Den långa versionen

Publiceringsdatum: 2013-jun-01 08:01:37

Från "www.synonymer.se".

Excelnörd som jag är följer nedan en beskrivning av vad de 564 timmarna har lagts på. 40% av tiden har gått till "förarbete" som inte syns överhuvudtaget. De tre mest tidskrävande momenten har varit:

1) Plasta ett tak som sviktade (90 h)

2) Limma ny innerklädsel, läs tapetsera (84 h)

3) Bygga nytt kök (51 h)

"Vad fin båten var" säger Emma efter att vi tittat på henne första gången, en dag i oktober 2012.

Vi är båda överrens om köpet. När vi kommer dit nästa gång så ligger inte sjökortet upplagt på bordet, oljelampan är släckt och ruffen har inte varit urvädrad och luktar skit.

"Vad är det vi har köpt?" undrar Emma lite nervöst.

Det är då och där vi tar ett beslut som blir helt avgörande för båtens framtid. Allt ska bort. Doften av fukt, fläckar från svartmögel och sviktande tak.

Rivningen

Att riva ut inredningen (32 h) var egentligen "bara" att riva och slita i allt vi kunde hitta. Inget skulle sparas. Problemet är att maxi-båtarna är inte byggda för att kunna rivas lätt. Lim som hållt ihop grejer i vått och torrt sedan 1974 har en tendens att sitta hårt. Hårt. Hårt!

Efter varje gång vi varit i båten under den här perioden så bouncade tanken tillbaka på oss som ett ihärdigt flipperspel, vad håller vi på med? Hur ska vi klara det här? Ingen erfarenhet, studentekonomi och massor av tid som ska tas ifrån vad? Dessutom, varför gör vi det? Ingen av oss har ens seglat. Ingen av oss kommer från sammanhang där segling, eller ens skärgårdsliv varit naturliga inslag.

Restaureringen

Vi hade en gemensam linje att gå på: Vi ska göra det ihop och låta det få bli kvalitetstid tillsammans. Vi ska lägga så lite pengar som möjligt på renoveringen utan att för den sakens skull dra in på önskemål eller säkerhet.

Då gäller det att vara sparsam, uppfinningsrik och aldrig tappa modet!

Mycket har tvättats, slipats, lackats och återanvänts. Visste ni till exempel att för att få bort (ytligt) svartmögel från skummadrasser är det lika effektivt att använda yes-diskmedel och ättikssprit som det är att köpa något dyrt mögeltvättmedel?

Reperationen

Fördelen med en Maxi 77 är att det är Sveriges mest sålda båt och således finns en uppsjö med reservdelar. Dock så har vi lärt oss att allt som heter något med "marin" kostar mer än allt annat. Därför har framför allt jag lagt mycket tid på att hitta likvärdiga produkter men som marknadsförs i andra branscher. När vi skulle köpa nya rutor så förstod jag snabbt att "Plexiglas" egentligen bara är ett varumärke för plasten polymetylmetakrylat, även kallat akrylglas. (förresten är det samma sak med träskivor, "Plywood" är ett varumärke). Orginalrutorna till Maxi 77:an är gjorda i sotat akrylglas. Sotat, eller tonat, akrylglas har ingen funktion förutom att det är så att säga "coolt". Det tyckte vi var ett dåligt argument med tanke på att det är något dyrare men framför allt släpper igenom väldigt mycket mindre ljus än klar och transperent akrylglas. Nej, där får du allt tänka om Pelle Pettersson. När man ringde till olika båttillbehörsaffärer (tro mig, jag har ringt dem alla) föreslog de allt ifrån säkerhetsglas med metallramar (10.500 kr MED rabatt) till plastglas som "alla" båtägare använde, nämligen polykarbonat, även kallat PC-glas. Men ska man använda PC-glas då ska det UV-skyddas och kostar 4500 kr. "Orginalglas" i akryl från båttillbehörsfirmorna kostade runt 3000 kr i snitt. Löjligt tänkte jag. Efter många samtal kom jag äntligen fram till en plastgrossist, där kunde jag köpa allt ihop för 850 kr och då ingår även takluckan. Dock får jag såga det själv, sågbladet kostade 24 kr på min favoritaffär. #prisvärt

Gammal och nya

Nästa steg, som är det viktigaste, är att få fast rutorna och få det tätt. Enligt alla konstens regler ska man använda så flexibla (krafter från masten gör att rutorna forceras att röra sig) material som möjligt. Sämst: skruva fast. Bäst: Butylgummi.

