Seniorture, byvandringer og heldagsture

Post date: Apr 15, 2012 9:33:49 PM

NYHED!

Hermed vores spritnye katalog:

75 kulturhistoriske foredrag

Sæsonen 2016-2017:

http://issuu.com/tommypchristensen/docs/75-kulturhistoriske-foredrag-fra-el/1

Seniorture i det indre København og på Frederiksberg

Vore seniorture er specielt tilrettelagt for de, der gerne vil have en tur med ind-hold, men foretrækker at nøjes med at vandre en times tid. (ca. 60-70 minutters varighed - ikke egnet for dårligt gående eller brugere af rollator).

Fra Nørrevold til Gl. Strand

De mange udgravninger i det gl. København giver i disse år en del ny viden om byens ældste historie. På denne tur bevæger vi os gennem middelalderbyen fra Nørrevold til Slotsholmen, hvor vi hører om nogle af de gamle gadenavne og sidste nyt om Gl. Strand. Vi slutter med en god frokost i nabolaget.

Kongens Nytorv og Nyhavn

På denne tur hører vi om anlæggelsen af Kongens Nye Torv og Frederiksstaden samt udgrav-ningen til Nyhavn. Vi hører om Hovedvagten, der rykkede til Kastellet og ser nærmere på en række spændende bygninger omkring Kgs. Nytorv og i Nyhavn inden vi slutter med en god frokost i kvarteret.

Alle byens rådhuse

Byens styre har gennem århundrederne haft til huse flere forskellige steder i København. Vi finder traveskoene frem og vandrer gennem byens historie, for at se på de pladser og huse, der kan berette om byens gl. rådhuse. Vi starter med at se på Nyrops rådhus, og fortsætter derefter ind i middelalderbyen for at finde dets forgængere, inden vi slutter med en god frokost i kvarteret. Mødested: Café Metropolitain over Metrostationen v. Frederiksbergs Centret.

En spadseretur i Frederiksbergs historie

Det ældste Frederiksberg er udgangspunktet for denne tur, hvor vi bevæger os ned ad Allégade og hører historien om Solbjerg, Nyby, Prinsessegården og Ny Amager. Vi slutter med historien om bindingsværkskirken og den nye Frederiksberg kirke. Mødested: Café Metropolitain over Metrostationen v. Frederiksbergs Centret.

Frederiksberg Slot og Have

Turen går gennem Frederiksberg Have og op til Slottet. Undervejs får vi historien om begge dele og ser på den store vejomlægning, da den kongelige slotsvej blev Vesterbrogades forlængelse. Vi går tilbage af Pile Allé og Allégade. Mødested: Café Metropolitain over Metrostationen v. Frederiksbergs Centret.

Frederiksbergs midtpunkt

På denne tur søger vi at finde Frederiksbergs centrum og ser undervejs på både, dom- og rådhus samt hører om Frederiksbergs jernbanehistorie. Vi ser nærmere på den administrative historie og Frederiksberg specielle stilling helt omkranset af Københavns kommune. Mødested: Café Metropolitain over Metrostationen v. Frederiksbergs Centret.

Søndermarken, ZOO og det rene vand

Denne gang går turen til Søndermarken og vi hører om områdets betydning for Københavns vandforsyning, om cisternerne og Zoologisk Haves historie og udvikling. På tilbagevejen tager vi historien om Zoologisk Haves kongelige forgænger. Mødested: Café Metropolitain over Metrostationen v. Frederiksbergs Centret.

Frederiksbergs moderniteter

Forsyningen af vand, gas og el er blandt de ting, der kendetegner den moderne storby, og på den tur ser vi nærmere på Frederiksbergs moderniteter og hører lidt om sporveje, brandvæsen og industrierne på Frederiksberg inden vi atter sætter kursen mod Metropolitain. Mødested: Café Metropolitain over Metrostationen v. Frederiksbergs Centret.

Eksempler på byvandringer

Viltre Vesterbro

Alle følelser kommer i spil i Vesterbros spændende bymiljø. Smuk og stilfuld, farverig og udfordrende eller grim og frastødende. Det er blot nogle af de mange gloser, der beskriver bydelen. På denne tur går vi fra Halmtorvet til Carlsberg. Vi går forbi Kødbyen, ned ad Istedgade og ad sidegaderne til Enghave Plads. Undervejs bliver Vesterbros historie fortalt, ligesom der er fokus på de kunstværker, vi passerer. Endelig gives der en lille forsmag på, hvad der venter i det nye Carlsberg-kvarter.

