Activitats

Curs 2023-24

Benvolgudes famílies,

Un any més estem il·lusionats de començar un nou curs amb tots/es vosaltres. Aquest blog serà el mitjà a través del qual compartirem el dia a dia del nostre menjador. 

Entenem l’estona del menjador com un procés educatiu més dins l’àmbit escolar, on es vol contribuir a la formació dels alumnes que utilitzen el servei amb un ambient més distes i lúdic.

Per aquest motiu el Seminari Vic, ha volgut fer un pas més enllà a l’hora de construir el projecte, donant-li a l’Infant el protagonisme que es mereix durant tot el procés d’ensenyament i aprenentatge dels hàbits alimentaris.

El projecte està basat en els principis de tolerància, llibertat, cooperació i solidaritat, que el mateix centre té com a valors centrals en la seva proposta educativa. Per tant, també és feina nostra introduir-los dins la seva vida quotidiana a través d’un fet tan bàsic com és el d’alimentar-se.

L’alimentació és un pilar fonamental en les nostres vides, és per aquest motiu que es vol fer especial atenció en l’adquisició d’hàbits higiènics i alimentaris saludables. 

Com funciona el menjador de primària?

Fem del menjador un espai amb responsabilitat compartida, és a dir, donem importància a tots els agents, els infants, l’equip de monitoratge, la cuina així com l’escola i la família, els quals en formen part activament. Treballem per afavorir el benestar i el desenvolupament autònom dels infants. 

Com ho fem? 

Els nens i les nenes arriben al menjador amb les mans acabades de rentar i havent anat al lavabo. És en aquest moment on treballem l’hàbit i la importància de tenir les mans netes abans de fer un àpat. 

Una vegada al menjador, què troben a sobre la taula? 

Les plates, els coberts, els gots, els tovallons i l’aigua, en aquest instant comença la seva tasca, els alumnes d'educació infantil, primer i segon cicle de primària són encarregats de posar-se l'aigua, desparar taula i deixar-la neta. 

Hi ha un infant, el que té el càrrec de l’aigua que estarà pendent que la gerra estigui plena, en cas contrari s’aixecarà i anirà al taulell a demanar si li poden omplir. Ja per anar acabant, a mesura que els infants han acabat els postres, s’aixequen i cadascú porta la seva plata al mostrador perquè la puguin rentar. És en aquest moment quan l’encarregat de la neteja, frega la taula perquè quedi ben neta!

Cal comentar que aquests càrrecs es distribueixen de manera rotativa amb els nens i nenes de cada taula i, per tant, majoritàriament els infants realitzen càrrecs cada dues setmanes.

L’equip de monitors té una visió facilitadora, en el fet que els infants poden fer les tasques sol. Els monitors/es desenvolupen una funció d'acompanyament. Com a resultat, el nen/a pren part activa del seu procés d’aprenentatge i d’aquesta manera se sent útil. 

Activitats de lleure

Benvolguts alumnes i pares, comencem amb molta il·lusió una nova organització del lleure, on els alumnes podran gaudir, cada dia, de diferents espais enfocats a jocs cooperatius, dirigits i lliures. Així doncs, cada alumne podrà escollir si vol compartir l'àmplia proposta de jocs de taula, que s'anirà renovant al llarg del curs gràcies a la col·laboració de la botiga Gargamel Joguines, també hi haurà l'espai del futbol, el de manualitats, el de jocs amb pilota tova, espais tranquils per fer tertúlia, l'espai de la biblioteca o el pavelló on es podrà jugar a bàsquet.

Aquí us deixem una petita mostra dels jocs de taula que ja han començat a tenir molt èxit!

Setembre 2023

El mes de setembre, per iniciar el curs amb bon peu i divertint-nos de valent, ja hem començat amb el pavelló obert on tothom pot jugar a bàsquet. A la zona de jocs de taula fem collage de tardor. . 

Desembre 2023

Ja el tenim aquí, un cop més tots els alumnes que ho desitgin podran actuar davant de tots els companys, ja sigui cantant, ballant, fent acrobàcies o trucs de màgia. Per l'experiència d'altres anys aquest cop ja ho hem ampliat a dos dies i d'aquesta manera esperem que tots hi pugueu ser presents! A la zona de jocs de taula aprenem a fer papiroflèxia. 

Gener 2024

Després de les vacances de Nadal, hem començat el gener amb les energies renovades i els alumnes de primària cada dimecres podran participar en el torneig de punxats.

A la zona de jocs de taula, tot i que encara no ha arribat la neu a la plana de Vic, ja fem el mural d'hivern amb uns ninots de neu molt riallers. 



Febrer 2024

Al menjador hem preparat les màscares que podran dissenyar tots els nens i nenes per emportar-se a casa i cada dimecres podran participar en el torneig de la pilota caçadora.


Març 2024

Aquest mes, al menjador, tots els alumnes podran pintar ous de pasqua i dissenyar unes polseres amb un conill ben entremaliat! 

Abril2024

Aquest mes d'abril, com cada any, celebrem Sant Jordi, i per fer-ho elaborarem uns punts de llibre molt divertits!

Maig 2024

Arriba el bon temps i amb ell les flors, aquest mes tot l'alumnat que ho desitgi podrà fer flors per deixar entrar la primavera a casa. 

Juny 2024

Atenció, atenció, atenció… estem a final de curs, la primavera ja apreta, els nanos estan més espitats que mai, els profes ja fan cara de cansats i els nois i noies comencen a imaginar-se el pas pel nou curs… això vol dir que s’apropa L'ULTIM TALENT SHOW D'AQUEST CURS!

Volem que sigui una festa per a tots els nens i nenes que es queden al menjador, una gran jornada que serveixi per acomiadar un curs on ho hem après tot, un dia d’aquells que es recordin. 

Per fer-ho hem organitzat un gran esdeveniment on diversos participants realitzen el seu do d'actuació, cant, dansa, acrobàcies, percussió, arts marcials, tocar un instrument, i altres activitats —davant d'un jurat i públic— per mostrar una forma única de talent.

