Recente berichten en waarnemingen

13/5 De Maan

Nog eentje van den onderkant van de maan 😉

10/5 Noorderlicht

Toen ik thuis kwam na onze bijeenkomst, dacht ik toch nog even te gaan kijken of het noorderlicht te zien was... en dat was een voltreffer! Nog nooit het poollicht zo helder zien schijnen hier! Prachtig gewoon.

10/5 De Zon

In bijlage nog een poging met de Herchel prisma

Die vlek is ECHT groot !!


Nog eentje via systeemcamera + de Rumak 150-1500

181 JPEG foto’s in PIPP gestoken

Dan Autostakkert 4 en Registax 6

9/5 De Zon

Mannekes, mannekes,

Kijk eens naar de zon !!!!! Wie heeft er ooit zo’n grote zonnevlekken gezien ?????? Wat een activiteit op de zon!!! Da’s echt dolle pret !!!!

Er wordt ook poollicht voorspeld!

Full-frame systeemcamera met 800 mm tele + 1,4 extender (single shot van op standard fotostatief)

5/5 De Zon

Zonet de zon gefotografeerd. Er zijn weer mooie vlekken te zien !

Full-frame systeemcamera met 800 mm tele + 1,4 extender (single shot van op standard fotostatief)


2/4 Komeet 12P/Pons Brooks

De opname is genomen vanuit België. Deze dateert van vorige week donderdag en ik ben vrijdagmorgen pas op weekend vertrokken nar Nederland !! Exacte plaats van foto: 51.199434,5.386996 (Google Maps)  Overpelt. Ik heb vandaag opnieuw een poging gedaan maar tevergeefs. Toen ik thuis vertrok was het perfect helder!!!!

Naar dezelfde plaats gereden, alles opgesteld, uitgelijnd, scherp gesteld op de maantjes van Jupiter m.a.w. klaar om te beginnen en toe waren er de wolken !!!!!!!!!!!

Ik heb een testfoto toegevoegd (tele 100 mm om de komeet te vinden, belichting +/- 15 s) Ik hoop dat jullie hem zien ??. Nog net voor de wolken.

Geduld is een mooie eigenschap. Rustig alles terug afgebroken en naar huis gereden om ne goeie Westmalle tripel te drinken ?? Je ziet wel: uiteindelijk komt alles goed.


28/3 Komeet 12P/Pons Brooks

Hoi allemaal,

 

Heel frustrerend hé al die bewolking en de bijhorende regen!!!

Ben van vrijdag tot nu op fietsweekend geweest in Nederland en daar hebben we twee dagen goed weer gehad. Vorige week donderdagavond was het ook redelijk OK dus heb ik opnieuw een poging gedaan. Het is al iets maar nog niet echt bevredigend. De software laat me stevig in de steek. Opnames met de Canon fullframe camera met een macrolens van 100 mm gemonteerd op de Skywatcher AZ-GTI montering (Lucas heeft dezelfde).  In het midden van een modderig maïsveld. De montering creëert zijn eigen WIFI-punt. Met de software op de gsm kan je dan contact maken zodat de montering mooi volgt.

NIET ALTIJD DUS !!! De bedoeling was om een half uur te volgen maar we zijn gestrand op +/- 11 minuten (68 opnames van 10 seconden)

De gsm verloor regelmatig het contact met de montering. Leve de vaste verbindingen 😉.  (Lucas, indien je tips heb, deze zijn meer dan welkom)

Resultaat in bijlage

Een 100 mm tele is eigenlijk te plat om een goede opname te maken maar beschouw het maar als een bewijsfoto. 

Tijdstip: donderdagavond 28 maart 2024 gestart iets voor 21u

68x10s belicht

f/2.8 dwz open diafragma)

ISO1600

Bewerkt in APP

De totaalopname en een uitsnede zijn toegevoegd.

NB De heldere ster naast de komeet op het totaalbeeld is de ster Hamal uit het sterrenbeeld RAM


7/3 Komeet 12P/Pons-Brooks

De meesten zullen het al wel gehoord hebben: Er is een nieuwe komeet zichtbaar aan de hemel. Ik heb geen spectaculaire foto’s gemaakt maar wel een bewijsfoto ??
Deze avond om 20.18 u. waren er enkele wolken te zien maar ik heb toch een verkenningspoging gedaan om te zien wat haalbaar is. Simpele opstelling: Standaard camera op een statief (dus niet volgen):
50 mm objectief
F4
ISO 2000
Belichting: 4,5 seconde
En ja hoor, je kan al een klein toefje zien. (Magnitude momenteel 6,77)
Ik hoop dat het de komende avonden helder blijft zodat ik een poging kan doen met de telelens.

12/2 De Maan

In de vooravond stond de maan weer mooi te pronken aan de hemel. Wel eens plezant om de rand van de maan af te schuimen. Bij de tweede foto heb ik enkele namen toegevoegd:
bv. Mare Crisium (vertaald: Zee der gevaren) - In de Mare Crisium zijn de Russen driemaal geland met het Loena project (Sovjet Loenaprogramma):
Loena 15: Neergestort op 21 juli 1969 in Mare Crisium
Loena 23: Geland op 6 november 1974. De bedoeling was om terug te keren met bodemmonsters maar tijdens de landing werd de boor beschadigd waardoor dit niet gelukt is dus niet teruggekeerd
Loena 24: Maakte op 18 augustus 1976 een zachte landing op de maan (vlakbij de Loena 23) en slaagde erin om met 170 g bodemmonster van de maan terug te komen.

28/1 De Maan

Nog eentje van deze nacht.
Systeemcamera gewoon op de Rumak 150-1800 - 600 foto’s genomen. In PIPP, dan in Autostakkert, 40% weerhouden en dan in Registax!

18/1 De Maan

De maan nog eens gefotografeerd. Systeemcamera rechtstreeks op de Rumak 150-1800. 120 foto’s genomen. In PIPP, dan in Autostakkert. 60 weerhouden, dan in Registax.

17/12 Orion

Zondagavond was het helder !!

