NIU-Alpin

Fjällgymnasiet är den lilla, fjällnära skolan som sätter dig i centrum. Vi finns mitt i Skidsverige och ger dig de bästa förutsättningarna att nå elitnivå i din idrott, bland annat genom att erbjuda träning på schemat fyra halvdagar i veckan med träningsmiljö i världsklassnivå.

Kvalitet står i fokus både vad gäller din träning och dina studier. När du väljer en nationell idrottsutbildning hos oss får du optimala möjligheter att träna och utvecklas inom din idrott och samtidigt de förutsättningar du behöver för att lyckas med dina studier.

Genom vårt arbetssätt med periodiserad undervisning, som liknar upplägget för högskolestudier, får du också möjlighet att läsa ett fåtal kurser åt gången. Det ger dig mer tid att fokusera och fördjupa dig men också smälta det du lärt dig.

Vi har dessutom små elevgrupper och kan erbjuda mycket lärartid per elev. Hos oss är varje elev unik!


Nära till allt!

Vi är belägna mitt i Skidsverige och har nära till både tävlingar och läger. Som student på våra nationella idrottsutbildningar garanterar vi dig boende i våra fräscha elevbostäder i Åsarna, som är anpassade efter dina behov som skidelev. Ett stenkast från boendet finns fantastiska träningsmiljöer såväl sommar som vinter, med 200 km märkta löp- och cykelleder i varierad terräng. Vallarum finns i direkt anslutning till ditt boende, och nybyggt gym runt hörnet.

Till Åsarna är det goda kommunikationer med direktbuss till och från exempelvis Stockholmsområdet och Norrlandskusten. Med skolans bussar tar du dig också snabbt och enkelt mellan ditt boende och träningspass eller teoretisk undervisning.

De teoretiska ämnena läser du i våra lokaler i Svenstavik, i en lugn och trygg miljö med nära till våra pedagoger. Mer information om våra studieprogram och de inriktningar och profiler vi erbjuder hittar du på vår hemsida, www.fjallgymnasiet.se.

Endast 15 minuter från vårt elevboende i Åsarna ligger våra träningsarenor Klövsjö, Vemdalen och Björnrike. Skistar Vemdalen erbjuder tidig säsongsstart och fantastiska träningsmöjligheter inom både teknik och fart.

Förutom de fyra halvdagarna träning i veckan erbjuder vi dessutom ca 40 lägerdagar. Under dessa lägerdagar kombinerar vi friåkning, fartåkning och banåkning för att få en varierad och gynnsam start på säsongen. Vi medverkar också på tävlingar för att följa din utveckling som åkare, och erbjuder också möjlighet att träna och tävla i fartdisciplinerna under säsongen. Vi försöker alltid att hålla nere kostnaderna för tävlingar och läger.

Vårt mål är att skapa ett hållbart och långsiktigt idrottande genom stort engagemang för våra elever och vår verksamhet. Vi jobbar aktivt med att fortsätta ligga i framkant med att utbilda skidåkare på elitnivå.


Om NIU

Syftet med NIU är att ungdomar ska kunna kombinera elitinriktad idrottsträning med studier på gymnasienivå. Idrottsutbildningen ska ha en tydlig elitidrottskaraktär där målet är att uttagna elever på sikt ska kunna nå nationell elitnivå. NIU vänder sig i första hand till ett lokalt och regionalt upptagningsområde. 

Det finns två sorters nationellt kvalitetssäkrade idrottsutbildningar, riksidrottsgymnasier (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU).

Riksidrottsgymnasier (RIG) är riksrekryterande, det vill säga elever från hela landet kan söka till dem. Skolverket beslutar om dessa efter förslag från Sveriges Riksidrottsförbund.

Nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) är utbildningar som Skolverket beslutar om efter det att ett specialidrottsförbund har tillstyrkt ansökan.

Utbildningarna har tydlig elitidrottskaraktär. Därför får endast RIG och NIU använda ämnet specialidrott.

Specialidrott får ingå med 200 poäng i programfördjupningen och 200 poäng i det individuella valet och ämnet får dessutom läsas som utökat program med 300 poäng. Elever som går de här utbildningarna kan alltså få läsa 700 poäng specialidrott.

(Skolverket augusti 2012)

Grund för antagning Alpint-Skicross RIG-NIU:
https://www.skidor.com/download/18.241e27d2184fa1674573ef71/1670837141615/20220607_antagningskriterier%20ver1.pdf 

Ansökan

Ansökan till NIU görs HÄR mellan 1 Oktober och 1 December 

Har du frågor kring NIU Alpin så är du välkommen att kontakta tränarna

Magnus Andersson

Magnus.Andersson@berg.se

072-579 89 60

Bengt Fjällberg

Bengt.Fjallberg@berg.se

072-579 83 77

Sami Tikkanen

Sami.Tikkanen@berg.se

072-536 26 76

Daniel Jorälv

Daniel.Joralv@berg.se

Kopia av hamra