סיון פרנקל

מרצה בכיר למימון

אוניברסיטת תל אביב


משרד: לורי לוקיי 2096

דואר אלקטרוני: frenkels [at] tauex.tau.ac.il

כתובת דואר:

הפקולטה לניהול ע"ש קולר

אוניברסיטת תל-אביב, ת.ד. 39040, תל-אביב 6997801 

ברוכים הבאים לדף הבית שלי בעברית. אני מרצה בכיר בקבוצת המימון וראש-משותף של המכון לבנקאות ותיווך פיננסי ע"ש ויקי וג'וזף ספרא בפקולטה לניהול ע"ש קולר, אוניברסיטת תל אביב. המחקר שלי תאורטי ברובו, ובוחן את התמריצים של שחקנים שונים בשוק ההון לחשוף, להסתיר, או לעוות את המידע שבו הם מחזיקים, ואת ההשפעה שיש לכך על תכונות שונות בשוק ההון. חקרתי, בין השאר, חברות דירוג אשראי, גילוי מידע מרצון של מנהלים בחברות ציבוריות, וכן מכירת נכסים. כמו כן, אני חוקר משברי נזילות במערכת הבנקאית ושוקי החוב.

בצבא שירתתי כקצין תקציבים ביחידת היועץ הכספי לרמטכ"ל / אגף התקציבים של משרד הבטחון (שחרור בדרגת סרן). יש לי תואר ראשון (BA) בכלכלה מאוניברסיטת חיפה, תואר שני (MSc) בכלכלה מהתכנית המשותפת של הטכניון ואוניברסיטת חיפה, תואר שני (MA) בפילוסופיה מאוניברסיטת תל אביב, ודוקטורט בכלכלה (PhD) מביה"ס ברגלס לכלכלה באוניברסיטת תל אביב. לפני שהצטרפתי לפקולטה בניהול, עשיתי פוסט-דוקטורט במרכז לרציונליות ע"ש פדרמן ובביה"ס למנהל עסקים באוניברסיטה העברית. 

נשוי לפנינה ואב לשלושה ילדים.


אם אתם סטודנטים או בוגרי תואר שני בכלכלה ומעוניינים לעשות דוקטורט בתחום המימון או הכלכלה הפיננסית, ובמיוחד בתחום התאוריה, אנא פנו אלי: frenkels@tauex.tau.ac.il.

טור דיעה 

כל בנק חשוף למשבר נזילות, אבל זה שבסיליקון ואלי היה פגיע הרבה יותר (בשיתוף דן עמירם). גלובס 13.3.2023


מאמרים אקדמיים בעברית

מיכאל לשם ממכללת הגליל המערבי ואנוכי הכנו סדרה של מאמרי סקירה על משברי נזילות במערכת הבנקאית. המאמרים אינם טכניים, ומיועדים להנגיש בעברית את הידע האקדמי בנושא לאנשים שיש להם רקע כלכלי מימוני מסויים אבל הם לא אקדמאיים. שני מאמרים פורסמו בכתב העת של הפקולטה לניהול, חידושים בניהול, וצפוי מאמר שלישי העוסק ברגולציה על המערכת הבנקאית.

משברי נזילות במערכת הבנקאית (בשיתוף מיכאל לשם)

חידושים בניהול 10, פברואר 2022

למערכת הפיננסית יש תפקיד ייחודי בכלכלה מבוססת שווקים – תיווך בין חוסכים ובין לווים. מעצם טיבם, בנקים מנפיקים התחייבויות קצרות טווח (פיקדונות) ומממנים באמצעותן השקעות בנכסים ארוכי טווח (הלוואות). כתוצאה מכך הם יכולים להיקלע לבעיה במקרה שחלק גדול מהחוסכים מבקשים למשוך את כספם בו זמנית. במאמר זה אנו סוקרים את הספרות התיאורטית והאמפירית העוסקת ביציבות בנקים. ראשית, אנו מציגים את האופן שבו פעילות הבנק הבודד הופכת אותו לפגיע ל״פאניקה״ ול״הסתערות על הבנק״, ומסבירים מדוע יותר סביר שאלו יתרחשו כאשר המשק בדרך למיתון. אנו מראים כי חוסר יציבות של בנק יכול לנבוע גם עקב חוב לטווח קצר, ומקשרים זאת למשבר הפיננסי בארה״ב ב-2008 ולקריסה של בנק "ליהמן בראדרס". לבסוף, אנו מסתכלים על המערכת הבנקאית בכללותה, ומראים מדוע משברים בבנקים נוטים להיות מתואמים, מה שמביא לסיכון מערכתי של קריסת המערכת הפיננסית בכללותה.

בנקאות הצל: איגוח, תיווך פיננסי חוץ בנקאי ומשברי הנזילות החדשים (בשיתוף מיכאל לשם)

חידושים בניהול 13, ספטמבר 2023

בנקאות צל היא פעילות של תיווך פיננסי שנעשית מחוץ למערכת הבנקאות המסורתית. בדומה למערכת הבנקאות המסורתית, גופים העוסקים בתיווך פיננסי חוץ בנקאי מגייסים אשראי לטווח קצר ממשקיעים ומממנים בעזרתו השקעות ארוכות טווח. במאמר זה אנו סוקרים את הספרות התיאורטית והאמפירית העוסקת בבנקאות הצל. אנו מתארים את השחקנים המרכזיים העוסקים בבנקאות הצל ואת חוזי החוב הנפוצים במגזר זה: הסכמי רכש חוזר (ריפו) וניירות ערך מסחריים מגובי נכסים. חוזי חוב אלו מגובים בביטחונות המופקים בתהליך של איגוח שמאפשר להפוך חוזים אלו לסחירים, נזילים ובטוחים יחסית. אנו מראים כיצד תהליך האיגוח, שנמצא בלב פעילות בנקאות הצל, הופך את החוזים הללו לפגיעים למשברי נזילות, הדומים באופיים למשברים שפקדו את מערכת הבנקאות המסורתית בעבר. אנו מסבירים מדוע משברי נזילות בבנקאות הצל עלולים להתפשט ולהעמיד את המערכת הפיננסית כולה בפני סיכון מערכתי. לבסוף, אנו מתארים את משברי הנזילות שקרו במערכת זו בזמן המשבר הפיננסי הגדול של 2008 ובזמן מגפת הקורונה.