Serà el dia de la gran festa! 


Activitats Gener

DESEMBRE

El mes més màgic de l'any ha arribat i des del menjador hem volgut decorar els espais d'allò més nadalencs. Amb l'esforç de tots i totes hem construït un arbre i hem pintat les lletres del nostre desig per a totes les famílies de l'escola: BON NADAL I FELICES FESTES!

Un any més el Tió va arribar al pati de l'escola i el vàrem estar alimentant. L'últim dia abans de vacances hem fet la festa nadalenca i hem fet cagar el Tió el qual ens ha cagat regals per tal de poder gaudir a les estones de menjador.

cartell desembre.pdf

Activitats Desembre

Decoració de nadal

Caguem el Tió

Torneig de Punxats

Aquest mes de Novembre al menjador hem fet el torneig de punxats. Els alumnes que van voler participar es van inscriure i així es van fer equips equitatius entre els nens i nenes dels diferents cursos, creant dues categories l'A(1r, 2n i 3r de primària) i la B(4t, 5è i 6è de primària). Al llarg del mes el pati de l'escola es va convertir en un espai esportiu amb valors on tots els partits eren valorats segons les puntuacions i l'actitud al llarg del joc. L'equip guanyador de cada categoria va poder jugar contra l'equip de monitors/es.

A més a més, des del menjador vàrem canviar de llocs, procurant que totes les taules fossin equitatives barrejant els alumnes per tal que coneguin persones noves. La distribució dels menjadors per cursos és la següent:

- Els alumnes de P3 mengen a la classe dels planetes.

- P4 i P5 dinen a un menjador adaptat per a ells, amb taules i cadires més petites, per tal que sigui més còmode pels més petits situat a l'aula de psicomotricitat.

- Els alumnes de 1r a 4t de primària comparteixen el menjador més gros, seuen per cicles compartint taules entre cursos per tal d'aprendre els uns dels altres.

- Els nens i nenes de 5è i 6è dinen en dos torns al menjador annex al gran. Alternen setmanalment el curs que fa el primer torn i el segon per tal que disposin de temps d'esbarjo per igual.

Cartell Novembre.pdf

Activitats Novembre

Imatge de l'activitat

Celebrem la  castanyada

La tardor ens ha arribat i hem aprofitat per treballar la castanyada i preparar decoracions per ambientar i donar caliu de tardor al nostre menjador. Per a això, els més petits han fet un taller de pintar i decorar fulles de tardor i altres dibuixos relacionats amb la temàtica. Els més grans, s’han aventurat amb la papiroflèxia i han creat unes fulles de tardor, amb papers de colors. El resultat ha estat molt encertat i acolorit. 

Pel que fa a les activitats de lleure, hem fet una proposta relacionada amb la castanyada. Està basada en el clàssic joc del busca mines, en el qual els nens s’han d’organitzar per trobar el camí correcte fins a arribar a les castanyes. Això ens ha permès treballar el joc en equip i fomentar la cooperació entre companys. Com a tancament de les activitats del mes, es va realitzar el joc del busca castanyes, en el qual es va participar tan a infantil com a primària. Aquest estaves repartides per tots els espais de l’exterior i, per equips, van anar a trobar-les per, finalment, fer-ne el recompte. 

cartell octubre.pdf

Activitats Octubre

Taller de pintura i decoració

Joc: Torra castanyes

Joc: Torra castanyes

Joc: Torra castanyes P4 i P5

Joc: Torra castanyes

Donem la benvinguda al nou curs

Aquest setembre ens ha portat a situar-nos de nou, dins l’espai de menjador i a fer memòria de les normes i el funcionament d’aquest. En el cas d’Infantil o nouvinguts, ha estat un període d’adaptació i coneixement, ja que han canviat d’espai o be han hagut d’adquirir uns nous hàbits de convivència. Tant petits com grans s’han adaptat novament als diferents espais.

Moment de servir el menjar

Moment de servir el menjar

Curs 2017-2018

ENS EMBRUTEM LES MANS PER APRENDRE COM ES FA UN BRAÇ DE GITANO DE XOCOLATA!!

Després d’uns dies sense compartir cap notícia amb vosaltres, avui us volem explicar que aquesta setmana hem començat un taller de cuina amb els nens i nenes del menjador de l’Escorial! Aquest taller es dur a terme durant l’estona de lleure, i com ho fem? Doncs cada dia una monitora acompanya un grupet de nens i nenes per desplaçar-se a la cuina; quan han acabat, tornen a l’escola i a les 15h de la tarda comencen les classes. A la cuina els nens i les nenes es converteixen en petits cuiners/es, es vesteixen com a tal i escolten atentament les indicacions de les xef. 

Què fan? Un braç de gitano de Xocolata!

Els grups són d’entre 10 i 13 persones. Una vegada a la cuina es renten les mans i es posen el davantal, molt important! Després escolten els passos a seguir perquè la recepta quedi perfecta i es posen “mans a la obra”! Els expliquen què han de fer, i poc a poc donen forma i color al braç de gitano, agregant-hi crema de xocolata i virutes de decoració. 

El més difícil? Resistir-se a la temptació de provar-ho tot!

Quan ja han acabat tota l’elaboració i han emplatat el Braç de gitano en una safata amb el nom per saber quin és quin, és moment de guardar-lo a la nevera. D’aquesta manera quedarà apunt i reposat perquè el dia següent se’l puguin endur a casa i el comparteixin amb aquells que estimen! I ja per acabar, el que queda és deixar la cuina neta i endreçada tal i com l’han trobat, i per tant, tots ajuden a que això sigui així. 

Cal dir que aquest taller continuarà la setmana que ve perquè tots els infants tinguin la possibilitat de fer-ho!

US DEIXEM LA PROGRAMACIÓ DE MAIG !!!

AQUEST MES TALENT SHOW!!!!

maig.pdf

CELEBREM SANT JORDI!!!!

El dia 23 d'abril és el dia de Sant Jordi, la diada de Catalunya!! Com a moltes escoles, nosaltres des de l'Escorial de Vic també ho volem celebrar!!

