Zuidsingel
Mediaproducties

Muziekprojecten

In mijn jonge tienerjaren kreeg ik mijn eerste basgitaar. Het was niet echt een keuze, in mijn geval kon het alleen maar dit instrument worden. Het was het begin van een leven in het teken van muziek.

In de loop der jaren ben ik mij steeds meer gaan toeleggen op muziekproductie. Op dit moment ligt mijn aandacht bij twee projecten:

Herb

Jacques Herb had in 1971 een nummer 1 hit met de klassieker Manuela. Sindsdien is zijn leven een aaneenschakeling van mislukte comebacks. Vijftig jaar na die ene monsterhit bedachten wij dat we van Jacques Herb de Nederlandse Johnny Cash konden maken. Met stripped down covers, hertaald naar het Nederlands, en originele nummers. Waarom Jacques Herb? Vooral vanwege de achternaam van vier letters:

Foto: Rudi Huisman
Foto: Andy Earl

Inmiddels zijn schrijver Kluun en platenmaatschappij 8Ball aangehaakt. Het album komt in 2023 uit, voorzien van een boekje dat Kluun samenstelt. Verwacht verrassende covers en minstens zo verrassend origineel werk, in een totaal andere stijl dan Jacques gewend is. Mogelijk gaat de release gepaard met een documentaire over Herb, een of meer festivaloptredens en een kleine theatertour.
Mijn rol in het project? Ik produceer het album, heb een groot deel van de instrumenten ingespeeld en de backing vocals gezongen, de tracks gemixt en alles gemasterd.

Lamlul

Zo'n 15 jaar geleden maakte ik met Danny Gordijn een Nederlandstalig album. De teksten van Danny zaten vol zelfspot en gingen over ouder worden en gemiste kansen. De muziek was eenvoudig maar aanstekelijk. Het was een vingeroefening, een lollig tussendoortje. Nu heeft mijn 18-jarige zoon Niels deze nummers opgepikt en opgepoetst, in de overtuiging dat ze potentie hebben. Daar denken Danny en ik anders over, maar eerlijk is eerlijk: hij heeft de nummers echt nieuw leven ingeblazen en zorgt daarmee regelmatig voor een glimlach bij ons. Op 30 september kwam de eerst single Kop Vol uit.

Foto: Gerrie Kuper

Niels is vastbesloten om daarna ook onze andere oude projecten op te poetsen. Dat zijn er overigens aardig wat.

Eerdere projecten

All Of Us Waving Our Arms

Een lo-fi project van Danny Gordijn en mij uit de jaren 2013-2015. Op het hele album is geen drumstel te horen, alleen percussie - vaak body sounds. De sfeer is donker maar nooit gitzwart.
Alle teksten zijn van Danny, de muziek van ons allebei. De productie (opname, mix en mastering) is volledig van mijn hand.
Het hele album is beschikbaar op Spotify.

Parson Brown

Met deze band zaten we ooit dicht tegen een doorbraak aan. Die droom duurde tweeënhalf album. Twee nummers bereikten de tipparade. Een bescheiden succes in Frankrijk bracht ons voor (radio)optredens naar Parijs, Metz en Luxemburg. De band bestond uit Danny Gordijn (vocals, gitaar), Mark Solleveld (gitaar, vocals), Rolf Hofkes (keys), Merlijn Lamers (viool), Rob van 't Veld (drums) en mijzelf (bas en vocals).

Foto: Barrie Snijder

Het eerste album The Farewell State namen we op met Han Nuijten in Bulletsound Studios en staat nog op Spotify.

Mexican Standoff en The Trees That Whisper haalden de tipparade, Trees werd zelfs drie maanden lang iedere dag gedraaid op Radio 2. Voor beide nummers zijn ook videoclips geproduceerd die op MTV werden getoond.

Na het eerste album kwam Barrie Snijder erbij op gitaar. Er kwamen extra opnamen die in Frankrijk werden uitgebracht met het beste van het eerste album. In Nederland leverde dat alleen een single op die niets deed.

Het laatste album, Does My Heart Look Big in This? uit 2011, is volledig geproduceerd door mijzelf. Inmiddels hoor ik vooral de technische fouten die ik toen maakte, maar op een aantal nummers ben ik nog steeds trots.

De single The Crowd kreeg een video, maar deed niets. Net als de rest van het album trouwens.

Daarna stierf de band een zachte dood.

Sindsdien speelde ik onder meer rock & roll in de Bakbrommerband en populaire covers in Request.