Medicina naturista

Patologie structurata pe straturi embriologice

Bolile cronice reprezinta etape avansate in evolutia bolilor acute .

Astfel o infectie acuta cum ar fi cea amigdaliana trece de la stadiul acut de inflamatie la cel cronic caracterizat prin leziuni de fibrozare, de transformare a tesutului conjunctiv elasic in fibros .

Reckeweg parintele homeotoxicologiei ( homeopatia stiintifica ), sistematizeaza etapele posbile ale bolilor in 6 faze in functie de straturile embriogenetice afectate : excretie, reactie, depozitare, impregnare, degenerare si cancerizare .

Cele 4 straturi embriogenetice sunt ectodermul, mezenchimul, mezodermul si endodermul .

In primele 3 stadii vindecarea unei boli este mai usoara, pe cand in cazul ultimelor trei boala are evolutie trenanta .

Endodermul poate avea diverse afectari, de tipul gastroenterocolitei, astmului bronsic

Gastroenteocolita prezinta la debutul ei in faza de excretie simptome de tipul vomismentelor, diareii, ce ulterior in faza de reactie se instaleaza procesul gastro-enterocolitic .

Astmul bronsic are in debut simptome de hipersecretie de sputa, pentru ca in faza cronica de impregnare sa inregistram simptome de dispnee .

Mezenchimul frecvent afectat de tulpinele streptococice produc simptome inflamatorii ce coresound fazei de reactie : amigdalita, poliartrita, nefrita .

Amigdalita acuta isi urmeaza procesul firesc de cronicizare care in timp poate genera afectiuni specifice stadiului de impregnare : astm, insuficienta hepatica, stenoza mitrala, agranulocitoza, albuminurie .

Evolutia este lenta, dar evolutia insidiosa poate conduce la afectiuni de tipul : eritemului exudativ, epilepsie, diabet, sclerodermie, leucemie, artroza, nefroza specifice fazei de degenerare, pentru ca in final sa conduca la sarcom, afectiune ce apartine stadiului de cancerizare .

Mezodermul prezina in faza de excretie : rinoree, in fazal de reactie afectiuni de tipul gripei, endocarditei, nefritei sau pleuriziei .

O gripa prin cronicizare poate avea in faza de degenerare urmatoarele afectiuni : ulcer gastric, astm, insuficienta hepatica, ce ulterior trec in faza de impreganare cu urmatoarele boli posibile : psihoza, anemie postinfectioasa, nefroza .

Ectodermul – gasim in faza de reactie, nu de putine ori afectiuni ignorate sau suprimate prin unguente de tipul eczemelor care in faza de impreganre se manifesta ca : astm, spasm pyloric, insuficienta hepatica, angor pectoral .

In centrul patologiei Reckeweg pune Histamina, pe care o considera o homotoxina, ce produce diferite simptome, cum ar fi dispneea astmatiforma, manifestare a perturbarii sistemului nervos vegetativ cese repercuta asupra endodermului, ectodermului si mezenchimului .

La nivelul ectodermului excesul de Histamina va produce : eczema, urticarie, prurit, furunculoza, neurodermite .

La nivelul mezenchimului Histamina va produce inflamatii .

Endodermal va declansa leziuni de tipul astmului bronsic si a ulcerului gastric .

Reckeweg descrie si al 5 – lea strat hemodemul, care este supus si el excesului de Histamina, prezentand simptome de tipul : aritmii, angor pectoris, HTA .