En aquest dia tan bonic hi hem participat tots els nens i nenes de l'escola, des dels més petits fins als més grans. Al llarg de tota la setmana, anterior a la diada, els nens i nenes d'infantil hem realitzat un mural tots junts, on cadascú de nosaltres hi ha aportat un petit granet de sorra!

Primer de tot, el que vam fer, va ser dividir-nos en grups i decidir què volíem dibuixar en un paper gran de mural blanc. Vam decidir que entre tots representaríem la llegenda de Sant Jordi i tot seguit ens vam dividir els personatges que hi volíem fer aparèixer. La taula dels dofins va dibuixar un immens castell ple de finestres molt i molt gran! La taula dels gats va dibuixar el cavaller Sant Jordi, i la taula dels ocells es va encarregar de dibuixar el seu cavall! La taula dels lleons va dibuixar el drac i la taula de les girafes una princesa que ajudava al cavaller a derrotar el drac! Ens va quedar molt bonic!!

Els nens i nenes de primària, en canvi, es van encarregar de pintar un photocall molt gran i molt bonic per tal que el dia assenyalat tots i totes ens hi poguéssim fer un munt de fotografies! Les seves monitores havien dibuixat els personatges més importants de la llegenda: El cavaller Sant Jordi, la princesa, el rei i el drac!!!, i els nens i nenes es van encarregar d'acolorir-los i de fer que brillessin més que mai!

Finalment el gran dia de la diada va arribar, i vam guarnir el pati amb el mural que els nens i nenes d'infantil havien creat i amb el photocall dels de primària!, i tots ens hi vam fer un munt de fotografies i ens ho vam passar d'allò més bé!! A més a més, vam tenir la possibilitat de pintar uns punts de llibres molt bonics per regalar conjuntament amb un llibre!!


Entre tots hem aconseguit crear la llegenda de Sant Jordi!!


Benvinguda primavera!!!

Ara ja si que ha arribat la calor i els nens i les nenes estan més que contents. A més, aquest dimarts vam celebrar la FERIA DE ABRIL!

Els monitors i les monitores així com les persones de la cuina ens vam guarnir de sevillanes per explicar als infants què és aquesta festa. D’altra banda, vam crear una cartolina informativa amb allò més important i els vam reptar amb unes endevinalles! D’aquesta manera ens apropem a  diferents festivitats, mengem allò típic i aprenem conjuntament!

Les cuineres ens van regalar un menú del tot andalús i quan va ser el moment d’anar al pati vam poder gaudir d’unes classes de sevillanes amb música típica! 

HAN DECORAT EL NOSTRE PETIT MENJADOR!!!

Com ja sabeu al principi d’aquest curs 2017-2018 els nens i nenes de p4 i p5 ens vam mudar d’espai. Des del mes de setembre que dinem en una aula adaptada només per a nosaltres sols, i això ens va molt bé perquè podem aprendre molts hàbits, com els que us hem explicat anteriorment, i tot està a la nostra alçada, així hi arribem més fàcilment. 

Aquesta aula on dinem és l’aula on també hi fem psicomotricitat. Està molt bé perquè per créixer sants i forts hem de menjar saludable i fer molt esport.

El nostre menjador ens l’han decorat amb uns cartells que tenen imatges de nens i nenes de la mateixa edat que nosaltres que fan esport i que mengen menjar saludable!

Ens agraden molt!!!

ENS AGRADEN MOLT LES NOVES FOTOGRAFIES!!!!

PRORAMACIÓ DEL MES D'ABRIL!!!

ABRIL ACTIVITATS.pdf

Comencem el tercer trimestre amb força i amb moltes ganes de viure noves experiències i compartir moments amb els companys.

Us deixem la programació d'abril. Voleu donar-hi una ullada?

El menjabol

Ja tenim aquí el MENJABOL! L’esperat torneig de futbol del menjador.

Hem fet 3 categories:

-          Categoria A: 1r, 2n, 3r de primària

-          Categoria B: 4t, 5è, 6è de primària

-          Categoria C: ESO

Hem començat el dia 12 de març i acabarem la setmana del 19 de març. 

Cada equip té un monitor de referència, i la Categoria B també té uns entrenadors d’ESO, que els ajuden a fer canvis, gestionar conflictes i organitzar l’equip. 

A més, els partits estan regulats pels valors:

-          Joc net

-          Respecte dins l’equip, amb els monitors, els àrbitres i els entrenadors.

-          Joc en equip, tothom ha de participar

-          Responsabilitat: ser puntuals i implicar-se amb l’equip

Al final de cada partit, els monitors i els entrenadors es reuneixen per valorar com ha funcionat el partit, es reconeix positivament amb un punt més aquells equips que ho han complert i es valora negativament amb un punt menys aquells equips que no ho han complert. 

Les grans finals es faran la setmana vinent, i amb elles despedirem aquest intens segon trimestre! 

PELEM LA FRUITA...

Hola famílies!! 

Els nens i nenes de p4 i p5 cada dia som més espavilats i sabem fer més i més coses relacionades amb els hàbits de l’àmbit del menjador. Des de ja fa uns quants dies que les mandarines ja no ens arriben pelades al menjador, ens arriben senceres i amb pela, i som nosaltres els encarregats de pelar-les! Les podem agafar i podem tocar la seva pell i veure que n’és de rugosa i de color taronja… i que fa molta olor!!! Al principi ens costa una mica i ens ajudem entre nosaltres, però quan ja hem trencat o obert un tros és molt fàcil pelar-la! A casa també us podem ensenyar com de bé la sabem pelar!

Ens canviem de taula i celebrem una nova jornades gastronòmica!!!!


Ha arribat el moment de canviar de llocs a les taules del menjador. Ja fa més d’un trimestre que seiem amb els mateixos companys i companyes a les taules i és per aquest motiu que a partir de la setmana que ve els nenes i les nenes de primària canviaran de llocs. Cal dir, que els infants de cicle superior ja fa unes setmanes que han fet aquest canvi, però els de cicle inicial i mitjà ho introduirem la setmana pròxima. 

