo — Van “Bolear“ (Gooien) : Dan man leidt de vrouw in een achterwaartse ocho (zie verder), maar brengt haar terug voor ze de stap kan zetten. Het losse been van de vrouw wordt daardoor in de lucht “geworpen”. Een boleo kan zowel hoog als laag worden uitgevoerd, links of rechts én zelfs door de leider.


Cabeceo — Van “Cabeza” (Hoofd). Niet echt een stap of figuur, maar wel belangrijk in tango. Het is een traditionele manier om een danspartner te selecteren van op afstand tijdens een salon. Door oogcontact te maken en te knikken naar een vrouw en de dansvloer, vraag je haar ten dans. Als een dame niet met een heer wil dansen, zal ze erg haar best doen niet te kijken…en blijft het mannelijke ego toch intact, want niemand heeft het gezien… De cabeceo is erg delicaat aangezien er veel ruimte is voor misverstanden. Meer dan één vrouw vindt het moeilijk om het verschil te zien tussen een hoofdknik als begroeting of een uitnodiging om te dansen.

Caricias — (Strelingen) : Deze zachte streling met het been of de schoen langs een deel van het lichaam van de partner is een typische beweging voor de vrouw. Maar laat dat de mannen niet tegenhouden ! Caresses kunnen variëren van subtiel tot extravagant…

Colgada — Normaal blijven beide dansers in hun eigen as, maar de bedoeling van deze beweging is dat vrouw en man dezelfde as delen…Dat gebeurt door het gewicht van hun heupen uit de as te zenden. De heupen gaan in omgekeerde richting en dienen zo als tegengewicht. Deze beweging verreist wel een beetje vertrouwen van zowel de leider als de volger. Colgadas kunnen zowel draaiend als stilstaand worden gedanst.

Cuartas — (Houdingen) : Danshouding worden plots aangehouden als een dramatisch hoogtepunt op het einde van een nummer.

Cunita — (Wieg) : Een voor – en achterwaartse wiegende beweging op de muziek. Erg nuttig om van richting te veranderen. Deze beweging kan zowel naar rechts als naar links draaiend worden gedaan, met de rechter – of de linkervoet voor en kan zoveel keren herhaald worden als gewenst.

Enrosque — Van “Enroscar” (Ronddraaien). Deze beweging creëert een torsie in het lichaam doordat het bovenlichaam in één richting gaat terwijl het onderlichaam stil blijft. Normaal een beweging voor de man. Hij creëert en laat de torsie ook weer los terwijl de vrouw rond hem danst.

Gancho — (Haak) : Wanneer een danser een van zijn benen rond het been van zijn partner haakt. Een gancho kan zowel door de man als de vrouw worden gedaan, aan de rechter of de linkerkant, langs de buiten– of de binnenkant van het been en zelfs door de twee partners tegelijk. Dan spreken we over een dubbele Gancho. Kortom, het aantal mogelijkheden is onbeperkt door je eigen creativiteit.

Giro — (Draai) : Een draaiende stap of figuur.

Lapiz — (Penseel) : De teen of de binnenkant van de vrije voet “tekent” cirkelvormige bewegingen op de grond terwijl je intussen draait of wacht op het standbeen (dat met het gewicht op). Deze beweging is typisch voor de leider terwijl de vrouw rond hem stapt.

Milonga — Muziekstijl, de oer-tango… maar ook een plek waar wij, tangueros and tangueras, gaan tango dansen. In België wordt het ook wel “salon” genoemd. Elke milonga heeft zijn eigen stijl en sfeer.

Ochos Adelante — (Ocho voor) : We tekenen een “8” op de vloer door de volgende sequentie te herhalen: een voorwaartse stap, een draai en een volgende voorwaartse stap. De truc is om de stappen en de draai in een vloeiende beweging te krijgen.

Ochos Atras — (Ocho achter) : Dezelfde figuur, alleen wordt het draaien nu uitgevoerd tussen twee achterwaartse stappen.

Parada — Van "Parar" (Stoppen) : De man stopt de vrouw, gewoonlijk wanneer ze terugstapt in een ocho achter of in een draai. Als het goed geleid wordt, dan stopt de vrouw met haar voeten apart, een voor en een achter, en haar gewicht in het midden. Zo kan ze naar geen enkele kant meer bewegen.

Planeo — (Draai, Glijden) : De man stapt voorwaarts, gewoonlijk met zijn linkervoet, terwijl hij draait, blijft zijn rechterbeen achter en glijdt over de vloer. De vrouw danst ondertussen een extra stap of twee rond hem. Het kan ook toegepast worden wanneer de man de vrouw plots stopt in het midden van een beweging en rond haar danst terwijl zij draait op haar standbeen en haar andere been uitstrekt.

Sacada — Van “Sacar” (Wegnemen) : We spreken van een sacada wanneer een danser de ruimte inneemt waar de partner staat. Je ziet het tijdens een dans wanneer bijvoorbeeld de man, tussen de benen van zijn partner stapt op de plaats waar de partner net voordien was..

Sandwich — Een voet, meestal die van de volger wordt letterlijk ‘gesandwiched’ tussen de twee voeten van de partner. Traditioneel bestaat een sandwich uit ocho achter – sandwich – ocho voor, maar er is heel wat meer mogelijk …



Harmonieus op de Tango dansvloer


Op een tangosalon houden we ons aan een aantal afspraken om in een harmonieuze sfeer met alle dansers de avond door te brengen.