De oude gemodificeerde Canon camera bovengehaald en met de tele van 100 mm 300 foto’s van 30 s genomen (in totaal dus 2,5 u) Ter info: 30 darks + 28 flats  -  ISO 1600

25/11 Orion

Toen ik deze nacht thuiskwam, zag ik dat het redelijk helder was (de maan overscheen wel alles maar ja …). Het sterrenbeeld Orion stond boven ons huis nog net niet achter de hoogspanningslijnen (waar ik nogal wat last van heb als ik grotere delen van de sterrenhemel wil fotograferen) In elk geval heb ik getracht het sterrenbeeld Orion in z’n geheel te fotograferen. Na een beetje experimenteren de afstandsbediening op 99 x 20 s gezet maar de wolken bleven niet weg ?????

Uiteindelijk zijn er maar 24 beelden weerhouden d.w.z. 8 minuten in totaal. Spijtig van de wolken maar het is nu zo. Met zo’n foto’s kan je goed de kwaliteit van je lens verifiëren en je ziet goed dat deze zeker niet perfect is. Vooral bovenaan de foto.

25/11 De Maan

Vanavond tussen de wolken door de maan gefotografeerd met de full frame camera + vaste telelens 800 mm +1,4 converter (allemaal Canon)
109 foto’s in RAW bestand (1/2500 ste sluitertijd en ISO 500)
Foto’s in RAW gaan niet rechtstreeks in Autostakkert dus eerst via PIPP omzetten
85% gebruikt en dan in Registax + Topaz Photo AI

15/11 Io - overgang

Mooie Io overgang te zien op Jupiter

11/11 Jupiter

Vanavond Jupiter gefotografeerd met de Maksutov 150 mm
De rode vlek is te zien en dat maakt me steeds blij ??

5/11 Noorderlicht

Dolle pret!

Ons nicht belde met de melding dat er op de facebookpagina van Ruben Weytjens melding gemaakt werd dat er poollicht zichtbaar was bij ons. Ik heb dan op de site van poollicht gekeken en daar stond helemaal niets vermeld. Om het zekere voor het onzekere te nemen toch snel effe naar buiten om enkele foto’s te maken en ja  hoor : Op 1 foto was het duidelijk te zien!

Belichting van 30 s bij f/4  ISO 1600 - 24 mm full frame camera op vast statief (dus niet gevolgd) Naar het Noorden gericht ??!! Foto genomen om 20u24 vanuit onzen hof!

29/10 Maansverduistering

Met de planeten camera ondanks dansend beeld en overbelichting nog een HR opname kunnen maken:  hier halve resolutie (origineel 4505 x 3932)

29/10 Maansverduistering

Voor zij die de maansverduistering niet hebben kunnen volgen hier een impressie

6/10 Andromedanevel

Deze nacht nog een test gedaan.

 

Doel: M31 in beeld krijgen met een kleine telescoop. Dit is een heel dankbaar object voor een beginnend amateurastronoom.

 

Telescoop: Tele Vue-76  (480 mm f/6.3 APO)

Montering: Skywatcher EQ6

Camera: Fullframe systeemcamera Canon

 

99 foto’s van 10 s belichting (ISO 1600) Dit geeft in totaal 16,5 minuten belichting

+ 30 darks

+ 21  flats (met wit T-shirt)

 

Alles in APP gestopt en het resultaat in bijlage te bezichtigen.

 

Je ziet dat zelfs een dik kwartiertje belichten al een redelijk resultaat geeft.

Aan de randen kan je goed zien dat ik geen correctiefilter gebruikt heb.

 

Ook is de M32 en de M110 goed te zien.

Wie kan NGC 206 vinden ???? 😉

13/9 Komeet Nishimura

Wat de komeet Nishimura betreft: AMAI, nie simpel... Je ziet op internet/Facebook beelden verschijnen van de komeet die laten uitschijnen dat het toch wel een spectaculaire vertoning is. Ik kan je zeggen dat dit niet echt het geval is. 

Goed voorbereid (of misschien dan toch niet) stond ik maandagmorgen om 4u45 op een plaats waar ik een goed zicht had op de noordoostelijke sterrenhemel met een redelijk goed zicht op de horizon. Gewapend met de verrekijker en camera (systeemcamera + 100 mm tele op een gewoon statief) op zoek naar de komeet.

Niets, niets en nog eens niets !

Ik heb redelijk wat foto’s genomen van het gebied in de hoop om later fotografisch toch nog iets te zien. En ja hoor !!!!!!

Op de foto van 5u27 is hij te zien als een klein puntje. Hiervoor moest ik in Lightroom wel wat filters toepassen om de overbelichte hemel wat af te zwakken. Ik ben blij met de ‘bewijsfoto’ maar daar houdt het dan ook op. Misschien heel binnenkort aan de avondhemel te zien net na zonsondergang maar dat heb ik vandaag  geprobeerd vanuit het badkamerraam boven bij mij thuis maar er staat een boom in de weg …

In bijlage links de foto van stellarium met de juiste positie en rechts mijn foto (vaste tele van 100 mm (3,9 s belicht f3,2, ISO 1600)) Ik heb hem niet aangeduid maar met een beetje zoeken lukt het wel om hem te vinden??

10/9 Jupiter en Saturnus

Deze nacht was het redelijk helder. Jupiter en Saturnus in bijlage!

C11 + PIPP + Autostakkert + Registax

7/9 Lier en Perseus

Hier ben ik nogmaals met een paar foto’s, dit maal van de dubbele open sterrenhoop in Perseus. Beide opnamen zijn 30 x 15s = 7m30s belicht. Eén opname is gestackt in DSS en nabewerkt in Photoshop – hier zie je enorm veel sterren maar ook nog heel wat ruis. De andere opname is gestackt en nabewerkt in Photoshop nadat op elke foto individueel ‘AI noise reduction’ werd toegespast. De ruis is duidelijk minder, maar door dit proces werden schijnbaar toch wel wat minder heldere sterren weggevaagd… Welke is de mooiste? Ieder zijn smaak natuurlijk!

Als laatste testje het sterenbeeld Lier (8m45s totale belichtingstijd). Nog geen spoor van de ringnevel ☹…  zal die eens apart moeten proberen fotograferen. Een volgende uitdaging!