Butylgummi används i bla volvobilar för att sätta fast rutor. Som vanligt finns det dyrt butylgummi i marinbranchen, lite billigare i bilbranschen men billigast är att köpa av tillverkaren själv vilket vi gjorde efter undertecknads ansträngningar att hitta tillverkare. Butylgummi tillåter rörelser och stelnar aldrig. Nu är det tätt men för estetiska och praktiska skäl (jobbigt att få kletigt gummi på segel och dylikt) tätar vi runt om rutorna med sikaflex. Sikaflex är båtgubbarnas bästa vän och det vet Sika om, därför är det mycket billigare att köpa samma sak med annat namn.

Egentligen fanns det bara en "säkerhetsrisk" på båten. Det är ett vanligt förekommande problem på nästan alla gamla båtar. Däcksgenomföringar i fören, tex för knap, pulpit och vattenpåfyllning, är dåligt tätade och läcker. När vatten läcker igenom kommer det även in i sandwichmaterialet som ofta är i balsaträ. Däcket på fritidsbåtar är konstuerade enligt sandwich-principen. Helt enkelt som en smörgås. Först är det plast (brödet), i mitten är det ett distansmaterial (pålägget) och underst är det plast igen. Detta görs eftersom att det blir en lättare konstruktion än att ha plast hela vägen. Principen funkar som en telefonkatalag, där varje sida är limmad. Det är stenhårt så länge limmet fäster mot varje sida men om limmet släpper någonstans i mitten så blir det svagt och börjar svikta när man går på däck. Det finns mängder av "snabblösningar" som cirkulerar på marina nätforum men det enda som egentligen hjälper är att såga ner den gamla plasten (en av brödskivorna, lämpligtvis den undre (innertaket) av estetiska skäl) och ta bort distansmaterialet (pålägget, i vårt fall balsaträ). Det här skulle bli svårt, vara dyrt och farligt. Nu kör vi!

Såga i plast gör att man blir...

...rejält dammig. Glasfiber gör att det sticker över allt där det kommit glasfiber i en vecka efteråt alternativt tills man pallar stå i en iskall dusch i två minuter, men det gör man inte, prova själv!

Som nytt distansmaterial använde vi polyuretan som tål fukt bättre än balsaträ. Det marknadsförs i marina sfären som Bonocell men går att hitta billigare på tex biltema.

Vi sågade ut polyuretanskivor som passade vårt tak och plastade två lager glasfibermatta med polyester.

Polyester innehåller det giftiga ämnet styren och efter att jag fått lära mig den hårda vägen (slutade på sjukhusets hjärt-avdelning med toxiolog-undersökning) så använde vi de bästa gasmaskerna på marknaden. #värdefullt

För att polystern ska fungera som lim mellan befintlig plast och nytt distansmaterial måste det till stora krafter. Med minst 500 kg tryck och minst 20*C varmt så fäster det på ca en timme. Bäst är att låta det vara ett dygn. #tidskrävande

Efter att plasten torkat och nu håller uppe distansmaterialet själv är det dags för det lurigaste: fem lager glasfiber och polyester som blir det nya "innertaket". Detta är svårt eftersom plast-gegget nu måste tryckas med sådan kraft att det får fäste i både det nya och det gamla taket. Det ser kanske inte så vackert och säkert ut, men det är stenhårt. Det var dock inte problemfritt. Tips: Undvik att ta bort domkrafter och värmefläkt för tidigt och undvik minsta lilla vattendroppe i plasten.

