Tattari

Tattari (Fagopyrum esculentum) on perinteinen kymenlaaksolainen viljelykasvi, jota kasvaa majatalon puutarhassa. Paikallisesta suosta löydetyn siitepölynäytteen perusteella on arveltu, että tattaria on viljelty Kouvolan alueella jo kivikaudella, 7000 vuotta sitten.

Tattari on ravintoarvoiltaan monipuolinen, maultaan ruokaisa, pähkinämäinen. Se ei sisällä lainkaan gluteenia ja sopii hyvin keliakiasta kärsiville. Tattari sisältää kaikki ihmisen tarvitsemat aminohapot. Se ei ole heinäkasvi kuten viljat, vaan kuuluu tatarkasveihin kuten raparperi ja suolaheinä.

Kymenlaaksolainen maatiaistattari harvinaista, mutta löytyy paikallisista puutarhoista. Se on punavartista, kukat vaaleanpunaisia. Siemenet ovat pienehköjä, ruskeita ja mustapilkkuisia. Maultaan se on pehmeää pähkinäistä ja maittavaa.

Tattari on vaatimaton, köyhän maan kasvi. Se viihtyy hiesuisessa kosteassa maaperässä. Tattari on erittäin hallanarka. Tämän takia sitä on viljellään puutarhan korkeimmilla kohdilla. Kymenlaaksolainen kallioperä on erityisen hyvää tattarin kasvatukseen, sillä ainutlaatuinen paikallinen rapakivi sisältää runsaasti tattarin tarvitsemaa kaliumia. Se kasvakin hyvin Rauhalan soraksi hajonneella rapakivigraniittipellolla. Tattari ottaa tehokkaasti juurillaan maasta ne ravinteet, joita tarvitsee.

Tattarin satoisuus riippuu paikan lämpimyydestä, kukkimisen aikaisista sateista, maaperän kunnosta ja pölyttäjien määrästä. Tattari kylvetään yleensä kesäkuun alussa kun hallat ovat jo ohitse. Siementen itävyys heikkenee nopeasti, joten se kannattaa kylvää edelliskesän siemenillä. Alkukesän kuivuus ei yleensä itämistä haittaa ja taimet nousee nopeasti ennen rikkaruohoja. Tattari kylvetään melko harvaan, sillä siitä kasvaa lehtevä pensas.

Kukkiva maatiaistattaripelto röyhyää vaaleanpunaisen ja valkoisen sekaisena kukkamerenä. Ristipölytteisenä se on tarvitsee pölyttäviä hyönteisiä, niin mehiläisiä, kimalaisia kuin mesipistiäisiä. Tattari on tärkeä mesikasvi, josta saadaan voimakasta lääkinnällistä tattarihunajaa.

Loppukesästä tattari tuleentuu. Perinteisesti se leikataan sirpillä ja varret nostellaan sitomatta seisomaan kartiomaisiksi kokoiksi.

Tattarin siemen on suojuslehtien peittämä pähkylä. Ennen tattaria kuorittiin hitailla ja laakeilla tattarikivillä. Jyvät voidaan myös kuivata uunissa ja kostuttaa nopeasti, jolloin kuori irtoaa.

Tattarista tehdään puuroa, lettuja eli blinejä sekä käytetään lisukkeena.

Tattarrieska tai Blinit

Piimää

Vettä

Tattarijauhoja

Hiivaa tai taikinanjuurta

Ainekset sekoitetaan illalla raskivelliksi ja jätetään happanemaan. Juurta käytettäessä raskia pitää sekoittaa.

Aamulla lisätään jauhoja sopivan pehmeäksi löysäksi taikinaksi.

Samasta taikinasta voi paistaa sekä blinejä että rieskoja

Tattaripuuro ja lisuke

Tattarijyviä

Vettä

Parhaan puuron tai lisukkeen voi valmistaa joko puurokattilassa tai uunissa.

Tattari ja terveys