Conducere preventiva la categoria A

Una dintre cele mai placute modalitati de deplasare ale zilelor noastre este motocicleta. Ea este folosita cu succes in deplasarile extraurbane cat si in cele urbane unde se scurteaza mult timpul de asteptare in coloane, datorita dimensiunilor sale reduse. Un alt avantaj il constituie posibilitatea gasirii mai rapide a unui loc de parcare. De asemenea cu ajutorul motocicletei preturile de cost pe kilometru sunt mai mici decat cu autoturismul datorita unui consum mai mic de carburant si de ce sa nu spunem ca si poluarea este mult mai mica. Daca am intreba orice motociclist, care ar fi motivul principal pentru care in perioadele frumoase ale anului ar lasa de o parte autoturismul in favoarea motocicletei, raspunsul ar fi unanim: ,,Pentru senzatia de libertate ". Probabil acestea sunt cateva din cauzele care duc la aparitia in trafic a unui numar tot mai mare de motociclisti. Pentru a fi corecti trebuie sa definim si cateva din riscurile la care se expun motociclistii.

Factori de risc

Este bine cunoscut faptul ca motocicleta nu confera nicio protectie motociclistului. In cazul unui accident motociclistul desprinzandu-se de motocicleta fiind aruncat pe directia initiala de mers.

De asemenea motocicleta intra foarte usor in derapaj din diferite cauze:

- viteza excesiva in viraje;

- pata de ulei pe asfalt ramasa in urma unui autovehicul defect;

- carosabil umed sau cu mazga;

- franare prea puternica;

- explozie la una din roti;

- noroi adus pe carosabil de catre utilajele agricole;

- pet de plastic aruncat pe sosea;

- animale care traverseaza strada;

- gropi din carosabil;

- frunze pe carosabil toamna;

Un alt factor de risc la care este supus motociclistul este constituit chiar de constructia motocicletei. Dimensiunile ei fiind mai mici decat ale altor autovehicule, este mai greu sesizabila de la distanta de catre ceilalti participanti la trafic.

In cazul vantului puternic, din cauza lipsei parbrizului si caroseriei motociclistul nu este protejat de caderea crengilor rupte din copaci sau alte obiecte ridicate de la sol care devin adevarate proiectile. Din aceeasi cauza pietricelele desprinse din anvelopele autovehiculelor pot produce rani motociclistului.

Echipamentul de protectie

Un rol deosebit de important in protectia motociclistului este constituit de echipamentul acestuia si in primul rand de casca de protectie. Motociclistul isi alege echipamentul in general in functie de culoare pentru a se asorta cu motocicleta, dar mai ales in functie de gradul de protectie pe care acesta il confera in cazul unui eventual accident.

a) Casaca de protectie este cel mai important lucru din recuzita unui motociclist. Din aceasta cauza legiuitorul a introdus obligativitatea purtarii castii de protectie pentru toti conducatorii de vehicule cu doua roti ce se deplaseaza prin propulsie proprie, dar si pentru pasagerii acestora: mopede, motorete si motociclete.Casca de protectie se compune dintr-un invelis:

- extern executat din: plastic rezistent, fibra de sticla, fibra de carbon sau alte materiale deosebit de rezistente;

- protectie interna pe baza de polistiren, burete, polimeri fonoabsorbanti, s.a.;

- un rol deosebit de important il constituie protejarea ochilor fie cu ochelari speciali de protectie, fie prin protecta oferita de viziera castii, care trebuie sa fie transparenta, sa ofere o vizibilitate foarte buna si un unghi de vizibilitate mare, iar un lucru importanta il constituie posibilitatea de rabatare (deschidere) si de blocare a acesteia;

- blocarea vizierei este importanta pentru a nu permite deschiderea acesteia din cauza curentilor puternici de aer in timpul deplasarii cu motocicleta;

- curelusa de fixare a castii sub barbie trebuie sa fie tot timpul cuplata in cazul in care ne deplasam cu motocicleta pentru a prevenii desprinderea castii in cazul socului produs in urma uni accident.

b) Costumul de protectie.Pe langa alegerea marimilor necesare in ceea ce priveste cumpararea unei geci sau pantaloni de protectie, trebuie sa tinem cont si de materialul din care sunt compuse si de culoarea acestora. In general motociclistii aleg o culoare care sa se asorteze cu motocicleta, dar este bine de stiut ca o culoare deschisa, stridenta a acestui echipament de protectie ne poate face mult mai vizibili in trafic, lucru ce mareste siguranta deplasarii noastre in trafic.