Logistiken

Båtliv ♥ Bil

Student i Göteborg = Less Car (Eller KarLess som vi brukar säg)

Det man inte har i benen (hjulen) får man ha i huvudet. Logistik helt enkelt. Det är lätt att glömma bort denna tillsynes vardagliga uppgift när det gäller att renovera båtar. Dock är det av högsta angelägenhet att planera sina färder till och från båten väl. Särskilt om man som oss, endast lånar bil då och då. Packlistor är ett sätt att ligga steget före. Tips: Packa för att göra uppgift A, men ta även med material för moment B eftersom att moment A i 75% av fallen hakar upp sig och går inte att fortsätta. För vår del har det blivit en hel del tid på buss, cykel, färja och i bil till Saltholmen, Öckerö, Björlanda samt alla olika butiker i Sisjön, Backaplan och Bäckebol. Uppskattningsvis har vi transporterat 6319,5 kg under totalt 154 mil*.

*55 resor · 2,8 mil i genomsnitt/resa= 154 mil, 55 resor · (4,9 kg packning + 110 kg kroppsvikt) = 6319,5 kg

Nybygget

Den roliga delen av det hela. Visionera, skissa, drömma och bygga. Pennan och blocket är alltid redo vid sängkanten. Just inatt kan vara natten då jag kommer på hur luckan på köksbänken ska placeras optimalt!

Det är många svordomar som besparas genom att använda ordentliga skisser, tex SketchUp är lättförståeligt och gratis.

Uppskattningsvis har vi dragit in 35 m kabel i båten.

Innan och efter bets av infästningen till babystaget.

Ädelträ hör båtar till. Mahogny och teak är två klassiker som används främst pga fuktbeständighet men numera också av estetiska skäl. Det är äckligt dyrt med teak, mahogny, marnplywood och andra marinförknippade träenheter. En bygghandlare uttryckte det: "jag tror marinplyfan är nog fan dyrare än guld" Han har tyvärr inte rätt men jag förstod andemeningen. Det ädelträ vi har köpt har varit då träet utgjort säkerhetsaspekter. Som den här infästningen till babystaget. Där har vi använt "ramin". Ramin är fyra gånger hårdare än furu, därför lämpar det sig till påfrestade mastfästen. Här går det att köpa ädelträ i Göteborg (ramin är det billigaste men ligger ändå på 56000kr/m3). Av detta skäl har vi återanvändt så mycket träinredning som möjligt. Eftersom allt trä var ruttet så har vi införskaffat det prisvärdaste verktyget under hela processen. En bandslip. Det måste vara en bandslip, alla andra (trekants-, rund- musslip osv) är helt värdelösa. En bandslip med grovt sandpapper är vad som behövs för att slipa ner befintlig lack och komma ner förbi det mögliga träet. Men när det sedan har betsats, lackats flera lager så blir det som nytt.

Före och efter förstoring och klart glas på taklucka.

Att bygga båt i en tvåa med fullproppat källarförråd är svårt men inte omöjligt. Tack gode Gud för dagen vi hittade eluttag i det gemensamma soprummet. Slut på glasfiberdamm och sågspån på golvet, hyllor, i kläder sängen och i maten. Tack helt enkelt.

Kunskapen

Vet ni vad ointressanta föreläsningar, långdragna toalettbesök och tråkiga bussresor är perfekt för?

-Maringuiden.com

-Fendern.se

-Sailguide.com

För att göra saker själv behövs kunskap. Kunskap som varken jag eller Emma haft. Det har ni nog förstått vid det här laget. Då måste man söka information. Oändligt många timmar har spenderats på forum och reportage. Mitt alias "jokar" har enligt uppgift gjort 231 inlägg på Maringuiden. Obs! Dessa timmar är ej medräknade.

För att inte bli den typiska kvinnokaraktären (kvinnan hoppar iland med förtöjningstampen medans mannen stor vid ratten och skriker kommandon) så har Emma tagit förarintyg (from. 2015 kallat båtkörkort).

Insättningen

Att riva ut och transportera bort allt innandöme från båten har sin tid. Men att sätta in nybyggda och nylackade är sannerligen mer roande.

