המעבדה של דודו

מאמר על פטיפונים וראשים

054-4652277

מהו פטיפון תקין

מבוא : פטיפון מהו?

מכשיר לקריאת רעידות רשומות על גבי משטח ויניל - התקליט, מסתובב במהירויות שונות, בדרך כלל: 33.3 סל"ד בתקליטים 12 ובמהירות  45 סל"ד בתקליטי 7 תקליטונים בהגדרה זו חסרה המילה רק! כלומר, רק את הרעידות הרשומות. מאחר וגוף הפטיפון קולט רעידות חיצוניות וגם מייצר בעצמו רעידות ע"יהמנוע וכל אלו מועברות למחט ומשם למסלול ההגברה ולרמקולים.

 פטיפון איכותי ייחשב זה שמסוגל לשכך את הרעידות הנוספות

?כיצד לבחון פטיפון

בכדי לדעת באם הפטיפון מסתובב במהירות נכונה  - ניתן להשתמש ביישום בסלולר

RPM CALCULATOR

להניח את הסמרטפון על הצלחת המסתובבת ובחון את מהירות סיבוב הצלחת. בהורדת הזרוע ע"י מנוף הליפטר - הזרוע אמורה לרדת בקצב איטי. ובהרמתה - לעלות באותו קצב. לגבי בדיקת רעידות שנוצרות ע"י מנוע הפטיפון - יש להפעיל את הפטיפון ולשים את המחט על חלקו האחרון של התקליט שם אין רעידות רשומות, במקרה ונשמע המהום ברמקולים סימן שגומיות השיכוך של המנוע  יבשות או קרועות.

לגבי בדיקת רעידות חיצוניות - אלו שגוף הפטיפון קולט מבחוץ - שוב יש לשים את המחט על גבי התקליט בחלקו הריק מרישום. ולנקוש קלות עם האצבע על גוף הפטיפון, באם הנקישות נשמעות בבירור ברמקולים סימן שרמת המיקרופוניות ( תכונה של מיקרופון ) של הפטיפון גבוהה מאוד. הדבר יבוא לידי ביטוי בזמן השמעת מוסיקה ובהרמת העוצמה  של המערכת. ואז המערכת תכנס לרעידה  חזקה. רעידת הרמקולים מרעידה את גוף הפטיפון וזו מועברת למחט. משם להגברה ולרמקולים וחוזרת שוב למחט.

יש לשים לב לרגליות הפטיפון - חייבות להיות שלמות ושאינן קרועות, אלו אמורות להיות עשויות גומי רך על מנת לשכך את הרעידה של הרהיט אשר עליו מונח הפטיפון. בדיקה  נוספת  - לשמוע תקליט מתחילתו ועד סופו על מנת להבחין שאין תקיעה של הזרוע במסלול הנגינה לכיוון נכון של הפטיפון ושל הראש.

קצת על ראשים לפטיפון 

מהו ראש הפטיפון ?

ראש הפטיפון (Cartridge) הינו רכיב שהופך את הרעידות הרשומות על גבי התקליט לאותות חשמליים. ולכן ראש הפטיפון. כן, זה שממוקם בקצה הזרוע הינו הרכיב החשוב ביותר במסלול  העברת הסיגנל (האות החשמלי) למסלול ההגברה . איכותו של הראש היא שקובעת את איכות הסאונד למערכת הסטריאו! בראשית ימי הפטיפון  השתמשו בראשים קרמיים - Ceramic cartridge - מחט שהרעידה לוח גבישי - קוורץ, וזה הפך את הרעידה לאות חשמלי.

מעניין שעוצמת הסיגנל הייתה חזקה דיה להתחבר למגבר שפופרתי פשוט בעל שפופרת אחת בכדי להפיק עוצמה של 2-3 וואט. עוצמה מספיק חזקה בכדי להאזין. חסרונו של ראש זה הוא טווח התדרים המצומצם שיכול היה לייצר - באסים וטרבל בטווח הגבוה לא נשמעו בפטיפונים עם ראשים קרמיים . עם התפתחות הטכנולוגיה פותח הראש המגנטי - MM Moving Magnet. מחט שמרעידה זוג מגנטיים זעירים אשר ממוקמים ליד זוג סלילים - לא אכנס כאן להסבר הפיזיקלי כיצד הרעידות מייצרות סיגנל חשמלי, אך בפועל טווח התדרים אשר ראש כזה מפיק מכסה את כל תחום השמע.