Seguim amb la dinàmica de seure per cicles i barrejats per cursos. Així coneixem nenes i nens amb les quals no compartim grup-classe però amb els que ens podem explicar alguna anècdota. D’altra banda, ens enriquim compartint la taula amb nens/es més grans o més petits que nosaltres per poder ajudar-nos entre tots/es. 

Els infants continuen tenint càrrecs per tal de formar part de la organització del menjador. Cadascú sap que ha de cuidar el seu espai i ha de intentar deixar-ho millor del que ho han trobat!

Per altra banda, volem informar-vos que el dijous 1 de març celebrarem les jornada gastronòmica de La Rioja. Coneixerem els plats típics de la comunitat així com alguna tradició particular. En tindreu més noticies!

Els nens i nenes de P4 i P5 repartim el pa als companys!!!

A part de treballar tots aquells hàbits que us vam comentar que ja fèiem durant el primer trimestre, ara els nens i nenes de p4 i de p5 també repartim el pa!!! Seguim tenint 2 encarregats per taula. Aquests encarregats paren la taula i omplen les gerres d’aigua, però ara també tenim 1 encarregat per taula que ens reparteix el pa a tots!! A l’hora del segon plat, un encarregat s’aixeca i va a buscar un plat ple de pa i ens el reparteix. Tots els que volem pa aixequem el dit i li demanem si us plau que ens en doni un tros. Quan ens n’ha donat un tros li donem les gràcies i ens el mengem!

La bústia de suggeriments i la celebració del dia de la Pau

Hem acabat el gener i sembla que la bústia de suggeriments ha agradat als infants i joves de l’escola. Durant tot el mes hem anat recollint les opinions dels nens i les nenes i aquesta última setmana els hi hem donat una resposta! Això és el que anirem fent fins a final de curs: intentar contestar aquelles qüestions per tal d’anar millorant el dia a dia al menjador.

 

També us hem d’explicar que aquesta setmana hem celebrat el Dia Internacional de la Pau. Per fer-ho hem abrigat dos arbres de l’espai sorral amb llanes de diferents colors. Hem volgut que cada color representés un valor i que ells i elles en triessin un com a desig per aquest any 2018! Aquesta ha estat des del menjador la nostra petita contribució al dia de la Pau per donar importància aquesta data. 


Al veure la resposta dels infants i joves hem decidit allargar-ho al llarg de la setmana per anar construint un abric als nostres arbres!

  

Tal i com deia Mahatma Gandhi: 

“Nosaltres hem de ser el canvi que volem veure al món”.

La programació d'activitats de febrer i la recepta del mes!!!

FEBRER ACTIVITATS.pdf

Descarregueu el PDF per informar-vos de les activitats!!!! i...

Prepara una recepta d'allò més bona per celebrar el dijous llarder!!!!

CONSELLS SALUDABLES:

La importància del ferro en la dieta del nen

El ferro és el mineral que utilitza el cos per produir els eritròcits que són els encarregats de transportar l’oxigen a través de la sang. També intervé en processos enzimàtics de l’organisme. 

Existeixen aliments que ens poden ajudar a enfortir la presència de ferro en el nostre cos: les carns vermelles, el fetge, els ous, els peixos (salmó i tonyina), les fruites deshidratades, el pa integral, les verdures (bròquil, espinacs, bledes, cols, espàrrecs...), els fruits secs i els llegums.

 

Sabies què... 

La Generalitat de Catalunya ha actualitzat la Guia de l’alimentació saludable en l’etapa escolar. En ella hi podeu trobar les noves freqüències recomanades de consum d’aliments en la programació de menús escolars sobre les que Hostesa es basa.


guia alimentacio 2017.pdf

Clica la imatge i descarrega el PDF amb la Guia de l'alimentació saludable de la Generalitat de Catalunya!!!!

Torneig de pitxi!!!!

Al menjador hem començat el gener amb molta energia! Aquest mes hem fet per primera vegada un torneig de Pitxi. En total hem creat dos equips de la Categoria A (1r,2n i 3r de primària) i tres equips de la Categoria B (4t,5è i 6è).

El Pitxi és un joc basat en el “Baiseball”. En aquesta ocasió, hem fet algunes petites modificacions del joc, com per exemple substituint el bat per una raqueta de tennis. Els partits es faran al llarg de la setmana del 22 de gener fins el dia 29. Ens ho estem passant molt bé i de ben segur que l’any que ve hi tornarem. 

Explica'm un conte!!!!

Com que durant el primer trimestre els nens i nenes de p3 ens vam portar molt i molt bé, el tió ens va cagar alguns llibres i alguns contes per mirar. Ens vam posar molt contents!!

Aquests dies, en tornant de festes, quan ens despertem i esperem que vinguin les mestres a les aules ens els mirem i ens els expliquem entre nosaltres. Estem molt tranquils i molt calmats quan mirem els contes. A vegades, com que els nens i nenes de 5è i 6è de primària ens venen a ajudar a despertar-nos i ens acompanyen al lavabo també ens els expliquen. Ens assentem tots en rotllana i ells ens ensenyen els dibuixos i ens expliquen les històries que amaguen aquests contes nous. Ens agrada molt que ens vinguin ajudar i  ens expliquin els contes perquè ho fan molt bé!!

I després de les festes...

Tornem amb moltes ganes i energia per encarar aquest segon trimestre! I el que és més important, sempre amb la intenció de voler millorar l’estona que passem al menjador i al pati i intentant escoltar-nos als uns als altres. És per això, que aquesta primera setmana després de les vacances, hem incorporat una BÚSTIA DE SUGGERIMENTS on tots els nens i les nenes podran deixar la seva opinió, les seves queixes o millores per al bon funcionament del menjador i l’estona de lleure. D’aquesta manera sabrem el que pensen i els hi podrem donar una resposta. Volem que en tot moment els nens i les nenes es sentin partícips durant l’estona del pati i del menjador i que puguin expressar lliurement el que pensen per poder construir junts/es el menjador que volem!

