HAVENRONDVAART

Een rondvaart in de haven van Antwerpen

van de Londonbrug naar de Boudewijn- en Van Cauwelaertsluizen

FOTOALBUM HAVENRONDVAART

(klikken om album te openen, klikken om foto te openen, daarna kan je bladeren in het album)

HAVENRONDVAART

Antwerpen is de tweede haven van Europa, na Rotterdam en behoort tot de top 20 van de wereld. We vertrekken aan de zuidzijde van het Kattendijkdok, nabij de Londenbrug. De graafwerken startten in 1858. Het Kattendijkdok en omliggende kaaien ondergaan een totale metamorfose. Van oude havenwijk wordt de hele omgeving omgetoverd tot een woonwijk met etagebouw, winkels, restaurants en parken.

Rechts van u ziet u de toegang naar het Houtdok, via de Mexicobrug. Daar ligt het Kerkschip. Een schip dat tussen 1942 en 1944 uit niet-gewapend beton werd opgebouwd voor de Duitse marine. Bij het einde van WO II werd het door de Belgische Staat aangeslagen en in 1955 aan het Bisdom Antwerpen geschonken. Het doet nu dienst als kerkelijk en sociaal centrum en café-restaurant.

Net voor de Siberiabrug is het nieuwe Havenhuis in volle afwerking, een symbiose van oud en nieuw. De meer dan 100 jaar oude, beschermde brandweerkazerne wordt gerenoveerd en bovenaan wordt een volledig nieuwe constructie aangebracht naar de plannen van de wereldbefaamde architecte Zaha Hadid. Het ontwerp wordt vaak vergeleken met een groot zeeschip, waarvan de ramen de “look” hebben van diamanten, verwijzend naar Antwerpen als wereldvermaarde diamantstad. Dit gebouw zal, met als hoofdfunctie kantoorgebouw, tevens symbool staan voor de haven en haar dynamische uitstraling.

ALBERTDOK

Vlak voorbij de Siberiabrug, zien we aan de stuurboordzijde (rechterzijde van de boot in de vaarrichting) de toegang tot het Albertkanaal richting Luik. Vooraan rechts zien we het gerenoveerde en tot restaurant omgetoverde Pomphuis. Aan de westzijde varen we aan de “All Weather Terminal” voorbij van goederenbehandelaar Wijngaard Natie. Het is de eerste overdekte terminal in een Vlaamse Zeehaven waar kleinere zeeschepen en binnenschepen bij alle weersomstandigheden kunnen aanmeren voor het laden en lossen van hoogwaardig staal of projectmateriaal (grote metalen constructies).

2e en 3e HAVENDOK.

Beide dokken werden nog voor WO I gegraven. Het derde havendok is vooral omgeven door o.a. meststoffenterminals. Ten noorden van het Albertdok, net voorbij het tweede havendok is de Belgian New Fruit Wharf, dochtermaatschappij van Sea-Invest, gevestigd. Antwerpen heeft al jarenlang een stevige reputatie als fruithaven, vooral bananen. Sinds kort is helaas een belangrijk deel van Chiquita, in het Leopolddok, naar Vlissingen verhuisd. BNFW zou in Antwerpen wel opnieuw ladingen Bonita-bananen van Ecuadorian Line krijgen.

VERBINDINGSGEUL (tussen OOSTERWEELbrug en WILMARSDONKbrug)

Beide bruggen danken hun naam aan twee van de drie dorpen (Oosterweel, Wilmarsdonk en Oorderen) die na WO II werden afgebroken om plaats te ruimen voor de uitbreiding van de haven. Vollers Belgium aan de bakboordzijde slaat koffie, cacao en stukgoed op en is gespecialiseerd in het transport van die producten. De Molenbergnatie, elders gevestigd, is één van de wereldspelers op de koffie- en cacaomarkt. Ongeveer 49% van de koffiestocks van Europa bevindt zich in onze haven.

