1. Organizarea

Organizarea activitatii in cazul in care ajungem la locul unui accident

Primul pas in cazul in care ajungem la locul unui accident rutier este sa oprim si sa ne semnalizam prezenta pe carosabil astfel:

1. Pornim semnalizarea de avarie; - noaptea este bine sa lasam aprinse si luminile de pozitie;

2. Ne echipam cu vesta reflectorizanta si ne grabim sa asezam triunghiurile reflectorizante pe partea carosabila in fata si in spatele autoturismului (conform legislatiei la minimum 30 metri);

3. In functie de categoria drumului public si de vitezele de deplasare a autovehiculelor pe acel drum, este bine sa montam triunghiurile reflectorizante ; - la o distanta de 50 - 75 metri; - daca suntem pe autostrada se pot monta ambele triunghiuri reflectorizante in spate, unul la aproximativ 75m., iar celalalt la 125 -150m.( din cauza vitezelor cu care se circula pe autostrazi spatiul de franare pentru evitarea coliziunii sau pentru oprirea in siguranta creste considerabil);

4. Dupa ce ne-am semnalizat foarte bine prezenta pe carosabil (evitam astfel producerea altor accidente) mergem sa facem o observatie rapida asupra accidentului: - numarul si tipul de vehicule implicate in accident (autocare, camioane, autoturisme, motociclete, carute, biciclete,s.a.); - numarul de victime si gravitatea; - sortarea victimelor in functie de gravitatea leziunilor;

5. Apelam numarul unic de urgente 112 si anuntam urmatoarele:- ne prezentam (nume, prenume si numarul telefonului de pe care facem apelul);

- ora la care am ajuns la locul accidentului;

- locatia cat mai exacta a accidentului (daca accidentul sa produs in afara localitatii, incercati sa spuneti cat mai exact distanta dintre localitati uitandu-va pe borna kilometrica);

- ce s-a intamplat;

- cati raniti sunt;

6. Acordarea primului ajutor victimelor.

ATENTIE !

Daca observati ca unul din autoturismele implicate in accident are tendintat de a lua foc (fumega), inainte de a rezolva punctele 2, 3, 4, 5, 6, trebuie sa va grabiti sa decuplati bornele de curent de pe bateria de acumulator a acelui autovehicul si scoateti victimele din habitaclu.

Putine autoturisme iau foc in cazul accidentelor rutiere, dar daca acest lucru se intampla, principala cauza o constituie instalatia electrica. De aceea este bine sa scoateti bornele de curent de pe bateriile de acumulator a autovehiculelor implicate in accidente.

Un autovehicul care ia foc este foarte greu de stins (aproape imposibil), iar cel mai groaznic lucru este sa asistati la incendiul unui autovehicul in care persoanele au ramas blocate fara a mai avea posibilitatea sa fie ajutate sa coboare.

Degajarea accidentatului

Primul ajutor este o notiune care trebuie luata in serios, fiind de o foarte mare importanta.

Accidentatul va fi menajat la maximum, evitandu-se gesturile bruste si deplasarea lui excesiva. Scoaterea accidentatului din autovehiculul avariat se va face cu cea mai mare blandete, procedandu-se la degajarea prin eliberarea metodica, la nevoie cu sacrificarea materialelor ce il blocheaza.

Nu uitati ca foarte multe persoane care sufera accidente rutiere pot avea fracturi ale coloanei vertebrale, iar orice miscare gresita, duce la paralizie sau moarte.

Scoaterea din autovehicul si deplasarea victimei trebuie facuta in asa fel incat coloana vertebrala sa fie mentinuta dreapta.

Desfasurarea manevrelor de degajare a accidentatului:

- salvatorul isi strecoara un brat pe sub bratul accidentatului si il prinde pe acesta de antebratul trecut dinspre lateral peste abdomen, iar cu celalalt brat ii sprijina mandibula pentru a mentine coloana cervicala dreapta;- printr-o miscare de tractiune usoara si fara smucituri roteste accidentatul in pozitia de scoatere din autovehicul;- dupa ce accidentatul a fost adus in pozitia care permite scoaterea din autovehicul, salvatorul elibereaza mandibula victimei, incercand sa sprijine capul acesteia cu obrazul si prinde si cu cea de a doua mana antebratul victimei pentru a reusi sa o traga in afara autoturismului fara miscari bruste.

Degajarea accidentatului se face urmand urmatoarele precautii:- se urmareste mentinerea permanenta a coloanei vertebrale in linie dreapta ( cap- gat-trunchi), pentru a evita lezarea maduvei spinarii in cazul unei fracturi de coloana;- in cazul unei fracturi deschise la unul din membre, membrul fracturat se mentine in pozitia gasita fara a incerca punerea in pozitie normala;- In cazul unei fracturi inchise se evita manevrele inadecvate, pentru a nu le transforma in fracturi deschise;

Este interzisa exercitarea de tractiuni asupra capului, membrelor si hainelor la degajarea accidentatului. Dupa degajare victima va fi intinsa cu blandete pe o patura sau pe niste haine.

Accidente in care victime sunt motociclistii

Sunt accidente deosebit de grave, deoarece motociclistii in afara de casca de protectie si imbracamintea specifica nu au nici o alta protectie. Acestor victime trebuie sa le acordam o atentie deosebita, deoarece in urma accidentului pot avea membre fracturate,fracturi de coloana si in general sufera lovituri puternice la cap.

Precautii:- motociclistul trebuie intors pe spate, avand grija ca la rasucire capul - gatul si coloana sa fie rotite in acelasi timp;- se deschide viziera castii de protectie pentru a usura respiratia motociclistului;- se incearca o conversatie cu accidentatul pentru a vedea daca acesta este constient;- daca motociclistul este inconstient, trebuie sa-i scoatem casca de protectie, ceea ce constituie un lucru deosebit de periculos, daca nu se cunoaste manevra corecta de indepartare a acesteia (orice miscare gresita asupra capului in cazul unei fracturi de coloana poate duce la paralizie totala sau la moarte;- pentru a scoate casca de protectie, trebuie prima data sa ne uitam daca motociclistul poarta ochelari, iar in acest caz scoatem prima data ochelarii;- nu uitati sa desprindeti cureaua de fixare a castii de sub barbia motociclistului;- este bine ca acest lucru sa fie efectuat de doua persoane, una care scoate casca si una care ii sprijina capul;- In cazul in care sunteti singur trebuie sa prindeti casca de protectie cu ambele maini, sa incercati pe cat posibil sa o largiti in timp ce o rotiti catre spate, spre dumneavoastra;- in momentul in care simtiti mai este putin si casca iese, trebuie sa duceti una dintre mainile dvs. sub ceafa accidentatului pentru a sprijinii capul sa nu cada pe carosabil la iesirea din casca;- dupa aceasta manevra se trece la acordarea primului ajutor.