In general echipamentele pentru motociclisti sunt din piele, sau din materiale care nu permit trecerea vantului, apei, reduc transpiratia, permit mentinerea temperaturii corpului indiferent de conditiile meteo si protejeaza corpul in cazul unei cazaturi.

Exista costume care au protectii pentru coate, umeri, piept, coloana vertebrala si genunchi.

c) Manusile si cizmele de protectie- au un rol deosebit de important in protectia mainilor si a picioarelor impotriva frigului si a loviturilor in cazul unor accidente sau cazaturi. Dupa cum stiti manusile si cizmele pot fi simple din piele sau alte materiale, dar pot avea si diferite protectii

suplimentare pentru protejarea degetelor, palmelor, incheieturii mainilor, a gleznelor si a picioarelor.

Dotari minime la plecarea in cursa (voiaj) cu motocicleta

- trusa sanitara specifica pentru motociclisti (dimensiuni mai mici decat cele din autovehicule);- echipament pentru ploaie (ocupa putin spatiu in bagaj);

- lanterna (in cazul unor defectiuni pe timp de noapte;

- set de becuri de rezerva (cate unul pentru fiecare tip de bec pe care il contine sistemul de lumini al motocicletei);

- briceag multifunctional care sa cuprinda un cleste si o surubelnita;

- o sticla de apa sau suc in cazul opririlor pentru odihna in afara localitatilor (motociclistii se deshidrateaza destul de repede);

Distanta de siguranta si spatiul de franare

In cazul deplasarilor cu motocicleta trebuie sa tineti cont de distanta de siguranta atat in cazul deplasarii in spatele unor autovehicule, in cazul depasirilor si a franarilor de urgenta. Aceasta distanta se calculeaza tot timpul in functie de spatiul necesar opririi motocicletei in siguranta.

Nu trebuie sa uitati ca spatiul de oprire este direct influentat de aderenta si de suprafata de contact dintre anvelope si carosabil. In general o motocicleta necesita un spatiu de franare mai mare decat un autoturism, datorita faptului ca franarea se face doar pe doua roti.

Un alt lucru care trebuie cunoscut de motociclisti se refera la tehnica de franare care de asemenea influenteaza foarte mult distanta de oprire, astfel:

- cea mai ineficienta franare se realizeaza cu frana de picior care actioneaza pe roata din spate, aceasta franare este si deosebit de periculoasa deoarece paote duce foarte usor la blocarea acestei roti si la derapaj;

- o franare mai eficienta se realizeaza cu ajutorul franei de mana care actioneaza pe roata din fata, dar este bine sa avem grija sa nu ne rasturnam sau sa nu blocam aceasta roata pentru a nu intra in derapaj;

- o metoda eficienta de franare a motocicletei este atunci cand sunt actionate concomitent ambele sisteme de franare, frana de mana (roata fata) si de picior (roata spate), dar atentie sa nu blocam roata din spate;

Cea mai eficienta metoda de franare la motociclete se realizeaza prin actionarea ambelor sisteme de franare (frana de mana si picior) si introducerea intr-o treapta inferioara de viteze (frana de motor). Introducand schimbatorul de viteze intr-o treapta inferioara si eliberand maneta de ambreiaj se elimina in mare masura posibilitatea blocarii rotii din spate in cazul franarii puternice.

