דרשת ומצא חן

כאן מובאת דרשת בר המצווה של יונתן על הפסוק "ומצא חן ושכל טוב בעיני אלקים ואדם":

השנה עשיתי פרויקט הכנה לבר המצווה, בו התמקדנו במספר תחומי עניין שיש לי, ובדרכים בהן אני יכול לפתח אותם לכיוונים בעלי משמעות. מאחר שהתורה קודמת לכל, את החודש הראשון של הפרויקט, חודש אב, הקדשתי ללימוד תורה. בעיקר התעמקתי במשמעות של פסוק שלדעת אמי מתאר אותי: "ומצא חן ושכל טוב בעיני אלוקים ואדם". במשך השנים הייתי בכל מיני מסגרות, לא תמיד דתיות, אבל תמיד השתדלתי לדבוק בתורה, ובאותו זמן להיות חבר של כולם. בקיצור, למצוא חן בעיני אלקים ואדם. עניין אותי להתעמק קצת יותר במשמעות של הפסוק הזה - מה זה אומר? הרי לא יכול להיות שהפסוק אומר לנו שצריך לעשות דברים רק בגלל שהם מוצאים חן בעיני בני אדם אחרים על חשבון התורה. אבל לפעמים מה שמוצא חן בעיני ה', לא כל כך מוצא חן בעיני בני אדם אחרים, אז איך צריך להבין את הפסוק? יש שלוש פרשנויות שלמדתי עם אמא שלי, על פי המקורות שאבא שלי סיפק, שאני אסביר עכשיו ליישב את הסתירה שיש לפעמים בין מציאת חן בעיני ה' למציאת חן בעיני אדם.

הפרשנות הראשונה אומרת שצריך לעשות רצון ה' תוך התחשבות בבני אדם. ניתן ללמוד זאת מהמשנה במסכת עדויות (פרק ה, משנה ו), בה מסופר על כך שחכמים אמרו לעקביא בן מהללאל שיחזור בו מארבעה דברים שאמר ויעשוהו אב בית דין. הוא לא הסכים, ואמר: "מוטב לי להיקרא שוטה כל ימי ובלבד שלא אעשה רשע לפני המקום אפילו שעה אחת". ברור שעקביא בן מהללאל מלמד אותנו שבראש ובראשונה יש לעשות את הטוב בעיני ה', אפילו אם הדבר אינו מוצא חן בעיני בני אדם אחרים.

בפתיחת השולחן ערוך (אורח חיים סימן א, סעיף א) כותב הרמ"א: "ולא יתבייש מפני בני אדם המלעיגים עליו בעבודת השי"ת". אבל מיד מוסיף המשנה ברורה במקום: "ועל כל פנים לא יתקוטט עמהם, מפני שמדת העזות מגונה מאד ואין ראוי להשתמש ממנה כלל". לומדים מכאן שהעיקר הוא לעשות את מה שמוצא חן בעיני ה', אבל אסור שזה יביא את האדם למחלוקת ופגיעה בבני אדם אחרים. וזה מסכם את הפרשנות הראשונה שלנו.

עכשיו נעבור לפרשנות השנייה. היא אומרת שצריך למצוא חן בעיני ה' על ידי מציאת חן בעיני בני אדם. כאשר הרמב"ם מתאר את דרכי ההתנהגות הראויים לתלמיד חכם בפרק החמישי בהלכות דעות, הוא מסיים בדרכי המשא ומתן של תלמיד חכם עם הבריות. באופן כללי ההדרכה של הרמב"ם היא, שתלמיד חכם צריך להקפיד על עצמו לעשות הכל לפי מה שנדרש ממנו, אבל כלפי אחרים, לנהוג לפנים משורת הדין. והוא מסיים (הלכה יג):

ולא יצר לאדם לעולם בחייו. כללו שלדבר, יהיה מן הנרדפין ולא מן הרודפין מן הנעלבין ולא מן העולבין, ואדם שהוא עושה כל המעשים האלו וכיוצא בהן עליו הכתוב אומר "וַיֹּאמֶר לִי עַבְדִּי אָתָּה יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר בְּךָ אֶתְפָּאָר" (ישעיה מט,ג).

רואים שמי שנוהג בצורה ראויה כלפי בני אדם אחרים, הקב"ה מתפאר בו. זה מסכם את הפרשנות השנייה, שאומרת שמי שמוצא חן בעיני בני אדם, בזה עצמו הוא מוצא חן בעיני ה'.

הפרשנות השלישית אומרת שאם נלך בדרך הישרה ונעשה הכול בטוהר וביושר על פי רצון ה', אז כתוצאה מזה אנשים יעריכו את דרכינו. בפרשת שמיני מסופר שמשה כעס על אהרון, אלעזר ואיתמר על כך ששרפו את בשר החטאת ולא אכלו אותו, כפי שהוא סבר שהיה צריך לעשות. אלעזר ואיתמר לא עונים מפני כבוד אביהם, אך אהרון שיודע שפעל על פי ההלכה, אינו שותק, ומסביר למשה רבו מדוע עשו זאת. כשמשה שומע את תשובתו של אהרן, משה מקבל את זה ומודה שהוא טעה. זה מראה שכשאדם הולך בדרך ישרה, אז אחרים בסופו של דבר מעריכים את זה, גם אם בהתחלה הם לא מסכימים אתו.

לסיכום כל אחת משלושת הפרשנויות מפרשת את הפסוק שלנו באופן שונה.

    • לפי הפרשנות הראשונה, הפסוק מתפרש כך: ומצא חן ושכל טוב בעיני אלוקים מבלי לפגוע על ידי כך באדם.

    • לפי הפרשנות השניה, הפסוק אומר: ומצא חן ושכל טוב בעיני אלוקים על ידי כך שתמצא חן ושכל טוב בעיני אדם.

    • לפי הפרשנות השלישית, הפסוק מתפרש כך: אם נמצא חן ושכל טוב בעיני אלוקים אזי נמצא חן ושכל טוב בעיני אדם.

הלימוד עזר לי להבין מהי הדרך הנכונה, חוץ מזה שהוא היה כיף. הלכתי כל בוקר לכולל בפאלו אלטו, הוצאתי את הדף מקורות ושאלות שאבא הכין לי, לקחתי את הספרים שהייתי צריך, והתחלתי לענות על השאלות. בסוף, ביררתי את המקורות יחד עם אמא, סיכמתי את כל התשובות ומה שיצא זה הדרשה שאני מעביר עכשיו.

עכשיו, כמו בכל דרשה, אני רוצה להודות למי שעזר לי. הייתה לי המון סייעתא דשמיא, שבלעדיה לא הייתי יכול לעשות את מה שהייתי צריך לעשות. לכן אני מודה להקב"ה. אני גם רוצה להודות לאבי, שבזכותו הבנתי את המקורות. הוא לימד אותי איך להבין את הגמרא, את רש"י, ואת המשנה. גם רציתי להודות לאמי, שבלי ההיסטריות שלה לא הייתי מגיע לבית חולים בזמן במקרי חירום ולא הייתי פה היום. אני גם מודה לה שהיא תמיד מבינה אותי ושהיא תמיד נותנת לי רעיונות טובים. היא גם הגתה את הרעיון של הפרוייקט לבר מצווה, ואפילו שעבדתי מאוד קשה, זה היה די כיף. סביי וסבתותיי גם עזרו לי מאוד בפרויקט. אני גם מודה מאוד לאחיותיי, מוריה וטל, שבלעדיהם אני לא יודע מה הייתי עושה.

בסיום הדרשה הוקרן קליפ הניגון שהלחין יונתן לפסוק.