Svea 123 - den sikreste bensinprimusen

Ingen andre kokeapparater har vel vært utsatt for så mange tester i virkelige situasjoner som Optimus SVEA, flittig anvendt av klatrere over hele verden. Denne lille bensinprimusen er sikrere å bruke en multifuelprimusene fordi den ikke har slange eller pumpeventil som kan springe lekk. Den er også laget slik at man ikke kan skru av påfyllingslokket når primusen er montert.

Det kan være greit å vite at primusen for parafin ikke er den første typen kokeapparat som fungerer basert på forgasningsprinsippet. Det fantes slike primuser lenge før F. W . Lindqvist oppfant den typen vi kjenner i dag. En av hovedgrunnene med å konstruere en som gikk på parafin var at de som fantes gikk på et bensinlignende destillat som man kalte gasolje.

Lindqvist klarte å lage det første brukbare kokeapparatet av forgasningstype, beregnet for parafin.

Den første primusen, som han fikk patentert i 1892, var ikke utstyrt med pumpe. Det var først i 1896 at Lindqvist fikk patent på pumpen som han selv hadde konstruert og som senere er blitt benyttet av alle, der hele pumperøret er integrert i tanken. Dette var en konstruksjon beregnet for parafin som har et ganske høyt flammepunkt og ikke for bensin. Dagens multifuelprimuser bruker Lindqvists pumpe og har du bensin på tanken, er du helt avhengi av at det ikke setter seg rusk i pumpeventilen eller at det - som det er på noen modeller- er en o-ring som kan ryke. Skjer dette vil bensin og bensingass komme ut av pumperøret og om primusen er tent, får du alle tiders bål.

En slange ser jo grei ut på en ny multifuelprimus men den ser kanskje ikke like grei ut etter et par år. Ryker slangen eller pumpeventilen, eller du gjør noe uomtenksomt som for eksempel å slippe ut trykk av flasken når primusen er i gang, kan du med bensin være ille ute å kjøre.

Med parafin på tanken er ikke dette like skummelt, ryker pumpeventilen slik at det kommer parafin ut av pumperøret, stenger du bare av primusen med både lugg, øyenbryn og telt intakt.