Entrevista Diari de Girona

Quin equip humà o col•laboradors solen estar

darrere de cada projecte?

Depèn molt de la naturalesa de l’encàrrec, és habitualtreballar amb arquitectes, enginyers, topògrafs, calculistes, i fins i tot geòlegs o experts en qualsevolàrea tècnica.

També en l’àrea jurídica col•laborem amb advocats ipèrits judicials, així com amb comunitats de propietaris, administradors, immobiliàries...

Quina importància tenen, la sostenibilitat amb

el medi ambient i l’eficiència energètica a l’hora

de dissenyar les obres i els materials a utilitzar?

Ho veiem com una aposta de futur, tot i que actualment estem treballant en alguna obra autosuficient, amb materials naturals i energies renovables, creiem que és més un objectiu a assolir, aconseguir apropar les possibilitats de la gestió econòmica i sostenibilitat d’un habitatge des de la creació del projecte fins a l’ús que en facin els clients.

Pensem en cases amb materials naturals, com palla, fusta i terra, cobertes vives, generació d’electricitat eòlica o solar, reducció de residus i reciclatge d’aigües, geotèrmia, biodigestió...

També és molt important que això no incrementi el preu de la construcció i que l’ús de l’habitatge sigui còmode i senzill, implantant alguns aspectes de domòtica per aconseguir aquest resultat.

Raúl Muñoz com a tècnic autònom i Raül López com a professional lliberal i com a tècnic a l’empresa Jaume Servosa Oliveras. especialitzada en rehabilitació, fa més de deu anys que exerceixen d’Arquitecte Tècnic a Girona on gràcies a la versatilitat de la seva professió han pogut dur a terme nombroses tasques en direcció d’execució d’edificis plurifamiliars, habitatges unifamiliars, rehabilitacions, pavellons esportius, coordinacions de seguretat a nivell privat i públic, tasques de topografia, reparcel•lacions, així com altres feines no tan purament d’obra com informes, dictàmens, peritatges, taxacions i cèd·ules d’habitabilitat.

Ens podrien nomenar els seus treballs

més importants?

Destaquem la feina feta en la construcció del Pavellóesportiu de l’Escola Vedruna, en diferents projectes a les instal•lacions del GEIEG, les aportacions com a coordinació en la seguretat a la restauració del pontEiffel (el pont de ferro), així com diverses rehabilitacionsal barri vell de Girona. Altres interessants per la seva tipologia, complicació o sistemes constructius, unir dos pisos al barri vell, una reparcel•lació a Eivissa, habitatges unifamiliars a Palau i a Porqueres, unautosuficient en fase d’execució a Olivella i algun més amb l’arquitecte Oscar Muñoz. També projectes de bastida per ajuntaments i pel Departament d’Educació de la Generalitat, a l’antiga seu del Banc d’Espanyai a la facultat de ciències de l’educació de la Universitat de Girona.

Creuen que la rehabilitació de edificis

pot ajudar al sector?

Les ciutats tenen la seva pròpia personalitat, aconseguida amb el pas del temps i reflexa l’evolució de la mateixa i els elements que han intervingut, s’ha de mirar de mantenir i conservar aquesta personalitat.

Les rehabilitacions juntament amb la realització de la Inspecció Tècnica d’Edificis, ITE, és una faceta a potenciar, però som conscients que encara que és una àrea important no ens podem especialitzar únicament en aquest punt.

Cap a on va l’arquitectura tècnica?

Ens hem de renovar, l’espai únic europeu ens obliga, però redirigint els preceptes dels Col•legis Oficials., creiem que s’hauria de fer una adaptació directa a grau.

Raül López i Ruiz

c/ gira-sol num. 6 urb. Vallcanera park

17410 Sils

630 054 509

raul.lopez@aparellador.cat

sites.google.com/site/hammurabigirona

Raúl Muñoz Pacheco

Trav. de la Auriga, 6 Local 2

17004 Girona

658 863 883

raul@aparellador.org

sites.google.com/site/aparellador