Opnieuw stacking photoshop na AI noise reduction en gewoon gestackt met DSS . Misschien er eens een sterrenatlas langs leggen om de grensmagnitude te bepalen 😊. 

7/9 Andromeda en Perseus

Hierbij de eerste resultaten van nabewerking foto's genomen met de startracker.
Foto van Cassiopeia met dubbele sterrenhoop Perseus en wat verderop de Andromedanevel is één opname van 43s (18mm f3.5 ISO1600).

De foto van de Andromedanevel is een gestackte opname van 39 opnames van 15s (70mm f4.5 ISO1600) waarvan elke opname apart behandeld werd in Adobe Lightroom met AI Noise Reduction en gestapeld in Photoshop (semi-manueel).

6/9 De maan

Enkele foto’s van deze nacht. Gemaakt met de C11

23/8 De zon

Lang geleden hé… om het met de woorden van Peter te zeggen: op de zon is het nog altijd dolle pret!

Daarnet eens geprobeerd om een paar foto’s te nemen, waarvan één exemplaar in bijlage.

Kijker MEADE ETX70 brandpuntsafstand = 350mm (F5) + barlow 3x = 1050 mm – gefotografeerd met Fullframe NIKON D750 – 1/160 s (nabewerking in Adobe Lightroom en Photoshop)

13/8 Perseïden

Deze nacht toch even wat foto’s trachten te nemen van de Perseïden. Het was niet zo spectaculair en de wolken gooiden constant roet in het eten. In bijlage de beste opname:

Foto genomen om 3u41  (als je goed zoekt, kan je nog een tweede (kleintje) vinden ??) NB De witte bol aan de rechterkant is Jupiter

Systeemcamera met groothoek lens 24 mm
Diafragma f5
ISO 3200
Sluitertijd 20 s

11/7 De Zon

Het blijft plezant! Vanavond de zon nogmaals gefotografeerd.
Foto is pas genomen om 18u40 dus niet onder ideale omstandigheden en er was ook al een sluier van wolken aanwezig maar de zonnevlekken blijven indrukwekkend!!!

8/7 De Zon

Dolle pret om naar de zon te kijken vandaag !!! We worden echt verwend ??


2/7 De Zon

Net voor de start van de zonnekijkdag komt de zon af en toe toch eens piepen. Zonet deze foto genomen met de telelens en dit is wat we te zien krijgen bij een rechtopstaand beeld. Hopelijk laat ze zich deze namiddag ook nog eens zien zodat we dit aan de mensen kunnen tonen ??

24/6 De Maan

Ook de maan was plezant om naar te kijken gisterenavond! Ik heb enkele foto’s genomen met de Maksutov 150 mm maar niets kan op tegen de livebeelden door de telescoop !!!

24/6 De Zon

Vandaag is er wel wat activiteit ! Ziet er goed uit voor volgend weekend...


4/6 De Zon

Zonet toch nog even de zon gefotografeerd. Deze keer door de Televue 85 mm + 2x barlow + systeemcamera (one shot). Blijft een boeiend object om te observeren. De zonnevlekken dansen rond van dag tot dag…
Als dat zo doorgaat, zal het een boeiende zonnekijkdag worden !!

1/6 Venus

Met de achromaat  102/1350 Venus  video van 400 opnames (5Mp camera) 50 beste gestacked, zoom naar 500x500 pixels geeft :
Typische blauwe rand van de achromaat.
Als ik rood en blauw er uit filter (alleen groen over) en converteer naar grijswaarden:
Redelijk scherp , maar geen details op wolken oppervlak.
Met groen en blauw uit het origineel gefilterd: duidelijk minder scherp dan groen. 

30/5 De Zon

De zon vandaag - (tele 800 mm)

28/5 De Zon

De zon is regelmatig van de partij dus ik heb vandaag nog eens een poging gedaan om de zonnevlekken vast te leggen.  

Ik heb ook nog eens getracht om een foto te maken door de QUARK Daystar Solar Filter. Amai ! Ik geef het op.

Indien iemand een poging wil wagen, dan geef ik hem met plezier door. Geef maar een seintje.

Eerst insteken, dan 10 minuten wachten vooraleer dat lampke groen wordt. Onscherp beeld; Knopje een klein beetje doordraaien en opnieuw 10 minuten wachten, enz… Misschien als ik ooit op pensioen ben 😉

Met mijn Coronado zonnefilter waren de filamenten wel heel mooi te zien (gewon aan het knopje draaien en direct resultaat)

Wellicht moet ik toch eens bij iemand gaan kijken die de Quark filter kan gebruiken.

28/5 De Maan

In bijlage nog enkele maanfoto’s van gisterenavond.
Genomen met de Maksutov 15 cm 

1/3 De Maan

Mooie opnames Peter !  Hoe houd je de kijker stabiel? Bij mij alleen korte belichting , anders vage foto’s…
1 maart een aantal video’s gemaakt (SER)  hiervan een 3 tal foto’s (Mare Imbrium –  Plato – Timocharis; Mare Imbrium- Copernicus; Mare Nubium – Tycho 

Opnames
5MP OV5640 camera op Bresser 110/1350 achromaat
SharpCap  : 1.3 / 2.7 ms exposure,    Gain verlaagd ivm overbelichting
150 – 300 opnames (SER)

Bewerking foto’s :
PIPP en Autostackert
IrfanView: Kleuren blauw en rood weggehaald, groen geconverteerd naar grijswaarden
Volle objectief opening, Vanavond probeer ik met diafragma ( f 13.2  --> F 20 )

1/3 De Maan

Na de foto die ik gisteren heb doorgestuurd heb ik hetzelfde object nog eens gefotografeerd let een barlow 2x met de focus op Arzachel Voor de leut heb ik de foto opgezocht van dezelfde maankrater die gemaakt werd door de Lunar Orbiter in het jaar 1967 (Het Lunar Orbiterprogramma bestond uit vijf onbemande ruimteschepen die de Verenigde Staten in 1966 en 1967 lanceerden en die de maan in kaart brachten, mede als voorbereiding van het Apolloprogramma. Ze maakten de eerste foto’s vanuit een baan om de maan)

In 2013 heeft men 4 van die foto's samengebracht om tot het resultaat te komen dat je aan de rechterzijde ziet De foto aan de linkerzijde is een uitsnede uit een foto gemaakt door mijn C11 met een barlow 2x (d.w.z. brandpuntsafstand van 5.600 mm !!)