Nørrebro før og nu

Trods det gamle Nørrebro har gennemgået en rivende udvikling de seneste årtier vil vi med udgangspunkt fra Åboulevardens krydsning af Søerne ved Søpavillonen vandre gennem gader på Nørrebro, der stadig kan belyse bydelens historie fra demarkationslinjens flytning i 1852 og frem mod vore dages multietniske indre Nørrebro.

Nørrebro på liv og død

Få en god del af Nørrebros spændende nyere historie, når vi går fra Sct. Hans Torv, gennem sanerede byrum, Assistens Kirkegård med Metro-byggeri og gravsteder for både for- og nutids kulturpersonligheder over til Blågårds Plads, som på godt og ondt til stadighed er en del af det nye Danmarks historie. Vi slutter med brunch.

Kastellet

Kastellets ældste historie kan føres tilbage til Chr. 4.s mange planer for udbygningen af residensstaden. Vi bevæger os ind på Kastellet, hører om de dramatiske begivenheder ved Norgesporten d. 9. april og ser på det nye krigermindes-mærke midt i de fredede omgivelser. Efter en tur rundt på Volden ender vi med en god frokost på Café Petersborg i Bredgade.

På opdagelse på Hovedbanegården

Vi mødes på Jernbanecaféen, hvor kulturhistorikeren Tommy P. Christensen vil hente os, så vi sammen kan gå på opdagelse på Hovedbanegården. Vi finder pudsige detaljer og får både historien om Københavns Hovedbanegård og om banegårdens arkitekt: Heinrich Wenck (1851-1936).

Hovedbanegården blev indviet i 1911, er gennemrenoveret i flere omgange, og fungerer stadig mere end hundrede år efter indvielsen. Efter turen vil der være mulighed for lidt vådt og tørt på Jernbanecaféen...

Ørestaden - en enestående bydel

Københavns nyeste bydel har nu taget form: En planlagt by med arkitektur i verdensklasse, som VM Bjerget. Vi har traveskoene på og går fra Københavns Universitet og DR - byen, gennem spændende boligkvarter ud til forretnings- og erhvervsbyggeriet, bl.a. med Winghouse, ved Ørestadens station. Kom med på denne byvandring hvor der bliver sat fokus på både historie, politik og arkitektur – intet sted i København er som Ørestaden. Vor guide er en kulturhistoriker og amagerkaner fra Elsbøll & Christensen.

Refshaleøen – en storslået mulighed for København

Længst ude i Københavns Havn på Amager siden ligger Refshaleøen. Øen er vokset sig stor igennem opfyldninger i over 100 år. B&W byggede deres første skib herude i 1874 og i mange generationer lå Københavns største arbejdsplads herude i Yderhavnen. B&W lukker og slukker i midten af 1990´erne og efterlader sig en fantastik bygningsmasse i en størrelse orden som ikke findes andre steder i København. Et monument over industrialismen i sin mest potente form som nu skal inddrages i en moderne storbyen uden gammeldags industri, men med et kreativ miljø i en skønsom blanding af arbejdspladser og boliger – herude er der bogstaveligt højt til loftet. Udover B&W har bjergningsselskabet Svitzer haft til huse på øen sammen med kul- og benzinanlæg. De sidste en væsentlig del af industrialismens København og nu ligger ude i Øresund fremtiden energiforsyning i form af en vindmøllepark.

Området er stort og vi traver en god tur rundt på arealet på ca. 2 timer og slutter med en brunch i de hyggelige lokaler hos Sejlklubben Lynetten.

Sommeraften i Dragør

Dragørs idyl i maj danner udgangspunkt for denne tur, hvor vi både får beretningen om vilde sildemarkeder og en usædvanlig historie om indvandring, der skaber rigdom i renæssancens Danmark. Senere blev det de store sejlskibes storhedstid og den faste færgeforbindelse til Limhamn, som forsvandt med indvielsen af Øresundsbroen.

Vi går på opdagelse i de krogede gader og hører om det gl. Dragørs historie, om Blichmann-huse og meget mere af en kultur historiker fra Elsbøll & Christensen. Vi slutter turen med et godt måltid mad på Dragør Strand-hotel.

Søborg - 112 års historie

Gladsaxe-bydelen Søborg skabtes i forbindelse med udstykningen af Søborggård i 1901. I årene der fulgte kom købstadspræget med Søborgs hovedgade, nye villakvarterer og en række officielle byg-ninger. Vi går en tur gennem mere end hundrede års historie med den lokal-kendte kulturhistoriker Lisa Elsbøll. Turen starter og slutter ved Gladsaxe Rådhus.

