Σερφάροντας στη σχολική Φυσική














ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ

για την υποστήριξη τής διδασκαλίας και μελέτης τής Φυσικής Γυμνασίου και Λυκείου

επικαιροποιημένο σύμφωνα με την τρέχουσα διδακτέα ύλη (2023-2024)

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σύνδεση αντιστατών σε σειρά

βίντεο & προσομοίωση με σενάριο 

🆕 17/3/2024

  θεωρία

Νόμος τού Coulomb

προσομοίωση με σενάριο 

🔄  1/3/2024

Γ' Γυμνασίου & Β' Λυκείου

Κίνηση φορτίου σε ηλεκτρικό πεδίο

  προσομοίωση με σενάριο 

🆕  29/2/2024

Β' Λυκείου

Κίνηση δορυφόρων

  προσομοίωση με σενάριο 

🆕  18/2/2024

Β' Λυκείου

Το βαρυτικό πεδίο τής Γης

  προσομοίωση με σενάριο 

🆕  17/2/2024

Β' Λυκείου

Δυναμικό ηλεκτρικού πεδίου

  προσομοίωση με σενάριο 

🆕  8/2/2024

Β' Λυκείου

Ένταση ηλεκτρικού πεδίου

  προσομοίωση με σενάριο 

🆕  1/2/2024

Β' Λυκείου

Ηλεκτρικό πεδίο

ψηφιακό βοήθημα 

🔄  21/1/2024 

Β' Λυκείου

1oς Νόμος τού Newton

βίντεο με σενάριο 

🔄  24/11/2023

 B' Γυμνασίου & Α' Λυκείου

Συμβολή κυμάτων

βίντεο με σενάριο 

🔄  24/11/2023

 Γ' Λυκείου

Ανάκλαση κυματικού παλμού

βίντεο με σενάριο 

🔄  24/11/2023

 Γ' Λυκείου

Ηλεκτρομαγνητικό κύμα

προσομοίωση με σενάριο 

🔄  24/11/2023

 Γ' Λυκείου

Ελεύθερη πτώση

βίντεο με σενάριο 

🔄  21/11/2023

 Α' Λυκείου

Η αδράνεια των σωμάτων

βίντεο με σενάριο 

🔄  21/11/2023

 B' Γυμνασίου

3oς Νόμος τού Newton

βίντεο με σενάριο 

🔄  21/11/2023

 Α' Λυκείου

📅 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

💻  ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ

βοήθημα είναι πολύ περισσότερο από ένα βιβλίο και προσφέρει πολλές δυνατότητες αξιοποίησης. 

Το κυριότερο, ίσως, για τη διδασκαλία τής Φυσικής, είναι η άμεση σύνδεση με τη βοήθεια υπερσυνδέσμων (links) του κειμένου με οπτικοακουστικό και διαδραστικό περιεχόμενο, με το οποίο ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει ευκολότερα τη διδασκόμενη ενότητα, να εξασκηθεί αλλά και να αξιολογηθεί σε αυτήν.

Εδώ, λοιπόν, συγκεντρώνω υλικό που δημιουργώ και χρησιμοποιώ κατά τη διδασκαλία. Στο διαδίκτυο όμως υπάρχει πλέον άφθονη παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, οπότε προσαρτώ (με αναφορά στην πηγή) και ό,τι ανακαλύπτω πως ταιριάζει στην αισθητική τού ιστοτόπου και μπορεί να συμπληρώσει από διδακτική άποψη το παζλ κάθε ενότητας. 

📝 Η ΘΕΩΡΙΑ 

που έχω ήδη αναρτήσει βασίζεται σε προσωπικές σημειώσεις για τις ανάγκες τής διδασκαλίας. 

Χρησιμοποίησα ιδέες από διάφορες πηγές, όπως βιβλία, διαδίκτυο και ... την ίδια τη διδασκαλία. 

Η επεξεργασία των σημειώσεων και η διαμόρφωσή τους σε βοήθημα ήταν προσπάθεια χρόνων, ώστε πλέον η τελική μορφή να περιέχει πολύ "αλλοιωμένες" τις αρχικές αναφορές, σε βαθμό που είναι σχεδόν αδύνατη η ανάκληση των πηγών. Σε νέες ενότητες όμως, που στο εξής πρόκειται να αναρτηθούν με πιο παραγωγικό ρυθμό −σύμφωνα και με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Γυμνασίου και Λυκείου−, θα γίνεται πλέον προσεκτική καταγραφή και εκτενής αναφορά πηγών. 

