Genarps Historia

Genarps historia

Sammanställt av Berit Thomasson Lunds kommun

Byn Genarp, ursprungligen Genathorp, är en mycket gammal by. Antagligen grundlades den redan på 1100-talet. Vid den här tiden låg byn runt kyrkan. 1313 nämns Genarp skriftligt för första gången. Det var den 22 april det året som ärkebiskopen i Lund meddelar att riddaren Eskil Mogensen och hans hustru från Genathorp i Bara härad instiftar ett altare i Lunds domkyrka.

1797 uppmättes och ritades byn in på en karta inför storskiftet, då fanns här tolv gårdar och två gatehus (hus utan odlingsmark, endast "trädgård"). Storskiftet innebar att byn försvann och gårdarna utlokaliserades. Så småningom växte dock ett nytt Genarp fram, det var nu centrerat runt Bygatan-Häckebergavägen. Det största uppsvinget för Genarp som tätort kom inte förrän järnvägen kom till byn 1894. Då förtätades byggnationen runt järnvägsstationen.

Genarps kyrka är den enda kyrka, som nyuppfördes i Skåne under 1500-talet. Kyrkan stod klar 1593 och är ett vackert prov på den danska kyrkobyggnadskonsten i detta århundrade. Kyrkan är helt uppförd i tegel och inuti kyrkan finns bl.a. gravvalv som gjordes för innehavarna av Häckeberga. De vackra herrskapsbänkarna och herrskapsläktaren är prydda med vapensköldar, änglahuvuden och ornamentik. Kyrkan har många sevärda inventarier och det finns många berättelser och sägner om ni är intresserade.

Gödelövs kyrka är förmodligen byggd i början av 1200-talet. Kyrkan hade då separata ingångar för män och kvinnor, idag är endast den södra öppen. 1905 genomgick kyrkan omfattande reparationer. Då tillkom altarskåpet, dopfunten, bänkarna och altarskranket. Samma år uppfördes en sakristia med ingång till koret. I vapenhuset hänger en minnestavla som berättar om kyrkostriden som utbröt i Gördel 1767. Där berättas bl.a. om hur friherre G. Gyllenkrok på Björnstorps slott räddade kyrkan från rivning.

Lyngby kyrka, uppförd 1881-82, är en vacker kyrka i nyklassisk stil. Den ligger ca 25 meter sydöst om den plats där den tidigare kyrkan från 1100-talet låg. Två gamla gravstenar som legat i den äldre kyrkan har satts upp i den nya kyrkan på var sin sida om entrédörrens vägg. Andra inventarier som också överfördes till den nya kyrkan var bl.a. dopfunten, altartavlan (uppsatt på norra väggen), predikstolen och en offerstock.

Häckeberga har anor ända från 1300-talet men man vet väldigt lite om hur dåtidens slott såg ut och var det låg. Holger Gregersen "Rige Holger" Ulfstand uppges ha fullbordat ett ståtligt slott som förlades till en av de sju holmarna, där även det nuvarande slottet ligger. Det dåtida slottet liknade en borg med två hörntorn och ringmur. Det förbands med land med hjälp av en vindbrygga. Holger Ulfstand var en dansk adelsman som hade många betydelsefulla uppdrag för den danske kungen. Holgers son Hack Ulfstand blev lika betydande för det danska hovet som sin far. Hack byggde Genarps kyrka 1590-93. De sista lämningarna av det Ulfstandska slottet togs bort av den nuvarande ägaren Rurik Thams morfars far friherre Tönnes Wrangel von Brehmer som tog över Häckeberga 1872 efter fadern. Slottet drabbades av brand 1960, då även mycket skrivet material förstördes. Carl von Linné besökte Häckeberga 1749 under sin skånska resa. Hans beskrivning av dess omgivning stämmer än idag: "Naturen har vid denna gård så mycket själv uträttat att konsten omöjligt kunde något bättra däruti". Häckeberga slott har varit privat bostad fram till 1996 men numera kombineras restaurang- och konferensverksamhet i slottet med företagsverksamhet.

Toppeladugård var en gång i tiden en ladugård under Häckeberga gods. Det blev självständigt under 1600-talet och förvärvades under 1700-talet av Christina Piper. På 1920-talet uppfördes det nuvarande slottet. Carl von Linné besökte även Toppeladugård på sin skånska resa. Han fascinerades av trädgården och den labyrint som då fanns. Den var gjord av buskar och träd och bildade irrgångar. Toppeladugård bebos sedan 1944 av familjen Wersäll och är inte öppet för allmänheten.