D’altra banda, també hem volgut incorporar uns cartells que ens recorden les pautes per crear una millor convivència al menjador i al pati. Si tots  les interioritzem i les portem a terme crearem un ambient favorable i positiu per el nostre dia a dia. 

 

Pautes de convivència

ENS HEM PORTAT MOLT BÉ I EL TIÓ ENS HA PORTAT MOLTES COSES!!!!

EL TIÓ S'HA ENGREIXAT MOLT AQUEST DIES, AVIAM QUÈ ENS PORTARÀ?....

Ha arribat l'hivern al menjador!!!!

 

El mes de desembre, el menjador s’ha omplert d’activitats pensades i dedicades a l’hivern i a les festivitats tradicionals catalanes que ens caracteritzen. 

Varem començar el mes deixant al calaix les decoracions de tardor per poder-ne crear de noves amb un aire més nadalenc. L’activitat del divendres 1 de desembre va ser la de “Decorem el menjador”, i el resultat varen ser unes banderoles d’elements del Nadal que a hores d’ara omplen el menjador central.  

Tornant del pont, el Tió va aparèixer al pati de l’escola i els monitors i monitores el varen anar a presentar a tots els grups d’edat: al menjador de P3, al menjador de P4-P5 i per últim als menjadors de Primària i Secundària. Com que l'estona de menjador està dividia en aquestes tres zones, el tió ha anat passant i anirà passant fins l’últim dia abans de les vacances de Nadal pels tres espais, amb l’objectiu que tots els infants i joves contribueixin a alimentar-lo i cuidar-lo perquè aquest agafi molta força i energia per créixer. 

La programació de desembre i la recepta del mes!!!!

DESEMBRE.pdf

DESCARREGA EL DOCUMENT I NO ET PERDIS ELS DETALLS DE TOT EL QUE FEM AL MENJADOR!!!!

Els més petits també treballem els hàbits!!!

Objectius pedagògics:                              

 

Què fem?:

Cada dia, durant l'estona del menjador, amb els més petits de l'escola també treballem els hàbits i l'autonomia. Fomentem que s'ajudin entre ells i que gaudeixin d'un bon moment durant l'hora del migdia.

Els més petitons de tots, els nens i nenes de p3, de forma diària i rotativa van a parar taula de sis en sis. Una educadora els acompanya mentre la resta d'infants es renten les mans i es preparen per entrar a l'aula de dinar. Els infants paren la taula: col·loquen els plats, els gots, i els coberts al lloc corresponent on seuran la resta de companys i companyes, sempre amb l'ajuda de l'educadora responsable.

Els nens i nenes de p4 i de p5 també paren la taula, i a més a més són els encarregats d'omplir les gerres d'aigua. Un cop tots ells han entrat al menjador, s'han rentat les mans ben netes i s'han posat els pitets, els dos encarregats de cada taula van a buscar els estris que els proporcionen les educadores i paren la taula per la resta de companys i companyes que esperen pacientment asseguts al seu lloc. Col·loquen igual que p3 els plats, els gots, els coberts i també els tovallons. Una vegada la taula està parada, els encarregats van a omplir la gerra d'aigua i la comparteixen amb tots els infants de la taula. 

A l'hora de desparar la taula, cada infant, individualment va a escurar el seu plat, si hi ha quedat alguna resta d'algun aliment. Quan el plat està net i ja hem acabat de menjar el primer i el segon plat, endrecem els coberts, els plats i els gots en unes safates. Tot ben ordenat i cada cosa al seu lloc.

Amb aquests hàbits i aquesta manera de fer, les educadores vetllem perquè els nens i nenes d'infantil passin una bona estona al menjador amb els companys i companyes de la taula i aprenguin i adquireixin nous hàbits.


Treballem els hàbits al menjador

Participem en parar la taula i tenim uns càrrecs

L’estona del menjador és un bon moment per treballar la participació dels infants, així com l’autonomia i els hàbits. Durant aquest temps, els nens i les nenes han de gaudir del menjar així com de la companyia dels seus companys i companyes amb els quals es relacionen i comparteixen un espai d'aprenentatge, convivència i participació on en són els actors i actrius principals. 

Fem del menjador un espai amb responsabilitat compartida, és a dir, donem importància a tots els agents, els infants, l’equip de monitoratge i la cuina així com l’escola i la família, els quals en formen part activament. Treballem per afavorir el benestar i el desenvolupament autònom dels infants. 

Com ho fem? 

Els nens i les nenes arriben al menjador amb les mans acabades de rentar i havent anant al lavabo. És en quest moment on treballem l’hàbit i la importància de tenir les mans netes abans de fer un àpat. 

Una vegada al menjador, què troben a sobre la taula? 

Les plates, els coberts, els gots, els tovallons així com el primer plat, l’amanida, el pa, les postres i l’aigua. En aquest instant comença la seva tasca, on han de parar-se la seva pròpia taula, ajudant-se els uns als altres. Seguidament serà l’encarregat del primer plat el que es dedicarà a servir als seus companys/es la quantitat que demanin. En aquest moment és molt important l’escolta d’aquells que tenen al seu voltant, ja que són ells mateixos els qui decideixen (amb la supervisió del monitor/a) la quantitat de menjar que volen. És necessari que els infants prenguin la decisió sobre la quantitat que volen menjar. Considerem preferible que  demanin poca quantitat i que puguin repetir, d'aquesta manera aprenen a autoregular-se. 

Una vegada s’ha servit el primer plat i ja estan a mig fer, els monitors/es porten a la taula el segon plat. Serà en aquest moment aproximadament quan l’encarregat del primer plat portarà la safata al mostrador de la cuina, i l’encarregat del segon plat es disposarà a servir-lo tenint en compte, una altra vegada, la decisió de cada infant. Hi ha un infant, el que té el càrrec de l’aigua que estarà pendent de que la gerra estigui plena, en cas contrari s’aixecarà i anirà al mostrador a demanar si li poden omplir. Una vegada s’han acabat el segon plat, l’encarregat tornarà la safata al mostrador de la cuina. Ja per anar acabant, a mesura que els infants han acabat els postres, s’aixequen i  cadascú porta la seva plata al mostrador perquè la pugin rentar. És en aquest moment quan l’encarregat de la neteja, frega la taula perquè quedi ben neta! Cal comentar que aquests càrrecs es distribueixen de manera rotativa amb els nens i nenes de cada taula i per tant, majoritàriament els infants realitzen càrrecs cada dues setmanes.

