GUIA DIDÀCTICA

INTRODUCCIÓ

La Webquest "La Patum" ha estat pensada per alumnes de la ESO; inicialment, la idea és que sigui una webquest per 1r i 2n de la ESO, tot i que la intervenció de variables polítiques dins el projecte penso que la pot fer també adequada per cursos superiors.

Es proposa que els alumnes facin una exposició d'uns 30 minuts davant uns suposats Comissaris Europeus (que seran la resta de la classe) per explicar-los què és La Patum i intentar-los persuadir de la conveniència de mantenir les festes i tradicions catalanes tal i com avui dia les coneixem. El material multimèdia serà molt important; això vol dir que hauran d'aprendre a fer presentacions amb power point, diapositives,...

En aquesta webquest treballarem bàsicament l'àrea de les Ciències Socials: per una banda el coneixement de les festes i tradicions catalanes, i per l'altra, en una vessant més política, farem una petita incursió dins la política europea i ens introduirem dins l'àmbit del Parlament Europeu i les seves Directives, en concret la que fa referència a l'ús de materials pirotècnics. També ens pot servir perquè els alumnes s'adonin amb un exemple pràctic de què el que es decideix a Brussel·les té una incidència directa en nosaltres, tot i que a vegades costi de veure. Més tangencialment, treballarem també l'àrea de Llengua Catalana durant el procés de cerca i processament d'informació; s'ha procurat que totes les fonts a consultar siguin en llengua catalana, excepte aquelles que, com la Unesco o el Parlament Europeu, no ens permeten aquesta opció.

PROCÉS

La temporització d'aquesta webquest pot variar força en funció de l'alumnat; partim de la base que un alumnat de la ESO té en general un bon nivell de recerca i consulta de dades per Internet. Si volem fer l'activitat durant les classes, necessitarem 1-2 sessions per a cadascuna de les 4 activitats, més una sessió per fer el muntatge de l'exposició. Hi ha l'opció de que els alumnes treballin el webquest pel seu compte i a classe es presenti només el producte final. Perdem control sobre la metodologia de treball, però guanyem força temps.

Cal tenir en compte també que, en el cas d'optar per treballar tota la webquest durant les hores de classe, haurem de disposar de l'aula d'informàtica almenys durant 6 o 7 sessions.

Un cop acabat el treball, cada grup haurà de disposar d'uns 30 minuts per mostrar la seva exposició a la resta de la classe

Pel que fa al rol dels diferents alumnes, aquests varien en funció de l'activitat i estan especificats en l'apartat de procés. L'activitat està pensada per dur-la a terme en grups de 3 persones. Per suposat, això és molt flexible i és fàcilment adaptable a altres tipus de grups. Cada alumne té assignada una feina (les que poden ser més feixuges s'assignen a una parella) excepte en el cas de les conclusions, on es tracta de què arribin a una sèrie d'acords i de punts en comú entre tots.

Respecte als recursos necessaris, no hi ha gaire secret: el tema dels recursos humans hauria de quedar cobert amb el professor titular de la matèria; d'entrada, no cal preveure la necessitat de cap reforç. Pot optar-se perquè un segon professor estigui per l'aula per complementar i colaborar a resoldre dubtes respecte internet i el contingut de la webquest que puguin anar sorgint, però això no és en cap cas una necessitat sinó més aviat una possibilitat perquè l'activitat transcorri més fluida. I pel que fa referència als recursos materials, necessitarem l'aula d'informàtica per dur a terme el treball, i disposar d'un projector, una pantalla de diapositives i un ordinador a la classe per fer l'exposició

AVALUACIÓ

L'avaluació es realitzarà a partir de dues rúbriques que trobareu a l'apartat d'avaluació. La idea és que tant professor com alumne participin en aquesta avaluació, que es farà durant l'exposició a classe; mentre el professor s'encarregarà d'avaluar els aspectes més teòrics de l'exposició, és a dir, el treball de recerca que s'ha dut a terme (recerca i elaboració de la informació, organització del treball,...) els oients (és a dir, els alumnes) s'encarregaran d'avaluar els seus companys pel que fa a l'exposició en si mateixa (claretat expositiva, qualitat i quantitat dels materials utilitzats, interès de les conclusions,...).

Aquest model avaluatiu pot ser adaptat o modificat segons criteri del professor. Pot optar-se també per demanar l'entrega d'un treball escrit per la seva avaluació per part del docent, tot i que la idea inicial és que amb l'exposició oral ni hagi suficient per posar la nota.

ALTRES INFORMACIONS

Aquesta webquest ha estat creada el juliol de 2009 en el marc del curs d'estiu organitzat per la Comunitat Catalana de Webquest per tal de difondre i donar a conèixer aquesta eina als docents.

Qualsevol comentari, observació, suggeriment, crítica,... serà benvingut i el podeu enviar a l'adreça electrònica que trobareu a la portada