Byvandringer i Øresundsregionen

Rundt om Triangeln

I 2010 fik Malmø sin første undergrundsstation, og på denne tur hører vi om City-tunneln og det kommende nye Triangeln indkøbscenter i Malmøs centrum. Men vi får også historien om en Jugendkirke, Funkis i Malmø og Bjørn Nørgårds spændende vand-skulptur "Treenighet". Vi ser nærmere på planerne om en ny gågade med kurs mod Möllevangstorget. Vi slutter turen af med et fælles måltid mad. Vores guide på turen er en kyndig kulturhistoriker fra Elsbøll & Christensen, der er bosat i byen. Mødested: Triangeln St. Norra uppgång (gadeniveau).

Middelalderbyen - Malmø

Siden Skånemarkedernes storhedstid har Malmø haft en central plads i Øresunds-regionen. Det var her Erik af Pommern lagde den kgl. udmøntning og den rige kræmmerstad var langt fremme med de reformatoriske idéer i begyndelsen af 1500-tallet. Vi vandrer af den gamle hovedgade, ser på den mægtige Sct. Petri kirke og det danske kompagnis Hus og meget andet. Turlederen er kulturhistoriker, bosat i Malmø. Mødested: Malmø Centralstation v. udgangen mod Skeppsbron og Malmö Turism

Fremtidens Malmø - med frokost

Turning Torso er blevet Malmøs nye vartegn, Citytunnelen og den nye Centralstation åbnede 2010. Västra Hamnen og resten af det gamle Kockums-område er godt på vej til at blive det nye trendy Malmø. Find traveskoene frem og benyt den enestående lejlighed til at se og høre om forvandlingen af den gamle arbejderkommune med det store skibsværft. Vi afslutter turen med en Lunchmeny på Wega. Drikkevarer er ikke med i prisen. Turlederen er kulturhistoriker, dansk og bosat i Malmø. Mødested: Malmø Centralstation v. udgangen mod Skeppsbron og Malmö Turism

På opdagelse langs Malmøs kanalerne i Malmø

Med sine grønne parker og idylliske kanaler, der omkranser de centrale dele af staden, indbyder Malmø til en slentretur. Vi passerer Malmøhus, Henning Larsen arkitektoniske perle, Malmø Stadsbibliotek, og hører om den forsvundne kanal til Davidshall. Turen giver god lejlighed til at gøre sig bekendt med ”Innerstaden”, der har meget mere at byde på end den populære gågade med de mange butikker. Turen ledes af kulturhistorikeren Tommy P. Christensen, der er bosat i Malmø. Mødested: Centralstationen i Malmø, udgangen mod Skepsbron og Malmö Turism.

Jakriborg – en bilfri og børnevenlig by

Vi mødes på Malmø Centralstation og tager Pågan til Hjärup station, hvor vi sammen går ind gennem bymuren til Jakriborg - en fantastisk vision stærkt inspireret af de nordtyske Hanse-byer. Her, midt på den skånske slette ligger en nyopført middelalderby, - og lejerne strømmer til. Skal folk have lov til at bo i rare huse de kan lide – eller skal arkitekternes ønsker om et tidssvarende formsprog afgøre udformningen? Vores guide er kulturhistorikeren Tommy P. Christensen, der bor i Skåne. Mødested: Centralstationen i Malmø, udgangen mod Skepsbron og Malmö Turism (Husk svenske penge til Pågan-billetten m.m.).

Eksempler på heldagsture i Øresundsregionen

Hven rundt på cykel

Den svenske ø Hven byder på dejlige oplevelser, som de færreste kender. Men nu har mange kunsthåndværkere fundet ro og inspiration på øen, og de driver åbne værksteder ud over gallerierne. Hven er desuden kendt for sin produktion af økologisk durumhvede, vin og whisky! Vor guide på hele turen er kultur-historikeren Lisa Elsbøll. Når vi sejler til Hven fra Havnegade, vil der ombord på færgen være morgenkomplet til alle. Når vi ankommer til Hven, står den på cykeltur med vor kyndige guide, der viser vej og fortæller om det, vi cykler forbi, ligesom vi får en lækker frokost undervejs. Prisen inkl. cykelleje og frokost på Hven.

Heldagstur til Halmstad

Vi mødes ved springvandet på torvet i Halmstad, og får en byvandring gennem staden, hvor vi bl.a. hører om byens historie i den danske tid, befæstningen og byens militære betydning, ligesom vi skal kigge nærmere på det nye boligbyggeri ved Nissan. Vi får en lokal lunch sammen inden der gives gode råd om indkøbsmulighederne i byen og der vil være mulighed for en guidet tur på bymuseet (entréen er ikke inkluderet i turen). Vores guide vil være en kulturhistoriker fra Elsbøll & Christensen, der bor i Skåne.