עוצמת הסיגנל שמופק מראש מגנטי הינו נמוך מאוד (כ 3-5mV) בכדי שמגבר רגיל יהיה מסוגל להשמיע, ולכן יש צורך במעגל הגברה נוסף במסלול ההגברה. מעגל ההגברה לראש מגנטי מסוג RIAA PRE-AMPLIFIER ("ר.י.א.א" - איגוד ההקלטות האמריקאי) נקרא גם פונו-סטייג', בנוסף המעגל מבצע תיקון עיוות שמיוצר ע"י התקליט והראש המגנטי.

ועל פונו סטייג - קדם מגבר

לרוב המגברים והרסיברים החדשים אין מעגל מובנה , היתרון כאן שאנו יכולים לבחור את איכותו של מעגל ההגברה הזה, יחידות פונו סטייג ניתן למצוא במחירים החל מ-200 ש"ח ולהגיע לאלפי שקלים. גם ראשים מגנטיים ניתן למצוא במחירים החל מ- 100 שקלים ועד אלפי שקלים.  ראש מגנטי ידוע שהיה נחשב ביותר בשנות ה70-80 היה SHURE V-15 סדרה 3 או 4 , אלו נמכרו בסדר גודל של כ 1000 דולר. גם היום  אני מקבל בקשות לחיפוש אחר ראש כזה  יש קשר הדוק בין איכותו של הראש המגנטי לאיכות מבנה הפטיפון - ראש רגיש מאוד מחייב פטיפון בעל נתוני שיכוך גבוהים מאוד.

בהמשך פותח ראש רגיש ביותר מסוג סליל נע MC - Moving Coil. שני סלילים זעירים שמורעדים ע"י המחט וממוקמים ליד שני מגנטים, לראש כזה יש צורך במעגל הגברה נוסף שכן הפונו סטייג שהורכב עבור הראש המגנטי אינו מספיק. לחברות רבות ישנם יחידות פונו פרה-אמפ' שכוללות בהגברה ל- MC. ראשים מסוג MC מעמירים לאלפי שקלים ואף לאלפי דולרים . ראש מסוגMC ידוע במיוחד הוא  KOETZU  מיוצר ביפן... מחירו החל ב 2500  ועד 15.000 דולר.. חלפת מחט נעשתה אך ורק ביפן . באחד מביקוריי לשירות אצל משפחת מוסיקאים נפגשתי לראשונה עם פטיפון ועליו מורכב ראש "קואטצ'ו" שחובר לרסיבר NAD 7020 פשוט ורמקולים ישנים HECOסאונד כזה לא שמעתי מעולם.

המלצתי לאלו שעומדים בפני רכישת פטיפון לבדוק באם הפטיפון יכול לקבל ראשים אחרים מאלו שמורכבים ע"י היצרן - אלו בדרך כלל הפשוטים ביותר, פטיפונים ION. רובם מגיעים עם ראש קרמי, ואין אפשרות להחליף לראש מגנטי. פטיפונים אחרים בנויים עם משקולת קבועה, הדבר מונע אפשרות שדרוג הראש. 

נקודה למחשבה

    בשנות ה- 70 וה- 80  הרקיעו המיסים על רכישות מוצרי ייבוא עד 180%. מאחר ומחירי הפטיפונים היו בשמים , רוב הציוד שנרכש ע"י הציבור היה ירוד באיכותו.  לצערי זה נכון גם להיום ויש להבין מכך שרק אצל אלו שרכשו פטיפונים איכותיים התקליטים נשמרו כחדשים לכן , כאשר  אתם  רוכשים תקליט משומש אינכם יודעים איזו  מחרשה. כן , כן , מחרשה (כינוי לפטיפון באיכות ירודה) עברה עליו, כך שמחיר זול אינו ארובה להצלחה - לא מתאים! מה גם שהדבר מסכן את המחט

.לידיעה: מחיר מחט מקורית חדשה הינו כ 70% מראש קומפלט חדש