Det var nu "båten" blev till #Signe för oss. ♥

Inredningsmatta, det vill säga själva tapeten, är tre millimeter tjock och är i ett material som påminner om häftkuddar (sådana som används på möblers ben). Det är väldigt bra eftersom det är enkelt att tvätta och lätt att sätta upp med gott resultat. Det blir inga veck och liknande pga tygets tjocklek. Dock kostar det ca 300kr/m. Vi behövde 23 m. Det är inga fördelaktiga odds om man ska försöka hålla ner priset. Vi kollade på olika alternativ och fastnade tillslut för konstläder. Det är också relativt dyrt men så hittade vi en svensk återförsäljare som på sin hemsida skrev ut vilken leverantör de hade. När vi gick in på grossistens hemsida kunde vi beställa 25 m konstläder samt 10m madrasstyg för 2000 kr inkl frakt från utlandet och skatter. Konstläder är1mm tjockt och därmed känsligare för rynkor. Dock talar en students plånbok sitt tydliga språk. Vi fick lägga mer tid på underarbetet istället. Vi försökte få ytorna släta genom att slipa.Nästa utmaning är att få fast "tapeten". En båt är fuktig så det är inget vanligt tapetklister som fungerar. Våtrumslim fäster inte på polyester och behöver torr och varm luft i själva fästningsmomentet. Vi har provat många olika lim och gjort stor research på nätet men måste erkänna: Det enda lim som faktiskt fungerar är kontaktlim. Det är tyvärr svindyrt. Trots små förpackningar är Biltemas mest prisvärt (120kr/liter). I taket sitter tapeten på takskivor. Dessa gjorde vi i hårdboard hemma och kunde därmed använda det betydligt billigare våtrumslimmet (149kr för 5 liter). Dessutom använde vi spraylim på mindre kritiska partier på väggarna.

Lamporna är från ikea och går på 12 V. Dock behövs en sådan här elkomponent byggas.

Kärleken

"Vill ni prova om er kärlek håller? Köp ett renoveringsobjekt!"

-Okänd författare, 2013

Det finns bara en anledning som rättfärdigar att lägga över 550 timmar på en gammal båt: Vi gör det tillsammans. Vi har vad jag och Emma kallar för DJ-tid (Du och Jag) när vi båtrenoverar. Det innebär att det är ok att ta en extra fika, unna sig ett skämt och vila. Det är detta som skapar kittet i hela processen, annars hade vi aldrig haft lust att fortsätta. #kärlek

Vi har också haft några "snickra på Signe"-dagar. Det har bjudits på sol, go-fika, skratt och målarfärg. #viärtacksamma

Sammanfattningen

Det bästa minnet

"När vi började sätta in de stora trädetaljerna, så som garderob och köksbänk. Tillsammans med madrasser och nytt golv och strålande sol var det endast en känsla kvar i kroppen: Stolthet"

Det sämsta minnet

"Vi var tvungna att torka ut båten innan plastningen kunde påbörjas. Dagarna började springa ifrån oss och sommaren närmade sig. Vi var tvungna att få i en avfuktare i båten under natten. Vi kunde inte låna bil förrän kl 21:45, vi var i Björlanda kl 22:15. Grindarna till området hade stängts, vi fick lyfta avfuktaren över stendike osv. Vi var trötta efter dagens slit. Då händer det. Pricken över i:et. Det börjar hagla. Störthagla. Uttröttade står vi i bäcksvart mörker och ska lyfta en astung avfuktare på en båt som gungar rejält i, ja just det, störthagel. Sängdags 23:30. Alarm 07:00"

Den roligaste stunden

"När vi bottenmålade med helt gäng ute på Öckerö. Det var första dagen med vindfria solstrålar och vi kunde jobba utomhus med glädje istället för dunjackor. Det var en dag full med skratt och arbetsglädje."

Det är en Maxi 77:a som vi köpte oktober 2012. Den blev klar Maj 2013. Vi har lagt 564 arbetstimmar.

De obligatoriska och efterlängtade "Före och Efter bilderna"

Man blir nog aldrig färdig med en båt men vi känner oss redo för havets äventyr NU!