Tips bij de aanschaf v e bluegrass banjo

Omdat mensen me mailen en bellen over wat voor banjo ze 't beste kunnen aanschaffen heb ik hier wat tips :

Voor bluegrass kun je 't beste een 5string banjo met een dichte houten achterkant(resonator) kopen,niet zo'n open back model. t Beste is een banjo met een bronze(brass)tonering meestal combinatie van nickle&bronze en dubbele stelstangen (coordinator rods) binnen in, die de banjo meer solide en beter afstelbaar maken. Goedkope banjo's van rond 250euro en minder, hebben nooit 2 stelstangen ,alleen 1 dunne stelstang binnenin, wat een banjo slecht afstelbaar en gammel maakt. Maar als je er niet aankomt blijft t meestal wel zitten. Ik ben aan zo'n banjo v e leerling die met een idioot hoge snaaractie stond afgesteld gaan draaien aan de coordinator rod en daarna viel de hele banjo uitelkaar en ben ik uren bezig geweest met zweet op mn voorhoofd om t goed te krijgen, wat met veel moeite lukte, maar ik leerde mijn les: "sleutel nooit aan t binnenwerk v cheap banjo's " koop liever een hogere of lagere brug,of vijl de snaar gleufjes lager om de juiste snaaraktie te krijgen. Haal ook de achterkant van zo'n banjo er niet af, want die is bij cheap banjo's niet van massief hout en de vastzet schroeven zitten vaak vast in brokkelige spaanplaat . 't enige wat bijna altijd goed is, is de hals ,die wel altijd van massief hout(heb nooit anders gezien)is. Die duurdere banjo's zijn, zwaarder, degelijker, en hebben vaak een beter geluid, vooral op de hoge hals posities. Echter, zelfs dure banjo's v een paar 1000euro kunnen een geluid hebben wat je niet wilt. Ik heb meerdere dure banjo's in m'n handen gehad en vond ze of niet fel genoeg of te doorklinkend (te veel sustain) Dat is een kwestie van smaak.

Bluegrassbanjo wordt altijd met 2 fingerpick's en een duimplectrum gespeeld. Met nagels of "blote"vingers krijg je de typische bluegrassbanjo sound niet. Ik gebruik altijd een zo dik mogelijke plastic duimplectrum(staal kan ook) en zo dik mogelijke stalen fingerpick's (bijv. dunlop 025)voor wijs en middelvinger om de accentnoten en hammer's,slides en pull's hard en duidelijk te kunnen aanslaan.

Dan nog over "flattop" en "archtop"banjo's . Earl Scruggs gebruikte flattop's met een meer bassig geluid. Ralph Stanley gebruikte altijd "archtop's. met een fellere scherpere sound. Google 't ff voor meer info hierover,

Mijn banjo's vind ik t beste klinken met niet al te dunne snaren. Denk dat dat met de meeste banjo's zo is. Ik kocht vroeger altijd sets Keith strings uit amerika, maar tegenwoordig koop ik gewoon een losse gitaarsnaar bij Thomann of Lord of the strings als er 1 breekt en indien nodig,haal ik de snaar voor dat ik m monteer, door t openingetje boven t koperen minibuisje aan t eind v e gitaarsnaar en creeer zo een loop-end. Ik gebruik de vgl snaardiktes: van hoge D(1st) naar hoge G(5th) 011-011-015-022 of 025phosphorbronze-011 . Deze snaardiktes gebruikte Bill Keith altijd met een 022 als 4de. Met die dikke 025 lage D snaar krijg je een iets meer bassige toon ,wat ik wel mooi vind. De laatste tijd heb ik mn beste banjo een IIda uit de 80ties in low E tuning gezet, naar voorbeeld van oa John Hartford en Allinson Brown. Dat is in verhouding 't zelfde als de Gtuning maar dan alle snaren anderhalve toon lager. Ik gebruik dan dikkere(losse gitaarsnaren) snaren: 014-014-018-027phosphorbronze-014. Dit durfde ik te doen met deze banjo,omdat die zwaar en solide is gebouwd met de beste stevigste schaller banjo stemmechanismes. 't klinkt dan donker bluesy, mooi vd afwisseling op Gtuning . In dit nr https://www.youtube.com/watch?v=OH8V_FVSR0A gebruik ik die open Etuning.de opname is helaas niet top. Ik zou deze dikkere snaren 014-027 nooit op een lichte goedkope banjo zetten,want dat houden de goedkopere zwakkere stemmechanieken niet. Wel kun je proberen je banjo lager te stemmen met de normale snaren die er al opzitten en kijken of de snaren teveel gaan aanlopen met teveel bijgeluiden. met die 011-022 bill keith strings gaat t vaak wel.

Dan nog iets over banjobrugjes: meestal zit er geen hardhouten brug op een nieuwe banjo. Ze maken 't geluid wat duidelijker, feller. Snuffy Smith bridges zijn hardhout en uit amerika gemakkelijk te bestellen. Echter een soft klinkende banjo zal nooit een echt felle banjo worden met een hardhouten brug.

Dan nog iets over stemmechanieken,die vaak bij niet zo dure banjo's de tuning niet goed kunnen vasthouden: ik heb die van mijn banjo's al in t begin vervangen door Schaller banjotuner's of uitgerust met Schaller gitaarstemmechanieken . Een leerling kocht een prima Fender concerttone 5string banjo. Echter met van die mooie glimmende gammele tuner's erop. Je voelt t direkt als je zo'n instrument probeert te stemmen. Direct vervangen door bijv die Schaller banjo tuners, kosten meer dan 100euro maar zijn t waard of door Schaller of Grover gitaarstemmechanieken( die zijn t sterkst maar zien er niet traditioneel uit), anders blijf je stemmen.

Live speelde ik af en toe met een Iida banjo met een 5star banjopickup onder t vel gemonteerd over een gitaarversterker. Deze banjo heeft trouwens zo'n tonering waar ik t eerder over had. Hier speel ik op mijn Iida banjo met die pickup over een gitaar-versterker https://www.youtube.com/watch?v=NAHLOGXWzgIen

Je kunt nl veel makkelijker harder met zo'n pickup dan met spelen voor een microfoon (wat snel gaat rondzingen/piepen) en je hebt bewegings vrijheid tijdens een versterkt optreden.

Ik adviseer ,als je echt een duurdere banjo wilt aanschaffen, niet zomaar bij 't goedkoopste postorderbedrijf te kopen maar iets meer te betalen via zaken met mensen die een banjo goed kunnen afstellen, heel vaak nodig w.b.t. een banjo, zelfs bij dure. Ley v Beuken v Charlee Guitars in Helden-Panningen heb ik goede ervaring mee (zie website van hem). Soms zijn er van een goed banjo merk/type wel eens instrumenten met ernstige fabrieksfouten, zoals een slechte hals. Zo iemand als Ley heeft verstand van banjo's (en gitaren) en zal geen slecht instrument aan je verkopen maar zo'n exemplaar terugsturen of in orde maken. Verder hebben meerdere leerlingen van me een prima banjo gekocht bij Wim van de Weg in Heerde (zie website) ,die denk ik de meeste keus aan banjo's heeft staan. Hij is een banjo expert en verkoopt niet alleen banjo's maar kan ze ook afstellen en repareren.