Conducere motocicletei pe ploaie

O atentie deosebita trebuie acordata de catre motociclisti atunci cand conduc in conditii de ploaie sau dup ce aceasta a trecut dar carosabilul este inca ud.

In primul rand nu uitati sa folositi echipamentul de protectie pentru ploaie, deoarece altfel in cateva minute veti fi ud complet instalandu-se incet hipotermia, ceea ce duce la tremur si scaderea substantiala a reflexelor.

In cazul conducerii pe timp de ploaie, viteza trebuie redusa mult si adaptata in functie de conditiile de vizibilitate si aderenta. Vizibilitatea scade nu numai datorita stropilor de ploaie ce se preling pe viziera cat mai ales mizeriei de pe sosea, proiectata de anvelopele autovehiculelor pe aceasta.

O alta capcana este constituita de rezidurile de ulei sau motorina scurse de la autovehicule pe carosabil si care in contact cu apa de ploaie creeaza o pelicula deosebit de alunecoasa.

Pe timp de ploaie aderenta rotilor unei motociclete scade cu pana la 50%, ceea ce duce la marirea semnificativa a spatiului de franare si implicit la marirea semnificativa a distantei de siguranta fata de celelalte autovehicule.

In cazul conducerii in conditii de ploaie a motocicletei este bine sa reducem viteza din timp prin trecerea intr-o treapta inferioara de viteze (frana de motor) si actionarea cu finete a manetei si pedalei de frana.

Pe ploaie trebuie sa aveti grija si la abordarea virajelor, in care in general nu se mai poate folosii aceiasi tehnica ca atunci cand carosabilul este uscat. Daca pe un carosabil uscat reducem viteza pana la jumatatea virajului si acceleram dupa aceea, in cazul unui carosabil ud aceasta accelerare poate duce la derapaj si implicit la rasturnare.

Nu trebuie uitat ca la inceputul ploii praful de pe carosabil in contact cu apa se transforma in mazga.

Oboseala

Unul din factorii de risc majori in conducerea motocicletei il constituie oboseala. Din cauza oboselii atat acuitatea vizuala cat si timpii de reactie ai motociclistului scad considerabil ramanand astfel un pas foarte mic pana la accident.

Cauze care duc la acumularea oboselii:

- conducerea unei motociclete cu care nu este obisnuit;

- conducerea cu viteza produce o cantitate mare de adrenalina, care pentru scurt timp ajuta la mentinerea reflexelor si atentiei, dar pe o perioada mai mare de timp secatuieste organismul de energie;

- conducerea dupa o noapte nedormita, sau cu putine ore de somn;

- conducerea pe distante mari fara pauze;

- conducerea in perioade caniculare vara, sau in conditii de ploaie si frig;

- trafic intens;

- conducerea motocicletei in conditii de vant lateral;

- conducerea motocicletei atunci cand organismul nu functioneaza la parametri optimi (bolnav);

Contracararea factorilor de risc

- adaptarea in permanenta a vitezei in functie de conditiile meteo si de trafic;

- pastrarea in permanenta a distantei de siguranta fata de celelalte vehicule;

- conducerea in permanenta cu faza de intalnire aprinsa;

- evitarea conducerii pe timp de ploaie;

- reducerea vitezei la trecerea peste pasaje si viaducte pentru a nu fi surprinsi de vantul lateral;

- atentie la depasire, mai ales in cazul camioanelor pentru a nu fi surprinsi de o rafala de vant lateral din dreapta dupa ce am trecut de acestea;

- evitarea conducerii in perioadele in care sunteti compromisi din punct de vedere fizic si psihic (obositi sau bolnavi);

- alegerea unui echipament adecvat perioadei in care va deplasati cu motocicleta;

- pauze la cel putin doua ore de condus;

- mentinerea unei pozitii comode si renuntarea conducerii cu viteza excesiva;

- opriti si va odihniti ori de cate ori simtiti ca se instaleaza oboseala;

Atentie !!!

Renuntati la deplasarile in lunile de iarna (Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Februarie);