We kennen een dansrichting die tegen de klok in gaat. Er wordt gesproken van een danscirkel, maar beter nog dans je precies langs de contouren van de dansvloer die vaak vierkant of langwerpig is. Hoe meer je in de buitencirkel danst, hoe meer dansruimte er voor iedereen ontstaat. Soms afhankelijk van de grootte van de zaal, dansen we in meerdere banen naast elkaar. Over het algemeen is de buitenbaan de snelste, hoe meer je naar het midden gaat hoe langzamer de dansstroom is en in het midden kunnen paren zelfs langere tijd op dezelfde plek dansen. In principe kies je voor één baan en blijf je die gedurende het tangonummer volgen. In geval van opstopping of als een andere baan duidelijk meer ruimte biedt, kun je van baan veranderen, maar het is niet de bedoeling dat je constant wisselt.


Als je -al niet dansend- langs de dansvloer loopt, houd dan rekening met de dansers die voorrang hebben. Je kunt ook even wachten met passeren tot een nummer is afgelopen, want tussen de nummers in ontstaat er een kleine pauze in de bewegingen.


Vooraleer de dansvloer te betreden vraag je als leider aan de andere leider toestemming met oogcontact en een knik om de plaats vóór hen in de dansstroom te mogen innemen.


Na een tangonummer laat je je danspartner even los, niet te abrupt. Samen tast je even af wat fijn is, maar zeker niet ongemakkelijk te lang vasthouden omdat hij zo lekker ruikt of omdat je haar eindelijk in je armen hebt. Met wie je ook op de dansvloer staat, zorg dat je open staat voor de ander en aanvoelt wat hij of zij prettig vindt, een beetje kletsen of misschien juist niet. We kijken niet uitgebreid rond naar wie allemaal aanwezig is want dat staat heel ongeïnteresseerd tegenover je danspartner. Houd het leuk voor jullie alle twee. Als de muziek opnieuw begint kan je zorgvuldig opstarten.

Blijf tijdens het dansen alert op elkaar én ook op de andere dansers. Er wordt gezegd “it takes two to tango” maar in onze optiek “it takes many to tango”. Hoe voller de vloer hoe kleiner je passen en hoe rustiger je dans. Zorg dat iedereen evenveel plek heeft en zich even vrij voelt om te bewegen. Leiders let op de afstand tot de andere dansparen en pas de grootte van je bewegingen en je snelheid aan. Volgers let op dat je bij eventuele hoge of grote versieringen (bijvoorbeeld boleo’s) zeker weet dat er voldoende ruimte voor is. Kijk mee als je merkt dat je danspartner achterwaarts danst. Iedereen moet zijn of haar radarsysteem aanzetten. Als je toch per ongeluk botst met iemand, zorg dan dat je oogcontact krijgt met het paar waartegen je botste, vraag met een klein gebaar of alles in orde is en verontschuldig je, of je nu schuldig bent of niet. Dit geldt voor leiders en volgers uiteraard, het is te makkelijk om enkel de leiders hier de verantwoordelijkheid voor te geven, we dansen met ons allen.


Als je samen danst en er gaat onderling iets mis, een verkeerd begrepen pasje of je stapt per ongeluk op de voet van je partner, maak er dan geen issue van, geen ellenlange verontschuldigingen. Geef zeker geen les midden op de dansvloer over hoe het wel zou moeten. We zien met name vaak leiders die het gevoel hebben hun dame even te willen leren hoe het pasje had moeten zijn. “Die kende je zeker nog niet hè…”. De salon is daar niet voor geschikt, analyseren en verbeteren kan je tijdens de les of een practica. Als je elkaar al dansend niet goed begrijpt, maak je je dans eenvoudiger, bouw langzaam een goed contact op en een goede basis om wie weet van daaruit een stapje verder te kunnen. Als je het contact kwijt bent, probeer even iets zachter te zijn en je zult zien dat de aandacht weer beter op elkaar afgestemd is.


En tja, hoeveel nummers dans je ? Meestal wordt er op een salon tandas gedraaid, blokjes van 3 à 4 tango nummers van een gelijke muzieksoort en van hetzelfde orkest. Je danst in principe met je partner een hele tanda uit. Als het erg fijn is en je wilt langer dansen dan kan je er samen voor kiezen om de volgende tanda erbij te pakken of je spreekt duidelijk af hoelang je verder wilt dansen. Zonder duidelijke reden (blessure bijvoorbeeld) halverwege een tanda stoppen of zonder vooraf overlegd te hebben, betekent meestal dat je het echt niet leuk vond.


Als er niet in deze tandablokjes gedraaid wordt dan is een absoluut minimum 3 tangonummers. Met minder zeg je dat je het niet zo’n succes vond en met meer dat je het juist erg naar je zin hebt.

Na het dansen bedank je je danspartner. Zeg nooit “graag gedaan” want dan lijkt het alsof je de ander een gunst hebt bewezen, maar bedank terug. Leuker is dat je na een fijne ervaring er een detail of een complimentje aan toevoegt.

Na het dansen ga je samen van de dansvloer af, naar de kant, rekening houdend met de andere dansers op de vloer.


Als er in tandas gedraaid wordt, kun je tijdens de cortina de vloer verlaten. Dit is een soort super kort pauzemuziekje tussen tandas in. Het kan heel charmant zijn om je dame een beetje in de richting van waar je haar gevonden had terug te brengen. Dit is zeker het geval als zij brildrager is en haar bril voor het dansen had afgezet. Zonder bril is de weg terug niet altijd even eenvoudig. Ook als je nog even wilt napraten, verlaat je eerst de dansvloer, om geen file te veroorzaken.


Veel Tango plezier !

Art of Walk



Tango Quotes

Notitie- Definitie - body-> Tango



Tango Quotes