Projecte Educatiu

TRETS FONAMENTALS DEL PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

Trets d'identitat i caràcter pròpi del centre

Escola catalana. 

Empra el català com a llengua pròpia i vehicular d’ensenyament, aprenentatge i de comunicació amb les famílies. Una de les tasques fonamentals de la nostra escola és ensenyar la realitat catalana en totes les seves manifestacions: cultura, tradicions, història, costums, i, sobretot lingüística. En aquest model d’escola catalana aposta per la immersió lingüística per tal de construir una societat més cohesionada, democràtica i lliure i Aposta pel coneixement i respecte de la nostra cultura i patrimoni.

Aconfessional i pluralista 

Respecta les diferents maneres de pensar i és oberta a tothom. Educa per a la llibertat, la responsabilitat i per l’adquisició d’hàbits i conductes que fan dels seus membres persones socials dignes de la comunitat on viuen.

Escola acollidora 

Educa per la justícia, la solidaritat, la tolerància i la no discriminació. Té per objectiu la igualtat de drets i d’oportunitats de totes les persones i promou la igualtat. 

Coeducadora

Promou una educació que potencia la igualtat real d’oportunitats entre nens i nenes, entre homes i dones, sense cap mena de discriminació per raó de gènere

Promou l’autoconeixement de les pròpies emocions 

Que faciliti l’equilibri i l’estabilitat emocional i l’autoestima, essencial per l’èxit educatiu

Educa per la pau:

Fomenta una cultura de la pau i no violència per afavorir la convivència, valor primordial de tota societat. S’utilitza el diàleg i la mediació en els conflictes, mantenint una relació real i efectiva entre els pares, mestres, alumnes i altres professionals implicats dins la comunitat escolar, per mitjà dels representants elegits per cada un d’aquests estaments.

Escola inclusiva i atenció a la diversitat:

S’ofereix a tots els infants expectatives d’èxit educatiu, independentment de les seves característiques, necessitats o discapacitats i l’oportunitat de créixer conjuntament compartint experiències i situacions d’aprenentatge.

Valora com a fonamental la participació del professorat, pares, personal no docent i alumnes participin en la presa decisions i projectes de l’escola.

Formació integral:

Escola que descobreix en el treball, les aptituds de cadascú, aprenent a desenvolupar totes les capacitats personals i a respectar les dels altres, fomentant l’autoestima.

Coneixement de l’entorn,

Descobrint l’entorn més proper per mitjà de manifestacions artístiques, espai físic, cultura i fomentant la sensibilitat  i el respecte pel medi ambient.

Què fem i cap on anem

Som una escola activa on l’alumne és el principal protagonista del seu aprenentatge.

Per millorar els resultats educatius:

Potenciem aprenentatges significatius, funcionals i constructivistes partint dels coneixements previs dels alumnes i de les seves motivacions perquè puguin interioritzar els nous aprenentatges.

Descobriment per mitjà del joc i ús de material manipulatiu per fer més significatiu l’aprenentatge.

Fomentem l’ús de noves tecnologies integrades en el currículum implicant tota la comunitat educativa. Les noves tecnologies han de ser una eina més per ajudar en el procés ensenyament-aprenentatge, però no ha de ser l'únic i cal un equilibri en el seu ús.

Potenciem la col·laboració i el treball en equip per part del professorat.

Aprenentatges individualitzats tenint en compte el nivell maduratiu de cada alumne, atendre les seves necessitats i interessos.

Foment de la creativitat i la imaginació per mitjà de tallers artístics i els contes

La reflexió, aprendre a pensar i a fomentar l’esperit crític són bàsic en el dia a dia (construcció de coneixements matemàtics, estratègies lectores, projectes de medi)

Avancem cap un procés ja iniciat de reflexió i d’innovació dels processos d’ensenyament-aprenentatge per millorar els resultats educatius i de competències bàsiques.

Consolidar el foment de l’educació per la salut, els hàbits saludables i l’esport

Apostem per a la millorar de la competència dels alumnes en llengua anglesa augmentant el temps de contacte amb la llengua. En aquest sentit participem en concursos, oferim obres de teatre a l’escola, fem una mitja hora de lectura setmanal en anglès i també a Cicle Superior treballem alguns temes transversals, en anglès.

Avancem cap a una avaluació on els alumnes són participatius. L'avaluació ha de formar part del procés d'aprenentatge. L'alumne ha de ser sempre conscient dels objectius i ha de reflexionar. Proposem eines noves d'avaluació: rúbriques, diaris d'observació, diaris d'aprenentatge. Fem autoavaluacions i coavaluacions

Per millorar la cohesió social

Realitzem tutories individualitzades.

Dinamització de patis en diferents espais i activitats, oferim diferents espais: l'espai de biblioteca, de jocs de taula, de ball, de creativitat i de construccions..

