De Sport

Op deze pagina staat informatie over de kruisboogsport in zijn algemeen. De informatie die op de pagina staat is afkomstig van de Nederlandse Kruisboog Bond.

NKB Promotiefolder 2011 (Span je boog... Ontspan jezelf)

Hieronder is de promotiefolder van de NKB afgebeeld die sinds januari 2011 beschikbaar is.

Onderstaande informatie is afkomstig van de website van de Nederlandse Kruisboog Bond (NKB).

Hoe werkt het?

Pure techniek, precisie en concentratie

Kruisboogschieten is niet alleen een strijd met je tegenstander, maar vooral een confrontatie met jezelf. Het is een sport waarbij het gaat om pure techniek, balans en concentratie.

Een sport voor jong en oud

Een wedstrijd vind plaats op een binnen- of buitenbaan en duurt dertig tot negentig minuten. Wie bij het woord kruisboog alléén maar denkt aan gildes en schuttersverenigingen, heeft het mis. Kruisboogschieten is een sport voor iedereen. Jong en oud, man en vrouw beoefenen de sport. Ieder op zijn of haar eigen niveau, in de eigen leeftijdscategorie en bij een eigen sportvereniging. Individueel of in teamverband en ieder in zijn of haar favoriete discipline.

Kruisboogschieten doe je samen

Hoewel kruisboogschieten een individuele sport is, zijn het delen van de passie, het uitwisselen van ervaringen én gezelligheid ook belangrijke aspecten. Op wedstrijden wordt er wel geschoten in viertallen wat in houd dat vier schutters van dezelfde vereniging samen schieten als team tegen andere 4-tallen van andere verenigingen.

Geschiedenis

Ver terug in de tijd

De kruisboog heeft een lange en uitgebreide geschiedenis. In China was de kruisboog in 200 v. Chr al goed ontwikkeld, zoals blijkt uit vondsten van geavanceerde bronzen trekkermechanismen. Uit schriftelijke bronnen blijkt dat de bogen al minstens honderd jaar eerder werden gebruikt. Romeinse kruisbogen waren versierd en goed ontworpen, maar West-Europese bogen van 600 jaar later waren nog vrij ruw afgewerkte stukken hout. Kruisbogen werden veel gebruikt tussen 800 en 1500 na Christus. Omstreeks 1400 veranderde het ontwerp, en werd de kolf tegen de schouder geplaatst om nauwkeuriger te kunnen richten.

Van Wilhelm Tell naar pure sport

Een bekende kruisboogschutter uit deze tijd is de legendarische Wilhelm Tell. Tegen 1650 had de kruisboog een kolf in de moderne geweervorm, deze werd op vergelijkbare wijze gebruikt. Vandaag de dag is de kruisboog uiteraard puur bedoeld voor de sport. Kruisboogschutters weten: veilig en verantwoord gebruik is een must om van deze prachtsport te kunnen genieten.

Veiligheid

Wetgeving

De kruisboog die binnen de diverse disciplines van de NKB wordt gebruikt, is in de Wet Wapens en Munitie ingedeeld in Categorie 4. Voor wie de kruisboogsport beoefent, gelden in deze categorie een aantal vrijstellingen. Wie jonger is dan 18 jaar mag alleen een kruisboog in bezit hebben als hij of zij lid is van een officiële kruisboogvereniging. Ben je een jeugdschutter, zorg dan dat je altijd een bewijs van lidmaatschap bij je draagt als je een kruisboog vervoert of als je deelneemt aan een wedstrijd.

NKB en veiligheid

Veiligheid is prioriteit nummer één bij de NKB. Het vervoer van kruisboogwapens in een zogenaamde 'lat-pees hoes' is daarom verplicht. Die wijze van verpakken zorgt er immers voor dat de boog niet onmiddellijk gebruikt kan worden en dat voorkomt onnodig gevaar. Natuurlijk zorgt de NKB ook bij het organiseren van bijvoorbeeld nationale wedstrijden voor optimale veiligheid. Wedstrijdleiders moeten de baan telkens veilig stellen vóór schutters hun volgende schot mogen lossen. Dat waarborgt de veiligheid van deelnemers én publiek.

• Richt een gespannen boog nooit op een mens of dier, zelfs al heb je alle veiligheidsmaatregelen genomen. Een kruisboog kan een dodelijk wapen zijn bij verkeerd of onachtzaam gebruik .

• Neem altijd alle regels in acht. Als koper en/of bezitter van een kruisboog ben je volledig verantwoordelijk voor het juiste en veilige gebruik ervan. En dus ben je ook volledig aansprakelijk voor ernstige gevolgen, schade en/of letsel als je de regels niet naleeft.

• Bevestig bij kruisbogen voor verre afstanden de pees met twee mensen. De spanning wordt vaak onderschat en kan blessures veroorzaken.

• Door de kracht van kruisbogen slijt de meet snel, vooral bij een hard doel. Zodra een pijl beschadigt lijkt, kun je die het beste direct vervangen om risico's te vermijden. Dit geldt ook bij schade aan de pees of de boogtip.

Veelgestelde vragen

Is kruisboogschieten een seniorensport?

Integendeel, steeds meer jongeren doen mee aan de sport. Je zult merken dat als de jaren gaan tellen het moeilijker wordt om de jongere schutters qua score bij te benen. Ook conditie speelt dus een rol bij kruisboogschieten.

Is het een agressieve sport?

Nee, mensen die agressief zijn, zullen nooit goede schutters worden en zijn bovendien niet welkom bij de NKB. De sport staat juist bekend om de enorme competitie, de zenuwslopende finales, maar ook de vriendschappelijke sfeer.

Wat kost een kruisboog?

Een goede boog kost ongeveer € 750,-. De meeste bogen worden door hobbyisten gemaakt. Er is daarom een groot verschil in kwaliteit. Let bij de aanschaf van een boog goed op of de schacht recht is (met een waterpas) en of het hout en het metaal dat gebruikt is goed oogt.

Kun je een boog huren?

Als je lid wordt van een vereniging hoef je geen boog te huren. Iedere vereniging heeft namelijk een paar bogen hangen, waarmee je vaak mag schieten.

Kun je een proefles nemen?

Jazeker, het enige wat je hoeft te doen, is binnenlopen bij een vereniging bij jou in de buurt. Op de website van NKB vind je een lijst met alle verenigingen in Nederland.

Hoe oud moet je minimaal zijn?

Kruisboogschieten begint bij 12 jaar. De NKB heeft nu een speciale jongerencompetitie opgestart waar je zo in kunt meedraaien.

Waar vind ik een vereniging?

Zie het vereningsadressen bestand onder service op de NKB website