Inici

El GIMP és una aplicació molt sofisticada i pot imposar tant a l'usuari novell com a l'avançat. Si bé utilitzar el conjunt bàsic de les eines principals no és gaire difícil, obtenir-ne el màxim és tot un art.

Característiques bàsiques i parts del GIMP

La interfície del GIMP consta de diferents finestres interrelacionades que podeu obrir, tancar, situar on vulgueu…, en funció del treball que estigueu fent i de les vostres preferències. El GIMP permet ubicar a prop de la finestra de la imatge aquelles utilitats que més necessiteu, i tancar o deixar a sota les que no us facin falta. Aquestes finestres es poden fer més amples, més estretes, més altes, més baixes… situant el punter al marc o a la cantonada de la finestra i estirant quan es mostra la fletxa.

La finestra d'eines

Una de les finestres essencials del GIMP, juntament amb la de la imatge, és la de les eines. És la finestra principal i la que s'obre quan poseu el programa en marxa:

Aquesta finestra incorpora:

    • la barra de menús amb opcions generals de Fitxer, Extensions i Ajuda,
    • la caixa d'eines,
    • les opcions de les diferents eines, que van canviant segons la que teniu seleccionada.

La finestra d'imatge

La finestra d'imatge és l'espai de treball pròpiament dit. Quan obriu una imatge amb el GIMP ho feu en una finestra independent de les eines. De la mateixa manera, si creeu una imatge nova, també n'obtindreu una finestra independent.

Aquesta finestra conté els menús d'edició de la imatge a la part superior. A algunes d'aquestes opcions es pot accedir també des de les eines, però no a totes.

Les finestres de diàleg

A més de les dues finestres principals, hi ha una sèrie de finestres addicionals, amb continguts específics de diferents eines i opcions, que s'obren des del menú Diàlegs. Podeu mantenir-ne d'obertes tantes com necessiteu.

Crear una imatge nova

Obriu el GIMP des de la icona de l'escriptori o des del menú. Aneu al menú Fitxer de la finestra d'eines i trieu Nou. S'obrirà una finestra on podeu triar les característiques de la imatge:

Podeu definir, en funció de l'ús que fareu de la imatge:

    • Amplada i alçada, que per defecte ve indicada en píxels. Aquest paràmetre, però, es pot canviar desplegant les opcions i triar, per exemple, mil·límetres. També es poden utilitzar les plantilles amb mides predefinides.
    • L'orientació (horitzontal o vertical).
    • Altres opcions avançades com la resolució, que sigui en color o en blanc i negre, o com voleu que sigui el fons (del color del primer pla, del del fons, transparent o blanc).

Un cop triades les opcions desitjades, cliqueu D'acord i s'obrirà una finestra amb l'espai de treball en blanc.

Com ho faríeu per fer una imatge que servís de tapa d'un CD? I per crear una imatge en blanc i negre on constés, sense veure's a la imatge, que vosaltres en sou els autors?

Eina de text

Les primeres proves les fareu amb l'eina de text, sobre una imatge nova de 400 píxels d'amplada per 50 d'alçada. L'eina de text s'activa mitjançant la icona que es veu amb una lletra majúscula.

Un cop seleccionada l'eina de text, torneu a la finestra d'imatge i cliqueu al mig. S'obrirà la finestra per introduir-hi el text:

Escriviu el vostre nom i tanqueu la finestra. La paraula apareixerà a la imatge.

Aquesta eina, com totes les altres, té una sèrie d'opcions que podeu modificar; en aquest cas, el color, la mida i el tipus de lletra, entre d'altres. Les opcions s'activen en triar l'eina. Proveu-ne diferents possibilitats.

Desar una imatge

Ara desareu la imatge. Desplegueu el menú superior Fitxer i cliqueu a Desa o a Anomena i desa; en aquest cas és igual una opció que l'altra, perquè és la primera vegada que el deseu. La pantalla que s'obre dóna aquestes possibilitats:

Per trobar la carpeta on la voleu desar heu de desplegar on diu Navega per unes altres carpetes. Des d'aquí podeu anar a qualsevol carpeta:

Si ara cliqueu Desa, el programa us avisarà que falta el format que voleu donar al fitxer per desar-lo; cal, aleshores, que desplegueu Seleccioneu el tipus de fitxer, i, tot seguit, se us mostrarà un munt d'extensions. Trieu preferiblement JPG o PNG.

Un cop escollida l'extensió, ja podeu clicar D'acord. La propera pantalla, que també haureu de confirmar, és la de la compressió, que és diferent segons l'extensió que hagueu triat.

Extet del curs D135: Dibuix i recreació d'imatges com a recurs didàctic Departament d'educació Generalitat de Catalunya

Darrera modificació: divendres, 25 febrer 2011, 16:36