Traseul turistic Izvor, pădurea Comana / Vlad Țepeș, Câmpia Română. Acces la stânjenei și chiparoși de baltă.

1


Ică Giurgiu, Gabriel Silvășanu


Am revenit pe 8 mai 2024 pe traseul Izvor, „marcat” cu semnul turistic cruce galbenă (vezi imaginea 4 de la). Traseul începe în punctul 0 de pe imaginea 1 (vezi harta sursă la), acolo unde este aplicată o cruce galbenă. După aproape 2 kilometri străbătuți pe un drum forestier prin pădure care lasă multe ramificații pe dreapta și stânga, trecem apoi pe marginea vestică a unei defrișări transformată în câmp de cultură, urcăm panta din față și, într-o poieniță găsim următorul semn de „marcaj”, pe un arbore (săgeata galbenă, punctul C). De aici coborâm la apa Gurbanului. Dacă avem cisme, poate vom trece prin nămolul și smârcurile ce urmează. Atenție, locul este periculos, nerecomandat, nesigur că poate fi străbătut în bune condiții!! Noi ne-am bucurat de trilul păsărilor cântătoare și de solourile cucilor. 

Valea Gurbanului este aici foarte asemănătoare cu valea care străbate pădurea Pantelimon - Cernica - Tânganu (vezi Lebede și lacuri în Pădurea Cernica, Pantelimon      Salbă de lacuri la Cernica și Tânganu, în Câmpia Română       Lacuri și „monștri” în Pădurea Tânganu, iarna, lângă București), talvegul ei lat de câteva zeci de metri fiind ocupat (imagini 2,5,6,7,9) de zone cu stuf, smârcuri, pomi și rareori de un fir continuu de apă curgătoare. 

În perioada vizitei noastre (vezi traseul de întoarcere în stânga celui de ducere) stânjeneii de baltă (imagini 2,3,5,6) contrastau plăcut cu verdele vegetației. Traseul de întoarcere l-am făcut pe multele cărări dintre cele existente în pădure, pe aici oamenii locului venind cu oi și capre.

2

3

4    Prin pădure, sute de exemplare de vaca domnului (Pyrrhocoris apterus), gândăcelul lung de 1,5 centimetri își căutau partener pentru împerechere.

5

6

7   În centrul imaginii, cei trei arbori cu tulpini care au caneluri în partea de jos sunt chiparoși de baltă. Vezi imagini cu exemplare mult mai mari, spectaculoase, aflate lângă București, la.

8     Dintre puținii arbori cu tulpini impresionate întâlniți vi-l arătăm pe cel care are cea mai mare circumferință. 

9    Se văd deja primele case din localitatea Vlad Țepeș. Ne vom orienta către stânga, prin pădure, pentru a reajunge la  punctul 0 (vezi imaginea 1).