Cine a fost ALEXANDRU BELLU

 Alexandru Bellu s-a născut la 5 mai 1850 în București. Familia  de aromâni Bellio provine din Macedonia de unde au venit în țara mamă prin 1780. Dispunând de o mare avere și de întinse relații, boierii Bellu au reușit să se impună în viața politică a principatului român încă de la început.  

    

        Alexandru face primele studii în Elveția, unde a locuit cu mama lui, după divorțul ei de Stefan Bellu. Liceul și facultatea le face la Paris. Termină Facultatea de Drept. Vacanțele le peterece în țară și aceste perioade vor avea o importanță deosebită în formarea viitoare a lui pentru valorificarea patrimoniului tradițional românesc. Crește într-o ambianță culturală aleasă, locuind în timpul studiilor la unchiul său, medicul Georges de Bellio, un cunoscut colecționar român care a ales să trăiască la Paris.

Tânărul licențiat în drept se înapoiază în țară și se căsătorește, în 1873, cu Alexandrina Alexandrescu, fiica clucerului Nicolae Alexandrescu și a Sevastei, fiica stolnicului C. Cătuneanu. Împreună cu soția sa și cu unii din copiii lor, Alexandru Bellu întreprinde acum dese călătorii în străinătate, în special în Italia și în Franța. Aceste călătorii au avut o mare însemnătate în viața viitorului colecționar, deoarece i-au permis să cunoască artiști și anticari reputați, de la care sau prin intermediul cărora a început să facă primele sale achiziții de obiecte de artă.

În această perioadă (1875-1876), Alexandru Bellu îl cunpaște pe Nicolae Grigorescu, care ocupa atunci la Paris un atelier în aceeași clădire în care locuia și Georges de Bellio, căruia pictorul îi făcuse portretul. Cei doi se influențează reciproc în opera lor. 

                                      

 

SELECȚIE DE FOTOGRAFII DIN COLECȚIA BELLU

         Selecția 1      Selecția 2          Selecția 3              Selecția 4

             

        Selecția 5       Selecția 6          Selecția 7           Selecția 8

                                     

                          Selecția 9               Selecția 10