Je ziet uiteraard duidelijk het verschil maar het geeft toch aan dat je redelijk wat detail kan zien indien de seeiing heel goed is.

28/2 Nog eens de Maan

Ook een poging met HD camera 1280x720 gemodificeerd ( 2.95 @ Action). Nog veel turbulentie hier.
Bresser 110/1350 achromat
Sharpcap 1000 opnames
PIPP met sortering op kwaliteit
Autostackert 200 beste opnames
Irfanview 2x sharpened

Vanavond opnieuw met 5mp camera ?? 

28/2 De Maan

Mannekes, mannekes, de seeiing was goed vanavond ! Het bekende trio Ptolemaeus, Alphonsus en Arzachel in detail Ik heb ze wel 90° gedraaid om ze alle drie samen op de foto te krijgen ??

Je ziet redelijk wat kraters. De kleinste die je ziet, zijn kleiner dan 3 km in doorsnede! Foto's met Celestron C11 (zie bijlage)

28/2 De Zon

26/2 De Maan

In bijlage de maan van vanavond. Fullframe + tele 800 mm + 1.4 convertor. 50 foto's (PIPP-Autostakkert-Registax-LR)

26/2 De Zon

Deze middag de zon nog even gefotografeerd Fullframe camera + telelens 800 mm. Eentje origineel en eentje waarop ik de zonnevlekken benoemd heb.

14/1 Zon, Mars en Jupiter

25/11 Jupiter

Ik ben me al aan het opwarmen :-)

13/11 Zon en Maan

12/11 De Maan

Kom net thuis van een familiebijeenkomst en dan staat de maan daar te schitteren aan de hemel. Voor het slapen gaan dan toch nog even een foto nemen ??


11/11 Planeten

Gisterenavond nog eens een poging gedaan om Mars waar te nemen want mij app gaf aan dat er geen zware straalstromen aanwezig waren en inderdaad, het beeld in de telescoop was iets beter dan de dagen daarvoor.

Je denkt: hmm, er is toch wat detail zichtbaar op mijn foto .... tot je dan 's morgens de foto van DODI te zien krijgt die op omzeggens hetzelfde tijdstip genomen is als die van mij.

NOU MOE !!!

Ik heb de foto's eens langs elkaar gezet. Voor diegenen die nog twijfelen: De foto links is die van mij en de rechtse is van Dodi ?? Ik ga Dodi een mail sturen om het geheim te ontfutselen ...

10/11 Planeten

Eergisteren nacht toch nog eens geprobeerd om Jupiter en Mars te spotten Geen topbeelden maar er is toch wat detail te zien ?? (hoi, hoi !)

Gebruikte telescoop: Rumak Maksutov telescoop  (Mak 150-1800)

Gebruikte software: PIPP,  Autostackert, Registax, geen Photoshop

8/11 Bijna volle maan

In bijlage de maan van zonet mbv een full frame reflexcamera achter een Rumak Maksutov telescoop 

(Mak 150-1800). Eén foto dus geen stack.

25/10 Zonsverduistering

Door de wolken toch een paar opnamen gemaakt van de gedeeltelijke zonsverduistering!

9/10 De Zon

Als dat zo blijft doorgaan, zal het plezant worden tijdens de zonnekijkdag van volgend jaar !!

2/10 De Zon

De zon vandaag. Vlekken zijn iets opgeschoven.

Deze keer 800 mm x 1.4 = telelens van 1.120 mm + fullframe systeemcamera.

1/10 De Zon

Tussen de regenbuien door kwam de zon toch even piepen. In bijlage mijn opname met een 800 mm tele genomen. Ter info heb ik er ook de foto van internet met de benamingen van de zonnevlekken bij gedaan. Deze zijn steeds op te zoeken op onderstaande website (voor diegene die dat nog niet wisten). https://soho.nascom.nasa.gov/

22/9 De Maan

De witte telescoop getest op de maan, slechte seeing… Telescoop lijk OK, scherpte ook met met Barlow x2 en 20mm oculair ok.  Geen blauwe rand om de maan. Niet verwonderlijk denk ik met achromaat 80mm / brandpunt 1000mm. Bijgaand foto (een van filmpje van ~ 100)  met nog hel wat stof, moet sensor schoonmaken. Door slechte seeing, moeilijk scherpstellen ( enkelvoudige focusser) en nog iets langere belichtingstijden dan normaal, niet scherp. 

25/8 Jupiter

Deze  morgen om 4 u opgestaan om nog eens een poging te doen. Jupiter met de C11 met 2x barlow. De maan rechts is Io.

20-21/8 Jupiter en Saturnus

Een snelle poging om de Jupiter en Saturnus vast te leggen in de afgelopen nacht. Het was redelijk vochtig. Niet zo vet maar je herkent ze toch ??

14/8 De (storende) maan

Ter afsluiting nog een foto van de storende maan die op zich toch nog steeds leuk blijft ?? Foto is genomen met een spiegelreflexcamera door de Maksutov 150-1800 (1/500 s, ISO 500). Het is één foto dus geen stack !!

14/8 Perseïden 2

In bijlage hetzelfde beeldveld maar dan met enkele herkenningspunten. De groene ster in het midden is het theoretische punt van waaruit de Perseïden lijken te komen (radiant).

14/8 Perseïden

Het hoogtepunt van de Perseïden is voorbij. Niettegenstaande de storende maan ben ik toch gelukkig met wat we gezien hebben. In bijlage enkele foto’s waarop je een Perseïde kan zien.

14/5 De zon

Vanmorgen de grotere zonnevlekken op de foto gezet bij een matige seeing. Een grote en zeer traag bewegende wolk blokkeerde het maken van opnamen in Hα. Volgende keer beter.