L’equip de monitors  té una visió facilitadora, en la qual confia en que l'infants pot fer les tasques sol. Els monitors/es desenvolupen una funció d'acompanyament. Per tant, el nen/a pren part activa del seu procés d’aprenentatge i d’aquesta manera es sent útil. 

 

Celebrem la tardor!!!

Aquests últims dies de novembre, a banda de celebrar la castanyada, hem realitzat diferents activitats relacionades amb la tardor. Els objectius que ens hem plantejat han estat els següents:

Potenciar el joc en equip

Relacionar entre ells alumnes de diferents cursos

Treballar el vincle amb els companys del menjador

Proporcionar un espai lúdic organitzat

Celebrar les festes tradicionals catalanes.

El dia de la castanyada els monitors es varen disfressar de castanyera i després de fer un dinar amb aliments de temporada els nens varen jugar al "Marrameu Busca-castanyes". Els nens havien d'organitzar-se per colors del menjador per tal de trobar el màxim de castanyes amagades pel pati de l'escola. 

L'equip blau va guanyar amb 93 castanyes i es va endur el trofeu del broquilet castanyer!!!

Després del joc es va posar música per ballar una estona abans de tornar a l'aula.

Us deixem algunes fotos del "Marrameu Busca-castanyes i del taller que vam fer per decorar el menjador amb motius de tardor.

Formació de monitors

L'estona del dinar al menjador infantil per Àngel Geis

El dissabte 21 d'octubre vam realitzar una formació al Seminari Vic a càrrec de l'Àngel Geis. Van assistir les educadores de menjador que atenen els alumnes de P3, P4 i P5.

L'Àngel Geis és doctora en pedagogia, professora del grau d'educació infantil a la Universitat de Blanquerna i assessora de diferents escoles d'infantil.

Àngel Geis diu:

 "tot el que passa a l'escola és educatiu i no podem obviar ni deixar de pensar en les estones dedicades a rutines com els àpats, la higiene, el descans o les estones de pati"

Durant la formació vam reflexionar sobre l'espai del menjador, d'on venim i cap a on anem. De com replantejar el menjador escolar per  garantir a l'infant un espai tranquil on desenvolupi la seva autonomia i participació en les rutines de la vida quotidiana del menjador.

NOU MENJADOR DE P4 I P5

Aquest és el nou espai habilitat per els nens i nenes de P4 i P5. Disposen d'un espai ampli on tenen taules i cadires adaptades a les seves necessitats. Dinen sols i tranquils en un espai pensat només per ells.

Això ens permet treballar els hàbits respectant el ritme de cada nen i introduir mica en mica noves rutines que us anirem explicant....Estigueu ben atents!!!!!

BENVINGUT curs 17/18

Hola a tothom i benvinguts a un nou curs al menjador escolar. Aquest serà un any ple de canvis i noves il·lusions. Tot el nostre equip d'educadors treballa dia a dia amb la creació i aplicació d'un nou projecte que mica en mica us anirem explicant....però...us en fem cinc cèntims...

S'han adaptat dos menjadors per l'etapa d'infantil, els alumnes de primària i secundària es serveixen ells mateixos el dinar, els alumnes de primària paren la taula, dinen barrejats per edats i en grups reduïts, treballem l'autonomia i la pròpia gestió de l'àpat!!!!

Us deixem unes imatges  on podreu veure els nens servint-se l'amanida.

BON ESTIU A TOTHOM I FINS EL CURS VINENT!!!!!

MENJABOL

I en la última noticia del curs podreu conèixer una mica més a fons dues de les activitats que hem estat fent els últims dos mesos al menjador, el Menjabol, que és un torneig de futbol i el torneig de Punxats!

Els dues activitats eren voluntàries i han participat tots alumnes que volien des  de 1r de primària fins a 4t d’Eso; els més grans, els de secundària es van motivar molt per el torneig de futbol i van participar tan com a jugadors com fent d’entrenadors i arbitres dels més petits. 

Tan el Menjabol com el Torneig de punxats estava organitzat en equips mixtes i barrejant cursos; hi havia 3 categories, la A (amb els infants de 1r a 3r de primària), la  B (amb els alumnes de 4t a 6è de primària) i la C (amb els alumnes de secundària). 

Cada dia hi van haver un parell o tres de partits i les puntuacions anaven en funció de si es guanyava el partit, si hi havia empat o es perdia i a més a més es podien sumar o restar punts en funció de l’actitud mostrada durant el partit, tan  els jugadors que estaven a dins del  camp, com els que estaven a la banqueta com els entrenadors. 

Els premis per els equips guanyadors era... un partit contra els monitors i monitores de menjador! El partit contra primària va acabar amb victòria per els infants, el partit contra secundària, amb victòria contundent per els monitors i monitores! 

Us deixem un recull de fotografies perquè pugueu veure lo bé que s’ho van passar tots,  grans i petits!

https://drive.google.com/drive/folders/0B2RQKkr0fEIdOHlzRXVlSlZLczQ?usp=sharing

Els més menuts de tots...

Aquesta setmana, que ja és la última, us presentem els alumnes d’infantil del menjador! Desde P3 fins a P5.

Començarem per els més menuts, els infants de P3. És un grup força nombrós que ronda els 38 infants, són els primers del menjador a dinar! Però com ja us vàrem explicar fa uns mesos no dinen al menjador amb la resta dels alumnes, sinó que tenen un menjador adaptat per a ells; amb taules i cadires a la seva mida, a on ningú els empipa i poden anar al seu ritme,...

