depadenop

De paden op ... de tuinen in

een tuinen(wandel)route van 6,5 km

14 en 15 augustus 2010

terug naar beginpagina

De open tuinen zijn:

1.De Dijkgaerd,

Zuid-Hollandsedijk 1,

5171 TK Kaatsheuvel

2.Het Blomhof,

Rechtvaart 31,

5171 TB Kaatsheuvel

3.De Kruidenklok,

Hoge Zandschel 30,

5171 TH Kaatsheuvel

4.Achter de Linden, Heistraat 95,

5161 CB Sprang-Capelle

meer info over de tuinen

Begin bijvoorbeeld bij tuin De Dijkgaerd. Uw persoonlijke route - klik hier

Neem vanaf de N 261 Tilburg-Waalwijk, afslag Efteling. Volg de rondweg van Kaatsheuvel ca 4 km tot een kruispunt met stopbord. Steek hier over, de Capelsestraat in, dan eind rechtsaf, en na 150 m ziet u rechts de tuin.

1. Van De Dijkgaerd naar

Het Blomhof:

Loop vanuit het tuinhek links de Zuidhollandsedijk op, dan tweede links, Lage Zandschel en na 250 m weer links het smalle kerkepaadje op. Dat komt uit op de Rechtvaart; ga nu rechtsaf en dan is het nog 300 meter.

(auto’s nemen een alternatieve route zoals op de google-kaart is aangegeven: op de Zuid-Hollandse Dijk eerste links, daarna rechts)

2. Van Het Blomhof naar De Kruidenklok

Loop de Rechtvaart - die als zandpad (recht-)doorgaat - helemaal uit. Bij de T-spitsing linksaf, de Dijkbaansesteeg in, dan geasfalteerde straat rechts: Hoge Zandschel. Nog 300 m.

3. Van De Kruidenklok naar Achter de Linden:

Teruglopen, linksaf Dijkbaansesteeg en 2e rechts: Lage Zandschel. Stap 300 meter verder links de Oude Zandschel op – alweer een zandpad – en steek daarna over: de Korte Heistraat in.

Aan het eind gaat u links de Heistraat in en na 300 meter ontdekt u links de lindebomen, waaraan de tuin Achter de Linden zijn naam dankt.

3. Van Achter de Linden naar

De Dijkgaerd:

Ga vanuit de tuin links en

neem direct links de

Doorsteek, die u aan het eind

op de Zuid-Hollandsedijk

brengt.

Sla linksaf en na 1200 m

bereikt u de Dijkgaerd.

De routebeschrijving ziet u in de linkerkolom. Klik hier voor een duidelijke routekaart.

Rechts vindt u wat informatie over de omgeving.

Maak uw keuze … of bezoek alle vier de tuinen

en wandel of fiets van tuin naar tuin door een

prachtig stukje Brabants buitengebied.

Toch liever per auto?

Dat kan óók - met een alternatief traject voor het "kerkenpaadje". De zandwegen kunnen echter hobbelig of modderig zijn.

Het maakt niet uit waar u het rondje start .....

Wat ziet u onderweg ?

De Zuidhollandse Dijk vormde in de middeleeuwen de grens tussen Holland en Brabant.

Noordelijk lag de Zuid-Hollandse of Grote Waard, een van de oudste polders. Aan de zuidkant van de dijk begon het grondgebied van de Heer van Loon op Zand, in leen ontvangen van de Hertog van Brabant. Een streek met moerassen en veengronden, en richting Loonsche Duinen vooral zand en heide.

Het moerasgebied was begaanbaar via verhoogde zandpaden, de “zandschellen”.

Het kerkenpaadje werd vroeger, en wordt nog steeds, gebruikt als korte route naar de kerk, door de mensen van “Achteruit” - wonend aan de Rechtvaart, Zandschel en Hoef. Voor het vervoer van de turf die hier op het veen werd afgegraven, kwamen er vaarten, zoals de Rechtvaart. Wat na de afgraving achterbleef was een gebied met onvruchtbare zandgrond - bewoond door keuterboertjes. u ziet dus slechts enkele oude boerderijen op uw route.

De zandpaden herinneren aan de tijd van vóór de auto.

Stil is het hier, tussen de weilanden en akkers. Strookjes land langs Rechtvaart en Dijkbaansesteeg zijn nu in het bezit van Staatbosbeheer, dat met aanplant en braaklegging probeert de natuurlijke begroeiing in deze streek terug te brengen.

Langs alle perceeltjes groeiden vroeger elzen en wilgen. Ze werden in de winter geknot en zorgden zo voor geriefhout voor

de boeren en “musterds” voor de oven van de bakker.

Bij ruilverkavelingen zijn veel struiken gerooid.

De volksnaam voor de Dijkbaansesteeg is trouwens Eikenbossesteeg. De schors van de ooit talrijke eiken werd benut in de leerindustrie, waar de Langstraat om bekend is. De eikels dienden als varkensvoer. Nu staan er vooral lindebomen en populieren.

De Heistraat is onderdeel van de Langstraat, tussen Den Bosch en Lage en Hoge Zwaluwe. Het gebied van de leer- en schoenenindustrie, al is daar weinig van over.

Typisch voor de streek is, dat de huizen schuin aan de weg staan. U ziet het ook in de Heistraat. De verklaring is, dat de landerijen in de middeleeuwen ter ontginning werden uitgegeven in rechte lijnen vanaf de Maas naar het zuiden. De huizen werden recht op de ontgonnen percelen gebouwd, maar de later aangelegde weg Den Bosch-Dordrecht kwam er diagonaal doorheen.

Veel wandelplezier!

print de route uit en ga op pad ...