8/5 De maan

Gisteravond weer eens de maan in de telescoop gehad. I.p.v. te werken met de ASI174MM is de ASI290MM gebruikt.
Links van de grote krater Stofler ligt een wat ruiger gebied met diverse kraters waaronder Miller. Van deze krater vallen door de lage zonnestand twee delen van de kraterrand op die nu zeer smal en helder zijn. Ze zijn enigszins vergelijkbaar zijn met een rand van Polybius_K bij Rupes Altai ook bekend als Larrieu's Dam.
Links van Hipparchus liggen in het vlakke gedeelte enkele rillen waaronder Rima Oppolzer_I, de horizontale ril is Rima Reamur.

6/5 De zon

Vanmorgen een seeing die aanmerkelijk beter was dan de laatste tijd. De 'witlicht' opnamen liet het toe om ook op een kleinere framemaat opnamen te maken.

De H-alfa opnamen zijn gemaakt met de 174MM i.p.v. de 290MM dat zoals ik het nu zie een beter resultaat geeft.

4/5 De zon

Hallo, een slechte seeing gevolgd door bewolking die de luchtonrust iets leek te dempen. Het resultaat is aardig maar kan beter. De 'vroege' Hα opname en die laat in de middag gemaakt is laten een duidelijk verschil zien. Niet alleen in kwaliteit.

30/4 De zon in de maand april

31/3 De maan in de maand maart

31/03 De zon in de maand maart

14/3 Halo rond de maan

11/01 De maan

Kort voor dinsdagavond de gordijnen weer dicht gingen is het gelukt om enkele maanfoto's door de sluierbewolking heen te maken. Valt mij niet tegen wat het geworden is.

11/11 Jupiter

Gezien het heldere weer tracht ik de laatste dagen Jupiter vast te leggen maar de seeiing is nog niet wat het moet zijn. Gisteren avond nog eens een poging gedaan om Jupiter vast te leggen maar de lucht blijft “dansen”. De beste opname (met de Maksutov 15 cm) heb ik voor de lol eens vergeleken met die van Eric Sussenbach die hij 2 weken geleden maakte met zijn C11 vanuit Curaçao. Daar wil ik wel eens op verlof gaan met mijn telescoop!!

28/10 Maan

De lucht was transparant en de maan stond hoog daarom in de vroege ochtend een aantal opnamen gemaakt.

27/10 Zon

Ondanks de zeer matige seeing toch opnamen van de zon gemaakt, er zijn aardig wat vlekken en vlekjes en er is er een zichtbaar aan het worden. Hopelijk binnenkort een beter seeing.

20/10 Deep-sky

Ik heb mijn foto’s van maart nog eens door photoshop gehaald en er proberen zo veel mogelijk uit te halen. Resultaat vind je in bijlage, net als de foto’s van Orion en de Pleiaden van februari. Met wat goede wil, zijn de Paardenkop en een beetje nevel rond de Pleiaden te zien ??!

10/10 De Zon

De zon weer kunnen fotograferen maar onder een beduidend mindere seeing. Deze met die van de vorige dagen resulteren in een mooie reeks van de groep AR2882.

Als bijzonderheid lijkt het erop dat bij de kleine vlekjes in de korte tijd tussen twee opnamen er al verschillen te zien zijn.

10/10 Jupiter

Jupiter gefotografeerd met de Maksutov 150 mm op de nacht van de duisternis. Deze gaf betere beelden dan de Celestron C11 en de Williams 152 apo refractor. Straf hé !!

9/10 De Zon

Mooi helder en transparant en ook de tijd om de apparatuur weer in bedrijf te stellen. In HAlfa ziet AR2882 er weer anders uit dan gisteren en dat is het mooie van deze tak van sport, vaak veel verandering op korte termijn. 

De afwerking van de opnamen zijn zo gedaan dat des grootte overeenkomen, makkelijk te vergelijken dus.

8/10 De Zon

En helder weer en een zonnevlek die er vandaag anders uitziet als gisteren. Na het optrekken van de mist zijn een aantal opnamen gemaakt en allemaal met de ASI290MM en de 90mm refractor bij volle opening. De instelling van de Daystar Cromo was helemaal links op de instelmogelijkheid. Met het filter moet nog stapsgewijs de instelmogelijkheden doorlopen worden om het maximale aan beeld op te zoeken.

7/10 Jupiter

Het is nog steeds helder en nog niet mistig, wel erg vochtig, doorgaans een situatie met een mooie rustige atmosfeer. Jupiter nog eens opgezocht met heel aardig resultaat. Maan Europa links van de planeet. Als de omstandigheden goed zijn morgen en/of overmorgen de zon in de refractor. Nog steeds is de ASI 120MM-S te koop.

27/9 De zon

Een tijdje terug ben ik werd ik geattendeerd op dat mijn Ha opnamen in de blauwe vleugel van de Ha lijn zouden zijn gemaakt. Vervolgens kwam er e.e.a. op gang via een van de leden en internet. Mijn gebruikelijke instelling van de Daystar Chromo is in het midden van de instelmogelijkheden. Zondagmorgen onder toenemende bewolking een aantal opnamen gemaakt waarvan het resultaat beduidend anders, beter is als het bekende werk. Zodra het weer het toelaat en mijn agenda ga ik een reeks maken om beter te bepalen wanneer ik in het midden van de Ha lijn zit. Als bijlage een aantal opnamen van gisteren, dwars door de nevelige deels bewolkte lucht.

8/9 Nogmaals de zon

Nog steeds zonnig weer, nog steeds actieve zonnevlekken dus de zon weer in de kijker.

In Hα de het nieuwe groepje 2869 gemist. 

Behalve de interessante structuren in Hα direct bij de zonnevlekken in  zijn in de ruime omgeving van de vlekken ook allerhande structuren te zien die onder invloed van de vlekken staan.

8/9 De zon

Dank zij Wim hebben we gezien dat er terug zonnevlekken te spotten zijn ! Hoi hoi want dat  was weer lang geleden.