Fem activitats conjuntes padrins i fillols ( lectura, teatres, festes)

Optem per la mediació per resoldre conflictes, proposem activitats de prevenció, auto coneixença, de gestió de les emocions i pràctiques restauratives.  

Participem en activitats conjuntes organitzades per l’Ajuntament i altres entitats.

Fem activitats conjuntes amb altres escoles i instituts.


Dinàmiques organitzatives de l'aula

Organitzem el temps i l’espai de manera que sigui possible la transformació de la informació en coneixement, a través de:

Els espais a infantil: Grups internivells d’alumnes de I3 i I4, i entre I5 i 1r. Els espais es fan dues tardes a la setmana per tal d’afavorir l’autonomia, la creativitat, el treball en equip, la cooperació, la imaginació l’experimentació i la motricitat. L'objectiu dels espais és treballar les habilitats bàsiques per tenir una bona base per la llengua oral,  per iniciar-se en la lectoescriptura , en les matemàtiques i en la creativitat.

Els espais que es realitzen a I3 i I4  són: Enllaç als espais de I3-I4 

Els alumnes d’I5 i 1r treballen i aprenen a través dels sis espais que tenim organitzats al nostre centre. Per tant, tots ells estan organitzats en sis grups i, dos dies a la tarda, els alumnes van a gaudir de l’espai que els toca. Per identificar-los millor, cada espai està identificat pel seu color: taronja, blau, verd, vermell, rosa i groc.  

Els nens i les nenes es posen la polsera del color de l’espai que tenen assignat. Una vegada han passat per tots els espais, es torna a començar una altra roda  amb activitats i propostes noves a cadascun d’ells. 

A I5 i a 1r els espais són els següents: Enllaç als espais de I5-1r 

El treball de racons mitjançant els quals s’inicia el procés d’autonomia i responsabilitat de l’alumne/a. De dues classes fem tres grups, cada grup de manera rotativa treballa: 

El treball per projectes, que treballats de manera cooperativa i amb l’aportació dels propis alumnes fa més motivador l’aprenentatge. Cada curs per trimestre es treballa un projecte, així doncs a final de cada curs s'haurà fet un mínim de tres projectes anuals. Tenim acordats quins projectes treballem:

Distribució projectes per cursos  (cliqueu l'enllaç per veure-ho)

També és important l'observació directa i el mètode experimental, la comprovació experimental i l'educació en les tècniques d'aprenentatge manual i intel·lectual. 

Treballem per sensibilitzar els nens i nenes respecte el medi ambient tenint com a eix inspirador i vertebrador a fi d’adquirir consciència de la nostra responsabilitat en la seva sostenibilitat: participació en activitats solidàries  i en el projecte de l’Agenda 21 Escolar dins el Pla educatiu d'entorn.

El treball de tallers creatius a l’àrea de plàstica i artística. Tots els cursos treballem uns artistes reconeguts i intentem plasmar i imitar les seves tècniques pictòriques. 

 El treball cooperatiu : On es creen els àmbits d’aprenentatge necessaris i es genera el coneixement interactuant amb el grup classe o amb altres grups. La metodologia de projectes n’és una, entre d’altres, que afavoreix un aprenentatge significatiu. 

Tutoria entre iguals: Creació de parelles d’alumnes amb diferent funció: ensenyar o aprendre... amb activitats orientades i supervisades pels mestres ( petit club lector, activitats entre padrins i fillols, activitats amb l'institut Ramon Muntaner...)

Temàtica anual: programen situació d'aprenentatge anualment treballant un tema anual. Alguns temes han estat relacionats amb l'entorn proper i a partir del curs 2022-23 la temàtica gira entorn als objectius de desenvolupament sostenible: Coeducació, Salut... és un treball transversal de diverses àrees seguint la metodologia de projectes de treball. En relació a la temàtica es fa uns dies de jornades culturals.

Les sortides que es realitzen estan relacionades amb el treball que es fa a l'aula i permeten el contacte amb la realitat. 

Treball amb noves tecnologies: Ús de beeboots, PDI, ordinadors a les aules, chromebooks, tabletes, Portal Eix, web i blocs. 


Funcionament del centre i dinàmiques de l'aula

Tenim en compte les competències bàsiques, enteses aquestes com la pràctica dels continguts apresos a l’aula. 

Competència lingüística: és la base de tots els aprenentatges. A Educació Infantil es prioritza la llengua oral i l'aprenentatge dels sons de les lletres, és bàsic treballar tots els aspectes de consciència fonològica. El treball de conscienciació dels fonemes de forma estructurada i planificada aconsegueix accelerar el desenvolupament de les habilitats de la lectura i l’escriptura.

Competència matemàtica: treball a partir de la resolució de problemes, potenciant el càlcul pensat.    

A-Treball de les llengües i les matemàtiques

Molt importants en els primers anys de la formació dels nostres alumnes. Per fer-ho efectiu donem preferència a:

Projectes

La biblioteca d’Educació Infantil a l’escola Sant Pau de Figueres es va posar en marxa el curs 2012-13.

