IT-plan

Förskole- och skolområde Öster Ystads kommun

Nybrostrand, Köpingebro och Löderups förskolor och skolor

Reviderad maj 2022

På Köpingebro, Nybrostrand och Löderups förskolor och skolor (inklusive förskoleklass och fritidshem) vill vi se IT som en naturlig del av undervisningen. Barn och elever ska ha tillgång till olika lärverktyg för att möta de behov som finns i både undervisningen och samhället. Barn och elever ska utveckla de förmågor som de i framtiden behöver för att i både framtida studier och arbetslivet kunna använda modern teknik för söka kunskap, kommunicera, skapa och lära sig.

På skolverkets hemsida går det att läsa

” Det finns flera skäl till varför alla barn och elever ska få möjlighet att utveckla en digital kompetens:

  • Vi lever i en tid med ett stort informationsflöde, ökad digitalisering och snabb förändringstakt.

  • För att kunna verka i ett sådant samhälle behövs en digital kompetens. För att förbereda elever för fortsatta studier och arbetsliv.

  • För att öka likvärdigheten och ge alla elever samma förutsättningar.”

2017 beslutades om en ny nationell digitaliseringsstrategi. Regeringens övergripande mål för strategin är att det svenska skolväsendet ska vara ledande i att använda digitaliseringens möjligheter på bästa sätt för att uppnå en hög digital kompetens hos barn och elever och för att främja kunskapsutvecklingen och likvärdigheten. För att uppnå detta mål innehåller digitaliseringsstrategin tre fokusområden för åtgärder. Varje fokusområde innefattar ett huvudmål och flera delmål som ska uppnås till 2022.

Dessa fokusområden är:

1. Digital kompetens för alla i skolväsendet.

2. Likvärdig tillgång och användning.

3. Forskning och uppföljning kring digitaliseringens möjligheter.

Alla pedagoger som arbetar i våra verksamheter ska ha en grundkunskap och använda digitala verktyg som ett naturligt inslag i verksamheten.

Ystads kommun antog i december 2017 en Digital utvecklingsplan (DUP).

Ystads kommun prioriterar digitaliseringen av utbildningsverksamheten. Digitaliseringen av skolan ses inte som en teknisk satsning. Digitaliseringen har till syfte att främja barn och elevers lärande. Digitala verktyg kan aldrig vara målet, utan endast ett medel. En

framgångsrik utveckling av skolans digitalisering kräver en tydlig strategi för hur arbetet ska genomföras. Digital utvecklingsplan beskriver detta och är förankrad i de nationella styrdokumenten, Nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet, samt Kommunens målstyrning efter Vision 2030. Digital utvecklingsplan är en övergripande plan för förskola och grundskola i Kultur och Utbildningsförvaltningen med syfte att tydliggöra riktning och för att ge vägledning till förvaltning, skolledare och pedagoger i digitaliseringsprocessen. Planen innehåller förväntade lägen, och strategier för att nå dessa, inom områdena Digital kompetens och Infrastruktur och resurser. De förväntade lägena ska vara uppnådda senast år 2022.