NIU-Längd

Fjällgymnasiet är den lilla, fjällnära skolan som sätter dig i centrum. Vi finns mitt i Skidsverige och ger dig de bästa förutsättningarna att nå elitnivå i din idrott, bland annat genom att erbjuda träning på schemat fyra halvdagar i veckan med träningsmiljö med världsklassnivå.

Kvalitet står i fokus både vad gäller din träning och dina studier. När du väljer en nationell idrottsutbildning hos oss får du optimala möjligheter att träna och utvecklas inom din idrott och samtidigt de förutsättningar du behöver för att lyckas med dina studier.

Genom vårt arbetssätt med periodiserad undervisning, som liknar upplägget för högskolestudier, får du också möjlighet att läsa ett fåtal kurser åt gången. Det ger dig mer tid att fokusera och fördjupa dig men också smälta det du lärt dig.

Vi har dessutom små elevgrupper och kan erbjuda mycket lärartid per elev. Hos oss är varje elev unik!

Nära till allt!

Vi är belägna mitt i Skidsverige och har nära till både tävlingar och läger. Som student på våra nationella idrottsutbildningar garanterar vi dig boende i våra fräscha elevbostäder i Åsarna, som är anpassade efter dina behov som skidelev. Ett stenkast från boendet finns fantastiska träningsmiljöer såväl sommar som vinter, med 200 km märkta löp- och cykelleder i varierad terräng. Vallarum finns i direkt anslutning till ditt boende, och nybyggt gym runt hörnet.

Till Åsarna är det goda kommunikationer med direktbuss till och från exempelvis Stockholmsområdet och Norrlandskusten. Med skolans bussar tar du dig också snabbt och enkelt mellan ditt boende och träningspass eller teoretisk undervisning.

De teoretiska ämnena läser du i våra lokaler i Svenstavik, i en lugn och trygg miljö med nära till våra pedagoger. Mer information om våra studieprogram och de inriktningar och profiler vi erbjuder hittar du på vår hemsida, www.fjallgymnasiet.se.

Helig mark

Åsarna är närmast helig mark när det gäller längdåkning. Den lilla byn har fostrat ett stort antal elitskidåkare genom åren. Blir du nästa?

Från våra elevboenden i Åsarna är det endast ett par hundra meter till skidstadion, som är vår utgångspunkt för träning. Här finns en rullskidbana på 4 km, och under vintern ett konstsnöspår på 5 kilometer vid sidan av det gedigna spårsystemet som omfattar cirka 45 kilometer. Vi erbjuder också tillgång till skidtunneln Mid Sweden 365 i Gällö bara en timme bort. Dessutom en direkt närhet till fjällen som möjliggör skidåkning under alla årets månader. Vår träningsmiljö ger dig en bra kombination av barmarksträning och träning på snö.

Hos oss lägger vi fokus på din individuella utveckling och anpassar träning efter behov och mål. Vi medverkar även på tävlingar där varje elevs utveckling står i centrum. Du ingår i en träningsgrupp där träningskvalité och gemenskap är ledorden. Våra tränare har en tydlig förankring i den senaste idrottsforskningen, vilket tillsammans med många års erfarenhet gör att vår verksamhet och därmed din utbildning vilar på en gedigen kunskapsgrund.


Om NIU

Syftet med NIU är att ungdomar ska kunna kombinera elitinriktad idrottsträning med studier på gymnasienivå. Idrottsutbildningen ska ha en tydlig elitidrottskaraktär där målet är att uttagna elever på sikt ska kunna nå nationell elitnivå. NIU vänder sig i första hand till ett lokalt och regionalt upptagningsområde.

Det finns två sorters nationellt kvalitetssäkrade idrottsutbildningar, riksidrottsgymnasier (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU).

Riksidrottsgymnasier (RIG) är riksrekryterande, det vill säga elever från hela landet kan söka till dem. Skolverket beslutar om dessa efter förslag från Sveriges Riksidrottsförbund.

Nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) är utbildningar som Skolverket beslutar om efter det att ett specialidrottsförbund har tillstyrkt ansökan.

Utbildningarna har tydlig elitidrottskaraktär. Därför får endast RIG och NIU använda ämnet specialidrott.

Specialidrott får ingå med 200 poäng i programfördjupningen och 200 poäng i det individuella valet och ämnet får dessutom läsas som utökat program med 300 poäng. Elever som går de här utbildningarna kan alltså få läsa 700 poäng specialidrott.

(Skolverket augusti 2012)

Ansökan

Ansökan till NIU görs HÄR mellan 1 Oktober och 1 December


Bedömningen och antagningen av de sökande sker utifrån följande kriterier:

•Utvecklingsbarhet, målinriktning, ”tränings-/tävlingsintelligens” osv

•Uppnådda tävlingsresultat

•Intryck av eventuella intervjuer från testträffar mm

•Värdering av bedömningar från tränare och distriktsledare

(Skidförbundet augusti 2012)


Har du frågor kring NIU Längd så är du välkommen att kontakta tränarna


Sanna Eklund

sanna.eklund@berg.se

072-579 87 60