Björnstorps slott ligger i Gödelövs socken. Från början bestod godset av fem gårdar som Fredrik II i slutet av 1500-talet skänkte till Mikkel Göing för dennes insatser i sjuårskriget mot svenskarna. Hur gården såg ut då är okänt men Christina Piper köpte gården 1712 och uppförde slottet i rokokostil. Egendomen kom i familjen Gyllenkroks ägo 1779. Slottets nuvarande romantiska utseende fick det efter slottsarkitekt H. Zetterwalls ombyggnad 1868. Själva slottet är inte öppet för allmänheten. Söder om slottet finns en fyrvägskorsning, Björnstorps torg, Sveriges vackraste? Under 1700-talet fanns här hantverkstäder, smedja och bykrog. Ligger här också Sveriges vackraste busshållplats?

Naturreservatet Risen söder om Genarp är en gammal utmarksrest på 230 hektar varav 90 är fäladsmarker, övrigt skog. Området är omväxlande till sin karaktär med enefälad och fuktiga områden där bl.a. den fridlysta ätliga grodan har sina yngelplatser. De torra delarna har hedartad vegetation med arter som kruståtel, sandstarr, en och ljung, och är under våren smyckat av backsippor i mängd.

De lägre liggande partierna intas av stora kärr, vegetationen består här av höga starrarter, gotlandsag, kaveldun och vattenklöver. I kalkhaltiga, fuktigare ängspartier finns orkidéer som ängsnycklar, tvåblad, majnycklar och nattviol. I de västra delarna karaktäriseras landskapet av ek och bokskog omväxlat med björk och gran.

Häckeberga slott ligger på en av Häckebergasjöns sju öar, vackert inramat av sjöns vatten och näckrostäckta vikar. Sjön är 0,7 km² stor och relativt grund. Stränderna är delvis ganska branta och delvis flacka, övergående i strandkärr. Sjöns öar och stränder är bevuxna med ädellövskog och kring sjön är terrängen kraftigt kuperad, vilket ger området en tilltalande landskapsbild. Skogsbestånden intill sjön och på öarna har delvis hög ålder, gamla krokvuxna träd är här vanliga. Vid sjön finns en hägerkoloni

Häckeberga

Ett av de mest värdefulla naturområdena i Skåne är Häckeberga. För att skydda ravindalarna på Romeleåsens sluttning avsattes den norra delen till naturreservat. Häckebergas övriga delar blev naturvårdsområde för sitt variationsrika landskap samt dess rikedom på växt- och djurliv. Området är också känt för sina kron- och dovhjortar. En av höstens mest fascinerande händelser är kronhjortarnas bröl i september-oktober. Såväl kungsörn som havsörn övervintrar i området. Bland häckfåglar kan nämnas häger, korp, glada, ormvråk och bivråk. Bokskogen har sedan gammalt hemortsrätt i Häckeberga. De på våren gröna och höstens guldgula bokar, är något som många anser vara det finaste som skånsk natur kan uppvisa. Häckeberga slott ligger på sjöns sju holmar. Omgivningen är en fröjd för ögat med bl.a. näckrostäckta vikar. Skogsbeståndet intill sjön och på öarna har delvis hög ålder. Vid sjön finns en hägerkoloni. Från Häckebergasjön rinner Höje å genom Häckeberga naturreservat till Häckeberga kvarn, "Vannmöllan", som ligger öster om Genarp (vid idrottsplatsen) och som slutligen rinner ut i Lommabukten. Fiske är tillåtet mot lösande av fiskekort på markerad plats. Här finns abborre, gädda, gös, öring, mört och ål. Du får använda flugfiske, spinnfiske och pimpelfiske. Fiskekort köps i Åkessons järnhandel eller i Spelbutiken i centrala Genarp.

Vattenmöllan

På Häckeberga gods drev Vattenmöllan både kvarn och såg. Möllan ligger vid idrottsplatsen Ekevallen i Genarp vid Höje å. Det var det enda stället där vattnet hade tillräcklig fallhöjd. Möllan lades ner på 1930-talet, då den funnits i ca 200 år. Resterna som finns kvar har nyligen rustats upp, och här finns numera skyltar som beskriver hur den sett ut en gång och hur den fungerade. Vid vattenmöllan finns goda parkeringsmöjligheter och rastplats. För den som vill ta en promenad ligger Häckeberga naturreservat strax intill och Skåneleden passerar förbi.