També cal destacar que tot i ser els més petits de l’escola són els únics que es paren la taula ells mateixos, es posen l’aigua de la gerra al got ells sols, cada dia hi ha un responsable diferent que reparteix els postres i un altre que reparteix el pa.

Alhora de recollir també freguen ells el seu tros de taula i arraconen les cadires per poder deixar l’espai net i endreçat.

Un cop la sala esta neta i endreçada els infants van a les seves classes a fer la migdiada, amb els llits que els alumnes de 6è els hi han preparat.

Tot i que són molt espavilats i bons nens hi ha 3 monitores que els supervisen i els acompanyen en tot moment, elles són l’Anna Masramon, la Maria Garcia-Talavera i la Sònia 

Hermoso! 

Seguim amb els alumnes de P4 que es queden a dinar al menjador, les seves monitores són la Dúnia Anglada, la Mercè Bau i el suport de la Patrícia Pareja i d’en Xavier Vilaregut durant una estona. 

Ells són els primers d’entrar a dinar al menjador gran a 2/4 d’1, són un grup d’infants molt moguts i alegres, els hi agrada molt jugar al pati amb la sorra i enfilar-se al castell que hi tenen, però també hi ha un grup de nens i nenes que es passen les hores del pati jugant a futbol, els hi encanta!

Després de molt jugar al pati pugen cap a dalt a P4 a on es renten les mans, fan pipis i esperen que sigui l’hora per entrar a les classes. Per no fer l’espera gaire llarga i avorrida les monitores els hi expliquen un conte i així els hi passa l’estona volant! 

Els hi toca als infants més grans de l’etapa, els de P5. Són un grup de nens i nenes plens d’energia i ganes de fer-se grans. Aquest grup els acompanyen la Teresa Farrés, la Júlia Rifà i durant un temps la Laura Vila, amb el suport durant una estona d’en Carles Terol.

En general els hi agraden tots els aliments i no es distreuen gaire, per això les seves monitores ens expliquen que mengen ràpid i poden sortir al pati ben d’hora i jugar amb la sorra, a cavallers i princeses, a dracs i fades i a cuinetes. 

És un dels grups que els dies de pluja estan més contents, ja que els hi encanta fer manualitats i pintar, s’hi passen molta estona! 

Us deixem unes fotos de tots els  cursos amb les seves monitores, a veure si trobeu el vostre fill/a!


L'aliment del mes...EL PÈSOL

Ja ens apropem a l’estiu i és temps de fer àpats lleugers, frescos i molt gustosos! Aquest més de maig al racó d’en Broquilet del menjador tenim el pèsol com aliment del mes i una recepte boníssima que si la proveu de fer us en llepareu els dits!

A part de la recepte i les característiques del pèsol us deixem un enllaç d’un conte a on hi apareix un pèsol com a protagonista!

https://www.youtube.com/watch?v=dTnR6_zpjGU 

Aliment Maig.pdf

Les maduixes

Ja han començat a florir les maduixeres i surt el fruit vermell. Al “Racó d’el Menjador”  us presentem LA MADUIXA  i una recepta boníssima feta amb maduixes, melindros, nata, llet condensada,...

*Us podeu descarregar l'enllaç que hi ha a sota

La maduixa és un aliment molt fàcil de cultivar a casa, proveu de plantar una maduixera en una torratxa i veure-ho que aviat podreu degustar les vostres pròpies maduixes!


Recepta Abril.pdf

Jornada gastronòmica: El País Basc


Us presentem la jornada Gastronòmica del mes d’Abril que vàrem realitzar el dimecres dia 26.  

Aquest cop hem viatjat fins al País Basc, a on hem menjat “Marmitako” i “Bacalao a la Bizcaína”. Com a cada jornada, hem ambientat el passadís amb música i hem explicat coses típiques de la Comunitat Autònoma.

Aquesta vegada al llarg de la setmana els nens i nenes han estat pintant la bandera de la comunitat autònoma per tal de penjar-les per el menjador i ambientar-lo.

Us deixem amb unes quantes fotografies de la jornada celebrada.



SANT JORDI

La setmana passada vam fer activitats en relació a la Diada de Sant Jordi, tots els nens i nenes van fer manualitats i van pintar dibuixos al voltant de la temàtica del drac, la princesa, el cavaller i la rosa.

Els alumnes de P4 van fer unes roses molt originals amb molta paciència i molt d’amor; els de P5 van pintar uns dibuixos dels personatges de la llegenda de Sant Jordi i els van convertir en uns titelles molt divertits.

Els alumnes de primària van pintar diferents dibuixos de la temàtica de Sant Jordi, alguns eren en forma de punts de llibres molt bonics, altres eren dibuixos de la nostra mascota “ en Broquilet” convertit en cavaller a sobre d’un drac, etc.

Tots ells van quedar xulíssims! Us deixem algunes fotos de tots els nens i nenes fent la manualitat o pintant dibuixos.


TALENT SHOW ESCORIAL 2017!!!!!


Abans de marxar de vacances de Setmana Santa, els del menjador, hem encès els altaveus a tota màquina, hem tret la pols del vestuari i ens hem arreplegat tots al pati de la placeta, per gaudir de les diferents actuacions que els nens i nenes, des d’infantil fins a 6è de primària,  s’han anat preparant els últims dies. Ens han deleïtat amb una varietat artística pròpia dels millors concursos de talents; des d’actuacions de patinatge artístic, gimnàstica artística, coreografies de break dance, reggeton, música japonesa, música tradicional catalana, etc. El jurat, compost per nens i nenes de diferents cursos de primària, han tingut una tasca difícil alhora de repartir els premis. El públic ha gaudit com mai de les actuacions. 

Us deixem una mostra fotogràfica del concurs Talent Show Escorial 2017, on es poden veure algunes de les fantàstiques actuacions preparades per els infants. Després de Setmana Santa penjarem un vídeo on es podran veure totes les actuacions. 

Les activitats al menjador no acaben aquí, tornant de Setmana Santa iniciem el Menjabol 2017, el torneig de futbol i punxats que realitzarem les estones del pati del migdia, un torneig que ja és el tercer any que realitzem i que té molt bona acollida per part de tots, des dels més petits fins els més grans.  