Eksempler på heldagsture - med bus

Mød foråret i Lübeck (heldagstur)

Tag med på en rejse i tid og rum, når turen går til den smukke, gamle Hanseby Lübeck. Oplev de prægtige kirker og find sporene efter den gl. bymur, som Valdemar Sejr rejste i 1217, da byen var under dansk herredømme (1203-25). Historierne gemmer sig overalt i de eventyrlige gader og venter bare på at blive fortalt.

I bussen på vej til Lübeck fortæller vores guide, en kulturhistoriker fra Elsbøll & Christensen, om byens spændende historie frem til tiden efter Genforeningen af de to tysklande.

Heldagstur til Lammefjorden og Dragsholm Slot

På denne heldagstur får vi en formidabel kombination af land-skabelige, kulturelle, gastronomiske og historiske oplevelser fra et lidt overset hjørne af Danmark.

Efter en god times kørsel er vi fremme ved Dragsholm Kanal, hvor vi hører om kanalbyggeriet, inden vi ruller op til Dragsholm Slot, hvor vi får en rundvisning på slottet før frokost. Ved 12-tiden er det blevet tid til en lækker frokost af lokale råvarer på Lammefjordens Spisehus (drikkevarer ikke inkluderet i prisen).

Efter endt frokost bliver mulighed for at besøge slottets gårdbutik inden vi atter går ombord i vores bus. Nu går turen mod Fårevejle Kirke, hvor vi får historien om Jarlen af Bothwell, inden vi kører ud på den inddæmmede del af Lammefjorden. Her hører vi om det store inddæmnings-projekt, stationsbyen, Svinninge Vejle og pumpe-stationerne inden fortsætter til Vallekilde Folkehøjskole.

Her får vi en kop eftermiddagskaffe og lidt hjemmebag ved bussen, inden vi ser nærmere på en række fredede bygninger, hører om det grundtvigske højskoleliv i Nord-vestsjælland og de to kendte ark. Martin Nyrup og Andreas Bentsen, hvor den sidstnævnte især er kendt for en række grundtvigske højskoler, valgmenigheds-kirker og gymnastikhuse til højskoler.

Mætte af indtryk kører vi mod Jyderup for at sætte kursen mod København. På hele turen har vi egen guide i bussen, en kulturhistoriker fra Elsbøll & Christensen, ligesom der kan købes en øl eller sodavand i bussen.

Halmstad - heldagstur med bus

Vi mødes på Helsingør St. og tager sammen færgen over til Helsingborg, hvor en bus venter på at køre os til Halmstad. På vejen hører vi om de gl. danske landskaber, Skåne, Halland og Blekinge samt Halmstads rolle i dansker-tiden.

Vel fremme i Halmstad, får vi en byvandring gennem staden, hvor vi bl.a. hører mere om byens historie i den danske tid, befæstningen og byens militære betydning, ligesom vi skal kigge nærmere på det smukke bibliotek og det nye boligbyggeri ved Nissan.

Vi får en lokal lunch sammen inden der gives gode råd om indkøbsmulighederne i byen og der vil være mulighed for en guidet tur på bymuseet (entréen er ikke inkluderet i turen). Vores guide vil være en kulturhistoriker fra Elsbøll & Christensen, der bor i Skåne.

Oplev Chr. d. 4.s Kristianstad

Takket være Øresundsbroen klares turen fra København til Kristianstad nemt og hurtigt. I bussen fortælles om det gl. danske områdes historie, og vore dages Region Skåne.

Vel fremme i Kristianstad starter vi med Chr. 4.s store, smukke Trefoldighedskirke og får historien om byens rolle før og nu. Vi ser på byporte og på huse i bindingsværk samt hører om byens stolte militære traditioner.

Frokosten indtager vi sammen (er inkluderet i prisen, drikkevarer for egen regning) og efter kaffen orienteres vi som byens shopping-muligheder. En spændende heldagstur med dansk/svensk historie, hvor en kulturhistoriker fra Elsbøll & Christensen går i spidsen.

Kultur på vej - byvandringer i Øresundsregionen

I 20 år har det lille foretagende Elsbøll & Christensen arrangeret byvandringer for virksomheder og oplysningsforbund i København og givet viden, motion, sundhed og samvær til tusindvis af kulturhistorisk interesserede.

Bag byvandringerne står Tommy P. Christensen og Lisa Elsbøll, som begge er fra Amager og førstegenerations-akademikere og historikere fra Københavns Universitet.

Mødestederne er centralt placeret for brugere af den kollektive trafik, ligesom byvandringerne ofte slutter med et fælles måltid...

Spørg efter det du ikke ser - mulighederne er talløse, og vi kan ikke bringe det hele her.

Drop en mail: tommypers@gmail.com

Eller slå på tråden: + 45 - 6171 5864