Επειδή ο σκοπός ύπαρξης τού ιστοτόπου είναι μη εμπορικός, η πρόσβαση σε όλο το υλικό είναι και θα παραμείνει δωρεάν −χωρίς διαφημίσεις.

Μπορεί να προβληθεί από κάθε browser και συσκευή, αλλά στο κινητό είναι πιο ευανάγνωστη η προβολή με περιστροφή οθόνης.

.

ΠΡΟΦΙΛ:  Σπούδασα Φυσική στο Πανεπιστήμιο τής Αθήνας. Με γοήτευε από παιδί κι αποτέλεσε την πρώτη μου επιλογή σπουδών.

Το "μικρόβιο" τής διδασκαλίας μού το μετέδωσαν λιγοστοί δάσκαλοι, που «ίδρωναν τη φανέλα» στη σχολική τάξη ή στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο, είχαν ταλέντο και πάθος, οργάνωση και μέθοδο στη διδασκαλία τους, μεταδοτικότητα, ενθουσιασμό και ζεστή επαφή με τους μαθητές τους.

Εργάζομαι ως καθηγητής Φυσικής για περίπου 25 χρόνια, έχοντας περάσει από όλους τους χώρους τής εκπαίδευσης (φροντιστήριο, ιδιωτικό και δημόσιο σχολείο), όπου προσπαθώ να οικειοποιηθώ το προφίλ –αυτού του τόσο σύνθετου ρόλου– του "δασκάλου". Και δάσκαλος δεν νοείσαι αν κάθε φετινή σου έκδοση δεν είναι καλύτερη από την περσινή. Αν παραμένεις στάσιμος, αν δεν εξελίσσεσαι. Ο δάσκαλος διδάσκεται ενώ διδάσκει. 

Η διδακτική εμπειρία οφείλει πλέον να αφήνει και το ψηφιακό της αποτύπωμα. Ο ιστότοπος αυτός ξεκίνησε ως ένα αποθετήριο των σημειώσεών μου και χώρος συνάντησης με τους μαθητές μου εκτός τάξης. H αγάπη μου για το "υγρό στοιχείο", καθώς και η διαρκής αναζήτηση ισορροπίας στον "ωκεανό τής γνώσης" που αποτελεί το διαδίκτυο μού ενέπνευσαν τον τίτλο του. Η ευρύτερη αποδοχή του και η συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων που μου έδινε η χρήση του στο μάθημα, ειδικά στα χρόνια τής διαδικτυακής εκπαίδευσης –που ήρθε για να μείνει– ή και κατά τα δια ζώσης μαθήματα πλέον, με ενθάρρυναν να ασχοληθώ σοβαρότερα.

Θέλουμε δε θέλουμε, η χρήση τής τεχνολογίας –και– στην εκπαίδευση είναι μονόδρομος πια, με τα "καλά" της και τα "στραβά" της. Και όσοι εμμένουμε να υπερασπιζόμαστε τον παραδοσιακό τρόπο τής κιμωλίας και του μαυροπίνακα, με τον οποίο "μάθαμε γράμματα", απλά γινόμαστε όλο και λιγότερο ελκυστικοί στα μάτια των μικρών μας ηρώων, που πάντα το μέλλον τούς γοητεύει περισσότερο από το παρελθόν. Οι ενστάσεις πολλές ως προς την αποτελεσματικότητα τής τεχνολογίας στην εκπαίδευση, που περισσότερο όμως έχουν να κάνουν με την κακή χρήση και διαχείριση και όχι με τις δυνατότητες που προσφέρει. Αυτές, δε γεννάται λόγος, είναι σχεδόν απεριόριστες. Ένα υβριδικό μοντέλο διδασκαλίας αλλά και μελέτης, συνδυασμός τού παραδοσιακού με τον μοντέρνο, είναι η λύση στο να μη χαθούν δεξιότητες τού "χθες" για χάρη αυτών τού "αύριο".

.