Tic i territori: un marc per la interacció (2008)

En aquest projecte ARIE compartit amb el CREAF, i desenvolupat durant el curs 2008-09 amb els alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Miquel Bosch i Jover d'Artés, queda formulat el com i de quina manera una eina SIG (en aquest cas, MIRAMON, potent programa desenvolupat a casa nostra per la UAB) pot constituir un element instrumental estratègic per a potenciar un més precís coneixement del país i interpretació del territori en els alumnes. Coneixement que, indiscutiblement i sense cap dubte, ha representat una base per a què aquests aprenguin a valorar-lo i respectar-lo en el que representa el seu marc d'actuació.

Afegir en aquesta presentació que el mateix CREAF, va presentar el seu resultat en una ponència al 7th European GIS Education Seminar http://www.eugises.eu/, el 9 i 12 de setembre de 2010. L'article http://www.eugises.eu/programme.php Geographic Information Systems (GIS) and land awareness: an educational program for secondary education. A casestudy in Catalonia, Spain.

L'essència d'un SIG està constituïda per una base de dades d'elements geogràfics dipositada sobre una cartografia. En aquest cas, les bases de dades que s'han dissenyat atenen a diferents plantejaments de dades sobre objectes localitzats en una determinada àrea d'interès del seu territori, organitzades en una forma tal que poguin servir eficientment a diverses aplicacions. Didàctica i acadèmicament parlant, aquest tipus de treball ha requerit d'un conjunt de procediments força complexos pel nivell on s'implementaven (4art eso, 15-16 anys), però han pogut comprovar com treballant en un SIG, aquest permet fer un manteniment més productiu, tant des del punt de vista de la seva documentació com de la seva administració

Els elements del territori que s’han d’implementat en aquest projecte i que es poden consultar en el visor, són:

1. Usos del sòl Estudi de l’evolució dels usos del sol al municipi

Cobertes vegetals Inventari i geolocalització de la vegetació més representativa o singular del municipi.

2.Les fonts i els brolladors:

Localització en GPS de les conduccions d’aigua i el seu ús en l’agricultura tradicional.

3. Elements de l'arquitectura popular i tradicional

a) Localització en el territori dels sistemes de construccions arquitectòniques antigues i tradicionals del municipi. Localització, també, d’elements desapareguts en l’actualitat.

b) Parets seques

c) Barraques de Vinya

d) Localització dels sistemes de construccions arquitectòniques antigues i tradicionals del municipi. Localització, també, d’elements desapareguts en l’actualitat.

4. Mobilitat. Barreres arquitectòniques urbanes BAU:

Ciclabilitat. Minusvalies. Tercera edat i embarassades

Identificació i geolocalització dels punts negres per a la lliure mobilitat de persones amb minusvalies, pas de circulació de bicicletes, etc.

Presa de mesures d’alçada i amplada de les voreres segons la normativa vigent, accessos a edificis públics, etc. La majoria de mesures es faran mitjançant un clinòmetre.

Aquests elements han estat treballats als municipis d'Artés, Avinyó, Calders, Monistrol de Calders i Sta Maria d'Oló.