Zestig jaar Hoofdstadkoor

Het Hoofdstadkoor bestaat in 2012 zestig jaar! Dat willen we vieren met een uitzonderlijk concert in het Concertgebouw: het oratorium Yunus Emre van de Turkse componist Ahmet Adnan Saygun. Dit werk past perfect bij het Turkey Now! Festival in 2012, ter viering van 400 jaar betrekkingen tussen Turkije en Nederland. Bovendien jubileert ook Stichting Kulsan, waarmee het HSK al eerder samenwerkte: zij zijn nu al 25 jaar de culturele bruggenbouwer tussen Turkije en Nederland. Drie redenen voor dit feestelijke concert op 13 mei!

In de traditie van het Hoofdstadkoor moet een jubileumconcert toegankelijk zijn, maar niet vaak gehoord in Nederland. De Stichting Kulsan benaderde het HSK met het verzoek om samen een nieuwe uitvoering van dit oratorium op touw te zetten. Daar gaat het jarige Hoofdstadkoor graag op in! Speciaal voor het concert op 13 mei engageren wij de onder de Turken zeer bekende bağama speler Arif Saḡ. Hij zal veel publiek met een Turkse achtergrond trekken. Ook zoeken we de medewerking van koren van Turkse herkomst en hopen we de zaal van het Concertgebouw te vullen met een groot gemengd Nederlands/Turks gehoor.

Het oratorium bezingt het leven van de dichter-filosoof Yunus Emre (1238-ca.1320), voor veel Nederlanders een onbekende, maar voor Turken een grootheid. Zijn poëzie heeft zich een plaats in de wereldliteratuur verworven. Het werk heeft een beschouwend karakter: Wat is de mens in het licht van de eeuwigheid? Menslievendheid en tolerantie zijn hoofdthema’s.

De componist van dit werk, Ahmet Adnan Saygun (Izmir 1907- Istanbul 1991), was succesvol als componist en invloedrijk als docent van de conservatoria van Istanbul en Ankara. Hij schreef vijf symfonieën, enkele balletten, pianoconcerten, liederencycli en vier opera’s. Hij componeerde twee oratoria. Yunus Emre is zijn magnum opus.

Het Hoofdstadkoor neemt een eigen positie in te midden van de hoofdstedelijke wereld van de amateurzang omdat wij ook werken brengen die tot nu toe niet of zelden in Amsterdam zijn uitgevoerd. Dat levert bijzondere concerten op. Sinds 1995 is de artistieke leiding in handen van Martin van der Brugge.

Stichting Kulsan (het woord is een samenvoeging van het Turkse 'kültür', cultuur, en 'sanat', kunst) werd in 1987 opgericht door immigranten uit Turkije om de Turkse cultuur en kunst in Nederland bekendheid te geven door concerten en andere activiteiten. Kulsan slaat bruggen en bevordert interculturele communicatie en het kweken van wederzijds begrip.