Net even de Televue 85 mm op een gewone statief buitengezet en in combinatie met de Televue 2x en een spiegelreflexcamera een foto gemaakt van de zon (met Baader Solarfilter ASBF 100 voor op de telescoop geschoven)

7/9 De zon

De sluierbewolking had vandaag weinig invloed op de seeing hooguit een wat dempend effect. Dat allemaal met de volle opening van de 90mm William Optics Megrez.

6/9 Jupiter

Gisteravond Jupiter weer eens opgezocht, de seeing was matig maar wel even het laatste stukje van de overgang van de schaduw Io mee kunnen pakken. De maan was op het moment van de eerste opname vrij van Jupiter aan het komen.

Dat alles in het focus van de OMC 200 HiLux en de ASI224MC.

5/9 De zon

Een gedeelte van de oogst aan zonnefoto's is inmiddels bewerkt. Een paar exemplaren zijn meegestuurd. 

2/9 De zon

Nog een paar opnamen van de zonnevlekkengroep op wegdraaiende rand en zijn opvolger aan de andere kant kunnen maken. Bij AR2860 hangt nog steeds een hele sleep fakkelvelden. De nieuwe AR2863 is gisteravond van een paar kleine zwarte plekjes  behoorlijk doorgegroeid. Er mag van mij  nog wel enkele kilometers oppervlak bij.

De seeing had beter gekund.

31/8 De zon

Hallo,  gistermiddag de zonnevlek AR2860 op de foto gezet in 'wit licht' en Hα. Redelijke seeing, goede transparantie met goede foto's als resultaat. 

Een interessante groep met veel lichtbruggen over de vlekken en een uitgebreid actief gebied in Hα.

30/8 De zon

Voldoende opklaringen om de zon in de kijker te zetten voor een gewone opname. Leuke actieve groep die in de afgelopen week een mooie ontwikkeling heeft laten zien. 

Voor Ha te weinig ruimte tussen de wolken.

25/8 De zon

Niet te beste seeing en ook flink warm op het balkon maar toch de zon weer vastgelegd. Wel was ik verrast door groep 2860, ik heb het niet zien aankomen dat er iets in de maak was. De overzichtsopname is zonder Barlowlens.

In Ha geen opnamen gemaakt, de seeing te slecht.

24/8 De zon

De zon, wolkeloze lucht, redelijke seeing en een klein groepje zonnevlekken. Dat alles vraagt erom de apparatuur na vele dagen rust weer te gebruiken. Niets bijzonders maar er is weer wat actie.

13/8 Starnights

Hopla! Blauwe hemel. Straks die gele bol onder. Hopelijk twee heldere nachten. Het plein loop al gezellig vol. 

11/8 Jupiter

Al niet meer helemaal vers maar wel tot op heden mijn beste Jupiter dit seizoen. Het was erg nat 's nachts, veel last van condens. Bij de start van de sessie kwam Jupiter net uit een nevelsliert met mooie rustige seeing dit in tegenstelling tot andere berichten.

De opnamereeks was amper beëindigd of het werd in hoog tempo mistig, geluk gehad dus.

De goed belichte heldere SER filmpjes zijn bewerkt met AS3!, niet anders dan anders, maar geven de laatste 3 - 4 sessies een erg donker resultaat. Iets waar ik geen verklaring voor heb.

In de nabewerking is het behoorlijk aan de knoppen draaien om er een acceptabel plaatje van te maken.

Heeft er iemand suggesties, tips, wat ik over het hoofd zie.

De opname is gemaakt met de OMC200 HiLux met in het focus een ASI224MC, niets bijzonders dus.

21/7 Jupiter met Europa

Toen het donderdag in de hele vroege ochtend helder was heb ik Jupiter weer op de korrel had genomen bleken alle opnamen, ondanks een mooi helder beeld op de monitor, onderbelicht. Ik heb er nog iets van kunnen maken.

De oorzaak van het onderbelichte resultaat is mij nog niet duidelijk.

21/7 De zon

De seeing was niet helemaal goed, maar het was helder en de zon van de nodige zonnevlekjes voorzien. Enkele opnamen zijn bijgevoegd met als bijzonderheid dat Hα groep 2842 in de korte tijd tussen de opnamen verschillen laat zien.

20/7 Jupiter en Saturnus

Afgelopen nacht getracht Jupiter en Saturnus vast te leggen. Het is deels gelukt, de belichting was aan de korte kant dus aan de knoppen om het beeld te verhelderen. Maar goed, een aardig resultaat. Hopelijk komende nacht beter.

20/7 Jupiter

Deze nacht nog eens een poging gewaagd. Ditmaal was de rode vlek ook zichtbaar. C11 2x barlow.


19/7 Jupiter

Deze nacht was de seeing helemaal niet slecht. Jupiter gefotografeerd met de C1 2x barlow. Je kan toch al enig detail waarnemen.


18/6 Lichtende nachtwolken

Zojuist met de gsm gefotografeerd, de andere enkele uren vroeger.

18/6 Zon

Strak helder is het niet geweest vandaag, redelijk nevelig is een goede omschrijving. Voor de opnamen in wit licht geen probleem maar H-alfa vraagt om een meer heldere lucht. De groothoekopname in H-alfa is niets geworden, de flink vergrote opname geeft een acceptabel resultaat.


18/6 Maan

Hallo, voor de variatie ook stukje van de maan op de foto gezet, gezien de buien de geweest zijn viel de seeing enorm mee.

17/6 Zon

Aan de rand van een groot gebied met bewolking toch een aantal opnamen van de zon gemaakt. De opname in H-alfa laat te wensen over, maar toch. Het ging mij vooral over het gebied waar in wit licht de slierten plage te zien zijn, rechts van de zonnevlek. De SDO laat zien dat er rond de zonnevlek kleine donkere spotjes tevoorschijn zijn gekomen. De hoge omgevingstemperatuur en de zon op het H? systeem en camera kan het beeld negatief beïnvloeden. Binnenkort een lichtgewicht reflecterend schild maken.

16/6 Zon

Later in de middag na het verdwijnen van de wolken leek mij de seeing vrij goed. En ja, dat was ook zo, dus weer een reeks mooie (al zeg ik het zelf) opnamen gemaakt .