El principal objectiu era tenir un espai dedicat al món de la lectura que fos adequat pels alumnes d’Educació Infantil.

Hi trobem diferents zones:


El club lector 

 L’ objectiu és fomentar l’hàbit de lectura entre els alumnes.

És una activitat voluntària, que es porta a terme a l’escola durant la mitja hora de lectura diària.

L’activitat pretén impulsar el gust per la lectura, compartint gustos i inquietuds.

La participació a aquesta activitat suposa acceptar uns compromisos:

Trimestralment intentem convidar algun escriptor, il·lustrador o persona relacionada amb al món dels llibres per tal d’explicar-nos la seva experiència.

Trimestralment es fa també el petit club lector, unes trobades entre alumnes de l’institut Ramon Muntaner i els alumnes de 2n de primària, per a què comparteixin una estona de lectura


AGENDA 21

Som una escola implicada en la conservació del medi ambient

S'han treballat diferents àmbits: soroll, aigua, energies renovables

Alguns anys la temàtica ha estat relacionada amb l'entorn.


PROJECTE CRÉIXER CANTANT 

 El projecte créixer cantant neix d’un dels trets d’identitat de l’escola Sant Pau, la coral. Hem creat un projecte que esdevingui un pilar sobre el qual es sustenti part de l’acció educativa per avançar paral·lelament en la concreció dels valors expressats en el projecte pedagògic i en el desplegament del currículum.

És un projecte d’excel·lència, reconegut pel Departament d’Ensenyament.

El projecte Créixer cantant es va iniciar el curs 2014-15 gràcies al fet que disposem de dos mestres de música. Amb aquest projecte, a més de la coral de primària, pretenem fer extensius els beneficis del cant col·lectiu a tots els alumnes i mestres de P3 fins a 6è. D’una manera sistemàtica, entrant del pati, els alumnes escolten i canten una cançó relacionada amb diferents temàtiques( curriculars, festivitats, temàtiques de l’escola...) i en diferents llengües (català, castellà, anglès i francès). El projecte està explicat al bloc de música de la pàgina web de l’escola.


LA CORAL

La nostra escola compta amb una coral que té un reconegut prestigi més enllà de la ciutat i de la comarca de l’Alt Empordà.

Hi participen els alumnes de 1r fins a 6è. Com a disciplina de grup contribueix en gran manera a la formació integral dels infants perquè treballa, ensenya, desvetlla i crea capacitats, habilitats, aptituds i actituds intel·lectuals i socials. Mitjançant el cant coral treballem tot una sèrie d’exercicis tècnics amb l’aparell fonador, d’aquesta manera col·laborem en la millora de la salut general de l’organisme. Alhora que, suposa un excel·lent mitjà d’expressió de sentiments i emocions


ESCACS A L’AULA

El Departament d'Ensenyament ha apostat per introduir els escacs dins l'horari lectiu i dóna suport a aquelles escoles que s'hi volen adherir de manera voluntària. 

Nota de premsa del govern de la Generalitat

La nostra escola s'ha adherit al projecte i  hem introduït els escacs a Cicle Inicial. Es fa als dos primer i als dos segons cursos quinzenalment.

L'objectiu va més enllà d'ensenyar a jugar a escacs, és ensenyar, a partir dels escacs, conceptes de totes les àrees, donant especial importància a les matemàtiques. Ajudem als nens a estructurar el pensament ... segur que un lema els quedarà molt clar:

observar, pensar i jugar.


EDATISME I PROJECTE INTERGENERACIONAL

Projecte d’intercanvi d’experiències amb el casal d’avis, participem al programa de l’envelliment actiu. Volem que els nostres alumnes aprenguin de l’experiència de la gent gran i contribuir a que els avis es sentin actius i vinguin a ensenyar el que saben i a explicar vivències.

Donar a conèixer la riquesa de l’intercanvi intergeneracional, així com posar de relleu una manera de fer i entendre la societat, més respectuosa amb l’entorn, els moviments creatius i el compromís social.


MOU EL COS I SUPORT VITAL BÀSIC

L’escola és el millor lloc per adquirir habilitats i coneixements perdurables. Organitzem el cross escolar i participem al Rodajoc i a la festa de primavera.

La formació en emergències dins de l'àmbit educatiu pot ser un bon exemple de com una comunitat pot organitzar-se per prevenir i atendre les emergències.


PROJECTES AMB ALTRES CENTRES

Amb l'institut Ramon Muntaner fem el projecte Paraules X Viure


Projecte referent de centre: Créixer cantant

Recursos i espais

Tenim llibres de lectura i llibres de consulta de temàtica diversa i variada. Fem servei de préstec.

Ordinadors per cada alumne/a de 4rt a 6è. 

Tabletes i chrombooks.