LEOPOLDDOK

Werd aangelegd in 1928. Onmiddellijk na de brug rechts, speelden zich lange tijd heel andere taferelen af. Hier bevond zich een afdeling van de CMB, Compagnie Maritime Belge, de oudste en grootste rederij van België. Deze terminal was één van de vertrek– en aankomstplaatsen van Congoboten. Hier wuifde men, ten tijde van het toenmalige Belgisch-Congo, zijn familie uit of verwelkomde hen. Op deze plaats bevindt zich de BNFW / Sea-Invest en verderop worden nieuwe opslagtanks gebouwd. Op de hoek van het Hansa-en Leopolddok bevindt zich de Europese distributieterminal voor granietblokken.

HANSADOK

Aan stuurboordzijde zien we de oudste loodsen van de BNFW met de in onbruik zijnde spiraalkranen voor het lossen van bananen. Aan de westzijde van het Hansadok bevindt zich de inplanting van de raffinaderij Esso België, een divisie van ExxonMobil Petroleum & Chemical B.V.B.A. Aan de noordzijde van het Marshalldok of petroleumdok bevindt zich Total raffinaderij. Beide raffinaderijen ontvangen de ruwe aardolie langs de RAPL, de Rotterdam Antwerpen Pijpleiding. We zien de hoge affakkeltorens, die overtollige gassen affakkelen en zo vaak meer dan 20 meter hoge fakkels vormen bovenaan de toren.

6e HAVENDOK EN CHURCHILLDOK

We zien aan stuurboordzijde achtereenvolgens het zesde- en het Churchilldok met aan bakboordzijde de Van Cauwelaert- en de Boudewijnsluis. Ongeveer ter hoogte van beide dokken bevonden zich tot net na WO II Wilmarsdonk en Oorderen. Soms zie je nog het spitse torentje van de Sint-Laurentiuskerk te midden van de containers, een absurd zicht. Tussen het zesde havendok en het Churchilldok zien we de opslagsilo’s van Boortmalt. Na verschillende overnames, slaagde Boortmalt erin de tweede grootste moutproducent van Europa te worden en de vijfde grootste ter wereld.

BOUDEWIJN- EN VAN CAUWELAERTSLUIS

Waarom sluizen? De Schelde is een getijdenrivier, met een getijdenverschil van wel 5 meter en bij springtij zelfs 6 meter en meer. Het dokkenpeil ligt altijd op hetzelfde niveau, ongeveer 4,25 m boven de gemiddelde laagwaterstand op de Schelde. Sluizen functioneren als een soort van waterlift om het niveauverschil tussen dokken en de Schelde te overbruggen.

HANSADOK

Zo varen we weer het Hansadok in met aan stuurboordzijde Total, Esso en Sea-Invest. Vervolgens Antwerp Dry Docks. Veertig jaar geleden waren er in de Antwerpse haven negenduizend scheepsherstellers aan de slag. Vandaag nog een handvol.

5e HAVENDOK

Dit dok werd na de afbraak van het dorp Oosterweel gegraven. Hier zien we terminals voor stuk – en massagoederen. Stukgoederen zoals buizen, boomstammen, ijzeren staven. Massagoederen zoals bouwmaterialen, granulaten. Katoen Natie heeft hier silo’s voor de opslag van granulaten van polyethyleen, polypropyleen en polystryreen. Het nabijgelegen Total Chemicals & Refining Antwerp verwerkt het basisproduct tot halffabrikaat. Het is een duidelijk voorbeeld van samenwerking tussen industrie en havenactiviteiten. Bij het einde van dit dok, zien we rechts van de Noordkasteelbrug, net achter de loodsen, het spitse torentje van het Sint Jan de Doperkerkje van Oosterweel. Het bevindt zich nog op het oorspronkelijke terrein, 5 à 6 meter onder het opgespoten havengebied.

AMERIKADOK

Net achter de brug bevindt zich de aanmeerplaats van de zelfvarende hijsbok Brabo, die 800 ton kan tillen en twee vlotkranen, Portunus en Titan, die 40 ton kunnen heffen. We varen vervolgens de Royerssluis voorbij, gebouwd in 1908, met daaraan verbonden een typische sluismeesterwoning, alias “Het Kasteeltje”. En zo wachten we weer even tot de Siberiabrug wordt geopend om het Kattendijkdok in te varen op weg naar ons vertrek- en eindpunt aan de Londenbrug.