Bones vacances de Setmana Santa! 

Aquesta setmana us volem presentar els alumnes de 3r i 4rt de primària

A la noticia d’aquesta setmana us presentarem el grup de Cicle mitjà (els infants i monitors/es de 3r i 4t de primària).


Aquest grup són aproximadament uns 65 infants, i estan acompanyats per quatre monitors: La Laura Carbonés, la Laura Verdaguer, l’Anna Guirao i amb el reforç d’en Jaume Vendrell durant l’estona de menjador.

A les 13h comencen reunits al pati central esperant el seu torn per poder entrar a dinar. Abans d’entrar al menjador els monitors/es aprofiten per explicar diferents informacions referents al menjador.

A mesura que van entrant al menjador, passen pels serveis a on es renten les mans i seguidament van cap al “self”, a on cada dia els hi serveixen un menjar deliciós!

Seuen en taules de 6 o de 8, cada dia seuen amb amics/gues i companys/es diferents i així es coneixen més entre tots/es i fan nous amics/gues.

A mesura que van acabant, i quan ja son uns quants, van amb un monitor/a cap al pati, a on tenen diferents espais per jugar; a futbol, a punxats, a mataconills, saltar a corda, jocs de taula, etc.

Us deixem un parell de fotos per tal de que pugueu conèixer el grup!!!


Us presentem els alumnes de 1r i 2n de primària

Avui toca presentar-vos els/les alumnes de cicle Inicial (1r i 2n de primària). Són els que mengen al menjador petit, és tot per ells!

Primer parlarem dels infants de 1r de primària. El grup està format per uns 30-35 nens i nenes i les seves monitores són la Dolors Valldeneu i la Imma Pedregosa. 

És un grup d’infants molt dinàmic i participatiu, sempre estan oberts a les propostes de jocs i activitats que els hi proposen les seves monitores (aprendre a ballar sardanes, jugar a mataconills,...). Actualment estan fent una manualitat preparada per els/les alumnes de cicle superior, que és aprendre a cordar sabates. 

Ho fan a través d’un taller en el que pinten el dibuix d’una sabata i després els grans ensenyen als petits com cordar-la i fer-li el nus.

Els infants de 2n de primària són una mica més revolucionaris que els de 1r, però amb la paciència de les seves monitores, la Cloé Moreno i la Patrícia Pareja tiren endavant i tot va sobre rodes!

És un grup d’infants molt actiu i mogut i un altre de molt calmat i tranquil, i això fa que entre ells es compensin i es reparteixin els jocs de l’hora del pati; uns juguen a futbol i els altres a jocs de taula, tal i com es pot veure a les fotografies.

Els infants d’aquest grup també han fet l’activitat de cordar les sabates, i els hi ha agradat tan que alguns l’han repetit i tot!


Us deixem algunes imatges de tots ells! 

Jornada gastronòmica catalana!!!

Aquest mes de març al “Racó del Menjador” l’aliment del mes que us presentem és un aliment de la cultura gastronòmica de Catalunya, EL CALÇOT i com a recepta la salsa característica que sempre els acompanya, la SALSA ROMESCO.

Segur que molts de vosaltres teniu alguna calçotada a la vista així que a continuació us adjuntem la recepta per si us animeu a fer-la a casa! 

Aprofitem per presentar-vos la Jornada gastronòmica que vàrem fer el passat dijous dia 16 de març. Com veureu a les fotografies tocava menjar típic català i el menú va ser sopa torrada amb pilotilles i pollastre amb panses, prunes i pinyons! Tot boníssim!

Tan els monitors com els infants durant els dies anteriors a la jornada vàrem fer una manualitat per tal d’anar tots caracteritzats i guarnits per la ocasió. També vam aprendre a ballar sardanes!!!


El calçot i la recepta...

20 de març.pdf

Els alumnes de 5è i 6è...

Al llarg del què queda de curs us anirem presentant els diferents grups d’infants que hi ha al menjador de l’escola. Avui comencem per els de Cicle Superior (5è i 6è).

Està format per una cinquantena de nois i noies entre 11 i 12 anys. Les seves monitores són l’Anna Romero i la Marta Carol. És un grup molt cohesionat i alegre, sempre estan disposats a participar en totes les activitats que se’ls proposa. 

Actualment estan organitzant una activitat per els infants de Cicle Inicial (1r i 2n de primària) on els ensenyen a cordar-se les sabates a través d’una manualitat. 

Us deixem la foto de grup que es van fer i un parell de fotografies de la manualitat que estan realitzant. 

Ens ha visitat una orella gegant...Treballem el silenci...schhhhhh.....

Des del passat dia 1 i fins el dia 28 de febrer al menjador hem disposat d’una orella gegant! 

Des de P3 fins a Secundària em pogut treballar el soroll gràcies a l’Edward’s Ear, nom que rep l’orella en honor a l’inventor del micròfon David Edward Hughes. Els lemes de treball que hem estat fent servir han estat:

“Sons o sorolls? Si tots fem soroll qui ens escoltarà?”

“Vols ser gran? Fes el soroll petit!”

Al llarg de les setmanes tots els alumnes han estat fent propostes de millora per tal de reduir el soroll a dins del menjador.

Us deixem algunes imatges dels alumnes de P3 escoltant les explicacions del funcionament de l’Orella i dels alumnes de 3r i 4t fent propostes per tal de reduir el soroll durant l’estona de dinar. 

Treballem l'alimentació saludable...l'aliment del mes de Febrer: l'espàrrec!

Al menjador de l’Escorial seguim amb la dinàmica de treballar els hàbits alimentaris saludables. Per fer-ho, cada més treballem un grup d’aliments o un aliment concret, les seves característiques, els seus beneficis,... 

Al “Racó d’el Menjador” que hi ha al passadís del menjador, hi trobareu tota la informació de l'aliment del mes, l'espàrrec, així com una recepta amb aquest ingredient com element principal. 


A continuació us l’adjuntem per si us animeu a fer-la a casa! 

Bon profit!