merfunderingar

mer funderingar

Om psalmsång:

När man musicerar med andra så måste man enas om takten. En och annan missad ton gör inte så mycket, men musikens puls måste man följa....... Psalmsång i kyrkan kan bli ett problem. Vissa organister har för stor respekt för cesurtecken i notskriften och uppfattar det felaktigt som paus. Vilket innebär att tempot plötsligt bromsar in. Man känner sig som en ryttare vars häst tvekar för ett hinder till nästa takt. --- Å andra sidan kan samma organist ha för liten respekt för halv- och helnoter och paustecken. Då går det plötsligt för fort och man snubblar på öronen för snabbt in i nästa takt. Sådana gånger brukar jag sluta sjunga, kopplar ifrån musiken och tänker på något annat. Av samma skäl är det en pina att höra improviserade klangmattor utan en jämn puls. Tyvärr vanligt vid introduktioner och postludier. Kanske skulle vi ha en driven trumslagare vid sidan av orgeln?

Ett oskick som en del organister utsätter oss för:

I sluttakten bryter man från tonikan till subdominantackordet för att sedan komma tillbaka till grundackordet. (Ex: i C dur går man tillfälligt över till F dur innan man landar på C-ackordet igen.) Om man då vill fylla i med en sångstämma så svider det i själen.

En nymodighet har införts i en del kyrkor: Man projicerar psalmtexten på skärm. Då slipper man på sikt skaffa nya kostsamma psalmböcker. Men det blir förödande för psalmsången! Många psalmer sjungs redan ofta fel (ex. 254 "Löftena kunna ej svika"), trots att noter finns i de flesta psalmböcker. Om notbilden helt saknas, kommer det att bli kaos. Organisten får kämpa för att leda det hela någorlunda rätt

-------------------------------------------------

Om "rondellkörning":

För det första är det ytterst få som kör i rondellen, för det är det oftast upphöjda partiet mitt i cirkulationsplatsen. I cirkulationsplatsen gäller detta: När man kör in så har man redan valt ett körfält och man behöver inte blinka vänster. Alla kör ju i vänstervarv. Däremot ska man blinka om man byter körfält i cirkulationsplatsen och alltid blinka höger när man kör ur densamma. I cirkulationsplatsen finns inget "rätt fram". Den som väntar har ingen aning om var en bil kört in i cirkulationsplatsen. Den ska uppfattas som en vänsterkurva med flera avfarter åt höger, där man alltid ska visa med högerblinker var man ska lämna cirkulationsplatsen..

--------------------------------------------------

Flummig matematik i vardagen:

Siffra ----- --sådana har vi tio stycken 0,1,2,....8,9 En siffra kan inte öka eller stiga eller minska

Tal ----------bildas oftast av en kombination av siffror 13 1,78 3/8 0,25 25%

kan också kallas värde, kvantitet

Antal---------är heltal 0,1,2, ....hur långt som helst

Nummer-----är heltal 1,2,......hur långt som helst

En persons "personnummer" är egentligen inget nummer utan en personkod, eftersom barn som föds inte numreras löpande, utan på andra grunder. Sista siffran är en kontrollsiffra som beräknas utifrån de tidigare siffrorna, liksom vid olika slags konton.

I skolan säger man ibland att man räknar "tal". Det gör man inte. Man löser problem, behandlar exempel och gör uppgifter. Att dessa är numrerade med heltal är en annan sak.

--------------------------------

Ett fascinerande hus i Enköping är "Klara Hall" på Kyrkogatan. Det byggdes 1894 som lokal för Frälsningsarmén. Den drivande var frälsningsofficeren Klara Hall, som var född i Mjölby 1849. Hon reste 1896 till Kina som missionär, anlade barnhem och avled där 1901. Hennes död var relaterad till boxarupproret, då utlänningar skulle utrensas från Kina. Huset i Enköping fick sedermera namn efter denna modiga kvinna, har undergått varsamma renoveringar och är i privat ägo efter att under en tid varit konsertlokal.

Åter sida 1