14/6 Zon

Mooie transparante lucht met een redelijke seeing. Zowel de zonnevlek in wit licht als in H? en zowaar een aardige protuberans kunnen vastleggen.


13/6 Zon

Hallo, het ene zonnevlekje gaat het andere komt. Op dit moment geen nog nummer beschikbaar, mogelijk doordat de servers van SDO en SOHO eruit liggen wegens onderhoud en/of aanpassingen.

De vlek laat erg mooi de Wilsondepressie zien zowel in wit licht als Ha, je ziet duidelijk dat de umbra van de zonnevlek lager ligt dan zijn omgeving.


10/6 Planeten

Gezien mijn zicht op het noorden volledig geblokkeerd is heb wederom de lichtende nachtwolken gemist. Het alternatief waren Jupiter en Saturnus.  Op Jupiter is nog net te zien dat de transit van Callisto op zijn eind liep, nog een zwarte vlek te zien. Vastgelegd met de OMC200 HiLux en de ASI290MC. 

10/6 Zonsverduistering

Vandaag had een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Op de middag was zo'n 17% van het zonsoppervlak bedekt door de maan.

8/6 Zon

Vroeg in de middag wat opnamen van de zon gemaakt, de seeing was niet geweldig, de resultaten zijn niet slecht te noemen.


1/6 Zon

De zonnevlekjes heb ik gisteren later in middag en vanmorgen vastgelegd.

30/5 Zon

Mooie strak blauwe lucht, de zon in beeld met een klein groepje vlekjes die in Ha nogal wat activiteit vertoonden. Morgen weer mooi weer....


28/4 Zon

Het kon nog net vanmorgen, dunne sluierbewolking als spelbreker in gezelschap van een mindere seeing.  Het ziet er naar uit dat de 'gordijnen' voorlopig de overhand hebben met de wind in de verkeerde hoek. Jammer nu de groep naar de rand draait. Zie de verschillen in de groepen met met de opnamen gisteren.

27/4 Zon

Een aantal opnamen van de zon onder matige omstandigheden. Een serie van 1500 beeldjes waarvan 25% gebruikt is voor de stack, geen verdere nabewerking.

WO 90mm Megrez, Baader Herschelprisma, ASI 120MM-S

WO 90mm Megrez, Daystar Chromo, ASI 290MM


22/4 Maan

2 de poging, andere SER file ( 4.9GB) van de zelfde avond.

308 beelden, laatste 100 uitgelijnd (PIPP) en gestapeld (Autostakert).

Bresser Telescoop AC 102/1350;  geen tracking

Camera OV5640 5Mp @ 15p/sec ; SER file 308 beelden, 4.9 GB ;

PIPP, oppervlak optie,   uitlijnen laaste 100 beelden; Stapelen Autostackert

21/4 Maan

Eergisteren nog bezig geweest met de 110/1350 Bresser achromaat en de 5MP camera. Niet helemaal tevreden, zat vuil op de sensor en nog geen tracking ? Toch een redelijk resultaat denk ik. (Video : 130 van 350 opnames met PIPP in lijn gebracht en met AutoStakkert  gestackt )

21/4 De zon

De zon zoals die te zien was met behoorlijk goede seeing.

20/4 Nog eens de maan

Nog iets van gisteravond; twee foto's aan elkaar geplakt.

20/4 Maan

Vanavond een goede seeing, een reden om wat objecten op de maan vast te leggen.

Een ervan is bijgevoegd. Zoals gebruikelijk met de OMC200 HiLux, ASI174MM met IR passfilter.

16/4 Maan en zon

Met de seeing verre van geweldig is het gelukt enkele redelijke resultaten te boeken. De Maan gisteravond en de Zon in de loop van vandaag. Ook de opname in Ha is niet geweldig, voor een flink deel te wijten aan de seeing maar ook aan het nog de weg zoeken naar het beste resultaat. De krater Janssen, waar de zon net op was geeft een mooi beeld van de ruigte van de krater en zijn omgeving.

16/4 Mars

Onder redelijke omstandigheden een aantal opnamen van Mars gemaakt met de OMC200 Hilux en de ASI 224MC met Mars een bescheiden 4.94". De beste uit de reeks is bijgevoegd. 


15/4 Maan - knippen en plakken

Alweer twee dagen geleden een reeks van de maan gemaakt en deze ge-iced, oftewel geplakt. De niet al te beste seeing levert toch nog een leuke foto op.

13/4 Maan

Er is wat kruimelwerk op de zon, het is weinig maar beter dan niets. Het grootste vlekje laat naast 2  lichtbruggen ook een, voor mij, vreemd grijs gedeelte aan het grootste vlekje zien. Ik ben benieuwd hoe zich dat ontwikkelt.

4/4 Nova in Cassiopeia

Hebben jullie de nova al gevonden ?

’t Is nie simpel vind ik !! Ik heb dezelfde avond van het bericht van Cas even snel een poging gedaan . Gewoon de reflexcamera op een vast statief (dus zonder te volgen)

Tele 50 mm

F3.2

ISO 6400

24 foto’s van 1,9 s dus totale belichting iets meer dan 45 s. WOW !  ?? Gisterenavond pas tijd gehad om de info te verwerken. Magnitude zit op 10,55 !!!!!!!! 

Op Foto 1 zie je het beeld waarop ik ben beginnen zoeken … (leuk om te proberen zoeken indien je met Pasen niets te doen hebt). De volgende foto geeft de oplossing.

24/3 Maan en Zon

Gisteravond de Maan weer in de kijker gehad, het begin van de avond, voor 20.00 uur was de seeing niet voldoende voor echt mooie opnamen, Na 21.00 uur was het een stuk beter.

Ook door mij is Copernicus vastgelegd maar met de bedoeling er de Hortensius domes te pakken want de lichtval was goed. Er zijn meer domes in die omgeving, ik heb er Milichius 4, 6, 12 en 13 gevonden.

Eenvoudiger was het vandaag met de groepjes zonnevlekken, vastgelegd met de 90mm Megrez en een ASI 120MM-S. Gezien de slechte seeing valt het resultaat mij mee. 

21/3 De Maan

De opname van Rupes Altai, een rand van een heel grote en oude inslag, heeft een bijzonder detail. Bij een bepaalde zonnestand valt het licht over de daar zeer smalle kraterrand Polybius_K. Door de flinke contrastverschillen is de enkele honderden meters smalle "Laurieu's Bridge" goed zichtbaar. Het fenomeen heeft zijn naam te danken aan zijn ontdekker in Marseille die het op 7 september 1955 waarnam.

 

De opname van Posidonius en omgeving laat door de lage zonnestand de lavaplooien en een flink aantal rillen goed zien.

 


19/3 Maan en Mars

De apparatuur weer eens naar buiten laten kijken bij een betere seeing dan verwacht.

Veel detail op Mars terug te vinden, ik heb nog niet uitgezocht welke details, de maanopname betreft het gebied rond krater Janssen.

7/3 Orionnevel (M42)

Het was koud maar ik kon het zaterdagavond toch niet laten om eens een test te doen met het fotograferen van M42 door het Meade ETX70 kijkertje… in bijlage het resultaat na stacking in DSS en bewerking in Photoshop.

Het feit dat de kijker geen APO is, wordt wel duidelijk in de foto’s die rond de heldere sterren een blauwe aberratiekrans maken. Ik heb die zoveel mogelijk weggewerkt in photoshop maar met betere apparatuur is dat natuurlijk niet nodig!

Na het doen van een paar testen heb ik mij beperkt tot belichtingen van 8s per foto. Hoewel de kijker goed volgt, ik heb die op een uur niet moeten bijstellen want de nevel bleef goed in beeld, is het probleem dat deze op vorkmontering staat en er beeldverdraaiing optreedt. Vandaar dat ik de belichtingstijd per foto beperkt heb. De foto is samengesteld uit 67 x 8s = 8min56s lights, 37 x 8s darks en een aantal flats die ik nog had van in de zomer.

Ondanks alles ben ik vrij tevreden over het eindresultaat 😊.

2/3 De Maan

Na de Marsopnamen is de apparatuur buiten blijven staan, afgedekt weliswaar en de 174MM camera gekoppeld i.p.v. de 224MC. De maan zou als hij door het zuiden ging vrij hoog staan. Op het juiste moment weer naar buiten en aan de gang, de seeing was alvast beter dan tijdens de Marssessie. Wel was het vochtiger. Diverse opnamen gemaakt waarvan er enkele mee zijn gestuurd.

23-25/2 De Zon

23/2 - Ondanks een zeer beweeglijke zon toch doorgezet en enkele opnamen gemaakt. WO 90mm Megrez, Baader Herschelprisma ASI 120MM-S, 1000 frames waarvan 250 gestackt. Overzicht in het focus van de Megrez, details met een 2,5 Barlow toegevoegd.

24/2 - De al eerder getoonde zonnevlekjes heb ik later ook in Ha gedaan waarbij als bonus nog een mooie protuberans zichtbaar bleek. De 90mm WO Megrez was toen uitgerust met een Daystar Chromo, focal reducer en de ASI 120MM-S. De seeing was niet best.

25/2 - Kort voor de bewolking echt begon te storen nog een opname kunnen maken van het groepje zonnevlekken 12804 in Ha. Het filter is iets anders ingesteld dan gisteren. 

13/2 Orion

Onder de enthousiaste impuls van Jaak en Cas toch getracht om een foto klaar te krijgen want de volgende dagen worden er weer wolken aan de hemel verwacht. De botten aangetrokken, de ladder uit de schop gehaald en het dak van de sterrenwacht op om de sneeuw en het ijs er af te halen onder bedenkelijke blik van vrouw en kinderen. Ook de looprail zat aan één zijde vol met ijs en diende met een grote schroevendraaier volledig ijsvrij gemaakt te worden. De Vixen 100 mm op de zon gericht maar niets speciaal te zien. Ook geen noemenswaardige protuberansen.

’s Avonds de reflexcamera met standaard telelens op de statief gemonteerd alsook de 80 mm telescoop als volgtelescoop. Of dat was toch de bedoeling. Blijkt dat de Lodestar X2 software niet meer werkt op mijn laptop. Miljaaaaaaar!!

Dan maar zonder volgen. Mijn Canon telelens 100-300 op 100 mm gezet (F4.5) en een test gedaan op 20 s volgen. Geen visueel zichtbare volgfouten. ISO op 6400 (eigenlijk te hoog !). Manueel scherpstellen op het zicht met lifeview.

2 keer een sessie van 30 stuks. Dan de ISO verlaagd naar ISO2500 en nog eens 2 sessies van 30 stuks (telkens 20 s). Dan de foto’s verwerken. Blijkt dat DSS de RAW files van de Canon EOS60D niet herkent ! Om uw kas op te vreten! Dan maar de JPEG’s ingeladen en bewerkt in DSS. Alles door elkaar: de JPEG’s met ISO 6400 en die van ISO 2500 alsook de 30 darks van beide instellingen. DSS geeft dan van alle meldingen dat er eigenlijk niets meer werkt maar op dat moment kon me dat eigenlijk niet veel meer schelen 😉. De pot op met al die verouderde software!! Dan de autosave van DSS in APP gestoken en getracht er het beste van te maken …

Uiteindelijk toch nog blij met het resultaat want de meest interessante delen zijn toch (in het klein) zichtbaar. Oef...  Als je goed kijkt, zie je zelfs de paardenkopnevel (wel superklein). 

Toch eens rustig nadenken hoe we dat in de toekomst beter kunnen aanpakken.

10/2 Mars

Ondanks de mindere seeing toch Mars op de korrel genomen, het resultaat valt mij niet tegen. Het planeetje komt in diameter niet verder dan 6,35" en wordt voorlopig alleen maar kleiner.


21/4 Zon

Het was tot laat in de middag kraakhelder in Oirschot, de seeing was niet geweldig maar enkele witlichtfoto's zijn redelijk gelukt. Een groot fakkelveld is ook vastgelegd

Voor smalbandige opnamen was het door de stevige vergroting te slecht. Meer kans op betere seeing als de noordenwind verdwijnt.